Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живот у беспрекорности доноси радост

Живот у беспрекорности доноси радост

Живот у беспрекорности доноси радост

„Благослов од Јехове обогаћује, и никакав бол Бог при том не задаје“ (ПОСЛОВИЦЕ 10:22, NW).

1, 2. Зашто треба да будемо опрезни како не бисмо постали претерано заокупљени будућношћу?

 „ЗАОКУПЉЕНОСТ будућношћу нас... спречава да уживамо у садашњости“, запазио је један амерички филозоф. То се може односити на децу која су толико заокупљена чарима одраслог доба да нису свесна предности детињства све док не одрасту.

2 Тако нешто се може десити чак и Јеховиним слугама. Размислимо о следећем. Ми се надамо испуњењу Божјег обећања да ће земља постати рај. Жељно ишчекујемо живот без болести, старости, бола и патње. Иако је добро да се томе радујемо, шта ако постанемо толико заокупљени будућим физичким благословима да заборавимо на духовне благослове које сада имамо? То би била велика штета! Могли бисмо се лако обесхрабрити и наше срце би се могло ’разболети од предугог ишчекивања‘ (Пословице 13:12NW). Због животних проблема и тешкоћа могли бисмо постати жртве утучености или самосажаљења. Уместо да се боримо да изађемо из лоше ситуације, могли бисмо постати особе које стално гунђају. Све то се може избећи ако са захвалношћу размишљамо о благословима које сада имамо.

3. На шта ћемо усмерити пажњу у овом чланку?

3 „Благослов од Јехове обогаћује, и никакав бол Бог при том не задаје“, стоји у Пословицама 10:22 (NW). Зар духовни напредак Јеховиних слугу није благослов који нас чини радосним? Хајде да осмотримо неколико обележја тог духовног благостања и да видимо од каквог је то значаја за нас лично. Ако издвојимо време да размишљамо о благословима које Јехова излива на ’праведника који живи беспрекорно‘, то ће сигурно ојачати нашу одлучност да и даље с радошћу служимо нашем небеском Оцу (Пословице 20:7NW).

’Благослови који нас обогаћују‘ данас

4, 5. Које библијско учење посебно цениш, и зашто?

4 Познајемо библијска учења. Готово све религије хришћанског света тврде да верују у Библију. Међутим, оне различито тумаче њена учења. Чак и чланови исте религиозне групе често имају различито гледиште о ономе што Библија заиста научава. Каква разлика између њих и Јеховиних слугу! Без обзира на национално, културно или етничко порекло, ми обожавамо Бога ког знамо по имену. Он није неко мистериозно тројство (Поновљени закони 6:4; Псалам 83:18; Марко 12:29). Такође смо свесни да ће се ускоро решити најважније питање Божјег права да влада као Суверен читавог свемира, и свако од нас својим беспрекорним начином живота лично доприноси томе. Знамо истину о мртвима и ослобођени смо болесног страха од Бога који наводно мучи људе у пакленој ватри или их шаље у чистилиште (Проповедник 9:5, 10).

5 Осим тога, како је дивно знати да нисмо настали случајно као резултат слепе еволуције! За разлику од тога, ми смо Божја створења, створена по његовом обличју (Постање 1:26; Малахија 2:10). „Хвалим те што сам тако дивно саздан“, певао је псалмиста Богу. „Дивна су сва дела твоја, добро зна то душа моја“ (Псалам 139:14).

6, 7. Које су се промене у твом животу или у животу особа које познајеш показале као благослов?

6 Ослобођени смо штетних навика и обичаја. Медији су препуни упозорења о опасностима од пушења, опијања и полног промискуитета. Већина људи се не обазире на таква упозорења. Међутим, шта се дешава када искрена особа сазна да истинити Бог осуђује такве ствари и да га жалосте они који то чине? Она је подстакнута да промени начин живота! (Исаија 63:10; 1. Коринћанима 6:9, 10; 2. Коринћанима 7:1; Ефешанима 4:30). Иако то чини пре свега да би угодила Јехови Богу, она такође извлачи још неке користи — боље здравље и унутрашњи мир.

7 Многима је веома тешко да прекину са лошим навикама. Па ипак, десетине хиљада сваке године успеју у томе. Они предају свој живот Јехови и крсте се у води, чиме јавно обзнањују да су напустили поступке који се не допадају Богу. Ова чињеница је велико охрабрење за све нас! Она јача нашу одлучност да не робујемо греху и штетним навикама.

8. Како библијски савети доприносе породичној срећи?

8 Имамо срећан породични живот. Породични живот у многим земљама је у кризи. Многи бракови завршавају разводом, што често оставља дубоке емоционалне ожиљке на деци. У неким европским земљама скоро 20 посто свих домаћинстава чине породице с једним родитељем. Како нам Јехова помаже да будемо беспрекорни и у овом подручју живота? Прочитај Ефешанима 5:22–6:4 и запази добре савете које Божја Реч даје мужевима, женама и деци. Примена тих и других савета из Писма сигурно јача брачне везе, помаже родитељима да исправно одгајају децу и доприноси срећном породичном животу. Зар то није благослов који доноси радост?

9, 10. Како се наше гледиште о будућности разликује од гледишта овог света?

9 Засигурање да ће светски проблеми ускоро бити решени. Упркос научном и технолошком знању и искреним настојањима неких светских вођа, озбиљни проблеми данашњице још увек нису решени. Клаус Шваб, оснивач Светског економског форума, недавно је запазио да је „списак проблема с којима се свет суочава све дужи, а да је време за њихово решавање све краће“. Говорио је о „опасностима које прелазе националне границе, као што су тероризам, уништавање животне средине и финансијска нестабилност“. Шваб је закључио: „Сада, више него икада раније, свет је суочен с реалношћу која захтева заједничку и одлучну акцију.“ Како 21. век одмиче, будућност човечанства и даље изгледа суморно.

10 Веома је охрабрујуће знати да Јехова има начин на који ће решити све људске проблеме — Божје Месијанско Краљевство! Истинити Бог ће путем те владавине ’прекинути ратове‘ и донети мир (Псалам 46:10; 72:7). Помазани Краљ Исус Христ ће ’избавити убогога, невољнога и јадника од преваре и насиља‘ (Псалам 72:12-14). Под владавином Краљевства више неће бити несташице хране (Псалам 72:16). Јехова ће „обрисати сваку сузу с [наших] очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:4). Божје Краљевство је већ успостављено на небу и ускоро ће донети неопходне промене како би се решили сви проблеми на земљи (Данило 2:44; Откривење 11:15).

11, 12. (а) Да ли тежња за задовољствима доноси трајну срећу? Објасни. (б) Шта доноси праву срећу?

11 Знамо шта доноси праву срећу. Шта доноси праву срећу? Један психолог каже да се срећа састоји од три елемента — задовољства, ангажованости (обављања активности везано за посао и породицу) и смисла (тежње ка вишим циљевима). Од ова три елемента, задовољство је навео као најмање битно и додао: „Важно је то споменути због тога што се живот многих људи врти око тежње за задовољствима.“ Какво је библијско гледиште о томе?

12 Древни израелски краљ Соломон је рекао: „Ја рекох у срцу своме: Дед, окушаћу те весељем, па ћеш да се насладиш у радости. И гле, и то беше таштина. Смеху сам рекао: Безумниче!, а весељу: Чему ли ти служиш?“ (Проповедник 2:1, 2). Библија каже да је срећа коју доноси задовољство само привремена. А шта је са обављањем неких активности? Ми учествујемо у најважнијој активности — проповедању о Краљевству и стварању ученика (Матеј 24:14; 28:19, 20). Када другима преносимо поруку спасења о којој се говори у Библији, ми учествујемо у делу које може водити до нашег спасења, као и до спасења оних који нас слушају (1. Тимотеју 4:16). Као „Божји сарадници“, увиђамо да „више има среће у давању, него у примању“ (1. Коринћанима 3:9; Дела апостолска 20:35). То дело даје смисао нашем животу и пружа одговор Сатани Ђаволу који ружи Створитеља (Пословице 27:11). Заиста, Јехова нам показује да оданост Богу доноси праву и трајну срећу (1. Тимотеју 4:8).

13. (а) На који начин је Теократска школа проповедања благослов који нам доноси радост? (б) Које користи извлачиш из Теократске школе проповедања?

13 Укључени смо у важан и делотворан програм поучавања. Герхард служи као старешина у једној скупштини Јеховиних сведока. Присећајући се своје младости, он каже: „Као млада особа, имао сам велике проблеме с говором. Када сам био под притиском, нисам могао јасно да се изразим и почео бих да муцам. Осећао сам се мање вредним и добио сам комплекс. Родитељи су се побринули да похађам посебан течај за корекцију говора, али ни то није помогло. Мој проблем је био психолошки, а не физички. Међутим, ту је био изванредан програм од Јехове — Теократска школа проповедања. Захваљујући учешћу у тој школи, поново сам стекао храброст. Дао сам све од себе да применим оно што сам учио. И успело је! Почео сам разговетно да причам, ослободио сам се комплекса и постао сам смелији у служби. Сада чак држим јавна предавања. Истински сам захвалан Јехови, који ми је путем ове школе омогућио нови живот.“ Зар нисмо радосни због начина на који нас Јехова поучава да бисмо обављали његово дело?

14, 15. Која нам помоћ стоји на располагању у време невоље? Наведи пример.

14 Лични однос с Јеховом и подршка уједињеног међународног братства. Катрин из Немачке се јако забринула када је чула вести о снажном земљотресу који је потом изазвао цунами у југоисточној Азији. Њена ћерка је била на Тајланду када се десила та катастрофа. Ова мајка 32 сата није знала да ли је њена ћерка жива или је међу жртвама чији је број из сата у сат бивао све већи. Какво је то само олакшање било за њу када је примила телефонски позив који ју је уверио да је њена ћерка безбедна!

15 Шта је помогло Катрин током тих мучних сати неизвесности? Она пише: „Молила сам се Јехови готово читаво то време. Након сваке молитве осећала сам још већу снагу и душевни мир. Осим тога, брижна духовна браћа су ме посећивала и храбрила (Филипљанима 4:6, 7). Колико би њена ситуација била тежа да је те тескобне сате провела без молитве и утехе братства пуног љубави! Наш близак однос с Јеховом и његовим Сином, као и тесна сарадња с хришћанским братством јесте јединствен благослов, толико драгоцен да се не сме узети здраво за готово.

16. Испричај неко искуство које показује колико је вредна нада у ускрсење.

16 Нада да ћемо поново видети вољене особе које су умрле (Јован 5:28, 29). Младић по имену Матијас одгајан је као Јеховин сведок. Међутим, пошто није био свестан колики је то био благослов, напустио је хришћанску скупштину када је био тинејџер. Он сада пише: „Отац и ја заправо никада нисмо сели и озбиљно разговарали. Током година смо имали доста несугласица. Ипак, он ми је увек желео све најбоље. Пуно ме је волео, што тада нисам разумео. Године 1996, док сам седео поред њега на болесничкој постељи, држећи га за руку и горко плачући, рекао сам му колико ми је жао због својих поступака и да га пуно волим. Али он није могао да ме чује. Након кратке болести, заспао је смртним сном. Ако доживим да видим свог оца када буде ускрснуо, надокнадићемо све што смо пропустили. Сигурно ће бити срећан када чује да је његов син старешина и да са својом супругом служи као пионир.“ Нада у ускрсење је заиста велики благослов!

„Никакав бол Бог при том не задаје“

17. Како нам помаже то што размишљамо о Јеховиним благословима?

17 Исус Христ је за свог небеског Оца рекао: „Он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и на праведне и на неправедне“ (Матеј 5:45). Ако Јехова излива благослове чак и на неправедне и зле људе, колико ће тек благословити оне који живе у беспрекорности! „Онима који ходе у чистоти [Јехова] ни једнога добра не ускраћује“, стоји у Псалму 84:12. Када размишљамо о томе колико Јехова брине о онима који га воле, наше срце је испуњено захвалношћу и радошћу!

18. (а) У ком смислу Јеховини благослови не задају никакав бол? (б) Зашто многе Божје верне слуге пате?

18 „Благослов од Јехове“ — то је оно што омогућава духовни напредак његовог народа. И ми смо сигурни да „никакав бол Бог при том не задаје“ (Пословице 10:22NW). Зашто онда кушње и невоље погађају многе Божје верне слуге, наносећи им много бола и патње? Постоје три основна разлога која су одговорна за тешкоће и невоље које нам се дешавају: (1) наша склоност ка греху (Постање 6:5; 8:21; Јаков 1:14, 15), (2) Сатана и његови демони (Ефешанима 6:11, 12) и (3) зао свет (Јован 15:19). Иако Јехова дозвољава да нам се дешавају лоше ствари, он их не проузрокује. У ствари, „сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је, јер долази од Оца небеских светлости“ (Јаков 1:17). Јеховини благослови не задају бол.

19. Шта очекује оне који наставе да живе у беспрекорности?

19 Духовно благостање увек укључује близак однос с Богом. Када развијамо близак однос с њим, ми ’поуздано сакупљамо себи добар темељ за будућност, како би се чврсто ухватили правог живота‘ — вечног живота (1. Тимотеју 6:12, 17-19). У предстојећем Божјем новом свету, бићемо благословљени и у духовном и у физичком смислу. Сви они који ’слушају Јеховин глас‘ имаће прави живот (Поновљени закони 28:2). Будимо одлучни да останемо радосни док живимо у беспрекорности.

Шта си научио?

• Зашто није мудро бити претерано заокупљен будућношћу?

• Које благослове сада имамо?

• Зашто Божје верне слуге пате?

[Питања за разматрање]