Пређи на садржај

Пређи на садржај

Верно служимо Христу Краљу

Верно служимо Христу Краљу

Верно служимо Христу Краљу

„Њему се даде власт, слава и краљевство, и њему служаху сви народи и сва племена, и људи свих језика“ (ДАНИЛО 7:14).

1, 2. Како знамо да Христ није добио потпуну краљевску моћ 33. н. е.?

 КОЈИ би владар могао дати живот за своје поданике и наставити да влада као краљ? Који би краљ могао живети на земљи, стичући поверење и верност својих поданика, а потом владати с неба? Једина особа која може да уради то — и још много више — јесте Исус Христ (Лука 1:32, 33). На Пентекост 33. н. е., након смрти, ускрсења и узнесења на небо, Бог је „учинио [Христа] поглаварем над свим у скупштини“ (Ефешанима 1:20-22; Дела апостолска 2:32-36). Тако је Христ почео да влада у извесној мери. Његови први поданици били су духом помазани хришћани, који сачињавају духовни Израел — ’Израел Божји‘ (Галатима 6:16; Колошанима 1:13).

2 Скоро 30 година након Пентекоста 33. н. е., апостол Павле је потврдио да Христ још није примио потпуну краљевску моћ, него да је био „Богу с десне стране, чекајући отада док се његови непријатељи не положе као подножје за његове ноге“ (Јеврејима 10:12, 13). Потом, пред крај првог века н. е., остарели апостол Јован је видео у једној визији како Суверен свемира, Јехова, поставља Исуса Христа за Краља тек успостављеног небеског Краљевства (Откривење 11:15; 12:1-5). Данас можемо осмотрити уверљиве доказе који потврђују да је Христ почео 1914. да влада као Месијански Краљ на небу. a

3. (а) Коју узбудљиву нову одлику добра вест о Краљевству има од 1914. године? (б) Која питања најпре треба себи да поставимо?

3 Од 1914. године, добра вест о Краљевству има једну узбудљиву нову одлику. Христ влада као Краљ Божјег небеског Краљевства, иако „усред непријатеља својих“ (Псалам 110:1, 2; Матеј 24:14; Откривење 12:7-12). И не само то. Широм света, његови верни поданици признају његов ауторитет и ревно учествују у глобалном библијском образовном делу какво никада раније није постојало (Данило 7:13, 14; Матеј 28:18). Духом помазани хришћани, „синови краљевства“, служе као „изасланици уместо Христа“. Њих верно подупире мноштво Христових ’других оваца‘, које делују као заступници Божјег Краљевства (Матеј 13:38; 2. Коринћанима 5:20; Јован 10:16). Међутим, потребно је да испитамо да ли ми као појединци заиста признајемо Христову власт. Да ли смо му бескомпромисно верни? Како можемо показати да смо верни Краљу који влада с неба? Ипак, хајде да најпре осмотримо зашто треба да будемо верни Христу.

Краљ који подстиче на верност

4. Шта је Исус постигао као изабрани Краљ током своје службе на земљи?

4 Ми смо верни Христу зато што ценимо оно што је он урадио и зато што ценимо његове изванредне особине (1. Петрова 1:8). Док је био на земљи, Исус је као изабрани Краљ показао у извесној мери шта ће чинити у целом свету када буде владао као Краљ у време које је Бог одредио. Хранио је гладне. Лечио је болесне, слепе, хроме, глуве и неме. Чак је вратио неке мртве у живот (Матеј 15:30, 31; Лука 7:11-16; Јован 6:5-13). Поред тога, када знамо какав је Исус био када је живео на земљи, то нам омогућује да знамо какве ће особине испољавати када буде био Владар над читавом планетом, од којих је најизраженија самопожртвована љубав (Марко 1:40-45). С тим у вези, каже се да је Наполеон Бонапарта изјавио: „Александар, Цезар, Карло Велики и ја утемељили смо царства, али на чему почива наш стваралачки геније? На сили. Исус Христ је једини који је своје краљевство утемељио на љубави, и данас би милиони људи умрли за њега.“

5. Зашто су многи били привучени Исусу?

5 Пошто је Исус био благ и понизан, они који су били обесхрабрени због притисака и проблема били су окрепљени у његовом присуству и када су слушали његове поуке (Матеј 11:28-30). Деца су била слободна пред њим. Понизни, разборити људи радо су постајали његови ученици (Матеј 4:18-22; Марко 10:13-16). Пошто је био обзиран и с поштовањем се опходио према другима, многе богобојазне жене су почеле да га следе, а многе од њих су користиле своје време, снагу и материјална средства како би га подупирале док је он обављао своју службу (Лука 8:1-3).

6. Која је дубока осећања Исус показао када је Лазар умро?

6 Када му је умро драги пријатељ Лазар, Христ је показао нека од својих најдубљих осећања. Толико га је погодила Маријина и Мартина бол да су му ’потекле сузе‘. Он се ’узнемирио‘ — потресен великим болом и тугом — иако је знао да ће убрзо вратити Лазара у живот. Затим је, подстакнут љубављу и саосећањем, Исус исказао власт коју је добио од Бога и вратио Лазара из мртвих (Јован 11:11-15, 33-35, 38-44).

7. Зашто Исус заслужује да му будемо верни? (Видети и оквир на 31. страни.)

7 Испуњени смо страхопоштовањем када размишљамо о томе колико је Исус снажно волео оно што је исправно и мрзео лицемерство и злоћу. Он је два пута показао велику храброст и очистио храм од похлепних трговаца (Матеј 21:12, 13; Јован 2:14-17). Поред тога, док је живео као човек на земљи био је изложен свим врстама недаћа, и зато је из прве руке могао да види са каквим се притисцима и проблемима ми суочавамо (Јеврејима 5:7-9). Исус је такође знао како изгледа бити жртва мржње и неправде (Јован 5:15-18; 11:53, 54; 18:38–19:16). И на крају, храбро је поднео окрутну смрт како би испунио вољу свог Оца и омогућио својим поданицима вечни живот (Јован 3:16). Зар нас такве Христове особине не подстичу да наставимо да му верно служимо? (Јеврејима 13:8; Откривење 5:6-10). Међутим, шта је потребно да би неко био Христов поданик?

Услови за поданика

8. Шта се захтева од Христових поданика?

8 Размислимо о следећем поређењу: Да би неко постао држављанин друге земље, обично је потребно да испуни неке основне услове. Од будућих држављана се може захтевати да имају добре особине и да испуњавају одређене здравствене услове. Слично томе, потребно је да Христови поданици имају висока морална мерила и добро духовно здравље (1. Коринћанима 6:9-11; Галатима 5:19-23).

9. Како можемо показати да смо верни Христу?

9 Исус Христ такође с правом очекује да његови поданици буду верни њему и његовом Краљевству. Они своју верност показују тиме што живе у складу са оним што је он научавао када је био на земљи као изабрани Краљ. На пример, они стављају Краљевство и Божју вољу испред тежње за материјалним стварима (Матеј 6:31-34). Они такође искрено настоје да чак и под најтежим околностима испољавају особине какве је Христ имао (1. Петрова 2:21-23). Надаље, Христови поданици следе његов пример тако што преузимају иницијативу у чињењу добра другима (Матеј 7:12; Јован 13:3-17).

10. Како се верност Христу може показати у (а) породици и (б) скупштини?

10 Исусови следбеници показују да су му верни и тако што одражавају његове особине у породици. На пример, мужеви показују да су верни небеском Краљу тако што опонашају Христове особине у начину на који се опходе према својој супрузи и деци (Ефешанима 5:25, 28-30; 6:4; 1. Петрова 3:7). Супруге показују да су верне Христу честитим понашањем и показивањем „тихог и благог духа“ (1. Петрова 3:1-4; Ефешанима 5:22-24). Деца су верна Христу када следе његов пример послушности. Када је био дете, Исус је показивао подложност родитељима, иако су они били несавршени (Лука 2:51, 52; Ефешанима 6:1). Христови поданици верно настоје да га опонашају тако што ’показују саосећање и имају братску наклоност‘ и тако што су „нежно самилосни“. Они настоје да буду попут Христа, да буду ’понизни у мислима, да не враћају зло за зло ни увреду за увреду‘ (1. Петрова 3:8, 9; 1. Коринћанима 11:1).

Поданици послушни закону

11. Којим се законима подлажу Христови поданици?

11 Као што будући држављани неке земље слушају законе своје нове земље, Христови поданици се подлажу ’Христовом закону‘ тако што доводе свој живот у склад са свиме што је Исус научавао и заповедио (Галатима 6:2). Поготово настоје да живе по ’краљевском закону‘ љубави (Јаков 2:8). Шта све укључују ти закони?

12, 13. Како се верно подлажемо ’Христовом закону‘?

12 Христови поданици нису савршени (Римљанима 3:23). Стога је потребно да развијају ’нелицемерну братску наклоност‘ како би ’волели један другога жарко од срца‘ (1. Петрова 1:22). „Ако неко има разлог за притужбу на некога“, хришћани верно примењују Христов закон тако што ’подносе један другога и спремно опраштају један другоме‘. Послушност овом закону помаже им да пређу преко несавршености и да нађу разлоге зашто да воле једни друге. Зар не цениш то што си са онима који се верно подлажу нашем дивном Краљу тако што се облаче у љубав, ’савршену везу јединства‘? (Колошанима 3:13, 14).

13 Надаље, Исус је објаснио да љубав коју је он показивао иде даље од љубави коју људи иначе показују једни према другима (Јован 13:34, 35). Ако бисмо волели само оне који нас воле, ми не бисмо радили ништа „нарочито“. У том случају наша љубав не би била потпуна. Исус нас је подстакао да опонашамо љубав његовог Оца тако што ћемо гајити начелну љубав чак и према непријатељима који нас мрзе и прогоне (Матеј 5:46-48). Та љубав подстиче поданике Краљевства и да верно истрају у главном делу које обављају. Које је то дело?

Верност на испиту

14. Зашто је дело проповедања тако важно?

14 Поданици Божјег Краљевства сада учествују у веома важном делу ’давања темељног сведочанства о Божјем краљевству‘ (Дела апостолска 28:23). Обављање тог дела је важно зато што ће Месијанско Краљевство оправдати Јеховин суверенитет (1. Коринћанима 15:24-28). Када проповедамо добру вест, особе које нас слушају имају могућност да постану поданици Божјег Краљевства. Надаље, начин на који људи реагују на ту поруку постаје мерило на основу којег Христ Краљ може да суди човечанству (Матеј 24:14; 2. Солуњанима 1:6-10). Стога, верност Христу првенствено показујемо тако што слушамо његову заповест да говоримо другима о Краљевству (Матеј 28:18-20).

15. Зашто је верност хришћана на испиту?

15 Наравно, Сатана се супротставља делу проповедања на сваки могући начин, а ни људски владари не признају власт коју је Бог дао Христу (Псалам 2:1-3, 6-8). Зато је Исус упозорио своје ученике: „Роб није већи од свог господара. Ако су прогонили мене, прогониће и вас“ (Јован 15:20). Дакле, Христови следбеници се налазе у духовном рату у којем је њихова верност на испиту (2. Коринћанима 10:3-5; Ефешанима 6:10-12).

16. Како поданици Краљевства дају „Божје Богу“?

16 Ипак, то што су поданици Божјег Краљевства верни свом невидљивом Краљу не значи да они показују непоштовање према људским властима (Титу 3:1, 2). Исус је рекао: „Дајте цезарево цезару, а Божје Богу“ (Марко 12:13-17). Зато Христови поданици слушају државне законе који се не косе с Божјим законима (Римљанима 13:1-7). Међутим, када је јеврејски врховни суд ишао против Божјих закона тиме што је наредио Исусовим ученицима да престану да проповедају, они су с поштовањем, али одлучно рекли да морају ’Бога као владара слушати пре него људе‘ (Дела апостолска 1:8; 5:27-32).

17. Зашто можемо храбро поднети испите верности?

17 Наравно, Христовим поданицима је потребна велика храброст да би упркос прогонству остали верни свом Краљу. Па ипак, Исус је рекао: „Срећни сте кад вас због мене грде и прогоне и лажући говоре свакакво зло против вас. Радујте се и поскакујте од радости, јер је ваша награда на небесима велика“ (Матеј 5:11, 12). Први Христови следбеници доживели су истинитост ових речи. Чак и када су били ишибани због тога што су проповедали о Краљевству, они су се радовали „што се удостојише да буду осрамоћени за његово име. И сваки дан у храму и од куће до куће нису престајали да поучавају и објављују добру вест о Христу, Исусу“ (Дела апостолска 5:41, 42). За сваку је похвалу што показујеш исту верност када подносиш тешкоће, болест, смрт драге особе или противљење (Римљанима 5:3-5; Јеврејима 13:6).

18. Шта се види из Исусових речи упућених Понтију Пилату?

18 Када је био на земљи као од Бога изабрани Краљ, Исус је објаснио римском гувернеру Понтију Пилату: „Моје краљевство није део овог света. Кад би моје краљевство било део овог света, моји поданици би се борили да не будем предат Јеврејима. Али моје краљевство није одавде“ (Јован 18:36). Зато поданици небеског Краљевства нити узимају оружје против некога, нити стају на нечију страну у сукобима. Из верности према ’Кнезу мира‘, они остају потпуно неутрални у поделама до којих долази у овом свету (Исаија 2:2-4; 9:6, 7).

Вечне награде за верне поданике

19. Зашто су Христови поданици потпуно уверени у оно што доноси будућност?

19 Верни поданици Христа, ’Краља над краљевима‘, потпуно су уверени у оно што доноси будућност. Они једва чекају време када ће Христ показати натприродну моћ коју има као небески Краљ (Откривење 19:11–20:3; Матеј 24:30). Остатак верних, духом помазаних ’синова краљевства‘ жељно очекује вредно наслеђе које они имају као краљеви са Христом на небу (Матеј 13:38; Лука 12:32). Христове верне „друге овце“ ишчекују време када ће њихов Краљ објавити да они имају његово одобравање и рећи: „Дођите, благословљени од мог Оца, наследите краљевство [рај на земљи] које је припремљено за вас од оснивања света“ (Јован 10:16; Матеј 25:34). Зато, нека сви поданици Краљевства буду одлучни да наставе верно да служе Христу Краљу.

[Фуснота]

a Видети „Зашто Јеховини сведоци кажу да је Божје Краљевство успостављено?“, на странама 88-91, у књизи Расправљање на темељу писма, коју су издали Јеховини сведоци.

Можеш ли објаснити?

• Зашто Христ заслужује да му будемо верни?

• Како Христови поданици показују да су му верни?

• Зашто желимо да будемо верни Христу Краљу?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 31. страни]

ЈОШ НЕКЕ ХРИСТОВЕ ИЗУЗЕТНЕ ОСОБИНЕ

Непристраност (Јован 4:7-30).

Саосећање (Матеј 9:35-38; 12:18-21; Марко 6:30-34).

Самопожртвована љубав (Јован 13:1; 15:12-15).

Верност (Матеј 4:1-11; 28:20; Марко 11:15-18).

Уживљавање (Марко 7:32-35; Лука 7:11-15; Јеврејима 4:15, 16).

Разумност (Матеј 15:21-28).

[Слика на 29. страни]

Показујући љубав једни према другима, ми се верно подлажемо ’Христовом закону‘

[Слике на 31. страни]

Да ли те Христове особине подстичу да му верно служиш?