Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко данас примењује Христова учења?

Ко данас примењује Христова учења?

Ко данас примењује Христова учења?

ИСУС ХРИСТ је широм света познат као један од највећих људи који су икада живели. Многи га сматрају највећим човеком. Током скоро две хиљаде година, његова учења су снажно утицала на животе људи — „на животе незнатних и неприметних добрих људи, као и на чињење импресивних дела у корист човечанства“, написао је енглески аутор Мелвин Браг.

Шта се десило с хришћанством?

Како људи гледају на хришћанство? Оно је описано као „једно од највећих успеха човечанства на духовном плану“. Дејвид Келсо са Шкотског Универзитета у Глазгову изнео је своје виђење. Он је написао: „Историја хришћанства стара две хиљаде година препуна је ненадмашних достигнућа у области уметности, архитектуре, филозофије, музике и друштвених активности.“

Међутим, многи други имају другачије гледиште. Они немају ништа против религије која се темељи на учењима Исуса Христа и веровању да је он био Божји син. Али, њих одбијају поступци религиозних институција и организација које тврде да представљају хришћанство.

На пример, немачки филозоф из деветнаестог века Фридрих Ниче, описао је такво хришћанство као „вечну срамоту човечанства“. Оно је, према његовим речима, „једно велико проклетство, огромна и бескрајна изопаченост... јер за њега ниједно средство није ни превише злобно, ни непоштено, ни подмукло, ни презира вредно да би се постигао циљ“. Истина, Ниче је имао екстремно гледиште, али су и други који су имали објективније гледиште дошли до сличних закључака. Зашто? Зато што је понашање оних који тврде да су хришћани већ вековима обележено, не особинама Исуса Христа, већ широко распрострањеном „моралном пропашћу, монструозним злоделима и богохуљењем“.

Да ли је Христ са хришћанима?

Стога није неоправдано питање: „Да ли је Христ још увек са хришћанима?“ „Наравно да јесте!“, неки ће одмах рећи. „Зар није обећао својим следбеницима да ће бити с њима ’у све дане до свршетка света‘?“(Матеј 28:20, Ба). Да, Исус је то рекао. Али, да ли то значи да ће бити са сваким ко тврди да је његов следбеник, без обзира на то како поступа?

Сетите се, неке религиозне вође из Исусовог времена сматрале су да је Бог безусловно уз њих. Пошто је Бог Израелцима доделио посебну улогу, неке религиозне вође су сматрале да их он никада неће напустити — без обзира на то шта буду чинили (Михеј 3:11). Међутим, с временом су отишли предалеко у кршењу Божјих закона и мерила. Као последица тога, Исус Христ им је отворено рекао: „Ево, ваша кућа вам се оставља напуштена“ (Матеј 23:38). Цео религиозни систем је изгубио Божју наклоност. Он их је одбацио и дозволио да римска војска 70. н. е. уништи њихову престоницу, Јерусалим, и његов храм.

Да ли се нешто слично може десити и с хришћанством? Хајде да осмотримо које је захтеве Исус поставио када је обећао да ће бити са својим следбеницима „до свршетка света“.

[Слике на странама 2, 3]

Учења Исуса Христа снажно утичу на милионе људи широм света