Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божја намера са земљом — ускоро ће се испунити

Божја намера са земљом — ускоро ће се испунити

Божја намера са земљом — ускоро ће се испунити

ДОК су Адам и Ева још били у рају, од Бога су добили заповест: „Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом [„себи је подложите“, NW], и имајте власт над рибама морским и над птицама небеским, и над свим животињама које се по земљи мичу“ (Постање 1:28).

Владати земљом не значи само обрађивати један њен мали део. Требало је да Адам и Ева и њихово потомство прошире рај по целој планети. Међутим, први људски пар је згрешио и био истеран из Еденског врта (Постање 3:23, 24). Али то не значи да људи никада неће имати власт над земљом.

Пошто ће имати благослов од Бога, послушно човечанство ће моћи да влада земљом. Када су древни Израелци имали Божји благослов, њихова поља су богато рађала а њихово воће је доносило изванредан плод. Слични услови ће настати како се земља буде постепено претварала у рај. Божја надахнута Реч, Библија, обећава: „Земља плод свој даде, благосиља нас Бог, Бог наш“ (Псалам 67:7). Заправо, радоваће се ливаде и планине, дрвеће и цвеће, реке и мора (Псалам 96:11-13; 98:7-9). Земља ће бити пуна бујне вегетације, разнобојних птица, дивних животиња и срдачних људи.

Ускоро нови свет!

Сада смо на прагу новог света који је обећао Јехова Бог. „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу“, написао је апостол Петар, „а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Када прочитају ове Петрове речи, неки могу закључити да наша планета никада неће постати рај. Могу помислити да ће дословна небеса и земља бити замењени. Може ли се то десити?

Шта су „нова небеса“? То нису дословна небеса која је створио Бог (Псалам 19:2, 3). Петар је у претходним стиховима говорио о симболичним ’небесима‘ — људским владавинама које су изнад својих поданика (2. Петрова 3:10-12). Та „небеса“ су изневерила човечанство и доживеће пропаст (Јеремија 10:23; Данило 2:44). Људске владавине биће замењене ’новим небесима‘, то јест Божјим Краљевством којим ће владати краљ Исус Христ и 144 000 сунаследника који су ускрснули у небески живот (Римљанима 8:16, 17; Откривење 5:9, 10; 14:1, 3).

’Нова земља‘ о којој је говорио Петар није нова планета. Јехова је савршено створио нашу планету да бисмо на њој живели вечно (Псалам 104:5). Понекад се у Библији изразом ’земља‘ указује на људе (Постање 11:1). Земљу која ће ускоро бити уништена представљају људи који сачињавају овај зао свет. Исто тако је и свет безбожних људи био уништен у Нојевом потопу (2. Петрова 3:5-7). Шта је онда ’нова земља‘? То је ново људско друштво — праве Божје слуге које су „честитог срца“ (Псалам 125:4NW; 1. Јованова 2:17). Сви закони за „нову земљу“ доћи ће са ’нових небеса‘. Верни људи на земљи побринуће се да се те смернице спроведу у дело.

Нове и дивне промене!

Када је припремао земљу за људе, Јехова је без сумње створио диван дом. Он сам је рекао да је све што је начинио било ’веома добро‘ (Постање 1:31ДК). Сатана Ђаво је навео Адама и Еву на побуну (Постање 3:1-5; Откривење 12:9). Међутим, Бог ће се ускоро побринути да праведни имају ’прави живот‘. То је ’вечни живот‘ у савршеним рајским условима (1. Тимотеју 6:12, 19). Осмотримо неке од благослова које ће имати људи у то време.

Током Христове хиљадугодишње владавине, Сатанин утицај ће бити ограничен и он неће моћи људима да задаје муке. Апостол Јован каже: „Видех једног анђела [арханђела Михаила, то јест Исуса Христа] како силази с неба с кључем од бездана и великим ланцем у руци. И ухвати змаја, празмију, који је Ђаво и Сатана, и свеза га на хиљаду година. И баци га у бездан те га закључа и запечати над њим, да више не заводи нације док се не наврши хиљаду година“ (Откривење 20:1-3; 12:12). Осим што више неће бити под утицајем Сатане, који ће бити у бездану, људи ће уживати и многе друге благослове под владавином Краљевства.

Зло, насиље и ратови биће прошлост. У Библији се обећава: „Још мало и нестаће бездушника. Погледаћеш на место његово, и њега већ неће више бити. Али смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира. Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:10, 11, 29). Јехова Бог ће ’до краја земље ратове прекинути‘ (Псалам 46:10). Каква дивна гаранција сигурности и мира!

Биће обиље здраве и укусне хране. „Биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора!“, певао је псалмиста (Псалам 72:16). У то време нико неће морати да пати услед глади.

Нико неће бити болестан. Заиста, „нико од житеља не говори: Болестан сам!“ (Исаија 33:24; 35:5, 6). Док је био на земљи, Исус Христ је лечио губаве, хроме и слепе (Матеј 9:35; Марко 1:40-42; Јован 5:5-9). Замисли шта ће све урадити у новом свету! Помисли каква ће срећа бити када слепи, глуви, хроми и неми буду излечени.

Док послушно човечанство буде напредовало ка савршенству, старима ће се постепено враћати младалачка снага. Неће више бити наочара, штака, инвалидских колица, болница и лекова. Док се наша младалачка снага буде обнављала доћи ће до многих промена! (Јов 33:25). Након доброг сна, сваког јутра ћемо се будити свежи и спремни да започнемо нов дан пун радосних активности.

Ускрсење вољених особа и многих других обрадоваће наше срце (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Како ћемо само бити срећни када дочекамо Авеља, Ноја, Аврахама, Сару, Јова, Мојсија, Руту, Давида, Илију, Јестиру и многе друге! Ускрснуће и милиони других људи. Већина њих никада није упознала Јехову, али ће их дочекати људи који ће једва чекати да их поуче о Богу, његовој намери и његовом Сину, Исусу Христу. Када ускрснули упознају свог Створитеља, земља ће заиста бити пуна знања о Јехови.

Најважније од свега, заувек ћемо моћи да обожавамо јединог истинитог Бога. Имаћемо јединствену прилику да ’служимо Јехови радосно‘ и сложно ћемо градити лепе куће, обрађивати земљиште и на крају владати целом планетом (Псалам 100:1-3; Исаија 65:21-24). Заиста ће бити право задовољство вечно живети у изобиљу и миру у прелепом рају који доноси част Јеховином светом имену! (Псалам 145:21; Јован 17:3).

Завршни испит за човечанство

Током хиљадугодишње владавине, све послушне особе ће извући корист из Исусове откупне жртве. С временом ће грех у потпуности бити уклоњен, а човечанство ће достићи савршенство (1. Јованова 2:2; Откривење 21:1-4). Када утицај Адамовог греха потпуно нестане, савршени људи ће удовољавати Божјим мерилима физички, ментално, морално и духовно. Када достигну савршенство, они ће ’оживети‘ у потпуном смислу (Откривење 20:5). Савршени људи и рајска земља заиста ће величати Јехову!

Убрзо након што се заврши Исусова хиљадугодишња владавина, Сатана Ђаво и његови демони, то јест зли анђели, биће ослобођени из бездана у који су бачени око десет векова раније (Откривење 20:1-3). Биће им дозвољено да још једном покушају да одврате људе од Бога. Иако ће неки подлећи погрешним жељама, та побуна неће успети. Јехова ће уништити бунтовнике заједно са Сатаном и свим његовим демонима. Зло ће бити заувек уништено. Сви преступници ће заувек нестати, а праведници ће добити вечни живот (Откривење 20:7-10).

Да ли ћемо бити тамо?

Оне који воле Јехову Бога очекује вечна срећа. Вечни живот у рају неће бити досадан. Напротив, како време буде пролазило живот ће бити све занимљивији, јер стицању знања о Јехови Богу неће бити краја (Римљанима 11:33). Увек ће постојати нешто ново о чему ћемо моћи да учимо и имаћемо довољно времена за то. Зашто? Зато што нећемо живети само 70 или 80 година, него заувек (Псалам 22:27; 90:10; Проповедник 3:11).

Ако волимо Бога, увек ћемо са задовољством вршити његову вољу. Апостол Јован је написао: „Љубав према Богу значи ово: да држимо његове заповести; а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Зато не дозволимо да нас ишта спречи да угодимо Јехови Богу чинећи оно што је праведно. Имајмо на уму дивну наду о којој говори Божја Реч, Библија. Будимо одлучни да вршимо Јеховину вољу и немојмо никад скренути с тог пута. Ако будемо тако поступали, бићемо тамо када се Божја намера са земљом испуни и када наша планета заувек постане рај.

[Слика на 4. страни]

Уз Божји благослов, израелска поља су богато рађала

[Слика на 7. страни]

Који нас благослови очекују у рају?