Пређи на садржај

Пређи на садржај

Коме си ти послушан — Богу или људима?

Коме си ти послушан — Богу или људима?

Коме си ти послушан — Богу или људима?

„Бога као владара морамо слушати пре него људе“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 5:29).

1. (а) Како гласи мото овог чланка? (б) Зашто су апостоли били ухапшени?

 СУДИЈЕ јеврејског врховног суда сигурно су киптеле од беса. Затвореници су нестали. То су били апостоли Исуса Христа, човека кога је врховни суд само неколико седмица раније осудио на смрт. Сада је тај суд био спреман да се обрачуна са Исусовим најближим следбеницима. Међутим, када су службеници отишли по њих, ћелије су биле празне иако су врата била закључана. Службеници су убрзо чули да се апостоли налазе у храму у Јерусалиму и да неустрашиво поучавају народ о Исусу Христу — да раде управо оно због чега су били ухапшени! Службеници су отишли у храм, ухапсили су апостоле и извели их пред суд (Дела апостолска 5:17-27).

2. Шта је анђео заповедио апостолима?

2 Један анђео је ослободио апостоле из затвора. Да ли је то учинио да би их поштедео даљњег прогонства? Не. То је учинио да би људи у Јерусалиму чули добру вест о Исусу Христу. Анђео је рекао апостолима да ’говоре народу све речи о овом животу‘ (Дела апостолска 5:19, 20). Тако су храмски службеници затекли апостоле како послушно извршавају ту заповест.

3, 4. (а) Шта су Петар и Јован рекли када им је било заповеђено да престану да проповедају? (б) Шта су рекли други апостоли?

3 Двојица од тих одлучних проповедника, апостоли Петар и Јован, већ су и раније били пред судом, на шта их је врховни судија, Јосиф Кајафа оштро подсетио. Он је рекао: „Изричито смо вам наредили да не учите у [Исусово име], а ево, напунисте Јерусалим својим учењем“ (Дела апостолска 5:28). Кајафа није требало да буде изненађен што је Петра и Јована поново видео на суду. Када им је први пут било заповеђено да престану да проповедају, та два апостола су одговорила: „Просудите сами да ли је праведно у Божјим очима да слушамо вас уместо Бога. Ми не можемо да не говоримо о ономе што смо видели и чули.“ Попут пророка Јеремије, Петар и Јован нису могли а да не испуне опуномоћење да проповедају (Дела апостолска 4:18-20; Јеремија 20:9).

4 Сада су не само Петар и Јован већ и сви други апостоли, укључујући и новоизабраног Матију, имали прилику да пред судом покажу свој став (Дела апостолска 1:21-26). Када им је било заповеђено да престану да проповедају, и они су храбро одговорили: „Бога као владара морамо слушати пре него људе“ (Дела апостолска 5:29).

Бог као владар наспрам човека као владара

5, 6. Зашто апостоли нису извршили наредбу суда?

5 Апостоли су били грађани послушни закону и иначе се не би оглушили о наредбу суда. Међутим, ниједан човек, колико год да је моћан, нема право да нареди другоме да буде непослушан Божјим заповестима. Јехова је „Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:19). Не само што је „судија целе земље“, већ је и Врховни Законодавац и Краљ вечности. Било која одлука неког суда чија је сврха да укине Божје заповести ништавна је у Божјим очима (Постање 18:25; Исаија 33:22).

6 Са овом чињеницом се слажу и неки од најврснијих правника. На пример, уважени енглески правник из 18. века, Вилијам Блекстон, написао је да ниједном људском закону не треба допустити да се коси са „законом откривења“ који се налази у Библији. Тако је Синедрион, када је наредио апостолима да престану да проповедају, прекорачио своја овлашћења. Апостоли једноставно нису могли да се повинују тој наредби.

7. Зашто су свештенички главари били бесни због дела проповедања?

7 Свештенички главари су били бесни зато што су апостоли били одлучни да проповедају. Неки од свештеника, укључујући и самог Кајафу, били су садукеји који нису веровали у ускрсење (Дела апостолска 4:1, 2; 5:17). С друге стране, апостоли су инсистирали на томе да је Исус ускрснут из мртвих. Поред тога, неким свештеничким главарима било је изузетно важно да придобију наклоност римских власти. На Исусовом суђењу, када им је била пружена прилика да га признају као свог краља, свештенички главари су отишли тако далеко да су почели да вичу: „Ми немамо краља осим цезара“ (Јован 19:15). a Апостоли не само што су говорили да је Исус ускрснут већ су и научавали да осим његовог имена „нема другог имена под небом даног људима по коме имамо да се спасемо“ (Дела апостолска 2:36; 4:12). Свештеници су се плашили да ће, ако народ буде почео да на ускрснулог Исуса гледа као на свог Вођу, Римљани доћи и да ће јеврејске вође изгубити ’и место и нацију‘ (Јован 11:48).

8. Који је мудар савет Гамалило дао Синедриону?

8 Ситуација у којој су се нашли апостоли Исуса Христа није била нимало ружичаста. Судије Синедриона су биле одлучне да их осуде на смрт (Дела апостолска 5:33). Међутим, дошло је до неочекиваног обрта. На сцену је ступио Гамалило, врстан познавалац Закона, и упозорио је своје сараднике да не буду брзоплети при доношењу одлуке. Он је мудро рекао: „Ако је ова замисао или ово дело од људи, пропашће; али ако је од Бога, нећете моћи да их уништите.“ Онда је Гамалило додао нешто веома значајно: „Иначе бисте могли да се нађете као борци против самог Бога“ (Дела апостолска 5:34, 38, 39).

9. Шта доказује да је дело које су обављали апостоли потицало од Бога?

9 За дивно чудо, суд је прихватио Гамалилов савет. Чланови Синедриона „дозваше апостоле, истукоше их и наредише им да више не говоре у Исусово име, па их пустише да иду“. Међутим, апостоли не само да нису били застрашени већ су били одлучни да буду послушни заповести коју им је дао анђео да проповедају. Зато, после тога „сваки дан у храму и од куће до куће нису престајали да поучавају и објављују добру вест о Христу, Исусу“ (Дела апостолска 5:40, 42). Јехова је благословио њихов труд. До које мере? „Божја реч све [је] више напредовала, и број ученика у Јерусалиму веома се повећао.“ Штавише, „и многи свештеници постадоше послушни вери“ (Дела апостолска 6:7). Какав је то пораз био за свештеничке главаре! Било је све више доказа да је дело које су обављали апостоли заиста потицало од Бога!

Борци против Бога не могу победити

10. Гледајући људским очима, зашто се утицајни Кајафа осећао сигурним на свом положају, али зашто је погрешио што се уздао у људе?

10 У првом веку, јеврејске првосвештенике је именовао Рим. Богатог Јосифа Кајафу за првосвештеника је поставио Валерије Гратус и он је на том положају остао дуже од многих својих претходника. Уместо Богу, Кајафа је заслугу за то највероватније приписивао својим дипломатским вештинама и личном пријатељству с Пилатом. У сваком случају, показало се да је погрешио што се уздао у људе. Само три године након што су апостоли били пред Синедрионом, Кајафа је изгубио наклоност римских власти и био је уклоњен с положаја првосвештеника.

11. Шта се на крају десило с Понтијем Пилатом и јеврејским друштвом, и какав закључак извлачиш из тога?

11 Наредбу да се Кајафа свргне с положаја издао је Пилатов непосредни претпостављени, Луције Вителије, намесник Сирије, тако да то Кајафин блиски пријатељ, Пилат, није могао да спречи. Штавише, само годину дана након свргнућа Кајафе и сам Пилат је био смењен са свог положаја и позван у Рим да одговара због неких озбиљних оптужби. Што се тиче јеврејских вођа који су се уздали у цезара, Римљани су им заиста узели ’и место и нацију‘. То се десило 70. н. е. када је римска војска потпуно уништила Јерусалим, укључујући и храм и здање Синедриона. У овом случају се показало колико су истините следеће псалмистине речи: „Не уздајте се у кнезове ни у смртника од кога помоћи нема“! (Јован 11:48; Псалам 146:3).

12. Како на основу Исусовог примера видимо да је мудро бити послушан Богу?

12 С друге стране, Бог је наименовао ускрснулог Исуса Христа за Првосвештеника великог духовног храма. То наименовање не може да опозове ниједан човек. Исус „има своје свештенство без икаквих наследника“ (Јеврејима 2:9; 7:17, 24; 9:11). Бог је наименовао Исуса и за судију живима и мртвима (1. Петрова 4:5). Када у том својству ступи на сцену, Исус ће одлучити да ли се Јосифу Кајафи и Понтију Пилату може поново пружити прилика да живе (Матеј 23:33; Дела апостолска 24:15).

Данашњи неустрашиви објавитељи Краљевства

13. За које се дело данас испоставило да је било од људи, а за које се показало да је од Бога? Како то знаш?

13 Као и у првом веку, и данас има много ’бораца против Бога‘ (Дела апостолска 5:39). На пример, када су Јеховини сведоци у Немачкој одбили да прихвате Адолфа Хитлера као свог вођу, то јест фирера, он се заклео да ће их истребити (Матеј 23:10). Његова ефикасна ратна машинерија која је сејала смрт деловала је више него дорасло том задатку. Нацистима је пошло за руком да ухапсе на хиљаде Сведока и да их пошаљу у концентрационе логоре. Неке од њих су чак и убили. Међутим, нацисти нису успели да сломе одлучност Сведока да обожавају само Бога, и нису успели да уклоне Божје слуге као групу. Дело тих хришћана није било од људи већ од Бога, а Божјем делу се не може стати на пут. Шездесет година касније, они који су преживели Хитлерове концентрационе логоре и даље верно служе Јехови ’свим својим срцем, душом и умом‘, док Хитлер и његова нацистичка партија постоје још само у ружним сећањима (Матеј 22:37).

14. (а) Шта раде противници да би оклеветали Божје слуге, и с којим резултатима? (б) Да ли ће Божјем народу тиме бити нанесена икаква трајна штета? (Јеврејима 13:5, 6).

14 У годинама после нациста, и други су се упустили у унапред изгубљену битку против Јехове и његовог народа. У многим европским земљама, препредени религиозни и политички елементи покушавају да представе Јеховине сведоке као ’опасну секту‘, на исти начин на који су били представљани и хришћани из првог века (Дела апостолска 28:22). Чињеница је да је Европски суд за људска права признао Јеховине сведоке као религију, а не као секту. Противници сигурно знају за то, али и даље износе клевете на рачун Сведока. Неки хришћани су због тога били отпуштени с посла. Деца Сведока су била шиканирана у школи. Уплашени власници су отказивали закуп објеката које су Сведоци дуго користили за састајање. Власти су у неколико случајева некима чак одузеле држављанство само зато што су Јеховини сведоци! Сведоци се и поред свега тога нису уплашили.

15, 16. Како су Јеховини сведоци у Француској реаговали на противљење њиховом хришћанском делу, и зашто и даље проповедају?

15 На пример, у Француској су људи углавном разумни и без предрасуда. Међутим, шачица противника је успела да се избори за законе чија је сврха да се омета дело Краљевства. Како су тамошњи Јеховини сведоци реаговали на то? Постали су активнији више него икада раније, што је довело до задивљујућих резултата (Јаков 4:7). Веровали или не, у периоду од свега шест месеци, број библијских студија у тој земљи порастао је за невероватних 33 посто! Ђаво мора да је бесан кад гледа како искрени људи у Француској реагују на добру вест (Откривење 12:17). Наша браћа у Француској су уверена да ће се и у њиховом случају обистинити следеће речи пророка Исаије: „Свако ће оружје против тебе тупо бити, а и сваки језик који би се на суду на те подигао ти ћеш сама осудити“ (Исаија 54:17).

16 Јеховини сведоци не уживају у томе да буду прогоњени. Међутим, они су послушни заповестима које је Бог дао свим хришћанима и зато не могу и неће престати да говоре о ономе што су чули. Они се труде да буду примерни грађани. Међутим, када дође до сукоба између Божјег и људског закона, они морају бити послушни Богу као владару.

Не бојте их се

17. (а) Зашто не треба да се плашимо својих непријатеља? (б) Какав став треба да имамо према прогонитељима?

17 Наши непријатељи су у веома опасној ситуацији. Они се боре против Бога. Зато, уместо да се бојимо оних који нас прогоне, ми се, у складу са Исусовом заповешћу, молимо за њих (Матеј 5:44). Ми се молимо да Јехова свима онима који се противе из незнања, попут Савла из Тарса, милосрдно отвори очи да би видели истину (2. Коринћанима 4:4). Савле је постао апостол Павле и много је пропатио од тадашњих власти. И поред тога, увек је подсећао сувернике да „буду подложни и послушни владавинама и властима као владарима, да буду спремни на свако добро дело, да не говоре лоше ни о коме [чак ни о најжешћим прогонитељима], да не буду ратоборни, да буду разумни, показујући сваку благост према свим људима“ (Титу 3:1, 2). Јеховини сведоци у Француској и другим земљама настоје да примењују овај савет.

18. (а) На које начине Јехова може избавити свој народ? (б) Какав ће бити крајњи исход?

18 Бог је пророку Јеремији рекао: ’Ја сам с тобом да те избављам‘ (Јеремија 1:8). Како нас Јехова може избавити од прогонства? Он може поставити неког непристраног судију попут Гамалила. Може се постарати да неког корумпираног и непријатељски настројеног службеника неочекивано замени неко разумнији. Међутим, Јехова понекад дозвољава да прогонство његових слугу и даље траје (2. Тимотеју 3:12). Ако Бог допушта да будемо прогоњени, увек ће нам давати снагу да издржимо (1. Коринћанима 10:13). И шта год да Бог допусти, потпуно смо сигурни у то какав ће бити крајњи исход: Они који се боре против Божјег народа боре се против Бога, а борци против Бога неће победити.

19. Који је годишњи цитат за 2006, и зашто је он одговарајућ?

19 Исус је рекао својим ученицима да треба да очекују невоље (Јован 16:33). С обзиром на то, сада је право време за примену речи забележених у Делима апостолским 5:29: „Бога као владара морамо слушати пре него људе.“ Из тог разлога, те важне речи су изабране да буду годишњи цитат Јеховиних сведока за 2006. Будимо одлучни да у наредној години и у сву вечност по сваку цену будемо послушни Богу као Владару!

[Фуснота]

a ’Цезар‘ ког су свештенички главари јавно прихватили том приликом био је презрени римски император Тиберије, лицемер и убица. Такође је био познат и као веома неморалан човек (Данило 11:15, 21).

Можеш ли одговорити?

• Који су нам охрабрујући пример суочавања с прогонством оставили апостоли?

• Зашто увек треба да будемо послушни Богу као владару пре него људима?

• Против кога се у ствари боре наши противници?

• Какву награду могу очекивати они који истрају под прогонством?

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 23. страни]

Годишњи цитат за 2006. гласи: „Бога као владара морамо слушати пре него људе“ (Дела апостолска 5:29).

[Слика на 19. страни]

„Бога као владара морамо слушати пре него људе“

[Слика на 21. страни]

Кајафа се није уздао у Бога већ у људе