Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Нашли смо Месију“

„Нашли смо Месију“

„Нашли смо Месију“

„НАШЛИ смо Месију.“ „Нашли смо онога о коме су писали Мојсије, у Закону, и Пророци.“ Ове упечатљиве речи изговорила су двојица преданих Јевреја из првог века. Коначно је дошао Месија ког су очекивали. Они су били уверени у то! (Јован 1:35-45).

Ако се узме у обзир историјска и религиозна позадина тог времена, онда њихово уверење добија још већи значај. Уз громогласну најаву и велика обећања, појављивали су се бројни назовиослободиоци, али када ти људи нису успели да ослободе Јевреје римског јарма, све наде су брзо нестајале (Дела апостолска 5:34-37).

Међутим, та два Јеврејина — Андрија и Филип — никада нису посумњали у то да су нашли правог Месију. Напротив, они су се још више уверили када су, током наредних година, били очевици моћних дела која је тај човек извршио у испуњењу своје улоге као Месије.

Зашто су та двојица, као и многи други, поверовали у њега и били уверени да он није још један лажни Месија или варалица који ће изневерити очекивања људи? Који докази потврђују да је он био прави Месија?

Према историјском извештају, Андрија и Филип су препознали да је Исус из Назарета, бивши тесар, обећани и дуго очекивани Месија (Јован 1:45). Човек који је помно пратио историју тог времена, Лука, наводи да је Месија дошао „у петнаестој години владавине цезара Тиберија“ (Лука 3:1-3). Петнаеста година владавине Тиберија почела је у септембру 28. године н. е. и завршила се истог месеца 29. године н. е. Лука даље каже да су Јевреји тог времена ’били у ишчекивању‘ Месије (Лука 3:15). Зашто су га очекивали баш у то време? Хајде да видимо.

Докази о Месији

С обзиром на кључну улогу коју има Месија, разумно је очекивати да ће Створитељ, Јехова, обезбедити јасне доказе који помажу будним и верним особама да препознају обећаног Месију. Зашто? Зато што на тај начин варалице неће обманути опрезне особе, као што су успели да преваре многе друге.

Када се представља влади друге државе, од једног дипломатског представника се очекује да поседује неопходне акредитиве који потврђују његово именовање. На сличан начин, Јехова је давно забележио захтеве које Месија треба да испуни. Стога, када се ’Главни Заступник‘ појавио, изгледало је као да је имао писмену пуномоћ, то јест акредитиве који потврђују његов идентитет (Јеврејима 12:2).

Захтеви којима Месија треба да удовољи изложени су у многим библијским пророчанствима која су записана вековима раније. У њима су проречени и најмањи детаљи о начину на који Месија долази, карактеру његове службе, његовој патњи од руку других и начину на који ће умрети. Можда ће вас занимати да знате да су та поуздана пророчанства такође предсказала његово ускрсење, узнесење на положај с десне стране Богу и на крају благослове које ће донети Краљевство којим ће владати у будућности. На тај начин, библијска пророчанства пружају јединствен образац који се може упоредити са отиском прста, који одговара само једној особи.

Наравно, нису се испунила сва месијанска пророчанства када се Исус појавио на светској сцени 29. године н. е. На пример, још није био убијен и још није ускрснуо. Упркос томе, Андрија, Филип и многи други веровали су у Исуса због поука које је пружао и дела која је чинио. Они су видели обиље доказа да он заиста јесте Месија. Да сте живели у то време и да сте могли без предрасуда да испитате доказе из прве руке, вероватно бисте и ви били уверени да је Исус Месија.

Комплетна слика

Шта би вам помогло да дођете до таквог закључка? У библијским пророчанствима су се већ вековима налазили специфични захтеви које Месија треба да испуни и који ће га непогрешиво идентификовати. Како су пророци кроз векове додавали детаље, слика Месије је постепено постајала све јаснија. Хенри Х. Хали је запазио: „Претпоставимо да једна група људи из различитих земаља, који се никада нису видели нити су икада контактирали један с другим, уђе у једну собу и сваки од њих приложи по један комад исклесаног мермера. Кад се саставе сви ти комади, добије се једна савршена статуа. Како неко може то објаснити осим да закључи да је једна особа направила детаљно упутство и сваком од тих људи послала по један део статуе?“ Затим је питао: „Како се може објаснити то што су задивљујућу слику Исусовог живота и дела саставили различити писци из различитих епоха, вековима пре него што је он дошао, осим чињеницом да је ЈЕДАН НАДЉУДСКИ УМ надгледао писање?“ Хали је закључио да је то било „чудо над чудима!“.

То „чудо“ је почело у првој библијској књизи. Поред тога што је у првом библијском пророчанству указао на Месијину улогу, писац Постања је записао и то да ће он бити Аврахамов потомак (Постање 3:15; 22:15-18). Једно друго пророчанство је открило да ће Месија доћи из Јудиног племена (Постање 49:10). Бог је преко Мојсија рекао Израелцима да ће Месија бити већи говорник и избавитељ чак и од тог пророка (Поновљени закони 18:18).

У време владавине краља Давида, пророчанство је открило да ће Месија наследити Давидов престо и да ће његово краљевство бити ’заувек утврђено‘ (2. Самуилова 7:13-16). Књига пророка Михеја открива да ће се Месија родити у Давидовом граду, Витлејему (Михеј 5:2). Исаија је прорекао да ће га родити девица (Исаија 7:14). Пророк Малахија је предсказао да ће његов долазак најавити неко попут Илије (Малахија 4:5, 6).

Још неки специфични детаљи о Месијином доласку налазе се у књизи Данила. Указујући на тачну годину Месијиног појављивања, овај пророк каже: „Откад се објави реч, да ће се Јерусалим опет президати, до помазаника, до војводе, биће седам недеља, а за шездесет и две недеље биће опет пограђени тргови и бедеми, али у тешко време“ (Данило 9:25).

Персијски краљ Артаксеркс је објавио „реч“ да се обнови и опет изгради Јерусалим 20. године своје владавине. Он је почео да влада 474. пре н. е., те је 20. година његове владавине била 455. пре н. е. (Немија 2:1-8). Према томе, од наредбе да се обнови и поново изгради Јерусалим па до доласка Месије требало је да прође 69 (7 плус 62) пророчанских седмица. Наравно, 69 дословних седмица износи свега 483 дана или мање од две године. Али, када се примени пророчанско правило „један дан за сваку годину“, може се закључити да ће се Месија појавити након 483 године, то јест 29. године н. е. (Језекиљ 4:6). a

Док су се многе лажне Месије појављивале у друго време, само се Исус из Назарета појавио на светској сцени 29. године н. е. (Лука 3:1, 2). Управо те године, Исус је дошао код Јована Крститеља и крстио се у води. Тада је био помазан светим духом као Месија. Касније је Јован, Исусов претеча налик Илији, представио Исуса Андрији и другим ученицима, рекавши за њега да је „Јагње Божје које односи грех света“ (Јован 1:29; Лука 1:13-17; 3:21-23).

Родослов и препознавање Месије

Надахнута пророчанства доводе Месију у везу са извесним јеврејским породицама. Стога је једино прихватљиво објашњење то да се свезнајући Створитељ побринуо да Месија дође у време када су још увек постојали родословни записи који су могли да потврде његово порекло.

Маклинтокова и Стронгова Cyclopedia наводи: „Скоро да нема сумње у то да су родословни записи јеврејских племена и породица нестали током уништења Јерусалима [70. године н. е.], а не пре тога.“ Постоје јасни докази да су Матеј и Лука написали Јеванђеља пре 70. године н. е. Тако су могли да провере информације у тим записима када су састављали своје извештаје о Исусовом пореклу (Матеј 1:1-16; Лука 3:23-38). И сигурно су, када се ради о тако важној теми, многи њихови савременици желели и сами да провере Исусово порекло.

Случајно испуњење на Исусу?

Међутим, да ли је могуће да је испуњење месијанских пророчанстава на Исусу била чиста случајност? Један изучавалац је у једном интервјуу одговорио: „Ни у ком случају. Вероватноћа да се то деси толико је мала да је таква могућност искључена. Прорачун је већ прављен и утврђено је да су шансе да се само осам пророчанстава испуне један према сто милиона милијарди.“ Да би приказао колико је тај однос огроман, он је објаснио: „Ако узмете сто милиона милијарди сребрних новчића, они би прекрили целу државу Тексас [подручје од 690 000 квадратних километара] и тај слој би био дебео 0,6 метара. Ако обележите један новчић и затим пошаљете особу везаних очију да прође целу државу, сагне се и узме један новчић, колика би била вероватноћа да ће изабрати баш онај који је обележен?“ Затим је рекао да је „исто толика вероватноћа да било која особа у прошлости испуни само осам [месијанских] пророчанстава“.

Ипак, током своје троипогодишње службе, Исус је испунио не само осам већ многа библијска пророчанства. Имајући у виду тако необорив доказ, споменути изучавалац је закључио: „Само је Исус — и нико други у историји — могао то да учини.“

Долазак Месије

Без сумње, Месија се појавио 29. н. е. и то је био Исус из Назарета. Дошао је као понизан Откупитељ који ће претрпети патњу. Он није дошао као освајач који ће сломити тлачитељски јарам Римљана, као што су већина Јевреја, па чак и његови следбеници очекивали (Исаија, 53. поглавље; Захарија 9:9; Дела апостолска 1:6-8). Међутим, проречено је да ће други пут доћи са силом и великим ауторитетом (Данило 2:44; 7:13, 14).

Пажљиво проучавање библијских пророчанстава уверило је разборите људе широм света да је Месија дошао у првом веку и да ће поново доћи. Докази потврђују да се његов проречени долазак, почетак његове „присутности“, одиграо 1914. b (Матеј 24:3-14). Те године је Исус устоличен на небу као Краљ Божјег Краљевства. Ускоро ће деловати како би земљу очистио од последица побуне у Едену. Његова хиљадугодишња владавина која ће уследити донеће благослове свима који верују да је он обећано Семе, Месија који „односи грех света“ (Јован 1:29; Откривење 21:3, 4).

Јеховини сведоци ће радо осмотрити те доказе с вама и објаснити вам на темељу Библије шта Месијанска владавина може значити за вас и ваше вољене.

[Фуснота]

a За више информација о Данилу 9:25, види Insight on the Scriptures, 2. том, стране 899-904 и Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, стране 186-191. Обе публикације су издали Јеховини сведоци.

b За више детаља, види 10. и 11. поглавље у књизи Спознање које води до вечног живота, коју су издали Јеховини сведоци.

[Дијаграм/Слике на странама 6, 7]

455. пре н. е., 29. пре н. е., 1914. н. е. Месија ће

„реч... да ће долазак Месије Месија ускоро

се Јерусалим устоличен окончати

опет президати“ на небу зло и земљу

претворити

у рај

483 године

(69 пророчанских седмица)

— Данило 9:25