Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ја сам с вама“

„Ја сам с вама“

„Ја сам с вама“

’Изасланик Јеховин, рече народу: Ја сам с вама, говори Јехова‘ (АГЕЈ 1:13).

1. На које је пророчанске паралеле за наше време Исус указао?

 ЖИВИМО у значајном времену у људској историји. Као што потврђује испуњење библијских пророчанстава, од 1914. се налазимо у ’Господовом дану‘ (Откривење 1:10). Можда си то добро проучио тако да већ знаш да је Исус „дане Сина човечјега“ у сили Краљевства упоредио са ’Нојевим данима‘ и ’Лотовим данима‘ (Лука 17:26, 28). Дакле, Библија показује да су ти догађаји пророчанске паралеле. Па ипак, постоји још једна паралела која заслужује да је озбиљно размотримо.

2. За коју је улогу Јехова изабрао Агеја и Захарију?

2 Осмотримо ситуацију која је владала у време јеврејских пророка Агеја и Захарије. Коју су поруку с великом применом на Јеховин данашњи народ изнела ова два верна пророка? Агеј и Захарија су били ’Јеховини изасланици‘ послати Јеврејима који су се вратили из вавилонског ропства. Имали су задатак да увере Израелце да ће им Бог помоћи у обнови храма (Агеј 1:13; Захарија 4:8, 9). Иако су књиге које су Агеј и Захарија написали мале, оне представљају део ’свег Писма које је надахнуто од Бога, и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности‘ (2. Тимотеју 3:16).

Пророчанства која треба да нас занимају

3, 4. Зашто треба да нас занимају поруке из Агеја и Захарије?

3 Поруке из Агеја и Захарије свакако су користиле Јеврејима који су тада живели, и та пророчанства су се тада у извесној мери и испунила. Међутим, зашто можемо бити сигурни да те две књиге треба да буду значајне и за нас данас? Занимљиво је оно што налазимо у Јеврејима 12:26-29. Тамо апостол Павле цитира Агеја 2:6, где се говори о томе како ће Бог „небо и земљу потрести“. То потресање на крају ће довести до тога да се ’превале [’оборе‘, NW] краљевствима престоли, сатре сила краљевства народа‘ (Агеј 2:22).

4 Након што цитира Агеја, Павле наводи шта се дешава ’краљевствима народа‘ и говори да је Краљевство које ће помазани хришћани добити и које се не може уздрмати неупоредиво боље (Јеврејима 12:28). Из овога можеш видети да Агејево и Захаријино пророчанство указује на време које је још увек било у будућности у односу на први век наше ере, када је књига Јеврејима била написана. Данас на Земљи још увек постоји остатак помазаних хришћана, који су наследници Месијанског Краљевства са Исусом. Према томе, поруке из Агеја и Захарије мора да су важне за наше време.

5, 6. Који су догађаји водили до Агејевог и Захаријиног пророковања?

5 Јездрина књига нам пружа известан увид у околности које су владале у то време. Након што су се 537. пре н. е. Јевреји вратили из заробљеништва у Вавилону, намесник Зоровавељ и првосвештеник Исус надгледали су постављање темеља новог храма 536. пре н. е. (Јездра 3:8-13; 5:1). Иако је то био разлог за велику радост, убрзо се у Јевреје увукао страх. Противници, то јест „мештани“, како се називају у Јездри 4:4, „почеше досађивати народу Јудину, они их плашише да би одустали од зидања“. Ти непријатељи, а посебно Самарићани, лажно су оптуживали Јевреје. На крају су противници навели персијског краља да забрани градњу храма (Јездра 4:10-21).

6 Тако је спласнуло почетно одушевљење које је владало због градње храма. Јевреји су се окренули себи. Међутим, 520. пре н. е., 16 година након што је био постављен темељ за храм, Јехова је подигао Агеја и Захарију како би подстакао народ да поново прионе на посао (Агеј 1:1; Захарија 1:1). Пошто су их Божји гласници покренули и пружили им јасан доказ да је Јехова с њима, Јевреји су наставили да граде храм и довршили су га 515. пре н. е. (Јездра 6:14, 15).

7. Која паралела постоји између данашњег времена и времена у ком су живели Агеј и Захарија?

7 Да ли знаш шта све то значи за нас? Нама је поверено дело које је повезано с проповедањем ’добре вести о краљевству‘ (Матеј 24:14). Посебан нагласак на то дело био је стављен после Првог светског рата. Управо као што су древни Јевреји били ослобођени из дословног заробљеништва у Вавилону, тако је и у скорије време Јеховин народ био ослобођен из заробљеништва у Вавилону Великом, светском царству криве религије. Божје помазане слуге су прионуле на дело проповедања, поучавања и упућивања људи на право обожавање. То дело се и данас обавља, и то у још већој мери. И ти можеш учествовати у њему. Сада је време за то, јер крај овом злом свету само што није дошао! С тим делом које нам је Бог поверио мора се наставити све док се Јехова не буде умешао у догађаје на земљи у ’великој невољи‘ (Матеј 24:21). Тада ће бити уклоњено зло, а у целом свету ће бити успостављено право обожавање.

8. Зашто можемо бити уверени да Бог подупире наше дело?

8 Као што показују Агејево и Захаријино пророчанство, можемо бити сигурни да ће нам Јехова пружити подршку и благослов када целим срцем учествујемо у том делу. Упркос томе што се неки труде да спрече Божје слуге или забране дело које им је поверено, ниједна владавина није успела да заустави ширење добре вести. Размисли само како је Јехова благословио дело Краљевства порастом током деценија које су уследиле после Првог светског рата и све до нашег времена. Ипак, има још пуно тога што треба урадити.

9. На коју ситуацију из прошлости треба да обратимо пажњу, и зашто?

9 Како нас оно што учимо из Агеја и Захарије може подстаћи да будемо у још већој мери послушни Божјој заповести да проповедамо другима и да их поучавамо? Да бисмо одговорили на то, обратимо пажњу на неке поуке које можемо извући из те две библијске књиге. На пример, осмотримо неке појединости које се односе на дело градње храма које је требало да обаве ослобођени Јевреји. Као што смо споменули, Јевреји који су се вратили у Јерусалим из Вавилона нису истрајали у обнови храма. Након што су поставили темељ, они су запоставили тај посао. Које се погрешно гледиште развило међу њима? И шта можемо научити из тога?

Стећи исправно гледиште

10. Које су погрешно гледиште развили Јевреји, и до чега је то довело?

10 Јевреји који су се вратили говорили су: „Још није дошло време“ (Агеј 1:2). У време када су почели да граде храм, постављајући темељ 536. пре н. е., они нису говорили да „још није дошло време“. Али, убрзо су дозволили да на њих утиче противљење околних народа и ометање које је долазило од власти. Почели су да придају већи значај сопственим кућама и личној удобности. Правећи разлику између њихових кућа обложених квалитетним дрветом и недовршеног храма, Јехова је питао: „Је ли то за вас време да седите у домовима својим, даскама обложеним, кад је овај дом уништен?“ (Агеј 1:4).

11. Зашто је Јехова морао да посаветује Јевреје Агејевог времена?

11 Да, Јеврејима су друге ствари постале важније. Уместо да на првом месту задржи Јеховину намеру да се обнови храм, Божји народ се усредсредио на себе и своје куће. Рад на Божјем дому за обожавање био је запостављен. Према Агеју 1:5, Јехова је подстакао Јевреје да ’пазе на своје путеве‘. Тиме им је рекао да застану и добро размисле о томе шта раде и како на њих утиче то што градњу храма више нису стављали на прво место у животу.

12, 13. Како се у Агеју 1:6 описује ситуација Јевреја, и које је значење тог стиха?

12 Као што можеш и да претпоставиш, на Јевреје се лоше одразило то што су погрешно поставили приоритете. Запази Божје гледиште изражено у Агеју 1:6: „Много сејете а мало жањете, једете, а нисте сити, пијете, и не отрежњујете се [„али не можете да се напијете“, NW], одевени сте, а није вам топло, раденичка награда у продрту врећу пада.“

13 Јевреји су се налазили у земљи коју им је Бог дао, а она ипак није рађала као што би то они желели. Јехова је ускраћивао свој благослов, као што је и упозорио (Поновљени закони 28:38-48). Без његове подршке, Јевреји су сејали али су имали слабу жетву, те нису имали довољно хране да би били задовољни. Без његовог благослова, нису имали довољно топле одеће. Чак је изгледало као да је новац који су зарађивали одлазио у врећу пуну рупа, тако да нису имали никакву зараду. А шта значи изјава: „Пијете, али не можете да се напијете?“ То није значило да би напијање било показатељ Божјег благослова, јер он осуђује опијање (1. Самуилова 25:36; Пословице 23:29-35). Уместо тога, тиме се на још један начин указивало да је Бог ускратио благослове Јеврејима. Вино које су они правили било је у ограниченој количини, није га било довољно да би се напили. Према једном другом преводу, у Агеју 1:6 стоји: „Пијете, али вам никада није довољно“ (Revised Standard Version).

14, 15. Коју поуку извлачимо из Агеја 1:6?

14 Поука коју треба да извучемо из свега овога не односи се на то како би наш дословни дом требало да изгледа. Дуго пре изгнанства, пророк Амос је прекорио богаташе у Израелу због тога што су имали ’дворове од филдиша‘ и што су ’на одрима филдишаним лежали‘ (Амос 3:15; 6:4). Њихове луксузне куће и украшени намештај нису потрајали. Освајачи су их похарали. Па ипак, годинама касније, након седамдесетогодишњег изгнанства, многи из Божјег народа нису извукли поуку из тога. Да ли ћемо је ми извући? Било би добро да се свако од нас пита: ’Колики нагласак стварно стављам на уређивање свог дома? Како гледам на додатно образовање чији је циљ да се изгради каријера, на које би годинама могло да ми одлази пуно времена и због којег би из мог живота било потиснуто обожавање Бога?‘ (Лука 12:20, 21; 1. Тимотеју 6:17-19).

15 Оно што смо прочитали у Агеју 1:6 треба да нас наведе на размишљање о томе да нам је потребан Божји благослов у животу. Ти древни Јевреји га нису имали, и то се лоше одразило на њих. Без обзира на то да ли поседујемо обиље материјалних ствари или не, ако немамо Јеховин благослов, то ће се свакако одразити на наш однос с Богом (Матеј 25:34-40; 2. Коринћанима 9:8-12). Зато, како можемо добити тај благослов?

Јехова помаже помоћу свог духа

16-18. Шта су речи из Захарије 4:6 значиле у древно време када су забележене?

16 Захарија, који је пророковао када и Агеј, био је надахнут да нагласи путем чега је Јехова подстакао и благословио тадашње предане слуге. То показује како ће он и тебе благословити. Он је написао: „Не силом, ни снагом, него духом мојим, говори Јехова над војскама“ (Захарија 4:6). Можда си често чуо како се цитира овај стих, али шта је он значио за Јевреје који су живели у време Агеја и Захарије, и стога, какво значење он има за тебе?

17 Сети се да су Агејеве и Захаријине надахнуте речи имале задивљујућ утицај у то време. Оно што су та два пророка рекла ојачало је верне Јевреје. Агеј је почео да прориче у шестом месецу 520. пре н. е., а Захарија у осмом месецу те године (Захарија 1:1). Као што можеш да видиш из Агеја 2:18, у деветом месецу се озбиљно приступило обнови темеља. Дакле, Јевреји су били подстакнути на акцију и послушали су Јехову, уверени у његову подршку. Речи из Захарије 4:6 указују на Божју подршку.

18 Када су се Јевреји вратили у домовину 537. пре н. е., нису имали војску. Па ипак, Јехова их је штитио и водио на путу из Вавилона. Његов дух је водио ствари и када су убрзо након тога почели рад на храму. Чим би поново почели целим срцем да раде, он би их подупро путем свог светог духа.

19. Који је снажан утицај савладан помоћу Божјег духа?

19 Путем низа од осам визија, Јехова је уверио Захарију да ће бити са својим народом, који ће верно довршити рад на храму. Четврта визија, која је забележена у 3. поглављу, показује да се Сатана активно супротстављао Јеврејима да не би довршили градњу храма (Захарија 3:1). Сатани сигурно не би било драго да види како првосвештеник Исус врши службу у корист народа у новом храму. Иако је Ђаво ометао Јевреје у изградњи храма, Јеховин дух је одиграо важну улогу у уклањању препрека и давању снаге Јеврејима да наставе с радом све док храм није био довршен.

20. Како је свети дух помогао Јеврејима да изврше Божју вољу?

20 Изгледало је као да је постојала несавладива препрека противљења, која је долазила од владиних службеника који су успели да издејствују забрану рада на храму. Ипак, Јехова је обећао да ће ова наизгледна ’гора‘ бити уклоњена и ’сравњена‘ (Захарија 4:7). Тако је и било! Краљ Дарије I је спровео истрагу и пронашао декрет којим је Кир дозволио Јеврејима да обнове храм. Зато је поништио забрану и одобрио да се Јеврејима да новац из краљевске ризнице како би се платили трошкови тог рада. Какав запањујућ преокрет! Да ли је Божји дух имао удела у томе? Можемо бити сигурни да јесте. Храм је био довршен 515. пре н. е., шесте године владавине Дарија I (Јездра 6:1, 15).

21. (а) Како је Бог у древна времена ’потресао све народе‘, и како се појавило „благо“? (б) Које је савремено испуњење?

21 У Агеју 2:5, пророк је подсетио Јевреје на савез који је Бог склопио с њима на гори Синај када се ’сва гора силно тресијаше‘ (Агеј 2:5; Излазак 19:18). У Агејево и Захаријино време, Јехова је намеравао да доведе до још једног потреса, као што је то симболично приказано у 6. и 7. стиху. Доћи ће до нестабилности у Персијском царству, али ће рад на храму бити довршен. Нејевреји, „благо из свих народа“, на крају ће заједно с Јеврејима славити Бога на том месту обожавања. На један истакнутији начин, Бог у наше време ’потреса народе‘ путем проповедања које обављају прави хришћани, и тако је „благо из свих народа“ дошло да обожава Бога заједно с помазаним остатком. Заиста, помазаници и друге овце сада заједно испуњавају Јеховин дом славом. Такви прави обожаваоци с вером ишчекују време када ће Јехова ’потрести небо и земљу‘ у једном другачијем смислу. То ће се догодити зато да би се оборила краљевства народа и уништила њихова снага (Агеј 2:22).

22. На који начин данас долази до ’потресања‘ свих народа, с којим резултатом, и шта још треба да се догоди?

22 Као што смо видели, ове две библијске књиге говоре о промени до које је дошло у различитим сферама, које су приказане ’небом и земљом и морем и сухом земљом‘. На пример, Сатана Ђаво и његови демони збачени су у близину земље (Откривење 12:7-12). Такође, проповедање у којем предводе Божји помазаници сигурно је потресло земаљске елементе овог система (Откривење 11:18). Упркос томе, „велико мноштво“, које представља благо из свих народа, придружило се духовном Израелу у служењу Јехови (Откривење 7:9, 10). То велико мноштво сарађује с помазаним хришћанима у проповедању добре вести о томе да ће Бог потрести народе у Армагедону. Након тога, право обожавање ће бити доведено до савршенства у целом свету.

Да ли се сећаш?

• Када су и под којим околностима пророковали Агеј и Захарија?

• Како можеш применити оно што је речено преко Агеја и Захарије?

• Зашто сматраш да је стих из Захарије 4:6 охрабрујућ?

[Питања за разматрање]

[Слике на 20. страни]

Агејеви и Захаријини записи уверавају нас да имамо Божју подршку

[Слика на 23. страни]

„Је ли то за вас време да седите у домовима својим, даскама обложеним, кад је овај дом уништен?“

[Слика на 24. страни]

Јеховин народ настоји да дође до ’блага из народа‘