Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сада је време за одлучну акцију

Сада је време за одлучну акцију

Сада је време за одлучну акцију

„Докле ћете храмати на две стране?“ (1. КРАЉЕВИМА 18:21).

1. По чему се наше време толико разликује од протеклих времена?

 ДА ЛИ верујеш да је Јехова једини прави Бог? Да ли такође верујеш да живимо у времену које Библија назива ’последњим данима‘ Сатаниног злог света? (2. Тимотеју 3:1). Ако верујеш, сигурно ћеш се сложити с тим да је управо сада време за одлучну акцију. Никада раније у историји није било у опасности толико много људских живота.

2. Шта се током владавине краља Ахава дешавало у десетоплеменском краљевству Израела?

2 У десетом веку пре н. е., израелска нација је морала да донесе једну веома важну одлуку. Коме ће служити? Под утицајем своје паганске жене Језавеље, краљ Ахав је у десетоплеменском краљевству Израела унапређивао обожавање Вала. Вал је био бог плодности који је наводно давао кишу и добре усеве. Многи обожаваоци Вала су се клањали пред кипом који је представљао тог бога и љубили га. Да би подстакли Вала да благослови њихове усеве и стоку, људи који су га обожавали упуштали су се у сексуалне оргије са храмским проституткама. Такође су имали обичај да се секу како би им потекла крв (1. Краљевима 18:28).

3. Како је обожавање Вала утицало на Божји народ?

3 Остатак од неких 7 000 Израелаца одбио је да учествује у овом идолопоклоничком, неморалном и насилном облику обожавања (1. Краљевима 19:18). Они су се лојално држали савеза који су склопили с Јеховом Богом и због тога су били прогоњени. На пример, краљица Језавеља је убила многе Јеховине пророке (1. Краљевима 18:4, 13). Због те тешке ситуације, већина Израелаца је покушавала да обожава и Јехову и Вала. Али ако би Израелац окренуо леђа Јехови и обожавао неког лажног бога, постао би отпадник. Јехова је обећао Израелцима да ће их благословити ако га буду волели и ако буду послушни његовим заповестима. Међутим, упозорио их је да ће бити уништени ако не буду ’одани искључиво њему‘ (Поновљени закони 5:6-10, NW; 28:15, 63).

4. Шта су Исус и његови апостоли прорекли да ће се десити међу хришћанима, и како се то испунило?

4 Слична ситуација влада и у данашњем такозваном хришћанству. Људи који иду у цркве тврде да су хришћани, али њихови празници, понашање и веровања нису у складу с библијским учењима. Попут Језавеље, свештенство такозваног хришћанства предводи у прогањању Јеховиних сведока. Историја свештенства такозваног хришћанства обележена је подупирањем ратова и оно носи одговорност за смрт небројених милиона људи који су били чланови цркава. На пружање такве религиозне подршке световним властима у Библији се указује као на духовни блуд (Откривење 18:2, 3). Поред тога, такозвано хришћанство све више толерише и дословни блуд, чак и међу свештенством. Исус Христ и његови апостоли су прорекли да ће доћи до тако великог отпадништва (Матеј 13:36-43; Дела апостолска 20:29, 30; 2. Петрова 2:1, 2). Какав ће бити крајњи исход за више од милијарду припадника такозваног хришћанства? Осим тога, коју одговорност прави обожаваоци Јехове имају према тим и свим другим људима који су заведени кривом религијом? Јасан одговор на ова питања можемо добити ако се позабавимо драматичним догађајима који су довели до ’истребљења Вала из Израела‘ (2. Краљевима 10:28).

Божја љубав према његовом тврдоглавом народу

5. Како је Јехова показао да му је стало до његовог тврдоглавог народа?

5 Јехова Бог не ужива у кажњавању оних који му више нису верни. Он као брижан Отац жели да се зли покају и да му се врате (Језекиљ 18:32; 2. Петрова 3:9). У прилог томе говори чињеница да је у време Ахава и Језавеље Јехова слао многе пророке да упозоре његов народ на последице до којих ће доћи због обожавања Вала. Један од тих пророка је био Илија. После опустошујуће суше, која је била најављена унапред, Илија је рекао краљу Ахаву да на гори Кармил сакупи Израелце и Валове пророке (1. Краљевима 18:1, 19).

6, 7. (а) Како је Илија указао на основни узрок отпадништва у Израелу? (б) Шта су урадили Валови пророци? (в) Шта је урадио Илија?

6 Скупили су се на месту где је раније један олтар посвећен Јехови био „разваљен“, вероватно да би се угодило Језавељи (1. Краљевима 18:30). Нажалост, присутни Израелци нису били сигурни ко у ствари може да да̂ преко потребну кишу — Јехова или Вал. Вала је заступало 450 пророка, док је Илија био једини пророк који је заступао Јехову. Он је изнео саму суштину проблема када је упитао народ: „Докле ћете храмати на две стране?“ Онда им је на још једноставнији начин рекао о чему се ради: „Ако је Јехова Бог, идите за њим; ако ли је Вал, идите за њим.“ Да би подстакао неодлучне Израелце да буду одани искључиво Јехови, Илија је предложио да се изврши један тест који ће показати ко је прави Бог. Два јунца су била заклана да би се принела на жртву, један Јехови а други Валу. Прави Бог ће своју жртву спалити ватром. Валови пророци су припремили своју жртву и онда сатима викали: „Вале, услиши нас!“ Када је Илија кренуо да им се руга, они су почели да се секу и да вичу из свег гласа. Међутим, одговора није било (1. Краљевима 18:21, 26-29).

7 Сада је дошао ред на Илију. Он је прво поправио Јеховин олтар и на њега ставио јунца исеченог на комаде. Затим је рекао да се на жртву излију четири велика ведра воде. То је било урађено три пута док се јарак око олтара није напунио водом. Илија се онда помолио: „Јехова, Боже Аврахамов, Исаков и Израелов, нека се данас позна да си ти Бог у Израелу, и да сам ја слуга твој, и да сам све ово по твојој речи учинио. Услиши ме, Јехова, услиши ме, да би овај народ познао да си ти, Јехова, Бог и да си ти који обраћаш срце њихово!“ (1. Краљевима 18:30-37).

8. Како је Бог одговорио на Илијину молитву, и коју је акцију предузео тај пророк?

8 Прави Бог је одговорио тако што је ватром с неба спалио и жртву и олтар. Ватра је проузроковала да испари чак и вода из јарка око олтара! Замисли какав је то утисак оставило на Израелце. Они „попадаше лицем на земљу и рекоше: Јехова је Бог, Јехова је Бог!“ Илија је сада предузео још једну одлучну акцију заповедивши Израелцима: ’Похватајте те пророке Валове, да ниједан не утече.‘ Свих 450 Валових пророка било је погубљено у подножју горе Кармил (1. Краљевима 18:38-40).

9. Како су прави обожаваоци и даље били искушавани?

9 Тог истог незаборавног дана, Јехова је проузроковао да киша падне први пут после три и по године! (Јаков 5:17, 18). Можеш само замислити о чему су све Израелци разговарали међу собом док су се враћали својим кућама. Јехова је показао да је он прави Бог. Међутим, Валови обожаваоци се нису предали. Језавеља је и даље наставила да прогони Јеховине слуге (1. Краљевима 19:1, 2; 21:11-16). Тако је поново била искушана беспрекорност Божјег народа. Да ли ће бити одани искључиво Јехови када буде дошао завршни суд за обожаваоце Вала?

Сада поступај одлучно

10. (а) Шта помазани хришћани раде у данашње време? (б) Шта значи бити послушан заповести из Откривења 18:4?

10 У данашње време, помазани хришћани обављају задатак сличан Илијином. Усмено и путем штампаних публикација упозоравају људе из свих народа, и унутар и ван такозваног хришћанства, на опасности које са собом носи крива религија. Милиони су због тога предузели одлучну акцију и више нису чланови лажних религија. Они су предали свој живот Јехови и постали су крштени ученици Исуса Христа. Послушали су Божји хитан позив који се тиче криве религије и гласи: „Изађите из ње, народе мој, ако не желите да учествујете с њом у њеним гресима, и ако не желите да примите део њених невоља“ (Откривење 18:4).

11. Шта особа треба да уради да би имала Јеховину наклоност?

11 Ипак, још увек постоје и милиони оних који су привучени библијској поруци коју проповедају Јеховини сведоци, али још увек нису сигурни шта треба да ураде. Неки од њих понекад дођу на неки хришћански састанак, као што је обележавање Господове вечере или на неки део обласног конгреса. Све њих подстичемо да озбиљно размисле о следећим Илијиним речима: „Докле ћете храмати на две стране?“ (1. Краљевима 18:21). Уместо да одуговлаче, они сада треба да предузму одлучну акцију и да ревно раде на томе да постану предани, крштени обожаваоци Јехове. На коцки су њихови изгледи да добију вечни живот! (2. Солуњанима 1:6-9).

12. У коју су опасну ситуацију запали неки крштени хришћани, и шта треба да ураде?

12 Нажалост, неки крштени хришћани су постали нередовни или неактивни (Јеврејима 10:23-25; 13:15, 16). Неки су изгубили ревност због страха од прогонства, брига око зарађивања за живот, настојања да се обогате или тежњи ка себичним задовољствима. Исус је упозорио да ће управо те ствари спотаћи неке његове следбенике, онемогућити њихов духовни напредак и да ће им бити замка (Матеј 10:28-33; 13:20-22; Лука 12:22-31; 21:34-36). Уместо да ’храмљу на две стране‘, они треба да буду ’ревни и да се покају‘ тако што ће предузети одлучну акцију да испуне своје предање Богу (Откривење 3:15-19).

Изненадни крај криве религије

13. Објасни каква је била ситуација у Израелу када је Јуј био помазан за краља.

13 Због чега је толико хитно да људи сада предузму одлучну акцију види се на основу онога што се догодило у Израелу око 18 година након што је на гори Кармилу било доказано ко је прави Бог. Јеховин дан суда против обожавања Вала дошао је изненада и неочекивано у време Илијиног наследника Јелисеја. Израелом је тада владао син краља Ахава, Јорам. Језавеља је још увек била жива и била је краљица-мајка. Јелисеј је потајно послао свог слугу да за новог краља помаже војног заповедника Јуја. Јуј се у то време налазио источно од Јордана, у Рамоту Галадском, и водио је рат против израелских непријатеља. Краљ Јорам је био у Језраелу, у долини близу Мегида, и опорављао се од ране задобијене у бици (2. Краљевима 8:29–9:4).

14, 15. Који је задатак добио Јуј, и како је реаговао на то?

14 Ево шта је Јехова заповедио Јују да уради: „Ударићеш дом Ахава, господара свога, јер хоћу на Језавељи да окајем крв слуга својих и крв свих слуга Јеховиних. Сав ће дом Ахавов изгинути... Језавељу ће изести пси у пољу Језраелском и нико је неће сахранити“ (2. Краљевима 9:7-10).

15 Јуј је био одлучан човек. Нимало не оклевајући, ускочио је у своја кола и брзо кренуо ка Језраелу. Стражар у Језраелу га је препознао по начину вожње и известио је краља Јорама, на шта је он ушао у кола и кренуо у сусрет заповеднику своје војске. Када су се срели, Јорам је упитао: „Је ли мир Јују?“ Јуј је одговорио: „Какав мир? код толиког блуда Језавеље матере твоје и чарања њезиних!“ Онда је, пре него што је краљ Јорам успео да побегне, Јуј узео лук и убио Јорама одапевши стрелу која му је прошла кроз срце (2. Краљевима 9:20-24).

16. (а) С којом су се ситуацијом изненада суочили службеници на Језавељином двору? (б) Како се испунило оно што је Јехова рекао за Језавељу?

16 Не губећи време, Јуј је колима брзо отишао у град. Посматрајући га с прозора, упадљиво нашминкана Језавеља га је на заједљив начин поздравила. Игноришући је, Јуј је затражио подршку: „Ко је за ме? Ко?“ Требало је да Језавељине слуге сада предузму одлучну акцију. Два или три дворска службеника су погледала кроз прозор. Њихова лојалност је истог трена била стављена на испит. Јуј им је заповедио: „Баците је доле!“ Они су је бацили на улицу где су је изгазили Јујеви коњи и кола. На тај начин је та жена која је била подстрекач обожавања Вала у Израелу доживела крај који је заслужила. Пре него што је било ко стигао да је сахрани појели су је пси, баш као што је и проречено (2. Краљевима 9:30-37).

17. У који будући догађај Божји суд над Језавељом треба да ојача нашу веру?

17 Сличан шокантан крај ће доживети и симболична блудница чије је име „Вавилон Велики“. Том блудницом су представљене лажне религије Сатаниног света чији корени потичу још из древног града Вавилона. Када уништи лажну религију, Јехова Бог ће пажњу усмерити на све људе који сачињавају световни део Сатаниног система. И они ће бити уништени, чиме ће бити створени услови за настанак праведног новог света (Откривење 17:3-6; 19:19-21; 21:1-4).

18. Шта се после Језавељине смрти у Израелу догодило са обожаваоцима Вала?

18 После Језавељине смрти, краљ Јуј није губио време, већ је погубио све Ахавове потомке и најуже присталице (2. Краљевима 10:11). Међутим, у земљи је остало још много Израелаца који су обожавали Вала. Што се њих тиче, Јуј је предузео одлучну акцију како би показао да ’неће дозволити да ико буде супарник Јехови‘ (2. Краљевима 10:16NW). Претварајући се да и сам обожава Вала, Јуј је приредио велики празник у Валовом храму који је Ахав саградио у Самарији. На тај празник су дошли сви обожаваоци Вала у Израелу. Били су ухваћени у замку унутар храма и Јујеви људи су их све побили. Тај извештај се у Библији закључује следећим речима: „Јуј истреби Вала из Израела“ (2. Краљевима 10:18-28).

19. Који предивни изглед очекује „велико мноштво“ Јеховиних лојалних обожавалаца?

19 Обожавање Вала је било искорењено из Израела. Исто је тако сигурно да ће крива религија доживети изненадан, шокантан крај. На чијој ћеш страни бити током тог великог дана суда? Поступај сада одлучно и имаћеш предност да будеш убројан у „велико мноштво“ људи који ће преживети ’велику невољу‘. Тада ћеш с радошћу моћи да се осврнеш на прошлост и хвалићеш Бога зато што је извршио суд над „великом блудницом, која поквари земљу својим блудом“. Заједно с другим правим обожаваоцима, и ти ћеш се сложити са предивним речима које певају небеска створења: „Хвалите Јах, јер Јехова, наш Бог, Свемоћни, поче да влада као краљ“ (Откривење 7:9, 10, 14; 19:1, 2, 6).

Питања за размишљање

• Како су древни Израелци постали криви за обожавање Вала?

• Које је велико отпадништво проречено у Библији, и како се испунило то пророчанство?

• Како је Јуј искоренио обожавање Вала?

• Шта морамо радити да бисмо преживели дан Божјег суда?

[Питања за разматрање]

[Мапа на 25. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Сокот

Афек

Хелкат

Јокнеам

Мегидо

Танах

Дотаим

САМАРИЈА

Ен-Дор

Сунам

Офра

Језраел

Ивлеам (Гат-Римон)

Терса

Вет-Семес

Вет-Сан

Јавис Галадски?

Авел-Меола

Арвелова кућа

Рамот Галадски

Планине

Гора Кармил

Гора Табор

Морех

Гора Гелвуја

[Водене површине]

Средоземно море

Галилејско море

[Реке]

Јордан

[Извор]

Извор Арода

[Извор]

Based on maps copyrighted by Pictorial Archive (Near Eastern History) Est. and Survey of Israel

[Слике на 26. страни]

Редовно проповедање о Краљевству и присуствовање хришћанским састанцима јесу веома важни аспекти правог обожавања

[Слика на странама 28, 29]

Сви који желе да преживе Јеховин дан морају попут Јуја предузети одлучну акцију