Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помагање Кинезима у Мексику

Помагање Кинезима у Мексику

Помагање Кинезима у Мексику

„ДЕСЕТ [ће] људи од свих језика народа ухватити једног Јудејина за скут говорећи: Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). Данас се ово дивно пророчанство испуњава широм света. Људи „од свих језика народа“ прилазе духовним Израелцима како би обожавали Јехову Бога. Јеховине сведоке живо занима испуњење овог пророчанства. Многи уче неки страни језик како би још више учествовали у делу проповедања које се обавља широм света.

Јеховини сведоци у Мексику нису изузетак. У Мексику живи око 30 000 људи који говоре кинески. Године 2003, 15 њих је присуствовало Меморијалу који је одржан у граду Мексику. Тако су Сведоци у Мексику постали свесни потенцијала за духовни пораст који постоји на кинеском подручју. Да би било још више проповедника који ће моћи да се брину о потребама људи који говоре кинески, одржан је тромесечни курс како би Сведоци научили једноставне уводе за службу на мандаринском кинеском. Укупно је 25 Сведока похађало овај курс. Када је курс завршен, један службеник из мандаринске заједнице у граду Мексику присуствовао је додели диплома, што је показало да је овај разред оставио снажан утисак на кинеско становништво. Локална кинеска организација понудила је стипендију за три члана овог разреда како би могли да отпутују на усавршавање кинеског.

Курс језика обухватао је и практичне вежбе. Када су научили неке веома једноставне изразе, полазници су одмах почели да проповедају на пословном подручју града Мексика. Ревни студенти су започели 21 библијски студиј. Веома им је помогла брошура Шта Бог захтева од нас? на кинеском писаним латиничним писмом познатим као пинјин.

Како су Сведоци који су тек почели да уче кинески проучавали Библију с другима? Прво би рекли само: „Чин ду [Молим вас, прочитајте]“ и показали одломак, а затим и питање. Када би особа прочитала и одговорила на кинеском, они би рекли: „Ше ше [Хвала]“ и „Хен хао [Врло добро]“.

Једна жена која се изјашњавала као хришћанка почела је да проучава Библију. Након трећег сусрета, Сведокиња се питала да ли жена заиста разуме то што учи. Зато је повела са собом брата чији је матерњи језик кинески. Када је упитао жену да ли има нека питања, она је рекла: „Да бих се крстила, да ли морам да знам да пливам?“

Убрзо је успостављен Скупштински студиј књиге и у просеку је присуствовало 9 Кинеза и 23 браће из Мексика. Међу онима који су присуствовали овом састанку био је и један доктор из Кине који је добио часописе Кула стражара и Пробудите се! на шпанском од једне своје пацијенткиње. Пошто није знао да чита шпански, неко му је превео неколико редова. Схватио је да часопис говори о Библији и замолио је пацијенткињу да му донесе часописе на кинеском. Она је то и урадила, а подружница Јеховиних сведока у Мексику побринула се да овог човека посети Сведок који говори кинески. Докторова мајка у Кини имала је Библију и он је волео да је чита. Када је одлучио да оде у Мексико, мајка му је саветовала да увек чита Библију. Зато се молио да му неко помогне да научи више о Богу из Библије. Када га је Сведок посетио, узвикнуо је: „Бог је услишио моју молитву!“

Студију књиге је присуствовала и једна кинеска породица која је изнајмила стан од Мексиканке која је проучавала Библију с Јеховиним сведоцима. Иако су слабо разумели шпански, присуствовали су библијским разговорима. С временом је породица упитала Сведокињу која их је посећивала да ли има неке публикације на кинеском. Ускоро су почели да проучавају на кинеском. Чланови ове породице убрзо су изразили жељу да проповедају својим сународницима и да предају свој живот Јехови.

Истина, кинески језик је тежак за учење. Међутим, као што показују ова искуства, уз Јеховину помоћ људи који говоре разним језицима, укључујући и кинески, добијају прилику да сазнају шта је Божја воља, како у Мексику тако и у другим деловима света.

[Слика на 17. страни]

Разред за учење кинеског у граду Мексику

[Слика на 18. страни]

Сведокиња из Мексика води библијски студиј на кинеском

[Слика на 18. страни]

Служба од куће до куће на кинеском у граду Мексику