Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тежња за праведношћу ће нас заштитити

Тежња за праведношћу ће нас заштитити

Тежња за праведношћу ће нас заштитити

„Стално, дакле, тражите најпре... Божју праведност“ (МАТЕЈ 6:33).

1, 2. Коју је одлуку донела једна млада хришћанка, и зашто?

 ЈЕДНА млада хришћанка из Азије радила је као секретарица у једној владиној установи. Била је савесна, долазила је на посао на време и марљиво је обављала свој посао. Међутим, будући да није била у сталном радном односу, дошло је време за разговор са претпостављеним. Шеф одељења је рекао да ће је запослити за стално и да ће јој чак дати унапређење уколико пристане на полни однос с њим. Она је то без оклевања одбила иако је то значило да ће изгубити посао.

2 Да ли је та млада хришћанка била нереална? Није, она се само чврсто држала Исусових речи: „Стално, дакле, тражите најпре... Божју праведност“ (Матеј 6:33). Њој је било далеко важније да се држи праведних начела, а не да путем неморала оствари неки свој циљ (1. Коринћанима 6:18).

Колико је важна праведност

3. Шта је праведност?

3 „Праведност“ подразумева стање моралне беспрекорности и поштења. Библија за овај појам користи грчке и хебрејске речи које преносе мисао о „честитости“. Ту се не ради о самоправичности, то јест о томе да особа просуђује саму себе на основу сопствених мерила (Лука 16:15). Ради се о честитости која је у складу с Јеховиним мерилима. То је Божја праведност (Римљанима 1:17; 3:21).

4. Зашто је праведност важна за хришћане?

4 Зашто је праведност важна? Зато што Јехова, ’Бог правде‘, има наклоност према свом народу кад он исказује праведност (Псалам 4:2; Пословице 2:20-22; Авакум 1:13). Нико ко је неправедан не може имати близак однос с њим (Пословице 15:8). Зато је апостол Павле подстицао Тимотеја да ’бежи од жеља својствених младости, да тежи за праведношћу‘ и другим важним особинама (2. Тимотеју 2:22). Због тога је Павле, када је набрајао разне делове наше духовне ратне опреме, укључио и „грудни оклоп праведности“ (Ефешанима 6:14).

5. На који начин несавршена створења могу тражити праведност?

5 Наравно, ниједан човек није у потпуности праведан. Сви смо наследили несавршенство од Адама и сви смо од рођења грешни и склони ка неправедности. Па ипак, Исус је рекао да треба да тражимо праведност. Како је могуће тражити праведност? Могуће је зато што је Исус дао свој савршени живот као откупнину за нас и, ако показујемо веру у ту жртву, Јехова је спреман да нам опрости грехе (Матеј 20:28; Јован 3:16; Римљанима 5:8, 9, 12, 18). Дакле, кад разумемо која су Јеховина праведна мерила и дајемо све од себе да живимо у складу с њима — молећи се при том да савладамо своје слабости — Јехова прихвата наше обожавање (Псалам 1:6; Римљанима 7:19-25; Откривење 7:9, 14). Ово је заиста утешно!

Праведност у неправедном свету

6. Зашто је свет био опасно место за прве хришћане?

6 Исусови ученици су се суочили с великим изазовом када су добили задатак да буду његови сведоци „све до најудаљенијег дела земље“ (Дела апостолска 1:8). Целокупно подручје које им је било додељено ’лежало је у власти злога‘, Сатане (1. Јованова 5:19). Свет је био заражен злим духом који Сатана унапређује и хришћани су били изложени његовом отровном утицају (Ефешанима 2:2). За њих је свет био опасно место. Могли су истрајати и остати беспрекорни само ако би тражили најпре Божју праведност. Већина је истрајала, али неки су ипак скренули с ’пута правде‘ (Пословице 12:28; 2. Тимотеју 4:10).

7. Због чега хришћани морају да се опиру исквареним утицајима?

7 Да ли је данашњи свет сигурније место за хришћане? Свакако да није! Још је гори од света у првом веку. На то још треба додати чињеницу да је Сатана збачен на земљу и да води жесток рат против помазаних хришћана, ’преосталих од жениног семена, који држе Божје заповести и имају дело сведочења за Исуса‘ (Откривење 12:12, 17). Он напада и свакога ко подржава то ’семе‘. Ипак, хришћани се не могу изоловати од света. Иако нису део њега, морају живети у њему (Јован 17:15, 16). Морају да проповедају у том свету тражећи људе који имају исправан став и да их поучавају да постану Христови ученици (Матеј 24:14; 28:19, 20). Стога, хришћани се не могу у потпуности изоловати од искварених утицаја овог света и зато им се морају опирати. Хајде да видимо четири таква утицаја.

Замка неморала

8. Зашто су се Израелци окренули обожавању моавских богова?

8 Велики број Израелаца је пред крај 40-годишњег лутања по пустоши скренуо с пута праведности. Они су видели како их је Јехова много пута избавио и налазили су се пред самим уласком у Обећану земљу. Па ипак, баш у том пресудном тренутку почели су да служе моавским боговима. Зашто? Зато што су постали жртве „жеља тела“ (1. Јованова 2:16). У извештају стоји: „Народ стаде чинити прељубу са кћерима Моавским“ (4. Мојсијева 25:1ДК).

9, 10. Због које је данашње ситуације веома важно да задржимо на уму колико искварујућу моћ имају неисправне телесне жеље?

9 Тај догађај показује на који начин неисправне телесне жеље могу искварити неопрезне. Требало би да из тог догађаја извучемо поуку, нарочито зато што се на неморал данас гледа као на нешто сасвим прихватљиво (1. Коринћанима 10:6, 8). У једном извештају из Сједињених Држава стоји: „До отприлике 1970, дивљи брак [пракса да пар живи невенчано] био је нешто противзаконито у свим америчким државама. Данас је то сасвим уобичајено. Више од половине свих брачних парова већ је живело заједно пре венчања.“ Такво и слично морално распуштено понашање није ограничено само на једну земљу. То се дешава широм света и, нажалост, неки хришћани су постали жртве тог тренда и чак су искључени из хришћанске скупштине (1. Коринћанима 5:11).

10 Штавише, изгледа да се неморал унапређује готово свугде. Филмови и телевизијске емисије преносе поруку да је потпуно прихватљиво да млади имају полне односе пре брака. Хомосексуални односи се приказују као нешто сасвим нормално. И на многим местима се могу видети све отворенији прикази полних односа. Отворено приказивање полних односа веома се лако може наћи на Интернету. На пример, један новинар каже да је једног дана његов седмогодишњи син дошао из школе и усхићено му рекао да је један његов школски друг на Интернету наишао на неки сајт на ком су приказане наге жене током полног односа. Тај отац је био шокиран, али колико деце наиђе на такве сајтове а да то не каже својим родитељима? Сем тога, колико родитеља зна какве видео-игре играју њихова деца? У многим популарним играма могу се видети грозне сцене неморала, као и демонизам и насиље.

11. Како се породица може заштитити од неморала који влада у свету?

11 Како се породица може заштитити од такве срамотне „забаве“? Тако што ће тражити најпре Божју праведност и одбијати да се уплиће у било шта што има везе с неморалом (2. Коринћанима 6:14; Ефешанима 5:3). Родитељи који на исправан начин воде рачуна о томе шта раде њихова деца и у њих усађују љубав према Јехови и његовим праведним законима, помоћи ће им да се чувају порнографије, порнографских видео-игара, неморалних филмова и других ствари које наводе на неисправно поступање (Поновљени закони 6:4-9). a

Опасност притиска средине

12. Који је проблем настао у првом веку?

12 Када је Павле био у Листри, у Малој Азији, чудом је излечио једног човека. Извештај каже: „Народ, видевши шта Павле учини, подиже своје гласове, говорећи ликаонским језиком: ’Богови посташе као људи и сиђоше к нама!‘ Тако Варнаву назваше Зевсом, а Павла Хермесом, јер је он водио реч“ (Дела апостолска 14:11, 12). Касније је тај исти народ хтео да убије Павла и Варнаву (Дела апостолска 14:19). Јасно је да су ти људи били веома подложни притиску средине у којој су живели. Неки из тих крајева су постали хришћани, али изгледа да се нису у потпуности ослободили празноверја. У својој посланици хришћанима у Колосима, Павле их је упозорио да не ’обожавају анђеле‘ (Колошанима 2:18).

13. Који су неки обичаји које хришћани морају да избегавају, и како можемо добити снагу за то?

13 Прави хришћани и данас треба да избегавају општеприхваћене обичаје који се заснивају на погрешним религиозним веровањима која су у супротности с хришћанским начелима. На пример, у неким земљама многи обичаји који су повезани с рођењем или смрћу темеље се на лажи да дух преживљава смрт тела (Проповедник 9:5, 10). У неким земљама постоји обичај да девојчице прођу кроз процедуру сакаћења женских полних органа. b То је окрутан, непотребан поступак који је у потпуној супротности с љубављу и бригом коју су хришћански родитељи дужни да пружају својој деци (Поновљени закони 6:6, 7; Ефешанима 6:4). Како се хришћани могу одупирати притисцима средине у којој живе и прекинути с таквим обичајима? Тако што ће се потпуно поуздати у Јехову (Псалам 31:7). Праведан Бог даје снагу и брине о онима који му од срца кажу: „Ти си уточиште моје, бранич мој, Бог мој, у кога се уздам“ (Псалам 91:2; Пословице 29:25).

Немој заборавити Јехову

14. На шта је Јехова упозорио Израелце кратко пре него што су ушли у Обећану земљу?

14 Кратко пре него што су Израелци ушли у Обећану земљу, Јехова их је упозорио да га не забораве. Рекао им је: „Пази се да не заборавиш Јехову, Бога свога, бацивши у немар заповести његове, законе његове и наредбе његове, које ти ја данас прописујем. Кад будеш јео и наситио се, и кад будеш добре куће саградио и у њима се настанио; кад будеш видео да се говеда твоја и овце твоје плоде, и намножи ти се сребро и злато и све што имаш, пази да се не понесе срце твоје и да не заборавиш Јехову, Бога свога“ (Поновљени закони 8:11-14).

15. Како можемо бити сигурни да нисмо заборавили Јехову?

15 Да ли се и данас може десити нешто слично? Може, ако имамо погрешне приоритете. Међутим, ако тражимо најпре Божју праведност, чисто обожавање ће нам бити најважнија ствар у животу. Чинићемо оно на шта нас је охрабрио Павле, наиме ’искупљиваћемо себи повољно време‘ и службу ћемо обављати са осећајем хитности (Колошанима 4:5; 2. Тимотеју 4:2). Међутим, ако су нам опуштање и забава важнији од састанака и службе, могли бисмо заборавити Јехову у том смислу што бисмо га у животу потиснули на друго место. Павле је рекао да ће у последњим данима људи ’више волети уживања него Бога‘ (2. Тимотеју 3:4). Искрени хришћани редовно врше самоиспитивање да би били сигурни да нису почели да размишљају на такав начин (2. Коринћанима 13:5).

Чувај се духа независности

16. Који су погрешан дух показали Ева и неки из Павловог времена?

16 Сатана је у Едену успешно искористио Евину себичну жељу за независношћу. Она је хтела сама да одлучује о томе шта је добро а шта лоше (Постање 3:1-6). У првом веку, неки хришћани у Коринту имали су сличан независан дух. Мислили су да су паметнији од Павла, и он их је иронично називао надапостолима (2. Коринћанима 11:3-5; 1. Тимотеју 6:3-5).

17. Како можемо избећи да се код нас развије независан дух?

17 У данашњем свету многи су ’тврдоглави и надути од поноса‘, и на неке хришћане утиче такав дух. Неки су чак постали противници истине (2. Тимотеју 3:4; Филипљанима 3:18). Када се ради о чистом обожавању, веома је важно да следимо Јеховине смернице и да сарађујемо ’с верним и разборитим робом‘ и скупштинским старешинама. На тај начин тражимо праведност и то нас чува од тога да се код нас развије дух независности (Матеј 24:45-47; Псалам 25:9, 10; Исаија 30:21). Скупштина помазаних хришћана је „стуб и упориште истине“. Јехова је основао скупштину да би нас штитио и водио (1. Тимотеју 3:15). То што разумемо колико важну улогу игра скупштина помоћи ће нам да ’не радимо ништа из себичности‘ док се истовремено понизно подлажемо Јеховиној праведној вољи (Филипљанима 2:2-4; Пословице 3:4-6).

Опонашај Исуса

18. У чему треба да опонашамо Исуса?

18 Библија је о Исусу пророчански рекла: „Правду љубиш а злобу ти мрзиш“ (Псалам 45:8; Јеврејима 1:9). Какав изврстан став који треба опонашати! (1. Коринћанима 11:1). Исус није био само упознат с Јеховиним праведним мерилима. Он их је волео. Зато, када га је Сатана кушао у пустоши, он је без оклевања и одлучно одбио да одступи од ’пута правде‘ (Пословице 8:20; Матеј 4:3-11).

19, 20. Које добро проистиче из тражења праведности?

19 Истина, неисправне жеље тела могу бити јаке (Римљанима 7:19, 20). Међутим, цењење праведности ће нам дати снаге да се опиремо злу (Псалам 119:165). Снажна љубав према праведности чуваће нас од тога да починимо грех кад се нађемо у искушавајућој ситуацији (Пословице 4:4-6). Упамти да Сатана излази као победник сваки пут кад подлегнемо искушењу. Колико је боље одупрети се томе како би победник био Јехова! (Пословице 27:11; Јаков 4:7, 8).

20 Прави хришћани траже праведност и због тога су ’испуњени праведним плодом, који долази посредством Исуса Христа, на Божју славу и хвалу‘ (Филипљанима 1:10, 11). Они су ’обукли нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘ (Ефешанима 4:24). Припадају Јехови и живе да би му служили, а не да би угађали себи (Римљанима 14:8; 1. Петрова 4:2). То је оно што управља њиховим мислима и поступцима. Како само они радују свог небеског Оца! (Пословице 23:24).

[Фусноте]

a Корисне предлоге о томе како заштитити породицу од неморалних утицаја родитељи могу наћи у књизи Тајна породичне среће, коју су издали Јеховини сведоци.

b Сакаћење женских полних органа некада је било познатије као женско обрезање.

Можеш ли објаснити?

• Зашто је веома важно тражити праведност?

• Како један несавршени хришћанин може тражити праведност?

• Које су неке ствари у свету које хришћанин мора да избегава?

• Како нас штити то што тражимо праведност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Свет је био опасно место за Исусове следбенике

[Слика на 27. страни]

Деца поучена да воле Јехову снажно ће се опирати неморалу

[Слика на 28. страни]

Кад су почели да живе у благостању у Обећаној земљи, неки Израелци су заборавили Јехову

[Слика на 29. страни]

По угледу на Исуса, хришћани мрзе неправедност