Пређи на садржај

Пређи на садржај

Опонашајмо Јеховино стрпљење

Опонашајмо Јеховино стрпљење

Опонашајмо Јеховино стрпљење

„Јехова није спор што се тиче свог обећања... него је стрпљив“ (2. ПЕТРОВА 3:9).

1. Који јединствен дар Јехова пружа људима?

 ЈЕХОВА нам пружа нешто што нам нико не може пружити. У питању је нешто што је невероватно лепо и вредно, нешто што се не може ни купити нити заслужити. Пружа нам дар вечног живота — за већину од нас на рајској земљи (Јован 3:16). То ће бити нешто предивно! Више неће бити ствари које задају толико много бола — неслоге, насиља, сиромаштва, криминала, болести, па чак ни смрти. Људи ће живети у савршеном миру и јединству под владавином Божјег Краљевства која ће се темељити на љубави. Колико само чезнемо за тим рајем! (Исаија 9:6, 7; Откривење 21:4, 5).

2. Зашто Јехова још увек није уклонио Сатанин свет?

2 И Јехова с нестрпљењем очекује време када ће земљу претворити у рај. Он воли праведност и правду (Псалам 33:5NW). Не причињава му никакво задовољство да посматра свет који с незаинтересованошћу и одбојношћу гледа на његова праведна мерила, свет који с презиром одбија да се подложи његовом ауторитету и који злоставља његов народ. Па ипак, постоје добри разлози због којих још увек није уклонио Сатанин зли свет. Ти разлози имају везе са спорним питањима која се тичу његовог суверенитета. Док решава та питања, Јехова испољава једну веома привлачну особину, особину која данас многима недостаје — стрпљење.

3. (а) Шта значе грчке и хебрејске речи које су у Библији преведене са „стрпљење“? (б) Која ћемо питања сада осмотрити?

3 Постоји једна грчка реч која је у Преводу Нови свет три пута преведена са „стрпљење“. Она дословно значи „дужина духа“ и зато је на много места преведена са „дуготрпљивост“ и једанпут са „исказивање стрпљења“. И грчке и хебрејске речи за „стрпљење“ носе мисао о уздржљивости и спорости на гнев. Како нам користи то што је Јехова стрпљив? Које поуке можемо извући из стрпљења и уздржљивости које показују Јехова и његове верне слуге? Како знамо да Јеховино стрпљење није неограничено? Хајде да видимо.

Осмотримо Јеховино стрпљење

4. Шта је о Јеховином стрпљењу написао апостол Петар?

4 Што се тиче Јеховиног стрпљења, апостол Петар је написао: „Немојте превидети ову чињеницу, вољени, да је један дан код Јехове као хиљаду година и хиљаду година као један дан. Јехова није спор што се тиче свог обећања, што неки сматрају спорошћу, него је стрпљив с вама јер не жели да ико буде уништен него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:8, 9). Важно је да овде запазимо две ствари које нам могу помоћи да боље разумемо Јеховино стрпљење.

5. Како Јеховино гледиште о времену утиче на његове поступке?

5 Прво, Јехова нема исто гледиште о времену као ми. За Онога ко живи заувек, хиљаду година је као један дан. Он није под притиском због недостатка времена, али није ни спор када нешто треба урадити. Јехова је безгранично мудар и зато тачно зна када је најбоље време да нешто уради како би то било корисно за све, и стрпљиво чека док то време не дође. Међутим, не треба да закључимо да је Јехова неосетљив на патњу коју у међувремену доживљавају његове слуге. Он је Бог „нежне самилости“ и оличење љубави (Лука 1:78; 1. Јованова 4:8). Он може потпуно и трајно да отклони сваку штету која је настала због тога што је неко време допуштао да патња постоји (Псалам 37:10).

6. Шта не треба да закључимо о Богу, и зашто?

6 Наравно, није лако чекати нешто за чим се чезне (Пословице 13:12). Зато, када људи не испуне одмах своја обећања, други могу закључити да ни немају намеру то да ураде. Колико би било немудро тако нешто мислити о Богу! Ако Божје стрпљење погрешно протумачимо као спорост због времена које пролази, лако можемо постати сумњичави и обесхрабрени и можемо доћи у опасност да постанемо духовно поспани. Што је још горе, могу нас завести особе на које је Петар раније упозорио — ругачи који немају вере. Они подругљиво говоре: „Где је та његова обећана присутност? Та, откада су наши праочеви заспали смртним сном, све стоји баш као од почетка стварања“ (2. Петрова 3:4).

7. На који је начин Јеховино стрпљење повезано с његовом жељом да се људи покају?

7 Друга ствар коју можемо научити из Петрових речи јесте да је Јехова стрпљив зато што жели да сви дођу до покајања. Он ће погубити оне који тврдоглаво одбијају да се одврате од својих лоших путева. Међутим, Богу није драго када зли умиру. Уместо тога, волео би да види да су се људи покајали, да су престали с лошим поступањем и да живе (Језекиљ 33:11). Зато исказује стрпљење и шаље своје слуге да по целој планети објављују добру вест како би људи имали довољно могућности да изаберу живот.

8. Како се Божје стрпљење види на основу тога како је поступао с древним Израелцима?

8 Божје стрпљење се види и на основу тога како је поступао с древним Израелцима. Вековима је трпео њихову непослушност. Преко пророка их је увек изнова подстицао: „Вратите се са злих путева својих и држите заповести моје и наредбе моје, вршећи потпуно закон који сам ја прописао оцима вашим и који сам вам послао по слугама својим пророцима.“ До каквих је резултата то довело? Нажалост, „они не послушаше“ (2. Краљевима 17:13, 14).

9. Како је Исусово стрпљење било одраз стрпљења његовог Оца?

9 Јехова је на крају послао свог Сина који је неуморно позивао Јевреје да се помире с Богом. Исусово стрпљење било је савршени одраз стрпљења његовог Оца. Потпуно свестан да ће убрзо бити убијен, Исус је са сетом рекао: „Јерусалиме, Јерусалиме, који убијаш пророке и каменујеш оне који су послани к теби — колико сам пута хтео да скупим твоју децу, као што квочка скупља своје пилиће под крила! А ви нисте хтели“ (Матеј 23:37). Ове дирљиве речи није могао изговорити неки немилосрдни судија који једва чека да казни, већ брижни пријатељ који је стрпљив. Исус је, попут свог Оца на небесима, желео да се људи покају како би избегли неповољну осуду. Неки су повољно реаговали на Исусова упозорења и избегли су страшно уништење које је 70. н. е. задесило Јерусалим (Лука 21:20-22).

10. Како нам користи то што је Бог стрпљив?

10 Зар Божје стрпљење није нешто чему се треба дивити? И поред тога што су људи крајње непослушни, Јехова свакоме од нас, као и милионима других људи, пружа прилику да га упознамо и да прихватимо наду спасења. Петар је написао сухришћанима: „Стрпљење нашег Господа сматрајте спасењем“ (2. Петрова 3:15). Зар нисмо захвални што нам Јеховино стрпљење пружа могућност да будемо спасени? Зар не би било добро да се молимо Јехови да и даље буде стрпљив с нама док му служимо из дана у дан? (Матеј 6:12).

11. На шта ћемо бити подстакнути када разумемо зашто је Јехова стрпљив?

11 Када разумемо зашто је Јехова стрпљив, лакше нам је да стрпљиво чекамо спасење које ће нам он дати и никада нећемо помислити да је спор што се тиче испуњавања својих обећања (Јеремијине тужбалице 3:26). И даље ћемо се молити да дође његово Краљевство, потпуно уверени да он зна када је најбоље време да одговори на ту молитву. Надаље, подстакнути смо да опонашамо Јехову тако што ћемо и сами бити стрпљиви с браћом и људима којима проповедамо. Ни ми не желимо да ико буде уништен већ желимо да видимо да су се покајали и да заједно с нама деле наду у вечни живот (1. Тимотеју 2:3, 4).

Осмотримо стрпљење пророка

12, 13. У складу с Јаковом 5:10, како је пророк Исаија успешно показивао стрпљење?

12 Осматрање Јеховиног стрпљења може нам помоћи и да ценимо и да развијамо ту особину. Несавршеним људима није лако да развијају стрпљење, али то ипак могу учинити. Можемо учити од Божјих слугу из древних времена. Ученик Јаков је написао: „Браћо, као узор подношења зла и исказивања стрпљења узмите пророке, који су говорили у Јеховино име“ (Јаков 5:10). Утешно је и охрабрујуће знати да су се и други успешно суочавали са стварима с којима се ми суочавамо.

13 На пример, пророку Исаији је сигурно било потребно стрпљење док је обављао задатак који му је био додељен. Јехова му је рекао: „Иди и реци томе народу: ’Чућете, ал’ нећете разумети, видећете, али нећете познати.‘ Учини том народу срце неосетљиво, уши му зачепи и очи затвори, да очима својим не види, да ушима својим не чује, и да срцем својим не разуме, и не обрати се, да се не исцели“ (Исаија 6:9, 10). И поред тога што је народ био незаинтересован, Исаија је најмање 46 година стрпљиво објављивао Јеховину упозоравајућу поруку! Као Исаији, стрпљење ће и нама помоћи да и поред тога што су многи незаинтересовани истрајемо у нашем делу проповедања добре вести.

14, 15. Шта је помогло Јеремији да изађе на крај с невољама и обесхрабрењем?

14 Међутим, док су обављали своју службу, пророци су се суочавали с нечим много тежим од незаинтересованости — подносили су зло. Јеремија је био стављен у „тамницу“, а касније је био бачен у јаму (Јеремија 20:2; 37:15; 38:6). То злостављање је доживео од народа коме је желео да помогне. И поред свега тога, није постао огорчен нити је узвраћао истом мером. Стрпљиво је истрајавао деценијама.

15 Прогонство и исмевање нису ућуткали Јеремију, па неће ућуткати ни нас данас. Наравно, понекад се можемо обесхрабрити. Јеремија је био обесхрабрен. „Реч је Јеховина мени на поругу и на подсмех по вас дан“, написао је он. „Нећу више њега спомињати, нити ћу у име његово говорити.“ Шта се затим десило? Да ли је Јеремија престао да проповеда? Он даље каже: „Осећам у срцу своме [да је Божја реч] огањ који кости ми прождире. Гледам да с’ устегнем, ал’ не могу“ (Јеремија 20:8, 9). Запази да је изгубио радост када се усредсредио на то што су му се други ругали. Поново је почео да осећа радост када се концентрисао на лепоту и важност саме поруке. Осим тога, Јехова је као „силан јунак“ био с Јеремијом и давао му снагу да ревно и смело проповеда Његову реч (Јеремија 20:11).

16. Како можемо задржати радост док проповедамо добру вест?

16 Да ли је пророк Јеремија нашао радост у делу које је обављао? Наравно! Јехови је рекао: „Скупио сам и гутао речи твоје; речи твоје радост беху и весеље срцу моме, јер је име твоје на мене призвано, Јехова“ (Јеремија 15:16). Јеремија је био радостан зато што је имао част да представља правог Бога и да проповеда његову реч. И ми се можемо радовати. Што је још важније, попут анђела на небу, радујемо се зато што широм света тако много људи прихвата поруку о Краљевству, каје се и ступа на пут који води у вечни живот (Лука 15:10).

’Јовова истрајност‘

17, 18. Како је Јов истрајао, и какав је био исход?

17 Након што је говорио о пророцима из древних времена, ученик Јаков је написао: „Чули сте за Јовову истрајност и видели сте исход који је Јехова дао, да је Јехова врло нежан у наклоности и милосрдан“ (Јаков 5:11). Грчка реч која је овде преведена са „истрајност“ има слично значење као и реч коју је Јаков употребио у претходном стиху и која је преведена са ’стрпљење‘. Указујући на разлику између те две речи, један изучавалац је написао: „Прва се односи на то да стрпљиво подносимо када нас неко малтретира, а друга указује на то да храбро истрајавамо у некој тешкој ситуацији.“

18 Јов се нашао у веома тешкој ситуацији. Претрпео је финансијски крах, губитак деце и оболео је од озбиљне болести. Суочио се и с нетачним тврдњама да га Јехова кажњава. Јов није ћутке подносио све то. Јадиковао је над својом ситуацијом и чак је рекао да је праведнији од Бога (Јов 35:2ДК). Међутим, никада није изгубио веру нити је погазио своју беспрекорност. Није опсовао Бога као што је Сатана тврдио да ће учинити (Јов 1:11, 21). Какав је био исход те ситуације? Јехова „благослови последње године Јовове више него прве“ (Јов 42:12). Јехова је учинио да Јов оздрави, удвостручио је његово богатство и подарио му испуњен, срећан живот у кругу вољених. Сем тога, верна истрајност помогла је Јову да још боље упозна Јехову.

19. Шта учимо из Јовове стрпљиве истрајности?

19 Шта учимо из Јовове стрпљиве истрајности? Као и њега, и нас могу задесити болест или неке друге тешкоће. Можда нам није баш јасно зашто Јехова допушта да имамо неку кушњу. Па ипак, у једно можемо бити сигурни: Ако останемо верни, он ће нас благословити. Јехова без изузетка награђује оне који га усрдно траже (Јеврејима 11:6). Исус је рекао: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 10:22; 24:13).

„Јеховин дан ће доћи“

20. Зашто можемо бити сигурни да ће Јеховин дан доћи?

20 Јехова јесте стрпљив, али је и праведан и неће вечно толерисати зло. Његово стрпљење има границе. Петар је написао да се Бог ’није устручавао да казни древни свет‘. Ноје и његова породица су остали живи, али безбожни свет у ком су живели је био потопљен. Јехова је извршио суд и над Содомом и Гомором, претворивши их у пепео. Те извршене осуде представљају „пример онога што треба да дође“. У једно можемо бити сигурни: „Јеховин дан ће доћи“ (2. Петрова 2:5, 6; 3:10).

21. Како можемо показати стрпљење и истрајност, и о чему ћемо говорити у следећем чланку?

21 Зато опонашајмо Јеховино стрпљење помажући другима да се покају како би могли да буду спасени. Опонашајмо пророке стрпљиво објављујући добру вест и поред тога што су људи којима проповедамо углавном незаинтересовани. Надаље, ако као Јов истрајемо у кушњама и останемо беспрекорни, можемо бити сигурни да ће нас Јехова обилно благословити. Имамо све разлоге да се радујемо својој служби кад видимо како Јехова обилно благосиља труд свог народа да проповеда добру вест широм планете. То ћемо видети у следећем чланку.

Да ли се сећаш?

• Зашто је Јехова стрпљив?

• Шта учимо из стрпљења пророка?

• Како је Јов показао истрајност, и какав је био исход тога?

• Како знамо да Јеховино стрпљење није неограничено?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Исусово стрпљење је било савршен одраз стрпљења његовог Оца

[Слике на 20. страни]

Како је Јехова наградио Јеремијино стрпљење?

[Слике на 21. страни]

Како је Јехова наградио Јовову истрајност?