Пређи на садржај

Пређи на садржај

Угледај се на Христа у испољавању ауторитета

Угледај се на Христа у испољавању ауторитета

Угледај се на Христа у испољавању ауторитета

ПРЕ неколико година, током једног експеримента у вези с људским понашањем примећена је занимљива појава. Учесници су били подељени у две групе. Припадници једне групе постављени су као стражари који ће надзирати другу групу, која је представљала затворенике. Шта се десило?

„За неколико дана“, стоји у извештају, „већина [чувара] постала је насилна и почела је да злоставља другу групу честим кажњавањем, док су затвореници били заплашени и постали су покорни.“ Истраживачи су дошли до следећег закључка: Готово свако може упасти у замку злоупотребе ауторитета.

Исправно и погрешно испољавање ауторитета

Испољавање ауторитета на прави начин, наравно, може донети добре резултате. Један од њих је исправно вођство, које доноси корист у физичком, емоционалном и духовном смислу (Пословице 1:5; Исаија 48:17, 18). Међутим, као што показује раније поменут експеримент, увек постоји опасност да у испољавању ауторитета особа пређе разумне границе. Библија указује на ту опасност следећим речима: „Кад бездушник влада тад уздише народ“ (Пословице 29:2; Проповедник 8:9).

Злоупотреба ауторитета је штетна, чак и онда када се то чини с добром намером. На пример, недавно се један религиозни ред учитеља у Ирској јавно извинио за то што су неки учитељи злоупотребили свој ауторитет над децом коју су поучавали. Нема сумње да су многи од њих имали племените циљеве, али методе које су неки користили биле су изузетно штетне. У једним новинама се извештава да су „многа деца на неки начин [била] рањена због насилног понашања и грубог приступа многих учитеља“ (The Irish Times). Дакле, како можемо испољавати ауторитет тако да подстакнемо друге да дају најбоље од себе уместо да делујемо одбојно и повређујемо их својим речима и делима? (Пословице 12:18).

„Сва власт“ дата Исусу Христу

Размотримо пример Исуса Христа. Непосредно пре него што је узашао на небо, рекао је својим ученицима: „Даде ми се сва власт на небу и на земљи“ (Матеј 28:18). Да ли је то на неки начин изазвало страх у његовим ученицима? Да ли су мислили да ће Исус сада показивати исти дух као римски цезари, који су били познати по томе што су примењивали силу да би угушили било какву побуну против власти?

Библијски извештај јасно каже: Не! Исус Христ испољава ауторитет на исти начин на који то чини и његов Отац. Премда Јехова с правом носи титулу свемоћног Суверена свемира, он жели да му његови поданици служе од срца, а не да му буду слепо и ропски послушни из страха (Матеј 22:37). Јехова никада не злоупотребљава свој ауторитет. То показује једна живописна визија дата пророку Језекиљу.

Језекиљ је видео четири анђела који подржавају Божји суверенитет. Сваки анђео је имао четири лица. Језекиљ је записао: „Сва четири имаху једно лице човечје, сва четири једно лице лавовско с десне стране, сва четири једно лице волујско с леве стране, и сва четири једно лице орловско“ (Језекиљ 1:10). Та четири лица представљају Божје четири главне особине које он држи у савршеној равнотежи. Божја Реч открива које су то четири особине: љубав, представљена човечјим лицем, правда, представљена лављим лицем и мудрост, представљена орловим лицем. Ове три особине Он испољава заједно са четвртом — моћи, која је приказана лицем бика. Шта све то значи? Ова визија нам показује да Јехова своју безграничну моћ и ауторитет увек испољава на начин који је у складу с његовим осталим главним особинама.

Опонашајући свог Оца, Исус Христ је увек испољавао ауторитет на начин који је савршено усклађен с љубављу, мудрошћу и правдом. Исусови ученици су налазили велику окрепу под његовим вођством (Матеј 11:28-30). Ако ишта карактерише и Јехову Бога и Исуса Христа, онда је то љубав, а не моћ или ауторитет! (1. Коринћанима 13:13; 1. Јованова 4:8).

Како ти користиш ауторитет?

На који начин ти испољаваш ауторитет? На пример, да ли у породици користиш свој ауторитет да би контролисао ствари, чак и ако то значи да инсистираш на личним хировима и прохтевима? Да ли се чланови твоје породице повинују твојим одлукама зато што те се плаше или зато што те воле? Да ли је поседовање веће моћи одлучујући фактор? То су питања која поглавари породица треба да узму у обзир како би очували теократски ред у својој породици (1. Коринћанима 11:3).

Шта ако имаш одређени ауторитет у хришћанској скупштини? Да би проверио да ли га испољаваш на исправан начин, преиспитај се у складу са следећим начелима која је надахнуо Јехова Бог а примером показао Исус Христ.

„Господов роб... треба да буде фин према свима... да се обуздава кад трпи зло, да с благошћу поучава оне који нису повољно наклоњени“ (2. Тимотеју 2:24, 25).

Неке особе у раној хришћанској скупштини имале су велики ауторитет. На пример, Тимотеј је чак могао да ’заповеди некима да не научавају другачију науку‘ (1. Тимотеју 1:3). Међутим, можемо бити сигурни да је Тимотеј одражавао Божје особине у свему што је радио, јер је несумњиво поступао у складу с Павловим саветом да поучава „с благошћу“ и да буде „фин према свима“ у опхођењу са хришћанима над којима му је било поверено надгледање. Пошто је и сам био релативно млад, требало је да се са старијима опходи с поштовањем, као син, а с млађима као брижан брат (1. Тимотеју 5:1, 2). Када се показује таква брига, у хришћанској скупштини влада топла, породична атмосфера, а не хладна, безосећајна атмосфера као у некој фирми (1. Коринћанима 4:14; 1. Солуњанима 2:7, 8).

„Владари нација господаре над њима и великаши имају власт над њима. А међу вама није тако; него ко хоће да буде велик међу вама, нека вам буде слуга“ (Матеј 20:25, 26).

Светски деспоти „господаре“ над другима тако што им намећу своју вољу и инсистирају да се ствари обављају на одређен начин, претећи казнама за непослушност. Међутим, Исус Христ је нагласио да треба да служимо другима а не да вршимо притисак на њих (Матеј 20:27, 28). Он је са својим ученицима увек поступао на начин који је одражавао љубав и бригу. Када следиш Исусов пример, другима је много лакше да сарађују с тобом (Јеврејима 13:7, 17). Такође им је лакше да иду ’још једну миљу‘ ако могу, то јест да учине и више него што се тражи од њих, и то добровољно а не под присилом (Матеј 5:41).

„Пасите Божје стадо које вам је поверено, не... као да господарите над онима који су Божје наследство, него будите примери стаду“ (1. Петрова 5:2, 3).

Данашњи надгледници су свесни да су одговорни за духовну добробит свих у скупштини. Они ту одговорност озбиљно схватају. Док брину о Божјем стаду, они настоје да то раде спремно, горљиво и с љубављу. Попут апостола Павла, веома се труде да изграде и ојачају веру оних који су им поверени и не понашају се као господари њихове вере (2. Коринћанима 1:24).

Када треба дати одговарајући савет, старешине то чине у духу благости, с циљем да исправе онога ко греши или да помогну сухришћанину да духовно напредује. Они имају на уму савет апостола Павла: „Браћо, ако човек и направи неки погрешан корак пре него што је тога свестан, ви који сте духовно способни покушајте да исправите таквог човека у духу благости, док сваки од вас пази на себе, да и сам не буде искушан“ (Галатима 6:1; Јеврејима 6:1, 9-12).

„Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме... Обуците се у љубав, јер је она савршена веза јединства“ (Колошанима 3:13, 14).

Како поступаш када неко не удовољи у потпуности хришћанским мерилима? Да ли си увиђаван, узимајући у обзир несавршеност те особе, као што то чине Јехова и Исус Христ? (Исаија 42:2-4). Или у сваком случају инсистираш на слову закона? (Псалам 130:3). Запамти, на месту је показати благост кад год је то могуће а чврстину само када је неопходно. Поступање у складу с љубављу помоћи ће да се развију снажне везе међусобног поверења између тебе и оних над којима имаш ауторитет.

Ако ти је поверен било какав ауторитет, труди се да опонашаш Јехову Бога и Исуса Христа. Сети се како је дивну слику псалмиста дочарао док је описивао начин на који Јехова испољава ауторитет над својим народом. Давид је певао: „Јехова је мој пастир, ништа ми не фали! На зеленој паши ми одмор даје, води ме на тихе воде. Душу моју крепи, правим стазама ме води, за љубав имена свога.“ Слично томе, о Исусу читамо: „Ја сам врсни пастир, и познајем своје овце и моје овце познају мене, као што Отац познаје мене и као што ја познајем Оца; и своју душу полажем за овце.“ Има ли бољих узора када је у питању испољавање ауторитета с љубављу? (Псалам 23:1-3; Јован 10:14, 15).

[Истакнути текст на 18. страни]

Начин на који Јехова користи моћ увек је у савршеном складу с правдом, мудрошћу и љубављу

[Слика на 18. страни]

Старешине понекад морају с љубављу да дају савет онима који греше

[Слика на 19. страни]

Павле је саветовао Тимотеја да се према другима опходи као син пун поштовања и као брижан брат

[Слика на 20. страни]

Исус Христ је испољавао ауторитет на начин који је био мудар, праведан и у складу с љубављу