Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека вам се укрепе руке

Нека вам се укрепе руке

Нека вам се укрепе руке

„Нека се укрепе руке вама који слушате у ово време ове речи из уста пророка“ (ЗАХАРИЈА 8:9).

1, 2. Зашто Агеј и Захарија заслужују нашу пажњу?

 ПРОРОЧАНСТВА из Агеја и Захарије написана су пре око 2 500 година, али се без обзира на то свакако тичу твог живота. Извештаји из ове две библијске књиге нису само историја. Они су део ’свега што је раније написано нама за поуку‘ (Римљанима 15:4). Велики део онога што читамо у њима наводи нас да размишљамо о ономе што се дешава од 1914, када је на небу било успостављено Краљевство.

2 Указујући на догађаје и околности у вези с Божјим древним народом, апостол Павле је навео: „Те ствари су им се догађале као примери, и написане су за упозорење нама на које су дошли крајеви система̂ ствари“ (1. Коринћанима 10:11). Стога би било добро да се питаш: ’Какав значај Агеј и Захарија имају за наше време?‘

3. На шта су се Агеј и Захарија усредсредили?

3 Као што је споменуто у претходном чланку, пророчанства Агеја и Захарије говорила су о времену када су се Јевреји, након што су били ослобођени из ропства у Вавилону, вратили у земљу коју им је Бог дао. Ова два пророка су се усредсредила на обнову храма. Јевреји су поставили темељ за храм 536. пре н. е. Иако су се поједини старији Јевреји сећали прошлости, практично сви су ’клицали од радости‘. Међутим, данас се дешава нешто још значајније. Шта то? (Јездра 3:3-13).

4. Шта се догодило убрзо након Првог светског рата?

4 Убрзо након Првог светског рата, Јеховине помазане слуге су биле ослобођене из заробљеништва у Вавилону Великом. То је био снажан показатељ Јеховине подршке. Пре тога је изгледало да су верске вође и њихови пријатељи из политичких кругова зауставили дело проповедања и поучавања које су вршили Истраживачи Библије (Јездра 4:8, 13, 21-24). Међутим, Јехова је уклонио препреке које су стајале на путу делу проповедања и стварања ученика. Током деценија након 1919, дело проповедања је напредовало и ништа га није могло зауставити.

5, 6. Које ће величанствено испуњење имати Захарија 4:7?

5 Можемо бити уверени да ће дело проповедања и поучавања које данас обављају Јеховине послушне слуге бити настављено уз Јеховину подршку. У Захарији 4:7 (NW) читамо: „Он ће положити камен темељац уз поклике: ’Каква лепота! Каква лепота!‘“ На које величанствено испуњење у нашем времену то указује?

6 Захарија 4:7 указује на време када ће право обожавање Сувереног Господара у земаљском предворју његовог духовног храма бити доведено до савршенства. Тај храм представља Јеховино уређење путем којег можемо да га обожавамо на темељу помирбене жртве Исуса Христа. Истина, велики духовни храм постоји још од првог века н. е. Па ипак, право обожавање у његовом земаљском предворју тек треба да буде доведено до савршенства. Милиони обожавалаца сада служе у земаљском предворју тог духовног храма. Они ће заједно с мноштвом ускрснулих особа бити доведени до савршенства током хиљадугодишње владавине Исуса Христа. На крају тих хиљаду година, на очишћеној планети ће остати само они који на исправан начин обожавају Бога.

7. Коју улогу има Исус у довођењу правог обожавања до савршенства у наше време, и зашто то треба да буде охрабрујуће за нас?

7 Управитељ Зоровавељ и првосвештеник Исус лично су видели да је храм био довршен 515. пре н. е. У Захарији 6:12, 13 проречено је да ће Христ имати кључну улогу у довођењу правог обожавања до савршенства: „Овако говори Јехова над војскама: Гле, човек коме је име клица проклијаће на месту своме, и саградиће храм Јеховин. Он ће саградити храм Јеховин, и носиће знаке величанства, владаће на свом престолу, и биће свештеник на престолу своме.“ С обзиром на чињеницу да Исус, који је на небу и који чини да Давидова линија краљева проклија, стоји иза дела Краљевства у духовном храму, да ли мислиш да ико може спречити напредак тог дела? То нико не може! Зар то не треба да нас подстакне да наставимо с нашом службом, не дозвољавајући да нас свакодневне бриге одвуку на другу страну?

Приоритети

8. Зашто дело у духовном храму мора да нам буде на првом месту у животу?

8 Да бисмо имали Јеховину подршку и његов благослов, дело у духовном храму мора да нам буде на првом месту у животу. За разлику од Јевреја који су рекли: „Још није дошло време“, ми морамо задржати на уму да живимо у ’последњим данима‘ (Агеј 1:2; 2. Тимотеју 3:1). Исус је прорекао да ће његови верни следбеници проповедати добру вест о Краљевству и стварати ученике. Морамо пазити да не запоставимо ту нашу посебну предност. Дело проповедања и поучавања које су противници из света привремено зауставили поново је започето 1919, али још није довршено. Међутим, можеш бити уверен да ће се свакако довршити!

9, 10. Од чега зависи Јеховин благослов, и какво значење то има за нас?

9 У којој мери озбиљно наставимо да се трудимо у нашем делу, у тој мери ћемо бити и благословљени — било као група, било као појединци. Запази Јеховино обећање које нас уверава у то. Када су Јевреји поново почели да целом душом служе Јехови и озбиљно наставили с радом на храмском темељу, он је рекао: „Од овог дана благослов [ћу] ја свој ширити“ (Агеј 2:19). Они ће поново имати његову потпуну наклоност. Осмотри сада благослове које налазимо у Божјем обећању: „Јер ће усеви напредовати, лоза ће носити свој плод, и земља ће рађати свој род, и небо ће давати росу своју. Све ћу ја то дати остатку тог народа“ (Захарија 8:9-13).

10 Као што је Јехова обећао да ће благословити Јевреје у духовном и материјалном погледу, тако ће и нас благословити ако марљиво и с радошћу обављамо дело које нам је поверио. У те благослове спадају мир међу нама, безбедност, напредак и духовни раст. Међутим, ми схватамо да Јеховин даљњи благослов зависи од тога да ли дело у духовном храму обављамо на начин на који он то жели.

11. Како бисмо могли да анализирамо себе?

11 Сада је време да ’добро пазимо на своје путеве‘ (Агеј 1:5, 7). Добро је да застанемо и анализирамо шта нам је најважније у животу. Благослови које Јехова излива на нас зависе од тога у којој мери величамо његово име и обављамо дело у његовом духовном храму. Могао би да се питаш: ’Да ли су ми сада важније друге ствари? Каква је моја ревност за Јехову, његову истину и његово дело у поређењу с ревношћу коју сам имао када сам се крстио? Да ли жеља за удобним животом утиче на то колико сам усредсређен на Јехову и његово Краљевство? Да ли ме страх од човека — брига око тога шта ће други мислити — кочи на неки начин? (Откривење 2:2-4).

12. Каква се ситуација међу Јеврејима истиче у Агеју 1:6, 9?

12 Сигурно не желимо да нам Јехова ускрати свој богат благослов зато што запостављамо дело величања његовог имена. Сети се да су јеврејски повратници имали добар почетак, али да су убрзо ’журили сваки за свој дом‘ како стоји у Агеју 1:9. Они су постали преокупирани сопственим свакодневним потребама и начином живота. Због тога су ’мало жњели‘, нису имали довољно добре хране и пића, и недостајало им је топле одеће (Агеј 1:6). Јехова им је ускратио свој благослов. Да ли из тога можемо извући неку поуку за нас?

13, 14. Како можемо применити оно што учимо из Агеја 1:6, 9, и зашто је то важно?

13 Зар се не слажеш да се, да бисмо и даље имали Божји благослов, морамо одупирати томе да тражимо ствари за себе по ту цену да запоставимо обожавање Јехове? Тако треба да поступамо било да нам пажњу одвраћају тежња за стицањем богатства, планови за брзо богаћење, амбициозни планови за високо образовање како би се остварила пожељна каријера у овом свету или различите могућности за задовољење личних амбиција.

14 Такве ствари не морају саме по себи бити грех. Међутим, зар не видиш да су, ако узмемо у обзир вечни живот, то заправо ’мртва дела‘ (Јеврејима 9:14). У ком смислу? Она су у духовном смислу мртва, узалудна и бесплодна. Ако особа истрајава у њима, таква дела би могла довести до духовне смрти. То се десило неким помазаним хришћанима у време апостола̂ (Филипљанима 3:17-19). То се и данас некима дешава. Можда знаш за појединце који су се постепено удаљили од хришћанских активности и скупштине; они сада не показују жељу да поново служе Јехови. Ми се свакако надамо да ће се такве особе вратити Јехови, али чињеница је да тежња за ’мртвим делима‘ може довести до губитка Јеховине наклоности и благослова. Сигурно разумеш како би то било жалосно. То би значило губитак радости и мира који су плод Божјег духа. И замисли колики би губитак доживео када више не би био део срдачног хришћанског братства! (Галатима 1:6; 5:7, 13, 22-24).

15. Како се из Агеја 2:14 види колико је озбиљно на који начин обожавамо Бога?

15 То је нешто што је веома озбиљно. Запази како је, према Агеју 2:14, Јехова гледао на Јевреје који су запоставили његов дом за обожавање како би обложили дрветом своје куће, било дословно, било фигуративно. „Такав је тај народ и такво то племе преда мном, говори Јехова, таква су сва дела руку његових; и што ми приносе нечисто је.“ Које год жртве да су Јевреји с пола срца приносили на привременом олтару у Јерусалиму, оне нису биле прихватљиве докле год је народ запостављао право обожавање (Јездра 3:3).

Загарантована подршка

16. С обзиром на визије које је добио Захарија, у шта су Јевреји могли да буду сигурни?

16 Путем низа од осам визија које је Захарија добио, послушни Јевреји који су радили на обнови Божјег храма били су уверени у то да ће Бог подржати њихово дело. Прва визија је гарантовала довршење храма и благостање за Јерусалим и Јуду докле год Јевреји буду послушно извршавали дело које им је поверено (Захарија 1:8-17). У другој визији је обећан крај свих владавина које су се супротстављале правом обожавању (Захарија 1:18-21). Остале визије су пружиле засигурање да ће их Бог штитити док буду градили храм, да ће се људи из многих народа стицати у Јеховин дом за обожавање када буде био довршен, да ће владати истински мир и сигурност, да ће бити срушене све наизглед непремостиве препреке које су се испречиле делу које им је Бог поверио, да ће бити уклоњено зло и да ће их анђели надгледати и штитити (Захарија 2:5, 11; 3:10; 4:7; 5:6-11; 6:1-8). Стога можеш разумети зашто су уз такве гаранције које им је Бог пружао послушни Јевреји променили свој начин живота и усредсредили се на дело ради којег их је Бог и ослободио.

17. С обзиром на гаранцију коју имамо, шта треба да се питамо?

17 Слично томе, гаранција сигурног тријумфа правог обожавања коју ми имамо треба и нас да покрене на активност и да нас подстакне да озбиљно размишљамо о Јеховином дому за обожавање. Питај се: ’Ако верујем да је сада време да се обавља дело проповедања добре вести о Краљевству и стварања ученика, да ли су моји циљеви и мој начин живота у складу с мојим уверењем? Да ли проводим довољно времена у проучавању Божје пророчанске Речи и да ли сам заокупљен њом? Такође, да ли са сухришћанима и другима разговарам о њој?‘

18. Шта нас очекује у будућности, према 14. поглављу Захарије?

18 Захарија је указао на то да ће након уништења Вавилона Великог уследити Армагедон. Он је написао: „Биће то дан познат као Јеховин. Тада неће бити ни дана ни ноћи. У вечерње сате биће светлости.“ Да, Јеховин дан ће заиста бити мрачан и хладан за његове непријатеље! Али, он ће значити непрестано светло и наклоност за оне који верно обожавају Јехову. Захарија је описао и како ће све у новом свету објављивати Јеховину светост. Право обожавање у Божјем великом духовном храму биће једини облик обожавања на Земљи (Захарија 14:7, 16-19NW). То је задивљујуће! Видећемо испуњење онога што је проречено и видећемо оправдање Јеховиног суверенитета. Биће то јединствен дан — Јеховин дан!

Вечни благослови

19, 20. Зашто сматраш да је охрабрујуће оно што стоји у Захарији 14:8, 9?

19 Након што се све то буде на тако чудесан начин испунило, Сатана и његови демони биће заточени у бездану неактивности (Откривење 20:1-3, 7). Затим ће током Христове хиљадугодишње владавине бити изливени благослови. Захарија 14:8, 9 каже: „У тај дан ће живе воде протицати из Јерусалима, и протећи ће пола ка источном мору а пола ка западноме мору; и биће и лето и зима. Јехова ће бити краљ над целом земљом. У тај дан ће Јехова једини Јехова бити, и његово ће име једино име бити.“

20 „Живе воде“, то јест ’река воде живота‘, што представља оно што ће Јехова пружати људима како би им одржавао живот, непрестано ће тећи из седишта Месијанског Краљевства (Откривење 22:1, 2). Велико мноштво Јеховиних обожавалаца које преживи Армагедон, биће ослобођено од смртне осуде наслеђене од Адама. Чак ће и они који су сада мртви извући корист путем ускрсења. Тако ће започети ново доба Јеховиног владања над целом планетом. Сви који тада буду живели признаваће Јехову као Суверена свемира и јединог којег треба обожавати.

21. Шта треба да будемо одлучни да радимо?

21 С обзиром на све што су Агеј и Захарија прорекли и све што се испунило, имамо чврсте разлоге да наставимо с делом које нам је Бог поверио да обављамо у земаљском предворју његовог духовног храма. До времена када право обожавање буде доведено до савршенства, сви настојмо да нам Краљевство остане на првом месту. Захарија 8:9 нас подстиче: „Нека се укрепе руке вама који слушате у ово време ове речи из уста пророка.“

Да ли се сећаш?

• Које историјске паралеле за наше време налазимо у Агеју и Захарији?

• Коју нам поуку о приоритетима пружају Агеј и Захарија?

• Зашто осматрање Агеја и Захарије јача наше уверење с обзиром на будућност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Агеј и Захарија су подстакли Јевреје да раде целом душом како би могли да приме благослове

[Слике на 27. страни]

Да ли ’журиш за свој дом‘?

[Слика на 28. страни]

Јехова је обећао благослов, и пружио га је