Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Идите дакле и стварајте ученике, крстећи их‘

’Идите дакле и стварајте ученике, крстећи их‘

’Идите дакле и стварајте ученике, крстећи их‘

„Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их... учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (МАТЕЈ 28:19, 20).

1. Шта су Израелци одлучили у подножју Синајске горе?

 ПРЕ око 3 500 година, цела једна нација је дала завет Богу. Окупљени у подножју Синајске горе, Израелци су изјавили: „Све што је казао Јехова чинићемо.“ Од тог момента, Израел је постао Богу предан народ, његово „драгоцено власништво“ (Излазак 19:5, 8, NW; 24:3). Они су једва чекали да дођу под његову заштиту и да живе у земљи „у којој тече млеко и мед“ (Левитска 20:24).

2. Какав однос људи могу данас имати с Богом?

2 Међутим, као што је псалмиста Асаф признао, Израелци „не чуваше Божјега савеза и по закону његову не хтеше ходити“ (Псалам 78:10). Они се нису држали завета који су њихови праочеви дали Јехови. На крају је нација изгубила јединствен однос с Богом (Проповедник 5:4; Матеј 23:37, 38). Због тога је Бог „обратио пажњу на нације да из њих узме народ за своје име“ (Дела апостолска 15:14). А у овим последњим данима, он сакупља ’велико мноштво, које нико не може да изброји, из свих нација и племена и народа и језика‘, које с радошћу изјављује: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету!“ (Откривење 7:9, 10).

3. Које кораке особа мора предузети да би развила лични однос с Богом?

3 Да би била међу онима који имају тај драгоцен однос с Јеховом, особа мора да му преда свој живот и да то симболизује крштењем у води пред другима. Тиме показује да је послушна ономе што је Исус јасно заповедио својим ученицима: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20). Израелци су слушали када се читала ’књига савеза‘ (Излазак 24:3, 7, 8). Дакле, разумели су које су обавезе имали према Богу. Слично томе, и данас је неопходно да особа пре крштења добро упозна Божју вољу, која је изложена у његовој Речи, Библији.

4. Шта особа мора урадити да би могла да се крсти? (Укључи и горњи оквир.)

4 Јасно је да је Исус желео да вера његових ученика буде добро утемељена пре него што се крсте. Он својим следбеницима није рекао само да иду и стварају ученике него и да ’држе све што им је заповедио‘ (Матеј 7:24, 25; Ефешанима 3:17-19). Зато су они који могу да се крсте обично проучавали Библију неколико месеци, можда чак годину или две, тако да њихова одлука није ни пренагљена ни непромишљена. Они на крштењу потврдно одговарају на два веома важна питања. Пошто је Исус нагласио да ’наше да, треба да значи да, а наше не, не‘, биће корисно да пажљиво осмотримо значење та два питања за крштење (Матеј 5:37).

Покајање и предање

5. Која се два основна корака истичу у првом питању за крштење?

5 Пре крштења, кандидат најпре бива упитан да ли се покајао за некадашњи начин живота и да ли је предао живот Јехови како би вршио његову вољу. У том првом питању се истичу два важна корака која се морају предузети пре крштења, наиме, покајање и предање.

6, 7. (а) Зашто је за све који желе да се крсте неопходно покајање? (б) Које промене особа мора извршити након покајања?

6 Зашто особа мора да се покаје пре него што се крсти? Апостол Павле објашњава: „Сви [смо се] ми некада понашали по жељама свог тела“ (Ефешанима 2:3). Пре него што смо тачно упознали шта је Божја воља, живели смо као и свет, према његовим вредностима и мерилима. Наш живот је био под влашћу бога овог система, Сатане (2. Коринћанима 4:4). Међутим, након што смо сазнали шта је Божја воља, решили смо да ’не живимо више за људске жеље него за Божју вољу‘ (1. Петрова 4:2).

7 Тај нови начин живота доноси бројне користи. Пре свега, пружа нам се прилика за нешто веома вредно — да будемо у добром односу с Јеховом, што је Давид упоредио с позивом да се уђе у Божји ’шатор‘ и да се буде на „светој гори“ — што је заиста величанствена предност (Псалам 15:1). Сасвим је логично да Јехова неће позвати било кога, него само оне ’који без мане ходе и који правду творе и истину из срца свог говоре‘ (Псалам 15:2). У зависности од околности у којима смо били пре него што смо упознали истину, можда ће испуњавање ових услова значити да морамо начинити извесне промене — како у понашању, тако и у самој личности (1. Коринћанима 6:9-11; Колошанима 3:5-10). Оно што треба да нас подстакне на то јесте покајање — дубоко жаљење због некадашњег начина живота и снажна одлучност да угодимо Јехови. То води до потпуне промене — напушта се себичан, светски начин живота и тежи се за тиме да се угоди Богу (Дела апостолска 3:19).

8. Како извршавамо предање, и како је оно повезано с крштењем?

8 У другом делу првог питања за крштење, особа која жели да се крсти бива упитана да ли се предала Јехови како би вршила његову вољу. Предање је важан корак који се мора предузети пре крштења. Оно се извршава у молитви, у којој изражавамо своју жељу да предамо живот Јехови преко Христа (Римљанима 14:7, 8; 2. Коринћанима 5:15). Тада Јехова постаје наш Господар и Власник, и ми попут Исуса уживамо у томе да вршимо Божју вољу (Псалам 40:8NW; Ефешанима 6:6, 7). То свечано обећање Јехови даје се само једном. Међутим, пошто се предајемо лично Богу, јавна објава коју дајемо када одговарамо на питања за крштење служи томе да сви други знају да смо се свечано предали небеском Оцу (Римљанима 10:10).

9, 10. (а) Шта изискује вршење Божје воље? (б) Како су чак и нацисти признали да смо ми предани Богу?

9 Шта ће слеђење Исусовог примера у вршењу Божје воље изискивати од нас? Исус је својим ученицима рекао: „Ако неко хоће да пође за мном, нека се одрекне себе и узме свој мученички стуб и нека ме стално следи“ (Матеј 16:24). Овде је он указао на три ствари које морамо радити. Као прво, ми се ’одричемо‘ себе. Другим речима, ми својим себичним несавршеним нагињањима кажемо не, а Божјим саветима и смерницама кажемо да. Као друго, ми ’узимамо свој мученички стуб‘. У Исусово време, мученички стуб је био симбол срама и патње. Ми као хришћани схватамо да ћемо понекад можда и патити због добре вести (2. Тимотеју 1:8). Иако нас свет може исмевати или осуђивати, ми попут Христа ’презиремо срамоту‘ и срећни смо јер знамо да угађамо Богу (Јеврејима 12:2). И на крају, ми ’стално следимо‘ Исуса (Псалам 73:26; 119:44; 145:2).

10 Занимљиво је што чак и неки противници разумеју колико Јеховиним сведоцима значи то што су се предали Богу да би му безрезервно служили. На пример, у концентрационом логору Бухенвалд у нацистичкој Немачкој, од Сведока који су одбили да се одрекну своје вере тражило се да потпишу следећу изјаву: „Ја сам још увек предан Истраживач Библије и никада нећу прекршити заклетву коју сам дао Јехови.“ То сигурно јасно одражава став свих преданих, верних Божјих слугу! (Дела апостолска 5:32).

Изјаснити се као Јеховин сведок

11. Коју предност добија особа која се крсти?

11 Другим питањем кандидат бива пре свега упитан да ли разуме да крштењем постаје Јеховин сведок. Након подрањања под воду, он постаје заређен слуга који носи Јеховино име. То је и велика предност и озбиљна одговорност. Особа која се крсти има и изглед на вечно спасење, под условом да остане верна Јехови (Матеј 24:13).

12. Која обавеза долази уз част ношења Јеховиног имена?

12 Наравно, јединствена је част носити име свемоћног Бога, Јехове. Пророк Михеј је рекао: „Док у име свога бога сваки народ иде, ићи ћемо ми у име Јехове, Бога свога, увек и довека“ (Михеј 4:5). Ипак, уз ту част долази и једна обавеза. Морамо настојати да живимо на начин који доноси част имену које носимо. Као што је Павле подсетио хришћане у Риму, кад неко не поступа у складу са оним што проповеда, „хули“ се на Божје име, то јест, оно долази на лош глас (Римљанима 2:21-24).

13. Зашто Јеховине предане слуге имају одговорност да сведоче о свом Богу?

13 Када неко постане Јеховин сведок, он прихвата и одговорност да сведочи о Богу. Јехова је позвао Израелце који су му били предани као нација да буду његови сведоци и да сведоче о његовом вечном божанству (Исаија 43:10-12, 21). Међутим, Израелци нису испунили ту улогу и Јехова их је на крају одбацио. Данас су прави хришћани поносни што имају предност да сведоче о Јехови. Ми то радимо зато што га волимо и зато што желимо да се свети његово име. Како можемо да ћутимо када знамо истину о нашем небеском Оцу и о његовој намери? Ми осећамо исто што је осећао и апостол Павле када је рекао: „На мени лежи дужност. Заиста, тешко мени ако не објављујем добру вест!“ (1. Коринћанима 9:16).

14, 15. (а) Коју улогу у нашем духовном расту игра Јеховина организација? (б) На које начине добијамо духовну помоћ?

14 Друго питање подсећа кандидата и на његову одговорност да сарађује с Јеховином духом вођеном организацијом. Не можемо самостално служити Богу, а и потребни су нам помоћ, подршка и охрабрење ’целе заједнице браће‘ (1. Петрова 2:17; 1. Коринћанима 12:12, 13). Божја организација игра важну улогу у нашем духовном расту. Она пружа обиље библијских публикација које нам помажу да напредујемо у тачном спознању, да мудро поступамо када наиђемо на проблеме и да развијемо близак однос с Богом. Попут мајке која се стара да је дете сито и збринуто, „верни и разборити роб“ пружа обиље правовремене духовне хране за наш духовни напредак (Матеј 24:45-47; 1. Солуњанима 2:7, 8).

15 Јеховине слуге на седмичним састанцима добијају поуку и охрабрење који су им потребни да би били верни Сведоци за Јехову (Јеврејима 10:24, 25). У Теократској школи проповедања учимо како да говоримо у јавности, а током Поучавања за хришћанску службу вежбамо се у томе како да ефикасно изнесемо нашу поруку. И на састанцима и током личног проучавања библијских публикација, можемо видети како Јеховин дух делује, то јест како води његову организацију. На те начине, Бог нас редовно опомиње на опасности, поучава нас да будемо ефикасни објавитељи и помаже нам да останемо духовно будни (Псалам 19:8, 9, 12; 1. Солуњанима 5:6, 11; 1. Тимотеју 4:13).

Шта треба да нас подстакне на крштење

16. Шта нас подстиче да се предамо Јехови?

16 Дакле, два питања за крштење подсећају кандидате на значај крштења у води и на одговорности које с тиме долазе. Шта их онда треба подстаћи да одлуче да се крсте? Ми не постајемо крштени ученици зато што нас неко тера на то, него зато што нас Јехова ’привлачи‘ (Јован 6:44). Пошто је ’Бог љубав‘, он управља свемиром користећи љубав, а не силу (1. Јованова 4:8). Јехови нас привлаче његове дивне особине и начин на који он поступа с нама. Он је дао свог јединорођеног Сина за нас и нуди нам најбољу могућу будућност (Јован 3:16). Зато смо ми подстакнути да му понудимо, то јест предамо свој живот (Пословице 3:9; 2. Коринћанима 5:14, 15).

17. Чему се нисмо предали?

17 Ми се не предајемо некој идеји или делу, него самом Јехови. Задатак који Бог има за своје слуге једног дана ће се променити, али они ће и даље остати предани њему. На пример, оно што је он тражио од Аврахама доста се разликовало од онога што је тражио од Јеремије (Постање 13:17, 18; Јеремија 1:6, 7). Ипак, обојица су извршила задатак који им је Бог дао зато што су га волели и желели да верно изврше његову вољу. Током овог времена краја, сви крштени Христови следбеници настоје да буду послушни Христовој заповести да проповедају добру вест о Краљевству и да стварају ученике (Матеј 24:14; 28:19, 20). Извршавање тог дела целим срцем представља одличан начин на који показујемо да волимо нашег небеског Оца и да смо му заиста предани (1. Јованова 5:3).

18, 19. (а) Шта јавно објављујемо својим крштењем? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

18 Крштење несумњиво пружа могућност да се приме многи благослови, али оно није корак на који треба олако гледати (Лука 14:26-33). Оно показује да смо донели одлуку која нам је важнија од било чега другог (Лука 9:62). Када се крштавамо, ми заправо јавно објављујемо: ’Овај Бог је наш Бог на све векове и он ће и преко смрти вођ наш бити‘ (Псалам 48:14).

19 У следећем чланку ћемо осмотрити даљња питања која се могу јавити у вези с крштењем у води. Да ли могу постојати оправдани разлози због којих се особа још не би крстила? Да ли на одлуку о крштењу треба да утичу године старости? Како сви можемо допринети томе да крштење буде једна достојанствена прилика?

Да ли можеш да објасниш?

• Зашто је потребно да се сваки хришћанин покаје пре крштења?

• Шта изискује предање Богу?

• Које одговорности долазе уз част ношења Јеховиног имена?

• Шта треба да нас подстакне да донесемо одлуку да се крстимо?

[Питања за разматрање]

[Оквир/​Слика на 22. страни]

Два питања за крштење

Да ли си се на темељу жртве Исуса Христа покајао за своје грехе и предао Јехови како би вршио његову вољу?

Да ли разумеш да предањем и крштењем постајеш Јеховин сведок и део Божје духом вођене организације?

[Слика на 23. страни]

Предање је свечано обећање које се даје Јехови у молитви

[Слика на 25. страни]

Своје предање Богу показујемо тиме што проповедамо