Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ходимо стазом коју обасјава све веће светло

Ходимо стазом коју обасјава све веће светло

Ходимо стазом коју обасјава све веће светло

„Пут је праведника као блистава светлост чији сјај до пуног дана расте“ (ПОСЛОВИЦЕ 4:18).

1, 2. Шта Божји народ доживљава захваљујући све већем духовном светлу од Јехове?

 КО МОЖЕ боље да опише како излазак сунца утиче на ноћну таму ако не сам Извор светлости, Јехова Бог? (Псалам 36:10). ’Када јутарња светлост захвати крајеве земље‘, каже Бог, ’земља се преобрази као што глина прима отисак, да се њоме као хаљином окити‘ (Јов 38:12-14). Захваљујући све јачој сунчевој светлости, оно што је на земљи поприма облик и постаје јасније, баш као што се и мекана глина промени након што се на њу утисне ознака која се налази на неком калупу.

2 Јехова је Извор и духовног светла (Псалам 43:3). Док свет остаје у густој тами, истинити Бог наставља да излива светло на свој народ. С којим резултатом? Библија одговара: „Пут је праведника као блистава светлост чији сјај до пуног дана расте“ (Пословице 4:18). Све веће светло од Јехове наставља да обасјава стазу којом ходи његов народ. Захваљујући томе долази до побољшања у организационом, доктринарном и моралном погледу.

Просветљење води до организационих побољшања

3. Шта је обећано у Исаији 60:17?

3 Јехова је преко пророка Исаије предсказао: „Место бакра злато ћу донети, место гвожђа сребро ћу донети, место дрва бакра, и место камена гвожђа, и даћу да мир над тобом влада и правда да краљује“ (Исаија 60:17). Као што замена лошијег материјала бољим доноси побољшање, тако и код Јеховиних сведока долази до побољшања организационе природе током целокупног „свршетка система ствари“, то јест ’последњих дана‘ (Матеј 24:3; 2. Тимотеју 3:1).

4. Која је промена уведена 1919, и колико је била корисна?

4 На почетку последњих дана, скупштине Истраживача Библије, како су Јеховини сведоци тада били познати, бирале су старешине и ђаконе демократским путем. Међутим, неке старешине нису имале истински дух јеванђелизирања. Неки не само што сами нису волели да учествују у служби проповедања него су и друге одвраћали од тога. Зато је 1919. у свакој скупштини уведено нешто ново — водитељ службе проповедања. Њега није бирала скупштина, него би га теократски наименовала подружница Божјег народа. Његове одговорности су између осталог обухватале организовање дела проповедања, додељивање подручја и подстицање на учествовање у служби проповедања. У годинама које су уследиле, дело проповедања о Краљевству изузетно је напредовало.

5. Која су побољшања остварена током 1920-их?

5 Сви прави хришћани били су даље окрепљени подстреком „Објављујте, објављујте, објављујте Краља и његово краљевство“, датим 1922. на конгресу Истраживача Библије у Сидар Поинту у Охају. До 1927, служба је била толико организована да се испоставило да је недеља био дан који је највише одговарао за проповедање од куће до куће. Зашто баш тај дан? Зато што недељом већина људи није ишла на посао. Данас Јеховини сведоци показују исти дух тако што настоје да иду у службу у време када је већина код куће, као што је викендом и током вечери.

6. Која је резолуција била усвојена 1931, и како је то утицало на дело објављивања Краљевства?

6 Велики подстрек делу проповедања о Краљевству дошао је 26. јула 1931, у недељу после подне, када је била усвојена једна резолуција, најпре на конгресу у Колумбусу у Охају, а потом и широм света. Та резолуција је делимично овако гласила: „Ми смо слуге Јехове Бога које су овлашћене да обављају дело у његово име и, из послушности његовој заповести, да објаве поруку коју је проповедао Исус Христ, и да обзнане људима да је Јехова истинити и Свемоћни Бог; стога радосно прихватамо и усвајамо име које је дао Господ Бог, и желимо да будемо познати и називани по том имену, наиме, Јеховини сведоци“ (Исаија 43:10). То ново име је јасно описивало главну активност свих оних који га носе! Да, Јехова има дело у ком треба да учествују све његове слуге. То су углавном сви одушевљено прихватили!

7. Која је промена уведена 1932, и зашто?

7 Многе старешине су се понизно посветиле делу проповедања. Ипак, на неким местима су старешине које су биле изабране гласањем пружиле приличан отпор идеји да свако из скупштине треба да учествује у служби проповедања. Међутим, на видику су била даљња побољшања. Скупштине су 1932. преко Куле стражаре добиле смернице да више не бирају старешине и ђаконе путем гласања. Уместо тога, требало је изабрати службени одбор састављен од духовно зреле браће која учествују у јавном делу проповедања. Тако је надгледање било поверено онима који су активно учествовали у служби проповедања и дело је напредовало.

Веће светло значи даљња побољшања

8. До ког побољшања је дошло 1938?

8 Светло је наставило да „расте“. Године 1938, у потпуности се престало са бирањем путем гласања. Требало је да сва браћа која су служила у скупштини буду теократски наименована под вођством ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45-47). Ту промену су радо прихватиле практично све скупштине Јеховиних сведока и дело сведочења је наставило да доноси плод.

9. Шта је било уведено 1972, и зашто је то представљало помак напред?

9 Почев од 1. октобра 1972, на снагу је ступила још једна измена у надгледању скупштине. Надгледање у скупштинама Јеховиних сведока широм света поверено је старешинству састављеном од више старешина, за разлику од дотадашње праксе надгледања које је вршио само један слуга, то јест надгледник скупштине. Ова измена је била огроман подстрек за зрелу браћу да испуне услове како би предводили у скупштини (1. Тимотеју 3:1-7). Као резултат тога, више браће је стекло искуство у бризи око скупштинских одговорности. Они су стварно били велика помоћ у пастирењу многих нових који су прихватили библијску истину!

10. Шта је било уведено 1976?

10 Чланови Водећег тела били су организовани у шест одбора, и почев од 1. јануара 1976, све активности организације и скупштина широм света дошле су под надзор тих одбора. Заиста се показало као благослов што свим аспектима дела Краљевства управља „много савјетника“ (Приче Соломунове 15:22; 24:6ДК).

11. Које је побољшање учињено 1992, и зашто?

11 Током 1992, дошло је до још једног побољшања, које се може упоредити са оним што се догодило када су се Израелци и други вратили из вавилонског изгнанства. Тада није било довољно Левита који би обављали храмску службу. Зато је Нетинејима, који нису били Израелци, било поверено више задужења како би помогли Левитима. У складу с тим, да би се помогло класи верног и разборитог роба у бризи око све већих одговорности у повезаности с делом на земљи, 1992. године су некима из редова ’других оваца‘ поверене додатне одговорности. Били су наименовани за помоћнике у одборима Водећег тела (Јован 10:16).

12. Како је Јехова ’поставио за управитеље мир‘?

12 До чега је све то довело? „Поставићу ти за управитеље мир и за настојнике правду“, каже Јехова (Исаија 60:17ДК). Међу данашњим Јеховиним слугама влада мир, а љубав према правди је постала њихов ’настојник‘ — сила која их покреће да служе Богу. Они су добро организовани за извршавање дела проповедања о Краљевству и стварања ученика (Матеј 24:14; 28:19, 20).

Јехова расветљава доктрине

13. Како је Јехова обасјао стазу свог народа током двадесетих година прошлог века у доктринарном погледу?

13 Јехова прогресивно обасјава стазу свог народа и у доктринарном погледу. Један пример тога је Откривење 12:1-9. У том извештају се спомињу три симболична лика — „жена“ која је трудна и која се касније породила, „змај“ и ’син, мушко‘. Да ли знаш кога представља свако од њих? То је било објашњено у чланку „Рођење нације“, који је објављен у издању Куле стражаре од 1. марта 1925. (енгл.). Тај чланак је пружио Божјем народу боље разумевање пророчанстава о рођењу Краљевства, увид који је јасно показао да постоје две потпуно различите организације — Јеховина и Сатанина. Затим је 1927/28. године Божји народ увидео да су прославе Божића и рођендана небиблијске, тако да се престало с њиховим обележавањем.

14. Које су доктринарне истине биле појашњене током 1930-их?

14 Током 1930-их, било је изливено даљње светло на три доктринарне истине. Истраживачи Библије су већ дуго знали да се „велико мноштво“ о којем се говори у Откривењу 7:9-17 разликује од 144 000 оних који ће владати са Христом као краљеви и свештеници (Откривење 7:9-17; 5:9, 10; 14:1-5). Међутим, остало је нејасно о коме се ту ради. Баш као што све јаче јутарње светло чини да нејасне контуре поприме облик и боју, исто тако се 1935. препознало да велико мноштво представљају они који ће преживети ’велику невољу‘, са изгледом на вечни живот на земљи. Касније исте године стигло је појашњење које је у многим земљама утицало на децу Јеховиних сведока која су ишла у школу. Док је читав свет био захваћен грозницом патриотизма, Сведоци су разумели да је поздрављање заставе више од само пуке формалности. Наредне године је била објашњена још једна доктринарна истина, наиме да је Христ умро на стубу, а не на крсту (Дела апостолска 10:39).

15. Када и како је била истакнута светост крви?

15 Одмах после Другог светског рата, током којег је давање трансфузија крви рањеницима постало стандардна пракса, пружено је јасније светло о светости крви. Кула стражара од 1. јула 1945. (енгл.) подстакла је „све оне који обожавају Јехову и надају се вечном животу у његовом новом свету праведности да поштују светост крви и да се повинују Божјим праведним одлукама у вези са овим важним питањем“.

16. Када је издат Превод Светог писма Нови свет, и које су његове две изузетне одлике?

16 Затим се 1946. увидело да је потребан нов библијски превод у којем ће бити примењена најновија сазнања и који неће бити упрљан догмама које се заснивају на традицијама такозваног хришћанства. Рад на таквом преводу започет је у децембру 1947. Године 1950, издати су Хришћански грчки списи превода Нови свет на енглеском језику. Хебрејски списи на енглеском изашли су у пет томова, који су постепено објављивани од 1953. Последњи том издат је 1960, нешто мало више од 12 година откако се почело с превођењем. Комплетан Превод Светог писма Нови свет био је издат 1961. Данас тај превод постоји на многим језицима и има неке изузетне одлике. У њему се користи Божје име, Јехова. Штавише, дослован превод изворних списа допринео је томе да се Божја Реч још боље разуме.

17. Које веће светло је изливено 1962?

17 Током 1962. године, постало је јасније шта су ’више власти‘ из Римљанима 13:1 и до које мере хришћани треба да им буду подложни. Захваљујући дубоком проучавању 13. поглавља посланице Римљанима и библијских стихова као што су Титу 3:1, 2 и 1. Петрова 2:13, 17 постало је јасно да израз ’више власти‘ не указује на Јехову Бога и Исуса Христа, него на људске владавине.

18. Које су истине биле објашњене током 1980-их?

18 У годинама које су уследиле, стаза праведника је била све осветљенија. Тако је 1985. изливено светло на то шта значи бити проглашен праведним „за живот“ и праведним као Божји пријатељ (Римљанима 5:18; Јаков 2:23). А 1987. је било потпуно објашњено значење хришћанског Јубилеја.

19. Како је Јехова пружио више духовног светла свом народу током задњих година?

19 Године 1995, боље се разумело раздвајање „оваца“ од „јараца“. Затим је 1998. детаљно објашњена Језекиљева визија храма, која се већ испуњава. Године 1999. било је објашњено када и како ’одвратна ствар стоји на светом месту‘ (Матеј 24:15, 16; 25:32). А 2002. се стекло даљње разумевање у погледу тога шта значи обожавати Бога „духом и истином“ (Јован 4:24).

20. На којим је још подручјима Божји народ доживео побољшања?

20 Поред организационих и доктринарних побољшања, било је побољшања и што се тиче хришћанског понашања. На пример, 1973. се разумело да употреба дувана представља ’прљавштину тела‘ и да на то треба гледати као на озбиљан преступ (2. Коринћанима 7:1). Једну деценију касније, у издању Куле стражаре од 1. новембра 1983, био је појашњен наш став у вези са употребом оружја. То су само неки примери повећаног светла у наше време.

Наставимо да ходимо стазом коју обасјава све веће светло

21. Који став ће нам помоћи да наставимо да ходимо стазом коју обасјава све веће светло?

21 „Прихватити неку промену и прилагодити јој се може бити тешко“, признаје један дугогодишњи старешина. Шта је њему помогло да прихвати многа побољшања до којих је дошло током 48 година колико је он објавитељ Краљевства? Он одговара: „Пресудан је исправан став. Не прихватити побољшање значи заостати за организацијом која се креће напред. Ако ухватим себе у ситуацији да ми је тешко да прихватим промене, ја размишљам о ономе што је Петар рекао Исусу: ’Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота.‘ Затим се питам: ’Где бих ја отишао — напоље у таму овог света?‘ То ми помаже да се чврсто држим Божје организације“ (Јован 6:68).

22. Како нам користи то што ходимо у светлу?

22 Свет око нас се заиста налази у густој тами. Како Јехова наставља да обасјава свој народ, тако и јаз између његових слугу и људи из света постаје већи. Шта се тим светлом постиже код нас? Као што се рупа на мрачном путу неће уклонити самим тим што смо је осветлили, тако ни светло из Божје Речи не уклања замке. Међутим, светло из Божје Речи нам сигурно помаже да их избегнемо, тако да и даље можемо ходити стазом коју обасјава све веће светло. Зато наставимо да обраћамо пажњу на Јеховину пророчанску реч, „као на светиљку која светли на мрачном месту“ (2. Петрова 1:19).

Да ли се сећаш?

• Која организациона побољшања је Јехова извршио у свом народу?

• До којих је доктринарних побољшања дошло захваљујући већем светлу?

• До којих је промена дошло од када си ти у истини, и шта ти је помогло да се привикнеш на њих?

• Зашто желиш да и даље ходиш стазом коју обасјава све веће светло?

[Питања за разматрање]

[Слике на 27. страни]

Конгрес одржан 1922. у Сидар Поинту у Охају подстакао је Истраживаче Библије да обављају Божје дело

[Слика на 29. страни]

Брат Нор објављује излажење Хришћанских грчких списа превода Нови свет 1950. године

[Извор слике на 26. страни]

© 2003 BiblePlaces.com