Пређи на садржај

Пређи на садржај

Добро окружено злом

Добро окружено злом

Добро окружено злом

ИЗГЛЕДА да је данас мало људи спремно да се жртвује. Међутим, неки ипак желе „да нешто промене“ — да учине неко добро дело за друге. Сваке године велики број људи прилаже милијарде долара у добротворне сврхе. На пример, у Британији су 2002. године донације достигле рекорд од 10 милијарди евра. Од 1999, десет великодушних добротвора дали су или су се обавезали да ће дати више од 30 милијарди евра за сиромашне.

Нека од добрих дела која чине добротвори јесу плаћање медицинских трошкова породица које имају мале приходе, школовање деце с једним родитељем, финансирање вакцинације у земљама у развоју, обезбеђивање прве књиге за децу, набавка стоке и живине за пољопривреднике у сиромашним земљама и испорука хуманитарне помоћи жртвама природних катастрофа.

Претходне чињенице показују да људи могу да чине добро за друге. Ипак, жалосно је што постоје и људи који чине нечувена злодела.

Зло у порасту

Од краја Другог светског рата, забележено је скоро 50 случајева геноцида и масовних убистава из политичких разлога. „У тим догађајима“, извештава се у часопису American Political Science Review, „погинуло је најмање 12 милиона војника, као и 22 милиона цивила, што је више од укупног броја жртава државних и међународних ратова од 1945. године.“

Током друге половине 20. века у Камбоџи је из политичких разлога страдало преко 2,2 милиона људи. Етничка мржња у Руанди однела је живот више од 800 000 људи, жена и деце. Верски и политички рат у Босни забележио је биланс од преко 200 000 жртава.

Говорећи о недавним злочинима, генерални секретар Уједињених нација је 2004. године изјавио: „У Ираку видимо хладнокрвно убијање цивила, док се хуманитарни радници, новинари и други недужни људи одводе као таоци и убијају на најсвирепији начин. У исто време су ирачки заробљеници срамно злостављани. У Дарфуру су људи истерани из својих домова који су затим уништени, док се силовање користи као смишљена тактика. У северној Уганди видимо осакаћену децу која су присиљена да учествују у неописивим злоделима. У Беслану смо видели децу таоце која су брутално убијена.“

Изгледа да су чак и у такозваним развијеним земљама у порасту злочини почињени из мржње. На пример, 2004. године у новинама Independent News стајало је да је у Британији „током последње деценије забележен једанаест пута већи број жртава напада и злостављања чији је повод расна мржња.“

Зашто људи који могу да чине добро другима чине таква злодела? Да ли ће зло икада престати? Као што показује следећи чланак, Библија пружа задовољавајуће одговоре на ова збуњујућа питања.

[Извор слике на 2. страни]

НАСЛОВНА СТРАНА: Mark Edwards/Still Pictures/Peter Arnold, Inc.