Пређи на садржај

Пређи на садржај

Састављање онога што је на небу и онога што је на земљи

Састављање онога што је на небу и онога што је на земљи

Састављање онога што је на небу и онога што је на земљи

„[То] је у складу с оним што му је угодно... да се све поново састави у Христу, оно што је на небесима и оно што је на земљи“ (ЕФЕШАНИМА 1:9, 10).

1. Шта је Јехови „угодно“ с обзиром на небо и земљу?

 БЕСКРАЈАН МИР! То је величанствена намера Јехове, ’Бога мира‘ (Јеврејима 13:20). Он је надахнуо апостола Павла да напише да је Њему „угодно“ да се „све поново састави у Христу, оно што је на небесима и оно што је на земљи“ (Ефешанима 1:9, 10). Али на шта се односи глагол који је у овом стиху преведен са „поново састави“? Библијски изучавалац Џ. Б. Лајтфут примећује: „Овај израз указује на потпуну хармонију у свемиру, у којем више неће бити елемената који се не уклапају и не усклађују, него ће сви бити усмерени ка Христу и уједињени с њим. Грех и смрт, жалост, неуспех и патња, нестаће.“

„Оно што је на небесима“

2. Ко представља „оно што је на небесима“ што треба да буде састављено у Христу?

2 Апостол Петар је у неколико речи описао дивну наду правих хришћана када је рекао: „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Та обећана „нова небеса“ представљају нову владавину, Месијанско Краљевство. У посланици Ефешанима, Павле је споменуо да „оно што је на небесима“ треба да буде ’састављено у Христу‘. Ради се о ограниченом броју људи који су изабрани да владају с Христом на небесима (1. Петрова 1:3, 4). Тих 144 000 помазаних хришћана су „купљени са земље“, „купљени су између људи“ да би били Христови сувладари у његовом небеском Краљевству (Откривење 5:9, 10; 14:3, 4; 2. Коринћанима 1:21; Ефешанима 1:11; 3:6).

3. На основу чега се може рећи да су помазаници ’постављени на небеска места‘ још док су на земљи?

3 Помазани хришћани су поново рођени светим духом како би постали Јеховини духовни синови (Јован 1:12, 13; 3:5-7). Пошто их је Јехова усвојио као „синове“, они постају Исусова браћа (Римљанима 8:15; Ефешанима 1:5). С обзиром на то, чак и док су на земљи, за њих се каже да су ’ускрснули и постављени заједно на небеска места у Христу Исусу‘ (Ефешанима 1:3; 2:6). Они заузимају овај узвишени духовни положај зато што су „запечаћени обећаним светим духом, што је унапред дати залог [њиховог] наследства“ које је резервисано за њих на небесима (Ефешанима 1:13, 14; Колошанима 1:5). Дакле, они представљају „оно што је на небесима“, и од њих треба саставити укупан број оних које је Јехова одредио.

Почиње састављање

4. Када и како је започело састављање ’онога што је на небесима‘?

4 У складу с Јеховиним ’управљањем‘, то јест начином вођења ствари, састављање ’онога што је на небесима‘ требало је да почне „кад се наврше одређена времена“ (Ефешанима 1:10). То одређено време дошло је на Пентекост 33. н. е. Тог дана је на апостоле и групу ученика, како на мушкарце тако и на жене, био изливен свети дух (Дела апостолска 1:13-15; 2:1-4). Тиме је пружен доказ да је на снагу ступио нови савез, означавајући рођење хришћанске скупштине и нове нације, духовног Израела, ’Израела Божјег‘ (Галатима 6:16; Јеврејима 9:15; 12:23, 24).

5. Зашто је Јехова створио нову „нацију“ која је заменила телесни Израел?

5 Савез Закона који је био склопљен с телесним Израелом није произвео „краљевство свештеника и свет народ“ који би заувек служио на небу (Излазак 19:5, 6). Исус је рекао јеврејским верским вођама: „Божје краљевство узеће се од вас и даће се нацији која доноси његове плодове“ (Матеј 21:43). Та нација, духовни Израел, састављена је од помазаних хришћана који су узети у нови савез. Њима је апостол Петар написао: „Ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, света нација, народ за посебну својину, да бисте надалеко објавили врлине‘ онога који вас је из таме позвао у своје чудесно светло. Јер некад нисте били народ, а сад сте Божји народ“ (1. Петрова 2:9, 10). Телесни Израел више није био народ који је у савезу с Јеховом (Јеврејима 8:7-13). Као што је Исус прорекао, предност да се буде део Месијанског Краљевства била је узета од њих и дата духовном Израелу који је сачињен од 144 000 чланова (Откривење 7:4-8).

Узети у савез за Краљевство

6, 7. Који је посебан савез Исус склопио са својом духом рођеном браћом, и шта то значи за њих?

6 У ноћи када је успоставио Меморијал своје смрти, Исус је својим верним апостолима рекао: „Ви сте они који су остали са мном у мојим кушњама; и ја с вама склапам савез, као што је мој Отац склопио савез са мном, за краљевство, да једете и пијете за мојим столом у мом краљевству, и да седите на престолима и судите над дванаест Израелових племена“ (Лука 22:28-30). Исус је овде указао на посебан савез који је склопио са 144 000 духом рођене браће, који ће остати ’верни до саме смрти‘ и показати се као ’победници‘ (Откривење 2:10; 3:21).

7 Чланови ове бројчано ограничене групе у потпуности се одричу наде да живе на земљи као људи од крви и меса. Они ће владати с Христом на небу, где ће седети на престолима и судити човечанству (Откривење 20:4, 6). Осмотримо сада друге стихове који се примењују само на те помазанике и који показују зашто „друге овце“ не узимају симболе приликом обележавања Исусове смрти (Јован 10:16).

8. Шта помазаници показују тиме што узимају хлеб? (Види оквир на 23. страни.)

8 Помазаници подносе патње као што је то био случај и са Христом, спремни да умру као и он. Као члан те групе, Павле је навео да је спреман да поднесе било коју жртву како би могао да ’добије Христа... да би упознао њега и снагу његовог ускрсења и удео у његовим патњама‘. Да, Павле је био спреман да се изложи „смрти као што је његова“ (Филипљанима 3:8, 10). Многи помазани хришћани су поднели у свом материјалном телу „смртоносно поступање какво је трпео Исус“ (2. Коринћанима 4:10).

9. Какво тело представља хлеб који се користи на Меморијалу?

9 Када је успоставио Господову вечеру, Исус је рекао: „Ово представља моје тело“ (Марко 14:22). Он је указивао на своје дословно тело, које ће ускоро бити измучено и обливено крвљу. Хлеб без квасца био је одговарајућ симбол тог тела. Зашто? Зато што квасац у Библији представља грех, то јест порочност (Матеј 16:4, 11, 12; 1. Коринћанима 5:6-8). Исус је био савршен, тако да је његово тело било безгрешно. Он је принео то савршено тело као одговарајућу жртву (Јеврејима 7:26; 1. Јованова 2:2). То ће користити свим верним хришћанима, било да имају наду у живот на небу или у вечни живот у рају на земљи (Јован 6:51).

10. У ком смислу они који узимају вино на Меморијалу имају „заједништво у Христовој крви“?

10 Што се тиче вина које помазани хришћани узимају на Меморијалу, Павле је написао: „Чаша благослова коју благосиљамо, није ли заједништво у Христовој крви?“ (1. Коринћанима 10:16). У ком смислу они који узимају то вино имају „заједништво у Христовој крви“? Они сигурно не учествују у обезбеђивању откупне жртве, будући да је и њима самима потребан откуп. Захваљујући томе што верују у откупну моћ Христове крви, опраштају им се греси и тако бивају проглашени праведнима за живот на небу (Римљанима 5:8, 9; Титу 3:4-7). Управо су на темељу Христове проливене крви 144 000 Христових сувладара ’посвећени‘, одвојени, очишћени од греха да би били „свеци“ (Јеврејима 10:29; Данило 7:18, 27; Ефешанима 2:19). Да, Христ је својом проливеном крвљу „купио Богу људе из сваког племена и језика и народа и нације, и учинио... их краљевством и свештеницима нашем Богу, и владаће као краљеви над земљом“ (Откривење 5:9, 10).

11. Шта помазаници показују тиме што пију вино на Меморијалу?

11 Када је Исус успоставио Меморијал своје смрти, дао је чашу с вином својим верним апостолима и рекао: „Пијте из ње сви; јер ово представља моју ’крв савеза‘, која треба да се пролије за многе ради опроштења греха̂“ (Матеј 26:27, 28). Баш као што је крв бикова и јараца учинила правоснажним савез Закона склопљен између Бога и израелске нације, тако је Исусова крв учинила правоснажним нови савез који ће Јехова склопити с духовним Израелом, почев од Пентекоста 33. н. е. (Излазак 24:5-8; Лука 22:20; Јеврејима 9:14, 15). Пијући вино које симболизује „крв савеза“, помазаници показују да су узети у нови савез и да извлаче корист из њега.

12. Како се помазаници крштавају у Христову смрт?

12 Помазаници се подсећају на још нешто. Исус је својим верним ученицима рекао: „Чашу коју ја пијем пићете, и крштењем којим се ја крстим крстићете се“ (Марко 10:38, 39). Апостол Павле је касније говорио о томе да су хришћани „крштени у [Христову] смрт“ (Римљанима 6:3). Помазаници се одричу било које наде у вечни живот на земљи, и у том смислу се може рећи да њихова смрт представља жртву. Крштење тих помазаних хришћана у Христову смрт довршава се када, након верног живота, ускрсну као духовна створења да би ’владали као краљеви‘ с Христом на небу (2. Тимотеју 2:10-12; Римљанима 6:5; 1. Коринћанима 15:42-44, 50).

Узимање симбола

13. Зашто особе са земаљском надом не узимају симболе који се користе на Меморијалу, и зашто ипак присуствују том обележавању?

13 Пошто узимање хлеба и вина који се проносе приликом обележавања Христове смрти укључује све ово, очигледно је да не би било прикладно да они који имају земаљску наду узимају те симболе. Они разумеју да нису помазани чланови Христовог тела, нити да су укључени у нови савез који је Јехова склопио са онима који ће владати са Исусом Христом. Пошто „чаша“ представља нови савез, симболе могу узимати само они који се налазе у том савезу. Они који очекују вечни живот као савршени људи на земљи под владавином Краљевства нити су крштени у Исусову смрт, нити су позвани да владају с њим на небу. Ако би узели симболе, то би показивало нешто што не представља праву истину о њима. Зато они не узимају симболе, иако са цењењем присуствују обележавању Христове смрти. Они су захвални за све што је Јехова учинио за њих преко свог Сина, укључујући и опроштење греха на основу Христове проливене крви.

14. Како се помазаници духовно јачају када узимају хлеб и вино?

14 Завршно печаћење релативно малог броја хришћана који су позвани да владају са Христом на небу ближи се крају. Док не заврше живот на земљи који ће такорећи жртвовати, помазаници се духовно јачају када узимају симболе током обележавања Христове смрти. Они осећају јединство са осталом помазаном браћом и сестрама као чланови Христовог тела. Узимање хлеба и вина их подсећа на одговорност да остану верни до смрти (2. Петрова 1:10, 11).

Састављање ’онога што је на земљи‘

15. Ко стаје на страну помазаних хришћана?

15 Од средине тридесетих година прошлог века, све већи број ’других оваца‘ које нису из ’малог стада‘ и које имају наду у вечни живот на земљи стају на страну помазаника (Јован 10:16; Лука 12:32; Захарија 8:23). Они су постали верни сарадници Христове браће јер им пружају драгоцену помоћ у проповедању ’добре вести о краљевству‘ за сведочанство свим народима (Матеј 24:14; 25:40). Чинећи то, они стичу могућност да их Христ уброји у своје „овце“, које ће бити на његовој ’десној страни‘, то јест имати његово одобравање када буде дошао да суди човечанству (Матеј 25:33-36, 46). Захваљујући томе што верују у Христову крв, они ће сачињавати „велико мноштво“ које ће преживети ’велику невољу‘ (Откривење 7:9-14).

16. Ко ће сачињавати „оно што је на земљи“, и како ће свима њима бити пружена прилика да постану ’Божја деца‘?

16 Завршно печаћење 144 000 омогућиће ослобађање ’ветрова‘ уништења Сатаниног злог поретка на земљи (Откривење 7:1-4). Током Хиљадугодишње владавине Христа и његових краљева-свештеника, великом мноштву ће се придружити мноштво ускрснулих особа (Откривење 20:12, 13). Сви они имаће прилику да заувек буду земаљски поданици Месијанског Краља, Исуса Христа. На крају Миленијумске владавине, сви који буду представљали „оно што је на земљи“ биће подвргнути завршној кушњи. Они који остану верни биће усвојени као земаљска ’Божја деца‘ (Ефешанима 1:10; Римљанима 8:21; Откривење 20:7, 8).

17. Како ће се остварити Јеховина намера?

17 Тако ће Јехова путем свог неупоредиво мудрог ’управљања‘, то јест начина вођења ствари, остварити своју намеру „да се све поново састави у Христу, оно што је на небесима и оно што је на земљи“. Сва интелигентна створења на небу и на земљи биће уједињена у бескрајном миру и радосно ће се подложити праведном суверенитету Јехове, Бога који остварује своје намере.

18. Како ће и помазаницима и њиховим сарадницима користити што ће присуствовати обележавању Христове смрти?

18 Малом броју помазаника и милионима њихових сарадника из редова великог мноштва биће и те како ојачана вера када се буду окупили 12. априла 2006! Они ће присуствовати обележавању Христове смрти, управо као што је Исус и заповедио: „Чините ово мени на спомен“ (Лука 22:19). Сви који буду присуствовали томе треба увек да се сећају онога што је Јехова учинио за њих преко свог драгог Сина, Исуса Христа.

За понављање

• Шта Јехова намерава са оним што је на небу и оним што је на земљи?

• Ко представља „оно што је на небесима“, и како су они састављени?

• Ко представља „оно што је на земљи“, и коју наду они имају?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 23. страни]

’Христово тело‘

У 1. Коринћанима 10:16, 17, Павле је споменуо „тело“ у једном нарочитом смислу када је разматрао који посебан значај хлеб има за духом помазану Христову браћу. Он је рекао: „Хлеб који ломимо, није ли заједништво у Христовом телу? Пошто је један хлеб, ми смо, иако нас је много, једно тело, јер сви имамо удела у том једном хлебу.“ Када помазани хришћани узимају хлеб на Меморијалу, они показују да су уједињени са скупштином помазаника, која је попут тела с Христом као Главом, то јест Поглаваром (Матеј 23:10; 1. Коринћанима 12:12, 13, 18).

[Слике на 23. страни]

Зашто само помазаници узимају хлеб и вино?

[Слика на 25. страни]

Путем Јеховиног управљања, биће уједињена сва створења на небу и на земљи