Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли смо попут дрвета лагани ауна?

Да ли смо попут дрвета лагани ауна?

Да ли смо попут дрвета лагани ауна?

У ЈЕДНОМ селу у предграђу Порт Морзбија у Папуа-Новој Гвинеји, двојица проповедника су се враћала кући из службе проповедања. Док су ходали, угледали су једно лепо дрво. „А, лагани ауна!“, рекао је старији човек. Обраћајући се млађем човеку, наставио је: „То име значи ’годишње дрво‘. За разлику од другог тропског дрвећа, оно сваке године изгуби лишће и изгледа потпуно беживотно. Међутим, када дођу кише, оно оживи, процвета и заблиста свом својом лепотом.“

Дрво лагани ауна, или краљевска поинцијана, како је обично позната, пружа нам једну поуку. Према неким изучаваоцима, оно се убраја међу пет најлепших дрвета с цветом у свету. Иако изгуби цвет и лишће током сушног периода, ово дрво чува залиху воде. Његово корење је јако и обавија се око стена које су дубоко у земљи. Тако учвршћено, оно одолева снажним ветровима. Кратко речено, оно успева тако што се прилагођава тешким околностима.

Ми се можемо наћи у ситуацији која испитује квалитет наше вере. Шта ће нам помоћи да издржимо? Попут дрвета лагани ауна, можемо пити и чувати животодајне воде из Божје Речи. Такође треба да се чврсто ухватимо за ’нашу стену‘, Јехову, као и његову организацију (2. Самуилова 22:3). Заиста, ово дрво је леп подсетник да чак и у тешким околностима можемо сачувати своју духовну снагу и лепоту ако искористимо помоћ коју нам Јехова пружа. Чинећи то, ми ћемо ’наследити обећања‘ која је он дао, укључујући и обећање о вечном животу (Јеврејима 6:12; Откривење 21:4).