Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си спреман за преживљавање?

Да ли си спреман за преживљавање?

Да ли си спреман за преживљавање?

„Уђи у корабљу ти и сав дом твој, јер те нађох праведна пред собом усред овог нараштаја“ (ПОСТАЊЕ 7:1).

1. Како је Јехова омогућио преживљавање у Нојево време?

 ЈЕХОВА је „навео потоп на свет безбожних људи“ у Нојево време, али је исто тако омогућио и преживљавање (2. Петрова 2:5). Истинити Бог је праведном Ноју дао прецизна упутства о томе како да сагради арку у којој ће бити сачувани животи током свеопштег потопа (Постање 6:14-16). Као што бисмо и очекивали од једног савесног Јеховиног слуге, ’Ноје је извршио све што му је заповедио Бог‘. Заиста, ’он је учинио тако‘. У извесном смислу, ми смо данас живи захваљујући његовој послушности (Постање 6:22).

2, 3. (а) Како су људи из Нојевих дана реаговали на посао који је он обављао? (б) С каквим је поуздањем Ноје ушао у арку?

2 Градња арке није била лак задатак. Вероватно су многи били задивљени послом који су обављали Ноје и његова породица. Па ипак, то није било довољно да би се уверили да њихово спасење зависи од уласка у арку. Напослетку је Божје стрпљење према том злом свету дошло свом крају (Постање 6:3; 1. Петрова 3:20).

3 Након што су Ноје и његова породица неколико деценија напорно радили, Јехова је рекао Ноју: „Уђи у корабљу ти и сав дом твој, јер те нађох праведна пред собом усред овог нараштаја.“ С вером и поуздањем у Јеховину реч, „уђоше у корабљу Ноје и синови његови и жена његова и жене синова његових с њим“. Јехова је затворио врата арке да би заштитио своје слуге. Када су воде потопа прекриле тло, показало се да је арка била сигурно место за преживљавање (Постање 7:1, 7, 10, 16).

Сличности данашњег времена с Нојевим данима

4, 5. (а) С чим је Исус упоредио време своје присутности? (б) Које су сличности између Нојевих дана и нашег времена?

4 „Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег“ (Матеј 24:37). Овим речима, Исус је указао да ће време његове невидљиве присутности бити слично Нојевим данима, и заиста је тако. Од 1919. људима из свих народа интензивно се објављује упозоравајућа порука слична оној коју је Ноје објављивао. Њихова реакција је у већини случајева попут реакције људи из Нојевих дана.

5 Јехова је предузео акцију и потопом уништио свет ’пун насиља‘ (Постање 6:13). Свима је било очигледно да Ноје и његова породица нису учествовали у таквом насиљу, већ су мирно градили арку. То је још једна сличност с нашим временом. Данас искрени људи могу ’видети разлику између праведнога и бездушника, између оног који Богу служи и онога који му не служи‘ (Малахија 3:18). Многи непристрани посматрачи диве се поштењу, љубазности, мирољубивости и марљивости Јеховиних сведока и те особине праве разлику између Божјег народа и осталих људи. Сведоци се клоне свих облика насиља и следе вођство Јеховиног духа. Зато имају мир и теже ка праведности (Исаија 60:17).

6, 7. (а) Шта људи из Нојевих дана нису увидели и каква сличност постоји с нашим временом? (б) Који примери показују да већина људи примећује да се Јеховини сведоци разликују од других?

6 Људи из Нојевих дана нису увидели да Ноје има Божју подршку и да поступа по Божјим смерницама. Зато нису озбиљно схватали његово проповедање, нити су поступали у складу с његовом упозоравајућом поруком. Како је данас? Иако дело и понашање Јеховиних сведока на многе остављају утисак, већина не схвата озбиљно добру вест и библијска упозорења. Можда комшије, послодавци или рођаци похвално причају о добрим особинама правих хришћана, али имају један приговор: ’Само да нису Јеховини сведоци!‘ Те особе заправо превиђају чињеницу да Сведоци показују особине као што су љубав, мир, љубазност, доброта, благост и самоконтрола зато што их води Божји свети дух (Галатима 5:22-25). Управо је то разлог због ког људи треба спремније да слушају поруку коју им проповедају Сведоци.

7 На пример, док су у Русији Јеховини сведоци градили Дворану Краљевства, неки човек је застао да би попричао с једним од радника. Запазио је: „Заиста необично градилиште — нико не пуши, нико не псује и сви су трезни! Да нисте случајно Јеховин сведок?“ Радник га је питао: „Ако бих вам рекао да нисам, да ли бисте ми поверовали?“ Човек је брзо одговорио: „Не баш.“ У једном другом руском граду, градоначелник је био задивљен када је посматрао како Сведоци граде нову Дворану Краљевства. Рекао је да је некад сматрао да су све религиозне групе исте, али када је видео искреност и несебичност Јеховиних сведока на делу, променио је мишљење. Ово су само два примера који показују да се Јеховин народ разликује од оних који не живе по библијским мерилима.

8. Од чега зависи да ли ћемо преживети крај овог злог света?

8 Током последњих дана ’древног света‘ који је нестао у потопу, Ноје је био веран ’проповедник праведности‘ (2. Петрова 2:5). У последњим данима данашњег света, Јеховин народ обзнањује Божја праведна мерила и објављује добру вест о томе да је могуће преживети крај овог света и ући у нови свет (2. Петрова 3:9-13). Као што су Ноје и његова богобојазна породица били сачувани у арки, преживљавање сваког појединца данас зависи од његове вере и лојалне сарадње с Јеховином земаљском организацијом.

За преживљавање је потребна вера

9, 10. Зашто нам је неопходна вера ако желимо да преживимо крај Сатаниног света?

9 Шта особа треба да ради како би преживела неминовно уништење овог света који је у власти Сатане? (1. Јованова 5:19). Она најпре мора разумети да јој је потребна заштита. Затим треба да прихвати такву заштиту. Људи из Нојевих дана су и даље живели на уобичајен начин и нису увидели да им је потребна заштита од предстојеће невоље. Њима је недостајало нешто друго — вера у Бога.

10 С друге стране, Ноје и његова породица су разумели да им је потребна заштита и избављење. Они су такође имали веру у Суверена читавог свемира, Јехову Бога. „Без вере није могуће угодити [Јехови]“, написао је апостол Павле, „јер онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже.“ Затим је додао: „Вером је Ноје, након што је добио божанско упозорење о ономе што се још није видело, показао страх пред Богом и саградио арку за спасење свог дома; и том вером је осудио свет, и постао наследник праведности која је по вери“ (Јеврејима 11:6, 7).

11. Шта можемо научити из начина на који је Јехова пружао заштиту у прошлости?

11 Да бисмо преживели крај данашњег злог света, није довољно да само верујемо да ће он бити уништен. Морамо показивати веру тако што ћемо у потпуности прихватити Божју заштиту која ће нам омогућити преживљавање. Наравно, потребно је да верујемо у откупну жртву Божјег Сина, Исуса Христа (Јован 3:16, 36). Међутим, не смемо заборавити да су потоп преживели само они који су били у Нојевој арки. Слично томе, градови уточишта у древном Израелу пружали су заштиту ненамерном убици само ако би он успео да стигне у град и остане у њему до смрти првосвештеника (Бројеви 35:11-32). У Мојсијево време, у десетој невољи над Египтом египатски прворођенци су били убијени, док су израелски били поштеђени. Зашто? Јехова је пре тога Мојсију дао упутства: „Узеће се крв од њега [пасхалног јагњета] и покропиће се оба довратка и горњи праг на кућама у којима ће се јести... и ниједан од вас [Израелаца] неће излазити на врата кућна до јутра“ (Излазак 12:7, 22). Који би се прворођенац од Израелаца усудио да игнорише Божја упутства и изађе из куће која је била обележена крвљу попрсканом на оба довратка и надвратак улазних врата?

12. Које питање свако од нас треба себи да постави, и зашто?

12 Дакле, имамо добар разлог да пажљиво размислимо о свом начину живота. Да ли заиста прихватамо оно што Јехова чини да би нас заштитио у духовном погледу? Кад почне велика невоља, сузе радости и захвалности потећи ће низ лице оних који су прихватили такву заштиту. За остале ће то бити само сузе туге и кајања.

Организационе промене нас припремају за преживљавање

13. (а) Која је сврха организационих промена? (б) Наведи нека побољшања.

13 Јехова је постепено уводио промене у својој земаљској организацији. Сврха тих промена била је да побољшају, устале и учврсте Јеховину духовну заштиту. Од 1870-их до 1932. године, чланови скупштине су гласањем бирали старешине и ђаконе. Од 1932, скупштина је уместо старешина бирала службени одбор који је помагао наименованом водитељу службе. Током 1938. почело је теократско наименовање свих слугу у скупштини. Од 1972, на основу одобрених писмених препорука, скупштине добијају од Водећег тела писма о теократском наименовању надгледника и слугу помоћника. С временом је Водеће тело обављало све више задужења, те су извршене промене како би им се олакшао посао.

14. Који је програм за обучавање почео 1959. године?

14 Године 1950, пажљиво осматрање Псалма 45:17 водило је до увођења једног програма за обучавање који и данас постоји. У том стиху стоји: „Синови ће твоји доћи ти на место отаца твојих, и ти ћеш их учинити кнезовима у земљи.“ Старешине које данас предводе у скупштинама обучавају се за теократске одговорности које обављају сада и које ће обављати после Армагедона (Откривење 16:14, 16). Семинари за наименовану браћу почели су да се одржавају од 1959. У то време, био је то једномесечни курс који су похађале искључиво скупштинске слуге, како су се председавајући надгледници тада називали. Данас поуке на том семинару примају све старешине и слуге помоћници. Та браћа затим поучавају остале Сведоке у скупштини. На тај начин сви примају духовну поуку и помоћ како би ефикасније обављали своју службу као објавитељи добре вести о Краљевству (Марко 13:10).

15. На која се два начина чува чистоћа хришћанске скупштине?

15 Особе које желе да постану део хришћанске скупштине морају удовољити одређеним захтевима. Логично, данашњи ругачи не могу бити део скупштине, као што ни ругачи из Нојевих дана нису могли да уђу у арку (2. Петрова 3:3-7). Посебно од 1952, Јеховини сведоци су подржали мере које помажу да се скупштина заштити тако што ће непокајнички грешници бити искључени. Наравно, особама које се искрено кају због својих преступа с пуно љубави се помаже да ’поравнају стазе за своје ноге‘ (Јеврејима 12:12, 13; Пословице 28:13; Галатима 6:1).

16. Какво је духовно стање Јеховиног народа?

16 Духовни напредак Јеховиног народа није случајност. Јехова је преко пророка Исаије рекао: „Гле, слуге ће моје јести, а ви ћете гладни бити; гле, слуге ће моје пити, а ви ћете жедни бити; гле, слуге ће се моје радовати, а ви ћете се застидети, гле, слуге ће моје у весељу срца свога певати, а ви ћете у болу душе своје завриштати, ридаћете у тузи духа свога“ (Исаија 65:13, 14). Јехова нам и даље пружа обиље правовремене и здраве духовне хране која нам даје духовну снагу (Матеј 24:45).

Буди спреман за преживљавање

17. Шта ће нам помоћи да се припремимо за преживљавање?

17 Као никада раније, сада је време да „пазимо једни на друге подстичући се на љубав и добра дела, не остављајући своје састанке, као што неки имају обичај, већ охрабрујући једни друге“ (Јеврејима 10:23-25). Ако тесно и активно сарађујемо са својом скупштином која је једна од преко 98 000 скупштина Јеховиних сведока, то ће нам помоћи да се припремимо за преживљавање. Имаћемо подршку суверника док настојимо да показујемо особине ’нове личности‘ и док се свесрдно трудимо да помогнемо другима да сазнају шта Јехова чини да би омогућио спасење (Ефешанима 4:22-24; Колошанима 3:9, 10; 1. Тимотеју 4:16).

18. Зашто си одлучан да останеш уз хришћанску скупштину?

18 Сатана и његов зао свет жарко желе да нас одвуку од хришћанске скупштине. Међутим, ми можемо остати део ње и можемо преживети крај данашњег злог света. Нека нас љубав према Јехови и захвалност за све што с љубављу чини за нас покрену да будемо одлучнији него икад да осујетимо Сатанина настојања. Наша одлучност ће бити још јача ако размишљамо о благословима које сада имамо. У следећем чланку ће бити речи о неким од тих благослова.

Како би одговорио?

• Које су сличности између Нојевих дана и нашег времена?

• Која је особина неопходна за преживљавање?

• Које су организационе промене учврстиле Јеховину духовну заштиту?

• Како се лично можемо припремити за преживљавање?

[Питања за разматрање]

[Слика на 22. страни]

Људи из Нојевих дана нису озбиљно схватили Нојево упозорење

[Слика на 23. страни]

Врло је важно да озбиљно схватимо Божје упозоравајуће поруке

[Слика на 24. страни]

Која је сврха Семинара за наименовану браћу?

[Слика на 25. страни]

Сада је време да останемо уз хришћанску скупштину