Пређи на садржај

Пређи на садржај

Разумевање Библије — шта вам може помоћи?

Разумевање Библије — шта вам може помоћи?

Разумевање Библије — шта вам може помоћи?

„ОВЕ ствари [си] пажљиво сакрио од мудрих и умних, а открио си их малој деци“ (Лука 10:21). Те речи, које је Исус упутио свом небеском Оцу, показују да нам је потребан исправан став ако желимо да разумемо Библију. Јеховина мудрост се огледа у томе што је људима дао књигу коју исправно могу разумети само понизне особе које желе да буду поучене.

Већини нас није лако да показујемо понизност. Сви смо наследили склоност ка поносу. Осим тога, живимо у ’последњим данима‘, међу људима који су „самољубиви... тврдоглави, надути од поноса“ (2. Тимотеју 3:1-4). С таквим ставовима не можемо разумети Божју Реч. Нажалост, на све нас у извесној мери утиче средина у којој живимо. Како онда можемо заузети став који је потребан да бисмо разумели Библију?

Припремити срце и ум

Јездра, древни вођа Божјег народа, „припремио [је] своје срце да истражује Јеховин закон“ (Јездра 7:10NW). Постоји ли неки начин на који ми можемо припремити срце? Да. Први корак је усвајање исправног гледишта о Светом писму. Апостол Павле је сухришћанима написао: „Кад сте примили Божју реч, коју сте чули од нас, прихватили сте је, не као реч људску, него, као што она заиста и јесте, као реч Божју“ (1. Солуњанима 2:13). Иако су Свето писмо писали људи, оно што су записали потиче од Јехове. Ако прихватимо ту важну чињеницу, то ће нам помоћи да више ценимо оно што читамо (2. Тимотеју 3:16).

Још један начин да припремимо своје срце јесте молитва. Будући да је Бог светим духом надахнуо писце Библије, он тај дух може користити и да би нам помогао да разумемо њену поруку. Морамо се молити Богу за ту помоћ. Запазите колико је то било важно псалмисти који је написао: „Уразуми ме, да се закона твог држим и свим срцем да га чувам!“ (Псалам 119:34). Морамо се молити не само да интелектуално разумемо оно што је написано, већ и за став срца који је потребан да бисмо прихватили оно што Библија каже. Да бисмо разумели Библију, потребно је да будемо пријемљиви за оно што је истинито.

Док размишљате о тим стварима да бисте формирали исправно гледиште, узмите у обзир и то како вам проучавање Библије може бити од помоћи. Имамо пуно добрих разлога да читамо Божју Реч, али најважнији је тај што нам она помаже да се приближимо Богу (Јаков 4:8). Док читамо о томе како Јехова реагује у различитим ситуацијама, колико су му драгоцене особе које га воле и како поступа са онима који га напусте, ми сазнајемо каква је он особа. Главни мотив за читање Библије увек треба да буде жеља да боље упознамо Бога и на тај начин ојачамо свој однос с њим.

Шта нас спречава да имамо исправан став

Шта нас може спречити да разумемо Божју Реч? Једна од сметњи јесте погрешно усмерена лојалност. На пример, можда високо цените веровања и мишљење неких људи. Међутим, шта ако те особе не подржавају или не цене искрено истину из Божје Речи? У том случају, разумевање онога што Библија заиста научава може бити изазов. Стога нас она подстиче да пажљиво испитамо оно чему смо били поучени (1. Солуњанима 5:21).

Исусова мајка, Марија, суочила се с таквим изазовом. Она је била васпитана према јеврејској традицији. Помно се придржавала Мојсијевог закона и сигурно је одлазила у синагогу. Касније је схватила да начин обожавања којем су је поучили родитељи више није био прихватљив за Бога. Зато је прихватила Исусова учења и била међу првим члановима хришћанске скупштине (Дела апостолска 1:13, 14). Тиме није показала непоштовање према родитељима и њиховој традицији. Напротив, то је био израз њене љубави према Богу. Ако желимо да извучемо корист из Библије, морамо попут Марије бити лојални Богу више него било коме другом.

Нажалост, многи људи не цене библијску истину. Неки су задовољни тиме да следе религиозну традицију која се темељи на неистинама. Други показују непоштовање према истини својим говором и начином живота. С обзиром на то, прихватање библијске истине има одређену цену: може довести до разилажења вашег мишљења и мишљења ваших пријатеља, комшија, колега на послу и чак чланова породице (Јован 17:14). Па ипак, један мудри човек је написао: „Купуј истину и не продај је“ (Пословице 23:23). Ако високо цените истину, Јехова ће вам помоћи да разумете Библију.

Још једна сметња у разумевању библијске поруке јесте неспремност да се примени оно што она каже. Исус је рекао својим ученицима: „Вама је дано да разумете свете тајне небеског краљевства, али њима није дано. Јер је срце овог народа постало непријемчиво, и ушима су чули без одзива“ (Матеј 13:11, 15). Већина људи којима је Исус проповедао била је равнодушна и није желела да се мења. Они су били потпуно другачији од путујућег трговца о коме је Исус говорио у једном поређењу! Након што је пронашао бисер велике вредности, тај трговац је одмах продао све што је имао да би га купио. Разумевање библијске истине треба и нама да буде исто толико драгоцено (Матеј 13:45, 46).

Шта нас спречава да будемо поучени

Највећи изазов у разумевању Библије јесте показати спремност да будемо поучени. Некоме може бити тешко да прихвати нове идеје од особе која је нижег друштвеног или економског статуса. Ипак, апостоли Исуса Христа били су „неуки и обични“ људи (Дела апостолска 4:13). Објашњавајући зашто је то тако, Павле је рекао: „Видите позив који је упутио вама, браћо, да није позвано много мудрих у телесном смислу, ни много моћних, ни много оних племенитог рода; него је Бог изабрао оно што је лудо у очима света, да посрами мудраце“ (1. Коринћанима 1:26, 27). Ако вам није лако да покажете понизност када вас поучава особа нижег статуса, сетите се да вас Бог преко ње поучава. Има ли веће части од те да вас поучава Јехова, наш „Величанствени Учитељ“? (Исаија 30:20; 54:13NW).

Сиријски војни заповедник, Наман, пример је особе којој је било тешко да прихвати упутство од некога ко је нижег статуса. Тражећи лек за своју губу, он је отишао код Јеховиног пророка Јелисеја. Међутим, Божје упутство за излечење пренео му је један слуга. Сама порука и начин на који му је она пренета представљали су изазов за Наманову понизност, па је због тога најпре одбио да послуша реч Божјег пророка. Касније је променио став и био је излечен (2. Краљевима 5:9-14). И ми се суочавамо са сличним изазовом када читамо Библију. Можда смо сазнали да је потребно да променимо дотадашњи начин живота да бисмо били духовно и морално излечени. Да ли ћемо бити понизни и дозволити некоме да нас поучи шта треба да радимо? Само они који су спремни да буду поучени могу разумети Библију.

Један човек који је био високи достојанственик кандаке, етиопске краљице, показао је добар став. Док се кочијама враћао у Африку, пришао му је ученик Филип. Питао га је да ли разуме то што чита. Тај човек је био довољно понизан да призна: „А како бих могао ако ме ко не упути?“ Након што је разумео Божју Реч, крстио се. Затим је ’продужио својим путем радујући се‘ (Дела апостолска 8:27-39).

Већина Јеховиних сведока су обични људи. Сваке седмице они проучавају Библију с преко шест милиона људи. Пошто нам Библија открива који је најбољи начин живота, пружа једину сигурну наду за човечанство и поучава нас како да упознамо Бога, милиони људи су се уверили да је проучавање Библије и разумевање њене поруке непроцењива предност. И ви можете имати то задовољство.

[Слика на 7. страни]

Наману је било тешко да прихвати упутства од једног слуге

[Слика на 7. страни]

Разумевање Библије радује наше срце