Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли нам је потребан Месија?

Да ли нам је потребан Месија?

Да ли нам је потребан Месија?

МОЖДА се питате: „Да ли нам је потребан Месија?“ Сасвим је разумно ако се питате да ли би Месија уопште имао неки значај за вас.

Неко чије мишљење цените могао би вас уверити да је одговор јасан и недвосмислен: Вама је свакако потребан Месија, као што је потребан и свима осталима. Један добар познавалац јеврејског закона који је живео у првом веку написао је о Месији следеће: „Колико је год Божјих обећања, посредством њега постала су ’да‘.“ Тиме је истакао кључну улогу коју Месија има у намери нашег Створитеља да благослови све народе на земљи (2. Коринћанима 1:20). Улога Месије је толико важна да су његов долазак и живот главна тема библијских пророчанстава. У једном приручнику који су милиони користили током протеклих 70 година, Хенри Х. Хали наводи: „Сврха Старог завета била је да створи ишчекивање и припреми пут за долазак [Месије].“ Али, да ли је његов долазак неопходан? Зашто то треба вас да занима?

„Месија“ у ствари значи „помазаник“, и то је одговарајућа реч за добро познати израз „Христ“. Он, на кога Encyclopædia Britannica из 1970. године указује као на „највећег откупитеља“, треба да дође због безобзирних поступака првог људског пара, Адама и Еве. Они су створени као савршени људи и имали су дивну могућност да вечно живе у Рају, али су је изгубили. Један бунтовни анђео, који је постао познат као Сатана Ђаво, тврдио је да их њихов Створитељ превише ограничава и да ће им бити боље ако сами буду одлучивали шта је за њих добро а шта лоше (Постање 3:1-5).

Ева је била преварена и поверовала је у ту лаж. Адам, коме је очигледно више стало до друштва своје жене него до лојалности Богу, постао је саучесник у тој побуни коју је покренуо Ђаво (Постање 3:6; 1. Тимотеју 2:14). Због онога што су урадили, они нису изгубили само могућност да заувек живе у рајском окружењу. Свом будућем потомству у наследство су оставили грех и његову последицу, смрт (Римљанима 5:12).

Наш Створитељ, Јехова, одмах је осмислио начин на који ће поништити последице које су уследиле након побуне. Он ће успоставити равнотежу користећи правило које ће касније постати законско начело у Мојсијевом закону — исто за исто (Поновљени закони 19:21; 1. Јованова 3:8). Да би Адамови и Евини несрећни потомци добили вечни живот на рајској земљи, као што је то Створитељ првобитно намеравао, ово законско начело мора бити задовољено. Тако долазимо до Месије.

Када је осудио Ђавола, Јехова Бог је изрекао прво библијско пророчанство: „Метнућу непријатељство између тебе и жене, и између потомства твога и потомства њезина, и оно ће ти главу згазити, и ти ћеш га у пету уједати“ (Постање 3:15). Један библијски изучавалац је запазио да „прича о месијанским обећањима која се наводе у Светом писму почиње [овом] изјавом.“ Један други изучавалац је запазио да је Месија средство које Бог користи да „поништи сву штету коју је проузроковао грех првих људи“ и истовремено донесе благослове свим људима (Јеврејима 2:14, 15).

Међутим, можда запажате да је човечанство тренутно далеко од тих благослова. Заправо, људски род је дубоко загазио у безнадежност и очај. Због тога, дело The World Book Encyclopedia каже да „многи Јевреји још увек очекују долазак Месије“ и да ће он „исправити сву неправду и победити њихове непријатеље“. Али, Библија каже да је Месија већ дошао. Да ли имамо разлог да верујемо у ту тврдњу? Одговор се налази у следећем чланку.