Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Причај нам још о томе!“

„Причај нам још о томе!“

„Причај нам још о томе!“

У РУСКОМ граду Низлобнаја, на часу књижевности у једној средњој школи осматрала су се дела руског писца Михаила Булгакова. Једно од његових дела је роман у коме је Исус Христ представљен на понижавајућ начин, док се Сатана приказује као херој. Након дискусије, професорка је задала разреду писмени задатак на темељу тог романа. Међутим, 16-годишњи Андреј који је Јеховин сведок, љубазно је замолио да буде изузет од писања тог задатка, јер му савест не дозвољава да чита такву врсту литературе. Предложио је да уместо тога напише један састав у коме ће објаснити како он види Исуса Христа. Професорка се сложила.

У писменом саставу, Андреј је објаснио да, иако поштује мишљење других, сматра да се Исус може најбоље упознати ако се прочита један од четири извештаја из Јеванђеља. На тај начин, „о Исусовом животу и његовим учењима сазнајете из извештаја очевидаца“. Андреј је додао: „Још један проблем је начин на који је Сатана представљен. Некима може бити забавно да читају књигу у којој је Сатана описан као херој, али мени то није забавно.“ Он је објаснио да је Сатана у ствари моћно зло духовно створење које је напустило Бога и донело зло, невоље и патњу људском роду. Андреј је свој састав закључио речима: „Не верујем да ће ми користити читање овог романа. Наравно, немам ништа против писца Булгакова. Али, што се мене тиче, радије бих читао Библију како бих сазнао историјске чињенице о Исусу Христу.“

Професорки се толико допао Андрејев писмени састав да му је предложила да припреми и усмено излагање о Исусу Христу. Андреј је то спремно прихватио. На следећем часу књижевности, Андреј је прочитао свој састав пред целим разредом. Објаснио је зашто мисли да је Исус највећи човек који је икада живео. Затим је прочитао једно поглавље из Јеванђеља по Матеју које говори о Исусовој смрти. Пошто се ближио крај времену предвиђеном за његово излагање, Андреј је хтео да га заврши, али су ученици из разреда тражили: „Причај нам још о томе! Шта се после десило?“ Он је затим наставио да чита извештај из Матеја који говори о Исусовом ускрсењу.

Када је завршио, другови из разреда су му поставили многа питања о Исусу и Јехови. „Молио сам се Јехови за мудрост и он је услишио моју молитву“, каже Андреј. „Успео сам да одговорим на сва њихова питања!“ Након часа, Андреј је поклонио професорки књигу Највећи човек који је икада живео a, коју је она радо прихватила. Он каже: „Професорка ми је дала високу оцену за овај састав и похвалила ме је што имам своје ставове и што их се не стидим. Такође је рекла да се слаже с неким мојим веровањима.“

Андреј је срећан што је одлучио да следи своју савест изграђену на Библији и што није прочитао материјал који срамоти Јехову и његовог Сина, Исуса Христа. Такав став не само што га је заштитио од небиблијских гледишта већ му је и пружио изванредну прилику да говори другима о важним библијским истинама.

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.