Пређи на садржај

Пређи на садржај

Анђели — како утичу на наш живот

Анђели — како утичу на наш живот

Анђели — како утичу на наш живот

ОПИСУЈУЋИ визију у којој је видео Божју анђеоску породицу, пророк Данило је записао: „Хиљаде хиљада [анђела] служитеља служаше му [Богу] и десет хиљаде хиљада стајаху пред њим“ (Данило 7:10). Овај стих открива с којом је намером Бог створио анђеле. Они му служе и спремно чекају да изврше његове наредбе.

Бог понекад преко анђела обавља одређене задатке у вези с људима. Видећемо како их он користи да би ојачао и заштитио своје слуге, да би људима пренео поруке и да би извршио своју пресуду над злима.

Анђели јачају и штите

Од самог почетка, док су посматрала стварање Земље и првог људског пара, духовна створења су показала велико интересовање за људе. Исус Христ, који је у свом предљудском постојању представљен као персонификована мудрост, рекао је: ’Уживао сам међу синовима људи‘ (Пословице 8:31). У Библији такође читамо да „анђели желе да завире“ у сведочанство о Христу и у будућност која је откривена Божјим пророцима (1. Петрова 1:11, 12).

С временом, анђели су могли видети да већина људи више не служи свом Створитељу пуном љубави. Због тога су верни анђели били веома жалосни! С друге стране, сваки пут када се неки грешник покаје и врати Јехови, „бива радост међу Божјим анђелима“ (Лука 15:10). Анђели су веома заинтересовани за добробит оних који служе Богу, и Јехова их је увек изнова користио да ојача и заштити своје верне слуге на земљи (Јеврејима 1:14). Осмотримо неке примере.

Два анђела су помогла праведном Лоту и његовим ћеркама да преживе уништење злих градова Содома и Гоморе тако што су их извели из тог окружења. a (Постање 19:1, 15-26). Вековима касније, пророк Данило је бачен у јаму с лавовима, али није био повређен. Како? „Бог мој посла анђела свога и затвори уста лавовима“, рекао је он (Данило 6:22). Анђели су подржали Исуса када је започео своју земаљску службу (Марко 1:13). Непосредно пред његову смрт, један анђео се појавио Исусу и ’ојачао га‘ (Лука 22:43). Анђеоска подршка је била прави благослов у тим пресудним тренуцима Исусовог живота! Један анђео је такође ослободио апостола Петра из затвора (Дела апостолска 12:6-11).

Да ли нас анђели и данас штите? Ако обожавамо Јехову у складу с његовом Речју, можемо бити уверени да нас његови моћни, невидљиви анђели штите. У Библији стоји обећање: „Анђео Јеховин станује око оних који се њега боје, и избавља их“ (Псалам 34:8).

Међутим, морамо схватити да анђели пре свега служе Богу, а не људима (Псалам 103:20, 21). Они се одазивају на Божје смернице, а не на људске позиве или захтеве. Према томе, за помоћ треба да се обратимо Јехови Богу, а не анђелима (Матеј 26:53). Наравно, пошто анђеле не видимо, не можемо да одредимо до које их мере Бог користи како би помогао људима у различитим ситуацијама. Али знамо да Јехова ’показује своју силу према онима којима је срце цело према њему‘ (2. Летописа 16:9; Псалам 91:11). Имамо и засигурање да „нас он [Бог] чује, за шта год да молимо у складу с његовом вољом“ (1. Јованова 5:14).

У Светом писму се такође каже да наше обожавање припада само Богу и да молитве треба да упућујемо само њему (Излазак 20:3-5; Псалам 5:2, 3; Матеј 6:9). Верни анђели нас подстичу на то. На пример, када је апостол Павле хтео да се поклони анђелу, он га је прекорио, говорећи: „Пази! Не чини то!... Бога обожавај“ (Откривење 19:10).

Анђели преносе Божје поруке

Реч „анђео“ значи „гласник“, и то је још један начин на који анђели служе Богу — као гласници који људима преносе поруке. На пример, ’Бог је послао анђела Гаврила у галилејски град Назарет‘. Зашто? Да би обавестио младу жену по имену Марија да ће, иако је девица, затруднети и родити сина по имену Исус (Лука 1:26-31). Један други анђео је послат пастирима у поље да их обавести да се родио „Христ Господ“ (Лука 2:8-11). На сличан начин су анђели преносили Божје поруке Аврахаму, Мојсију, Исусу и другим библијским личностима (Постање 18:1-5, 10; Излазак 3:1, 2; Лука 22:39-43).

Како анђели данас служе као Божји гласници? Осмотримо дело које ће, према Исусовом пророчанству, обављати његови следбеници пре него што дође крај светског поретка. Он је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:3, 14). Јеховини сведоци годишње проведу преко милијарду сати проповедајући добру вест о Божјем Краљевству. Али, да ли сте знали да су и анђели укључени у то дело? Апостол Јован је имао једну визију и он каже: „Видех другог анђела... и он имаше вечну добру вест да је објави као радосну поруку онима који живе на земљи, и свакој нацији и сваком племену и језику и народу“ (Откривење 14:6, 7). Ови стихови говоре о најважнијем задатку који анђели данас обављају у корист људи.

Док проповедају од врата до врата, Јеховини сведоци виде доказ анђеоског вођства. Они често наилазе на људе који су се управо молили да им неко помогне да разумеју Божју намеру. Захваљујући анђеоском вођству и спремности Сведока, сваке године стотине хиљада особа упозна Јехову. Желимо да и ви извучете корист из овог животоспасавајућег дела које воде анђели.

Анђели извршавају Божје пресуде

Иако немају власт да суде људима, анђели нису само посматрачи (Јован 5:22; Јеврејима 12:22, 23). Служећи као извршиоци, они су у прошлости спроводили Божје пресуде. На пример, Бог је користио анђеле у борби против древних Египћана, који су држали Израелце у ропству (Псалам 78:49ДК). Такође, „анђео Јеховин“ је за једну ноћ побио сто осамдесет и пет хиљада војника у логору једног непријатеља Божјег народа (2. Краљевима 19:35).

Анђели ће и у будућности бити извршиоци Божје пресуде против непријатеља. Исус ће доћи „са својим моћним анђелима у пламеној ватри, кад донесе освету онима који не познају Бога и онима који нису послушни доброј вести“ (2. Солуњанима 1:7, 8). Међутим, биће уништени само они који се не одазову на поруку која се уз помоћ анђела сада проповеда широм света. Они који траже Бога и који поступају у складу с библијским учењима биће поштеђени (Софонија 2:3).

Можемо бити веома захвални за верне анђеле који увек извршавају Божја упутства! Јехова их користи како би помагао својим лојалним слугама на земљи и штитио их. То је посебно охрабрујуће за нас, јер постоје и опасна духовна створења позната као демони, који желе да нам нанесу зло.

Демони — ко су они?

Током 15 векова након што је Сатана преварио Еву у Едену, Божји анђели су посматрали како је Сатана Ђаво успешно одвратио од Бога све људе, осим малог броја верних појединаца, као што су били Авељ, Енох и Ноје (Постање 3:1-7; Јеврејима 11:4, 5, 7). Неки анђели су такође потпали под Сатанин утицај. Библија их описује као духовна створења која су „у Нојевим данима“ била непослушна (1. Петрова 3:19, 20). Како је њихова непослушност постала очигледна?

У Нојево време, одређен број бунтовних анђела напустио је своје место у Божјој небеској породици, сишао на земљу и узео људска тела. Зашто? У њима се развила жеља да имају полне односе са женама. Из тих веза је настало потомство звано нефилими или дивови, који су постали насилни. Поврх тога, ’неваљалство људи било је велико на земљи, и све су мисли срца њихова свагда биле само к злу управљене‘. Међутим, Јехова није дозволио да људска поквареност и даље постоји. Он је проузроковао свеопшти Потоп, који је уништио све зле људе заједно с нефилимима. Преживеле су само Божје верне слуге (Постање 6:1-7, 17; 7:23).

Бунтовни анђели су избегли уништење у време Потопа. Напустили су своја физичка тела и вратили се у духовно подручје као духовна створења. Након тога, о њима се говори као о демонима. Они су стали на страну Сатане Ђавола, који се назива ’владарем демона‘ (Матеј 12:24-27). Демони, попут њиховог владара, желе да их људи обожавају.

Демони су опасни, али ми не треба да их се плашимо. Њихова моћ је ограничена. Када су се непослушни анђели вратили на небо, није им било дозвољено да буду део Божје породице верних анђела. Уместо тога, ускраћено им је свако духовно светло од Бога, и предстоји им само мрачна будућност. Они су ограничени на подручје духовне таме звано Тартар (2. Петрова 2:4). Јехова их чува у „вечним оковима“, тако да су они заиста у духовној тами. Осим тога, они више не могу узети људска тела (Јуда 6).

Шта треба да урадите?

Да ли демони још увек утичу на људе? Да, они то чине тако што користе ’сплетке‘ или ’лукавства‘ (ДК), којима се служи и њихов владар, Сатана Ђаво (Ефешанима 6:11, 12). Међутим, ако примењујемо савете из Божје Речи, можемо заузети чврст став против демона. Штавише, они који воле Бога имају заштиту његових моћних анђела.

Колико је само важно да сазнате Божје захтеве који се налазе у Светом писму и да поступате у складу са оним што научите! Више о библијским учењима можете сазнати ако ступите у контакт с Јеховиним сведоцима из вашег краја или пишете издавачима овог часописа. Јеховини сведоци ће радо бесплатно проучавати Библију с вама, и то у време које вам највише одговара.

[Фуснота]

a У Библији су анђели представљени као одрасли мушкарци. Када су се појављивали људима, увек су изгледали као мушкарци.

[Оквир на 6. страни]

КАКО СУ АНЂЕЛИ ОРГАНИЗОВАНИ

Јехова је своју бројну анђеоску породицу организовао на следећи начин:

Анђео који је по моћи и ауторитету највиши је арханђел Михаило, то јест Исус Христ (1. Солуњанима 4:16; Јуда 9). Серафими, херувими и други анђели су по положају испод њега.

Серафими заузимају веома висок положај у Божјој организацији. Они служе као чувари око Божјег престола. Њихов задатак је да објављују Божју светост и да воде рачуна о томе да његов народ буде духовно чист (Исаија 6:1-3, 6, 7).

Херувими служе око Божјег престола и подржавају Јеховину величанственост (Псалам 80:2; 99:1; Језекиљ 10:1, 2).

Други анђели су Јеховини представници и они извршавају Божју вољу.

[Слика на 4. страни]

Анђели су повели Лота и његове ћерке на сигурно место

[Слика на 5. страни]

Када је апостол Јован хтео да се поклони анђелу, он је рекао: „Не чини то!“

[Слика на 6. страни]

Анђели извршавају Божје пресуде

[Слика на 7. страни]

Да ли извлачите корист из дела проповедања које се врши под анђеоским вођством