Пређи на садржај

Пређи на садржај

Разумевање Библије — задовољство које и ви можете имати

Разумевање Библије — задовољство које и ви можете имати

Разумевање Библије — задовољство које и ви можете имати

БИБЛИЈА садржи драгоцене истине од Бога. Говори нам о смислу живота, узроку људске патње и будућности човечанства. Поучава нас како да пронађемо срећу, како да стекнемо пријатеље и како да успешно решавамо проблеме. Што је још важније, са њених страница учимо о нашем Створитељу и небеском Оцу, Јехови. То знање нам доноси радост и даје смисао нашем животу.

Стицање знања о Богу у Библији се упоређује са узимањем хране. Исус је рекао: „Неће човек живети само од хлеба, него од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4; Јеврејима 5:12-14). Као што је свакодневно уношење хранљивих намирница неопходно да бисмо остали у животу, тако је и редовно читање Божје Речи неопходно да би нам користило Божје обећање о вечном животу.

Ми уживамо док узимамо храну због тога што смо тако створени и што на тај начин задовољавамо своје основне потребе. Међутим, имамо још једну основну потребу коју морамо задовољити ако желимо да будемо срећни. Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Срећа је достижна, јер се духовне потребе могу задовољити разумевањем Божје Речи.

Неки су увидели да није лако разумети Библију и то је тачно. На пример, можда вам је потребна помоћ око стихова који се односе на непознате обичаје или у којима се користи фигуративни говор. Ту су такође пророчанства писана симболичним језиком која се могу разумети само ако се повежу с другим библијским стиховима који говоре о истој теми (Данило 7:1-7; Откривење 13:1, 2). И поред тога, ви заиста можете разумети Библију. Како можете бити сигурни у то?

Сви могу имати то задовољство

Библија је Божја Реч. Преко ње нам Бог саопштава своју вољу. Да ли би Он дао књигу коју је немогуће разумети или коју разумеју само високообразовани људи? Не, Јехова не би био тако безобзиран. Исус Христ је рекао: „Који је то отац међу вама који ће свом сину, ако га замоли за рибу, дати можда змију уместо рибе? Или ако га замоли за јаје, хоће ли му дати шкорпију? Дакле, ако ви, иако сте зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле!“ (Лука 11:11-13). Стога, можете бити сигурни да и ви можете разумети Библију и да ће вам Бог, ако га искрено замолите, пружити помоћ која вам је потребна да бисте разумели његову Реч. Штавише, основна библијска учења могу разумети чак и деца! (2. Тимотеју 3:15).

Иако је потребан труд да би се Библија разумела, то може деловати на нас снажно и охрабрујуће. Након што је ускрснуо, Исус се појавио двојици својих ученика и говорио им о библијским пророчанствима. У Лукином извештају стоји: „Почевши од Мојсија и свих Пророка, протумачи им оно што се односило на њега у целом Писму.“ Који је био исход? Те вечери, док су размишљали о ономе што су научили, ученици су рекли један другоме: „Зар нам није срце горело док нам је успут говорио, док нам је потпуно откривао Писмо?“ (Лука 24:13-32). Разумевање Божје Речи представљало је право задовољство, јер им је ојачало веру у Божја обећања и пружило позитивно гледиште о будућности.

Уместо да буде терет, разумевање Божје Речи је занимљиво и корисно, и пружа задовољство које се може упоредити са уживањем у укусном оброку. Шта морате учинити да бисте стекли такво разумевање? Следећи чланак показује како можете уживати у ’познању Бога‘ (Пословице 2:1-5).

[Слика на 4. страни]

Попут нежног оца, Јехова нам даје свети дух како би нам помогао да разумемо Библију