Пређи на садржај

Пређи на садржај

Они су обрадовали срце својих родитеља

Они су обрадовали срце својих родитеља

Они су обрадовали срце својих родитеља

„АКО буде, сине, срце твоје мудро, веселиће се срце моје у мени“ (Пословице 23:15). Заиста, хришћански родитељи се радују када њихова деца стекну Божју мудрост. У суботу, 10. септембра 2005, 6 859 особа из свих крајева света присуствовало је градуацији 119. разреда Библијске школе Гилеад. Сви су били веома радосни, а посебно родитељи 56 дипломаца.

Дејвид Вокер, дугогодишњи члан бетелске породице у Сједињеним Државама, отворио је програм срдачном молитвом. Затим се председавајући, Дејвид Сплејн, члан Водећег тела Јеховиних сведока, у уводном говору обратио очевима и мајкама дипломаца школе: „Ви заслужујете наше најискреније похвале. Особине које сте усадили у своје синове и ћерке подстакле су их да изаберу мисионарску службу.“ Пошто ће њихови синови и ћерке ускоро отпутовати на далеке доделе, родитељи су можда били мало забринути. Међутим, брат Сплејн их је уверио: „Не брините се за децу. Јехова може бринути о њима много боље него што то можете ви.“ Затим је рекао: „Размислите о добрим стварима које ће ваши синови и ћерке учинити. Људи који пате добиће праву утеху први пут у свом животу.“

Како можемо и даље радовати друге

Председавајући је најавио четири говорника. Први говорник, Ралф Волс, члан Одбора подружнице у Сједињеним Државама, говорио је на тему „Држите очи отворене“. Он је нагласио да је духовно слепило далеко горе од дословног слепила. Скупштина из првог века у Лаодикији изгубила је духовни вид. Хришћанима у тој скупштини пружена је помоћ, али је увек боље да то спречимо тако што ћемо своје духовне очи држати отворене (Откривење 3:14-18). Говорник је рекао: „Држите очи отворене и гледајте на одговорну браћу онако како Јехова гледа на њих.“ Будући мисионари не треба да буду претерано забринути ако постоје проблеми у скупштини. Господ Исус Христ је свестан свега тога. Он ће се побринути да се свака ситуација реши у одговарајуће време.

Следећи говорник, Самјуел Херд, члан Водећег тела, одговорио је на питање „Да ли си спреман?“ Као што један путник носи са собом одећу која му је потребна, тако и мисионари увек треба да буду обучени у особине нове личности. Они морају бити саосећајни попут Исуса. Када му је један губавац рекао: „Само ако хоћеш, можеш ме очистити“, Исус је одговорио: „Хоћу. Очисти се“ (Марко 1:40-42). Говорник је затим рекао: „Ако заиста желите да помогнете људима, пронаћи ћете начин да то и учините.“ У Филипљанима 2:3, хришћанима се саветује да сматрају ’друге већима од себе‘. Брат Херд је рекао: „Имати понизно срце важније је од поседовања знања. Људи које сретнете у служби, као и браћа и сестре у скупштини, имаће користи од вашег знања само ако сте понизни.“ Говор је закључио рекавши да су дипломци, уколико наставе да се облаче у хришћанску љубав, спремни да отпутују на своје доделе и да ће сигурно бити успешни (Колошанима 3:14).

Марк Нумар, један од инструктора у Гилеаду, изазвао је занимање насловом говора „Да ли ћеш задржати то осећање?“ „Осећање“ на које се овде мисли јесте наша захвалност за Јеховину доброту. У Псалму 103:2 стоји: „Благосиљај, душо моја, Јехову, и не заборављај ни једно доброчинство његово!“ Израелци су показали недостатак захвалности за ману која их је одржавала у животу, рекавши за њу да је „никаква храна“ (Бројеви 21:5). Како је време пролазило, вредност мане се није мењала, али се њихова захвалност за њу изгубила. Инструктор је рекао: „Ако заборавите Јеховина добра дела и дозволите да вам служба у страној земљи постане свакидашња ствар, то ће утицати на ваше гледиште о задатку који вам је Јехова доделио.“ У Псалму 103:4 каже се да је Јехова ’крунисан добротом‘. Дипломци ће осетити Божју доброту у новој скупштини.

Још један инструктор у Гилеаду, Лоренс Боуен, говорио је на тему „Да ли ће благослови доћи на тебе?“ Он је запазио да су полазници 119. разреда Гилеада напорно радили како би постали успешни мисионари. Али сада, они морају остати уз Јехову и чврсто се држати задатка који им је додељен. У Откривењу 14:1-4, припадници 144 000 описани су као „они који следе Јагње куд год оно пође“. Они лојално остају уз Јехову и његовог Сина без обзира на кушње, и достижу свој циљ. „Шта год да се деси, лојално останимо уз Јехову и држимо се задатка који нам је поверио“, рекао је говорник. Чинећи тако, дипломци ће увидети да ће Јеховини благослови „доћи“ на њих (Поновљени закони 28:2).

Доношење плода у служби

Сваког викенда током школе, студенти су учествовали у служби проповедања. Интервјуи с дипломцима, које је водио секретар школе Волас Ливеренс, показали су да су били успешни у томе. Проповедали су добру вест на најмање десет језика и започели неколико библијских студија. Један брачни пар је почео да проучава Библију с једним Кинезом. Након две посете, питали су га шта мисли о томе што има прилику да упозна Јехову. Отворио је своју Библију и замолио њих да прочитају Јована 17:3. Рекао је да мисли да је на путу за вечни живот.

Затим је Ентони Морис, члан Водећег тела, интервјуисао тројицу браће која служе у Одбору подружница у Доминиканској Републици, Еквадору и Обали слоноваче. Ова браћа су уверила дипломце да се Одбори подружница већ радују њиховом доласку и да ће им помоћи да се прилагоде својој додели.

Потом је Леонард Пирсон, члан бетелске породице у Сједињеним Државама, разговарао с члановима Одбора подружница у Демократској Републици Конго, Папуа-Новој Гвинеји и Уганди. Та браћа су подстакла дипломце да максимално учествују у служби проповедања. Један пар мисионара који преко 21 годину служи у Конгу, помогао је да се 60 људи крсти. Тај пар сада води 30 библијских студија, а 22 особе с којима проучавају посећују скупштинске састанке. Сада, када је духовна жетва тако велика, право је време да се служи као мисионар.

Сведочити с осећајем хитности

Герит Лош, члан Водећег тела, одржао је закључни говор. Тема говора је била „Говорити о Богу и сведочити за Исуса у Господовом дану“. Речи „сведочанство“, „сведоци“ и „сведочење“ појављују се 19 пута у Откривењу. Према томе, нема сумње у вези с тим које дело Јехова жели да његов народ изврши. Када треба да дамо то сведочанство? Током ’Господовог дана‘ (Откривење 1:9, 10). Тај дан је почео 1914, траје током нашег времена и протеже се у будућност. Према Откривењу 14:6, 7, сведочење о Богу има анђеоску подршку. Откривење 22:17 показује да је надгледање дела сведочења за Исуса поверено остатку помазаних хришћана. Али, сада сви можемо искористити ту предност. У 20. стиху је забележено да Исус каже: „Долазим брзо.“ Брат Лош је подстакао све присутне: „Позивајте људе: ’Дођите и узмите воду живота за бадава‘. Исус брзо долази. Да ли смо спремни?“

Фред Раск, који је 11 година служио као инструктор у Гилеаду, закључио је програм захвалном молитвом Јехови, која је дирнула срце свих присутних. То је био прикладан крај једног дана који је био прилика за велику радост.

[Оквир на 13. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

Број заступљених земаља: 10

Број додељених земаља: 25

Број студената: 56

Просечна старост: 32,5

Просек година у истини: 16,4

Просек година у пуновременој служби: 12,1

[Слика на 15. страни]

119. разред дипломаца Библијске школе Гилеад

У овом списку, редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена за сваки ред наведена су слева надесно.

(1) Helgesen S.; Daugaard H.; Pierluissi A.; Joseph I.; Racanelli C. (2) Byrge T.; Butler D.; Freedlun J.; Nuñez K.; Pavageau C.; Doumen T. (3) Camacho O.; Lindqvist L.; Broomer A.; Wessels E.; Burton J.; Woodhouse O.; Doumen A. (4) Tirion A.; Connally L.; Fournier C.; Gil A.; Johnsson K.; Hamilton L. (5) Byrd D.; Scribner I.; Camacho B.; Laschinski H.; Hallahan M.; Libuda O. (6) Joseph A.; Lindqvist M.; Helgesen C.; Nuñez D.; Scribner S.; Fournier J. (7) Pierluissi F.; Pavageau T.; Broomer C.; Racanelli P.; Butler T.; Woodhouse M.; Libuda J. (8) Laschinski M.; Freedlun S.; Burton I.; Tirion M.; Byrd M.; Byrge J. (9) Wessels T.; Hallahan D.; Connally S.; Gil D.; Daugaard P.; Hamilton S.; Johnsson T.