Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како ће добро победити зло

Како ће добро победити зло

Како ће добро победити зло

Краљ Давид је био добар човек. Искрено је волео Бога, тежио ка правди и бринуо за потлачене. Па ипак, овај исти добри краљ је починио прељубу са женом једног свог верног слуге. И када је сазнао да је та жена, Витсавеја, трудна, он се на крају побринуо да њен муж буде убијен. Затим се оженио Витсавејом с намером да прикрије свој злочин (2. Самуилова 11:1-27).

ОЧИГЛЕДНО је да људи могу да учине много добра. Зашто су онда одговорни за тако много зла? У Библији се наводи неколико основних разлога. Она такође открива како ће Бог преко Исуса Христа уклонити зло једном засвагда.

Склоност ка злу

Сам краљ Давид је навео један узрок зла. Када је његов злочин разоткривен, он је прихватио пуну одговорност за своје поступке. Затим је покајнички признао: „Гле, у безакоњу се ја родих, у греху сам мајке своје зачет“ (Псалам 51:7). Божја намера никада није била да мајке зачну децу која ће бити грешна. Међутим, када су Ева и Адам одлучили да се побуне против Бога, они више нису могли да имају безгрешну децу (Римљанима 5:12). Како је несавршена људска породица бивала све већа, постало је очигледно да „су мисли срца човечјега зле од младости његове“ (Постање 8:21).

Ако се не контролише, склоност ка злу води до ’блуда, непријатељства, свађа, љубоморе, излива гнева, препирки, подела, секти, зависти‘ и других деструктивних поступака које Библија назива ’делима тела‘ (Галатима 5:19-21). Краљ Давид је попустио људској слабости и учинио прељубу, што је довело до проблема (2. Самуилова 12:1-12). Он је могао да се одупре својој неморалној тежњи. Уместо тога, тиме што је и даље гајио жељу за Витсавејом, Давид је следио образац који је ученик Јаков касније описао: „Свакога искушава његова сопствена жеља тако што га одвлачи и мами. Затим жеља, кад постане плодна, рађа грех; а грех пак, кад се учини, доноси смрт“ (Јаков 1:14, 15).

Масовна убиства, силовања и пљачке о чему смо говорили у претходном чланку јесу екстремни примери тога шта се дешава када људи дозволе да неисправне жеље управљају њиховим поступцима.

Незнање потхрањује зло

Искуство апостола Павла истиче други разлог због ког људи чине зле ствари. Павле је до краја свог живота стекао репутацију благог, срдачног човека. Он се несебично трошио у служби за своју хришћанску браћу и сестре (1. Солуњанима 2:7-9). Међутим, пре тога, у време када је био познат као Савле, он је ’дисао претњом и убиством‘ против исте групе људи (Дела апостолска 9:1, 2). Зашто је Павле подржавао зла дела против хришћана из првог века и учествовао у њима? Он каже: „Јер сам био у незнању“ (1. Тимотеју 1:13). Да, Павле је некада имао „ревност за Бога; али не у складу с тачним спознањем“ (Римљанима 10:2).

Попут Павла, многи искрени људи су умешани у зла дела јер не познају Божју вољу. На пример, Исус је упозорио своје следбенике: „Долази час кад ће свако ко вас убије мислити да врши свету службу Богу“ (Јован 16:2). Јеховине данашње слуге доживљавају истинитост Исусових речи. У многим земљама их прогоне, па чак и убијају људи који тврде да служе Богу. Очигледно, таква погрешна ревност није угодна истинитом Богу (1. Солуњанима 1:6).

Зачетник зла

Исус је открио главни узрок постојања зла. Обраћајући се верским вођама који су намеравали да га убију, он је рекао: „Ви сте од свог оца Ђавола, и желите да испуњавате жеље свог оца. Он је био убица људи од почетка“ (Јован 8:44). Сатана је из себичних разлога наговорио Адама и Еву да се побуне против Бога. Та побуна је довела до греха — а тако и до смрти — свих људи.

Надаље, Сатанина убилачка нарав видела се и по начину на који је поступио с Јовом. Када му је Јехова дозволио да искуша Јовову беспрекорност, Сатана није био задовољан тиме што је Јова лишио његове имовине. Он је такође проузроковао смрт десеторо његове деце (Јов 1:9-19). Током последњих неколико деценија, људи су изложени све већем злу због људске несавршености и незнања, као и због тога што Сатана врши све већи утицај на човечанство. Библија каже да је Ђаво ’збачен на земљу, и да су његови анђели збачени с њим‘. То исто пророчанство каже да ће зато бити „тешко земљи“ као никада до сада. Иако Сатана не може да присили људе да чине зло, он мајсторски „заводи целу настањену земљу“ (Откривење 12:9, 12).

Склоност ка злу ће бити уклоњена

Да би зло трајно нестало из људског друштва, човекова урођена склоност према злу, његово незнање и Сатанин утицај морају бити искорењени. Као прво, како човекова урођена склоност према злу може бити уклоњена из његовог срца?

Ниједна операција нити лек који је човек створио не могу постићи тај циљ. Међутим, Јехова Бог је припремио лек за наслеђени грех и несавршенство за све који желе да га прихвате. Апостол Јован је написао: „Крв Исуса... чисти нас од сваког греха“ (1. Јованова 1:7). Када је савршени човек Исус добровољно дао свој живот, он је „у свом сопственом телу понео наше грехе на стуб, да бисмо прекинули с гресима и живели за праведност“ (1. Петрова 2:24). Исусова жртвена смрт ће поништити последице Адамовог греха. Павле је рекао да је Исус Христ постао ’одговарајућа откупнина за све‘ (1. Тимотеју 2:6). Заиста, Христова смрт је пружила прилику свим људима да поново стекну савршенство које је Адам изгубио.

Ипак, можда се питате: ’Ако је Исусова смрт пре отприлике 2 000 година омогућила свим људима да поврате савршенство, зашто зло и смрт још увек постоје?‘ Одговор на ово питање може помоћи да се разјасни други разлог због ког људи чине зло — непознавање Божје намере.

Доброта почива на тачном спознању

Упознавање онога што Јехова и Исус сада раде како би уклонили зло може искрену особу заштитити од тога да несвесно одобрава зло, или што је још горе, да постане борац „против самог Бога“ (Дела апостолска 5:38, 39). Јехова Бог је спреман да опрости лоша дела која су почињена у незнању. У свом говору у Атини, апостол Павле је рекао: „Бог није гледао на времена таквог незнања, али сада говори човечанству да се сви свуда покају. Јер је одредио дан у који намерава да суди целој настањеној земљи у праведности посредством човека кога је одредио за то, и пружио је гаранцију свим људима тиме што га је ускрснуо из мртвих“ (Дела апостолска 17:30, 31).

Павле је из личног искуства знао да је Исус устао из мртвих, јер му се ускрснули Исус лично обратио и спречио га да прогони прве хришћане (Дела апостолска 9:3-7). Чим је Павле сазнао за Божју намеру, он се променио и постао добар човек који је у свему опонашао Христа (1. Коринћанима 11:1; Колошанима 3:9, 10). Такође, Павле је ревно проповедао ’добру вест о краљевству‘ (Матеј 24:14). Током скоро 2 000 година откако је умро и ускрснуо, Христ бира међу људима оне који ће, попут Павла, владати с њим у Краљевству (Откривење 5:9, 10).

Током прошлог века па све до сад, Јеховини сведоци ревно извршавају задатак за који их је Исус опуномоћио: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20). Они који се одазову на ову поруку имају изглед да вечно живе на земљи под Христовом небеском владавином. Исус је рекао: „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Помоћи другоме да стекне овакво спознање јесте највеће добро које једна особа може да учини за другу.

Они који прихвате добру вест о Краљевству показују особине као што су „љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост, самоконтрола“ упркос свом злу које их окружује (Галатима 5:22, 23). Опонашајући Исуса, они ’никоме не враћају зло за зло‘ (Римљанима 12:17). На личном плану, они настоје да ’надвладају зло добрим‘ (Римљанима 12:21; Матеј 5:44).

Коначна победа над злом

Људи никада неће моћи сами да победе главног зачетника зла, Сатану Ђавола. Међутим, Јехова ће ускоро преко Христа згазити главу Сатани (Постање 3:15, Римљанима 16:20). Јехова ће такође овластити Исуса Христа да ’разбије и уништи‘ све политичке системе, од којих су многи починили тако пуно зла током историје (Данило 2:44; Проповедник 8:9). Током предстојећег дана суда, сви они који ’нису послушни доброј вести о нашем Господу Исусу претрпеће судску казну вечног уништења‘ (2. Солуњанима 1:8, 9; Софонија 1:14-18).

Када Сатана и они који га подржавају буду уклоњени, Исус ће са свог небеског положаја помагати преживелима да врате земљу у првобитно стање. Христ ће такође ускрснути све оне који заслужују да живе на обновљеној земљи (Лука 23:32, 39-43; Јован 5:26-29). На тај начин ће поништити последице зла које је човечанство доживело.

Јехова не присиљава људе да буду послушни доброј вести о Исусу. Али, он свима пружа прилику да стекну спознање које води у живот. Веома је важно да сада искористите ту прилику! (Софонија 2:2, 3). Ако то учините, сазнаћете како можете да изађете на крај са сваким злом које сада утиче на ваш живот. Такође ћете видети како ће Христ коначно победити зло (Откривење 19:11-16; 20:1-3, 10; 21:3, 4).

[Слика на 5. страни]

Савле је починио зла дела јер је био у незнању

[Слика на 7. страни]

Помоћи другоме да упозна Бога јесте највеће добро које једна особа може да учини за другу