Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Зашто се први грех — Адамова непослушност — може упоредити с неком наследном болешћу?

Први грех је попут болести, јер га је Адам пренео на своје потомство. Као што дете наследи неку болест од својих родитеља, тако смо и ми наследили тај недостатак — грех (15. 8, страна 5).

Који су главни узроци све већег насиља у данашњем свету?

Сатана покушава да удаљи људе од Јехове тако што сеје дух насиља у њиховом срцу, на пример преко филмова, музике и видео-игара које подстичу кориснике на бруталност и убиства. Насиље које се приказује преко медија допринело је да се почине многи злочини (1. 9, страна 29).

Ко је био Понтије Пилат?

Он је био Римљанин, припадник нижег племства који је вероватно служио у војсци. Римски император Тиберије поставио га је за намесника Јудеје 26. године н. е. Када је суђено Исусу, јеврејске вође су своје оптужбе изнеле Пилату. Да би угодио маси, он је одобрио Исусово погубљење (15. 9, стране 10-12).

Шта је „знак“ који се спомиње у Матеју 24:3?

Овај знак се састоји од неколико обележја која сачињавају један сложен знак препознавања. Он укључује ратове, глад, пошасти и земљотресе, и помаже Исусовим следбеницима да препознају његову „присутност“, као и „свршетак система ствари“ (1. 10, стране 4-5).

Шта је дијаспора и која су места била укључена?

Овај термин се односи на Јевреје који су живели ван Палестине. У првом веку, главни јеврејски центри били су Сирија, Мала Азија, Вавилон и Египат, а постојале су и мање заједнице у европском делу Римског царства (15. 10, страна 12).

Може ли хришћанин задржати добру савест ако прихвати посао који захтева ношење оружја?

Прихватање посла који захтева ношење ватреног или неког другог оружја јесте лична одлука. Али, такав посао може довести особу у ситуацију да буде крива за крвопролиће ако употреби оружје, и излаже је опасности да буде рањена или убијена приликом неког напада или одмазде. Хришћанин који носи оружје не може испунити захтеве за посебне предности у скупштини (1. Тимотеју 3:3, 10) — 1. 11, страна 31.

Пошто реч „Армагедон“ потиче од израза „Брдо од Мегида“, да ли ће се тај рат водити на неком брду на Блиском истоку?

Не. Не постоји Брдо од Мегида, већ само један брежуљак који се издиже изнад оближње равнице у Израелу. На то место не могу стати сви ’краљеви земље и њихове војске‘. Божји велики рат ће се водити у целом свету, и он ће окончати све ратове (Откривење 16:14, 16; 19:19; Псалам 46:9, 10) — 1. 12, стране 4-7.