Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова обучава пастире за своје стадо

Јехова обучава пастире за своје стадо

Јехова обучава пастире за своје стадо

„Јехова мудрост даје, из његових уста знање и разум долазе“ (ПОСЛОВИЦЕ 2:6).

1, 2. Зашто крштена браћа теже за додатним одговорностима у скупштини?

 „БИО сам веома радостан када сам био наименован за старешину“, каже Ник, који седам година служи као старешина. „На ту предност сам гледао као на прилику да проширим своју службу за Јехову. Осећао сам да му дугујем захвалност за све што је он учинио за мене. Такође сам желео да учиним све што могу да бих помогао члановима скупштине, на исти онај начин на који су друге старешине мени помогле.“ Међутим, иако је био радостан, помало је био и забринут. Ник даље каже: „Пошто нисам имао ни 30 година када сам био наименован, бојао сам се да нећу имати потребне способности — разборитост и мудрост — да бих успешно бринуо о скупштини.“

2 Они које Јехова постави да брину о његовом стаду имају многе разлоге за радост. Апостол Павле је подсетио старешине из Ефеса на један од њих када је, цитирајући Исуса, рекао: „Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35). Када служе као слуге помоћници или старешине, браћа имају додатне прилике да дају Јехови и скупштини. На пример, слуге помоћници сарађују са старешинама. Такође, обављају многе задатке на које одлази доста времена, али које је неопходно обавити. Таква браћа обављају вредну службу из љубави према Богу и ближњем (Марко 12:30, 31).

3. Зашто неки оклевају да посегну за скупштинским предностима?

3 Како стоје ствари с хришћанином који можда оклева да посегне за предношћу да буде слуга помоћник и на крају старешина зато што сматра да није способан за тако нешто? Попут Ника, можда је забринут јер мисли да нема потребне вештине како би био добар пастир. Да ли се и ти, као крштени брат, можда тако осећаш? То је сасвим разумљиво. Јехова наименоване пастире сматра одговорнима за то како се опходе према стаду. Исус је рекао: „Свакоме коме је много дано, од њега ће се много и тражити; и коме су много поверили, од њега ће тражити више него обично“ (Лука 12:48).

4. Како Јехова помаже онима које поставља да се брину за његове овце?

4 Да ли Јехова очекује да они које постави за слуге помоћнике и старешине сами носе тај додатни терет? Не, напротив, он пружа практичну помоћ која им омогућава не само да изврше задужења него и да буду успешни у томе. Као што је било осмотрено у претходном чланку, Јехова им даје свој свети дух, чији им плод помаже да нежно брину о овцама (Дела апостолска 20:28; Галатима 5:22, 23). Осим тога, Јехова им даје мудрост, знање и разборитост (Пословице 2:6). Како он то чини? Осмотримо три начина на које Јехова обучава особе које поставља да се брину за његове овце.

Обука коју пружају искусни пастири

5. Зашто су Петар и Јован били добри пастири?

5 Када су апостоли Петар и Јован били пред Синедрионом, судије тог суда које су имале световну мудрост сматрале су да су ти људи „неуки и обични“. Наравно, они су знали да читају и пишу, али нису похађали никакву рабинску школу у којој се изучавало Писмо. Ипак, Петар и Јован, као и други ученици, показали су да су способни учитељи јер су многе који су их слушали подстакли да постану верници. Како су ти обични људи постали тако изузетни учитељи? Након што су саслушали Петра и Јована, те судије су ’препознале да су они били са Исусом‘ (Дела апостолска 4:1-4, 13). Наравно, они су примили свети дух (Дела апостолска 1:8). Међутим, било је очигледно — чак и тим духовно слепим судијама — да је Исус обучио те људе. Док је био с њима на земљи, Исус је поучио апостоле не само како да доведу искрене људе у хришћанску скупштину већ и како да брину о њима када постану део ње (Матеј 11:29; 20:24-28; 1. Петрова 5:4).

6. Који су пример у обучавању других пружили Исус и Павле?

6 Након ускрсења, Исус је наставио да обучава оне које је наименовао као пастире (Откривење 1:1; 2:1–3:22). На пример, лично он је изабрао Павла и надгледао његову обуку (Дела апостолска 22:6-10). Павле је ценио обуку коју је добио и преносио је на друге старешине оно што је научио (Дела апостолска 20:17-35). На пример, уложио је пуно времена и снаге око Тимотеја како би био „радник“ у служби за Бога „који нема чега да се стиди“ (2. Тимотеју 2:15). Они су постали велики пријатељи. Пре тога, Павле је о Тимотеју написао следеће: „Као дете с оцем робовао [је] са мном за унапређивање добре вести“ (Филипљанима 2:22). Павле није желео да од Тимотеја или било кога другог направи свог ученика. Уместо тога, подстицао је сувернике да се ’угледају на њега, као он на Христа‘ (1. Коринћанима 11:1).

7, 8. (а) Који пример показује да је добро када се старешине угледају на Исуса и Павла? (б) Када старешине треба да почну са обучавањем потенцијалних слугу помоћника и старешина?

7 Угледајући се на Исуса и Павла, искусни пастири преузимају иницијативу у обучавању крштене браће и постижу сличне резултате. Осмотримо Чадов пример. Он је одрастао у религиозно раздељеном дому и недавно је наименован за старешину. Он каже: „Током протеклих година, неколико искусних старешина ми је помагало да духовно напредујем. Пошто мој отац није Јеховин сведок, те старешине су показале посебну бригу према мени и постале су ми попут духовних очева. Издвојили су време да ме обучавају у служби, а касније ми је један старешина показао како да извршавам скупштинска задужења која сам добио.“

8 Као што показује Чадов пример, разборити пастири почињу обуку потенцијалних слугу помоћника и старешина доста пре него што та браћа постигну одговарајући напредак да би испуњавала услове за такве предности. Зашто? Зато што Библија заповеда да и слуге помоћници и старешине треба да достигну висока морална и духовна мерила пре него што буду наименовани да служе у том својству. Њих треба „прво проверити да ли су прикладни“ (1. Тимотеју 3:1-10).

9. Коју одговорност имају зрели пастири, и зашто?

9 Ако крштену браћу треба проверити, било би на месту да им се пре тога пружи обука. Ево једног примера: Ако би се од ученика тражило да одговара нешто тешко што наставници нису предавали, да ли би ученик успео у томе? Највероватније не би. Дакле, потребна је поука. Међутим, савесним наставницима није циљ да поучавају ученике само зато да би добили добру оцену него и да би касније искористили то знање. Слично томе, марљиве старешине помажу браћи да развијају особине које се захтевају од наименованог брата тако што им пружају специфичну обуку. Они то не раде само зато да би помогли браћи да добију наименовање него и да би им помогли да на одговарајућ начин брину за стадо (2. Тимотеју 2:2). Наравно, и крштена браћа морају учинити свој део и трудити се да испуне услове који се захтевају од слугу помоћника или старешина (Титу 1:5-9). Међутим, када спремно поучавају оне који теже за одговорностима у скупштини, искусни пастири им могу помоћи да брже напредују.

10, 11. Како пастири могу обучавати друге за даљње предности?

10 Како онда искусни пастири могу обучавати друге да се брину за скупштинске одговорности? Као прво, тако што се занимају за браћу у скупштини — редовно сарађујући с њима у служби проповедања и помажући им да постану вешти у ’исправном управљању речју истине‘ (2. Тимотеју 2:15). Зрели пастири разговарају с том браћом о радости која се може доживети када се служи другима и задовољству које они сами имају зато што постављају и достижу духовне циљеве. Они такође на љубазан начин нуде конкретне предлоге у вези с тим како се неки брат може побољшати у томе да буде ’пример стаду‘ (1. Петрова 5:3, 5).

11 Након што брат буде наименован за слугу помоћника, мудри пастири настављају да га обучавају. Брус, који деценијама служи као старешина, каже: „Волим да седнем с новим слугом помоћником и да осмотрим с њим смернице које је објавила класа верног и разборитог роба. Осим тога, читамо упутства у вези с његовим задатком, а затим волим да радим с њим све док се у потпуности не упозна са својим задужењима.“ Када слуга помоћник стекне искуство, може бити обучаван и за пастирско дело. Брус даље каже: „Када поведем слугу помоћника са собом у пастирску посету, ја му помогнем да изабере стихове који ће охрабрити и подстаћи особу или породицу коју треба да посетимо. Да би слуга помоћник постао добар пастир, веома је важно да научи на који начин треба да користи Писмо да би подстакао срце особе (Јеврејима 4:12; 5:14).

12. Како искусни пастири могу обучити новонаименоване старешине?

12 И новонаименованим пастирима пуно користи даљња обука. Раније споменути Ник каже: „Много ми је значила обука коју су ми пружила два старија надгледника. Та браћа су углавном знала како треба поступити у извесним ситуацијама. Увек су ме пажљиво слушали и озбиљно су узимали у обзир моје гледиште — чак и када се нису слагали с њим. Пуно сам научио посматрајући како су се понизно и с поштовањем опходили с браћом и сестрама из скупштине. Од њих сам научио колико је важно да вешто користим Библију када решавам проблеме или када пружам охрабрење.“

Обука коју пружа Божја Реч

13. (а) Шта је потребно да би неко био добар пастир? (б) Зашто је Исус рекао: „Оно што научавам није моје“?

13 Божја Реч, Библија, садржи законе, начела и примере који су потребни пастиру да би постао „сасвим способан, потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17). Неки брат може имати високо световно образовање, али биће добар пастир у зависности од тога колико познаје Писмо и како га примењује. Осмотри Исусов пример. Он је имао највеће знање и био је најразборитији и најмудрији духовни пастир који је икада живео на земљи, а ипак се ни он није ослањао на сопствену мудрост када је поучавао Јеховине овце. Он је рекао: „Оно што научавам није моје, него је од онога који ме је послао.“ Зашто је Исус одао част свом небеском Оцу? Он је објаснио: „Ко говори сам од себе, тражи своју славу“ (Јован 7:16, 18).

14. Како пастири показују да не траже личну славу?

14 Верни пастири не траже личну славу. Своје савете и охрабрења не темеље на сопственој мудрости, него на Божјој Речи. Они разумеју да бити пастир значи помагати овцама да стекну „Христов ум“, а не ум старешина (1. Коринћанима 2:14-16). На пример, шта ако старешина који помаже брачном пару који има породичне проблеме темељи савет на личном искуству уместо на библијским начелима и ономе што је објавила класа ’верног и разборитог роба‘? (Матеј 24:45). Његов савет би могао да буде под утицајем локалних обичаја и непотпун због његовог ограниченог знања. Истина, неки обичаји нису сами по себи лоши, а и старешина може имати доста животног искуства. Међутим, овцама највише користи када их пастири подстакну да слушају Исусов глас и оно што каже Јехова уместо да слушају људске мисли или оно што налажу локални обичаји (Псалам 12:7; Пословице 3:5, 6).

Обука коју пружа „верни и разборити роб“

15. Који је задатак Исус дао ’верном и разборитом робу‘, и који је један разлог захваљујући којем класа роба успева да га изврши?

15 Пастири као што су апостол Петар, Јован и Павле били су чланови групе коју је Исус назвао „верни и разборити роб“. Та класа роба састоји се од Исусове духом помазане браће на земљи, који се надају да ће владати с Христом на небу (Откривење 5:9, 10). Током ових последњих дана старог система, број преостале Христове браће на Земљи је, сасвим логично, све мањи. Међутим, дело које им је Исус поверио да изврше — проповедање добре вести о Краљевству пре него што дође крај — сада се обавља у размерама као никада раније. Ипак, класа роба је задивљујуће успешна! Зашто? Делимично зато што је обучила чланове из редова ’других оваца‘ да им помажу у делу проповедања и поучавања (Јован 10:16; Матеј 24:14; 25:40). Данас највећи део тог задатка извршава та верна група.

16. Како класа роба обучава наименовану браћу?

16 Како класа роба пружа обуку? У првом веку, представници класе роба били су овлашћени да обучавају и постављају надгледнике у скупштинама, а они су онда обучавали чланове скупштине (1. Коринћанима 4:17). Исто је и данас. Водеће тело — мала група помазаних старешина који заступају класу роба — овлашћује своје представнике да обучавају и постављају слуге помоћнике и старешине у десетинама хиљада скупштина широм света. Поред тога, Водеће тело организује школе да би се чланови Одбора подружница, путујући надгледници, старешине и слуге помоћници обучили како да на најбољи начин брину о овцама. Даљње вођство пружа се путем писама, чланака објављених у Кули стражари и путем других публикација, као што је књига Организовани да вршимо Јеховину вољу. a

17. (а) Како Исус показује да има поверење у класу роба? (б) Како духовни пастири могу показати да имају поверење у класу роба?

17 Исус има толико поверење у класу роба да ју је поставио „над свим својим имањем“ — то јест над својом организацијом на Земљи (Матеј 24:47). Наименовани пастири показују да и они имају поверење у класу роба тиме што примењују смернице које добијају од његовог Водећег тела. Да, када пастири обучавају друге, када допуштају да и на њих утиче Божја Реч и када примењују оно што добијају од класе роба, они унапређују јединство у стаду. Веома смо захвални што је Јехова обучио браћу која заиста брину за сваког члана хришћанске скупштине!

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

• Како зрели духовни пастири обучавају друге?

• Зашто пастири не поучавају на основу властитих идеја?

• Како и зашто пастири показују поверење у класу роба?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 24, 25]

Хришћанске старешине обучавају другу браћу у скупштини

[Слике на 26. страни]

„Верни и разборити роб“ на многе начине обучава старешине