Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из прве књиге Псалама

Изабране мисли из прве књиге Псалама

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из прве књиге Псалама

КОЈИ би био прикладан назив за библијску књигу коју углавном сачињавају хвале упућене нашем Створитељу, Јехови Богу? Ниједно име не одговара боље него Псалми, то јест хвале. У овој, најдужој књизи у Библији, налазе се прелепе песме о Божјим дивним особинама и моћним делима, као и бројна пророчанства. У многим песмама писци су изразили оно што су осећали док су доживљавали неку невољу. Писали су у периоду од отприлике хиљаду година — од времена пророка Мојсија па све до након изгнанства у Вавилону. Писци су били Мојсије, краљ Давид и други. Сматра се да је свештеник Јездра овој књизи дао садашњи облик.

Још од давнина, Псалми су подељени у пет збирки песама, то јест у пет делова: (1) Псалми 1-41; (2) Псалми 42-72; (3) Псалми 73-89; (4) Псалми 90-106 и (5) Псалми 107-150. Овај чланак говори о првој збирци. Осим три псалма, сви псалми у овом делу приписују се Давиду, краљу древног Израела. Не зна се ко је написао 1, 10. и 33. псалам.

„БОГ ЈЕ МОЈ СТЕНА МОЈА“

(Псалам 1:1–24:10)

Након што се у 1. псалму каже да је срећан човек коме је омилео Јеховин закон, већ у 2. псалму се говори о Краљевству. a Главна нит која се провлачи кроз ову збирку псалама јесу молбе упућене Богу. На пример, 3, 4, 5, 7, 12, 13. и 17. псалам у ствари су молбе за избављење од непријатеља. У 8. псалму, Јеховино величанство се ставља насупрот човековој незнатности.

Описујући Јехову као Заштитника свог народа, Давид је рекао: „Бог је мој стена моја. Он је уточиште моје“ (Псалам 18:2NW). У 19. псалму, упућена је хвала Јехови као Створитељу и Законодавцу, у 20. псалму као Избавитељу, а у 21. псалму као Избавитељу краља кога је помазао. У 23. псалму је описан као Велики Пастир, док је у 24. псалму описан као славни Краљ.

Одговори на библијска питања:

2:1, 2 — О којим ’залудним стварима‘ (ДК) народи размишљају? Главна брига људских владавина јесте да се одрже на власти, и управо то је ’залудна ствар‘. То је залудно, то јест испразно, јер је њихова замисао унапред осуђена на пропаст. Могу ли се народи заиста надати успеху када се супротстављају ’Јехови и помазанику његовом‘?

2:7 — Шта је ’Јеховина заповест‘? То је савез за Краљевство, који је Јехова склопио са својим вољеним сином, Исусом Христом (Лука 22:28, 29).

2:12 — Како владари могу ’пољубити сина‘ (NW)? У библијска времена, пољубац је био израз пријатељства и верности. То је био начин изражавања добродошлице. Краљевима земље је речено да пољубе Сина, то јест да му изразе добродошлицу као Месијанском Краљу.

3:1 — Због чега неки псалми имају увод? У уводу се понекад указује на писца или се пружају информације о околностима под којима је псалам састављен, као што је случај са 3. псалмом. У неким насловима се објашњава сврха одређене песме или начин на који се користила (4. и 5. псалам) или се дају упутства за музичко извођење (6. псалам).

3:3 — Шта значи реч „Села“? Сматра се да се овај израз односи на паузу у песми која је служила за тихо размишљање, било да се певало уз пратњу музике или без ње. Требало је да пауза допринесе томе да управо изречена мисао или осећање буде још упечатљивије. Није потребно читати ову реч приликом јавног читања Псалама.

11:3 — Какви су темељи раскопани? То су темељи на којима почива само људско друштво — закон, ред и правда. Када су они уздрмани, у друштву влада неред и нема правде. У таквим околностима, праведник мора потпуно да се узда у Бога (Псалам 11:4-7).

21:4 — Шта вреди запазити када је у питању „венац [’круна‘, NW] од жеженога злата“? Не каже се да ли је то била права круна или симбол славе коју је Давид имао због многих победа. У сваком случају, овај стих пророчански указује на краљевску круну коју је Исус добио од Јехове 1914. То што је круна од злата показује да је његова владавина најбоља.

22:2, 3 — Зашто се Давид осећао као да га је Јехова напустио? Давид је био под таквим притиском од стране својих непријатеља да му је ’срце као восак постало и растопило се у њему‘ (Псалам 22:15). Можда му је изгледало као да га је Јехова напустио. Исус се исто тако осећао када је био прибијен на стуб (Матеј 27:46). Давидове речи одражавају људску реакцију на очајну ситуацију у којој се нашао. Ипак, из његове молитве која је записана у Псалму 22:17-22 јасно је да Давид није изгубио веру у Бога.

Поука за нас:

1:1. Не треба да се дружимо са онима који не воле Јехову (1. Коринћанима 15:33).

1:2. Не смемо дозволити да прође дан а да нисмо размишљали о духовним стварима (Матеј 4:4).

4:4 (NW). Када смо љути, мудро је да ћутимо како не бисмо рекли нешто због чега ћемо касније зажалити (Ефешанима 4:26).

4:6. Наше духовне жртве су ’жртве праведне‘ само ако их приносимо са исправним мотивима и ако је наше понашање у складу с Јеховиним захтевима.

6:6. Шта би могао бити бољи разлог због ког бисмо желели да живимо? (Псалам 115:17).

9:13. Јехова ће ’осветити крв‘ тако што ће казнити оне који сносе кривицу за крв. Он памти ’јаук невољника‘.

15:2, 3; 24:3-5. Праве Божје слуге морају говорити истину и чувати се лажних заклетви и клевете.

15:4. Треба да учинимо све што можемо како бисмо одржали сваку своју реч, чак и када је то веома тешко, осим ако схватимо да смо обећали нешто што се коси с Библијом.

15:5. Као Јеховине слуге, треба да се чувамо злоупотребе новца.

17:14, 15. ’Људи овог света‘ посвећени су томе да обезбеде себи добар живот, подигну породицу и оставе наследство. Давидова главна брига у животу била је да стекне добро име код Бога како би ’гледао његово лице‘, то јест имао његову наклоност. Приликом ’буђења‘, то јест када му се отворе очи у вези с Јеховиним обећањима, Давид се ’сити Његове прилике‘, то јест радује се што осећа Јеховино присуство. Зар не би требало да и ми попут Давида усредсредимо своје срце на стицање духовног блага?

19:2-7. Ако стварство, које нити говори нити размишља, слави Јехову, зар не треба да то још више чинимо ми који можемо да размишљамо, говоримо и обожавамо? (Откривење 4:11).

19:8-12. Како су Јеховини захтеви добри за нас!

19:13, 14. Погрешке и охола дела спадају у грехе којих се треба чувати.

19:14. Не треба само да пазимо шта радимо већ и шта говоримо и о чему размишљамо.

„ТИ СИ МЕ ПОДРЖАО ЗБОГ ЧИСТОТЕ [„БЕСПРЕКОРНОСТИ“, NW] МОЈЕ“

(Псалам 25:1–41:14)

У прва два псалма из ове збирке Давид изражава искрену жељу и снажну одлучност да остане беспрекоран. „А ја ћу живети беспрекорно“, рекао је у песми (Псалам 26:11NW). Када је у молитви тражио опроштај за своје грехе, признао је: „Док ја ћутах сасахнуше кости моје од мог уздисања по вас дан“ (Псалам 32:3). Давид уверава оне који су верни Јехови: „Очи Јеховине су над праведнима, уши његове чују јаук њихов“ (Псалам 34:16).

Савет дат у 37. псалму био је веома драгоцен за Израелце, а драгоцен је и за нас који живимо у ’последњим данима‘ овог света (2. Тимотеју 3:1-5). У Псалму 40:8, 9 налази се пророчанство о Исусу Христу: „Ево ме, ја идем, као што је писано за мене на челу књиге. Извршићу, Боже мој, ја вољу твоју, закон твој је у мом срцу.“ У последњем псалму у овој збирци налази се Давидова молба за Јеховину помоћ у бурним годинама које су уследиле након греха са Витсавејом. Рекао је: „Ти си ме подржао због чистоте [„беспрекорности“] моје“ (Псалам 41:13).

Одговори на библијска питања:

26:6 — Како ми, попут Давида, фигуративно говорећи обилазимо Јеховин олтар? Олтар представља Јеховину вољу да прихвати жртву Исуса Христа као откуп за човечанство (Јеврејима 8:5; 10:5-10). Ми обилазимо Јеховин олтар тако што показујемо веру у ту жртву.

29:3-9 — Шта је сликовито приказано тиме што је Јеховин глас упоређен с грмљавином која изазива страхопоштовање? Кратко и јасно: Јеховина огромна моћ!

31:24 — Шта значи то што Јехова охолима „увршено враћа“? Ту се говори о казни. Јехова враћа праведнику за његове ненамерне грешке тако што га укорава. Међутим, пошто охола особа не напушта свој криви пут, она добија оштру казну, и на тај начин јој Јехова враћа „увршено“, то јест пуном мером (Пословице 11:31; 1. Петрова 4:18).

33:6 — Шта је ’дух‘ Јеховиних уста? То је Божја активна сила, то јест свети дух који је он користио приликом стварања материјалног свемира (Постање 1:1, 2). Назива се духом његових уста јер попут моћног даха може бити послат веома далеко да би извршио његову вољу.

35:19 — Зашто се Давид молио да они који га мрзе не ’намигују очима‘ (ДК)? Када би Давидови непријатељи намигивали, то би значило да се радују јер су успели да остваре своје пакосне планове против њега. Давид се молио да се то не деси.

Поука за нас:

26:4. Треба да избегавамо друштво оних који крију свој идентитет у чет просторијама на Интернету, школских другова или колега на послу који се претварају да су нам пријатељи а заправо имају подле намере, отпадника који се крију под маском искрености и оних који воде двоструки живот.

26:7, 12; 35:18; 40:10. Треба да јавно хвалимо Јехову на хришћанским састанцима.

26:8; 27:4. Да ли волимо да идемо на хришћанске састанке?

26:11 (NW). Премда је изразио своју одлучност да остане беспрекоран, Давид се такође молио за откуп. Дакле, могуће је остати беспрекоран упркос несавршености.

29:10. Јехова седи „изнад потопа“, показујући тако да своју моћ у потпуности држи под контролом.

30:6. Јеховина најистакнутија особина је љубав, а не гнев.

32:9. Јехова не жели да будемо попут мазге или магарца који су послушни само када су савладани уздама или бичем. Он жели да изаберемо да му служимо због тога што разумемо његову вољу.

33:17-19. Ниједна људска владавина или организација, ма колико моћна била, не може донети спасење. Морамо се поуздати у Јехову и његово Краљевство.

34:11. Ово је веома утешно обећање за оне који стављају Краљевство на прво место у животу!

39:2, 3. Када зли траже неке информације да би нанели штету нашим суверницима, треба да ’зауздамо уста своја‘ и да ћутимо.

40:2, 3. Поуздање у Јехову може нам помоћи да се боримо с депресијом и да такорећи изађемо „из јаме пропасти, из дна блатне баре“.

40:6, 13. Уколико не изгубимо из вида чињеницу да нашим благословима „нема броја“, неће нас савладати ни невоље ни лични недостаци, ма колико бројни били.

„Благословен Бог“

Прва збирка која се састоји од 41 псалма заиста је утешна и охрабрујућа! Било да подносимо искушења или да нас мучи грижа савести, можемо црпсти снагу и охрабрење из овог дела Божје моћне Речи (Јеврејима 4:12). У овим псалмима налазе се информације које нам пружају право вођство у животу. Увек изнова нас подсећају на то да нас Јехова неће напустити без обзира на потешкоће с којима се суочавамо.

Прва збирка псалама завршава се речима: „Благословен Бог Израелов од века до века. Амин! Амин!“ (Псалам 41:13). Након осматрања ових псалама, зар нисмо подстакнути да благосиљамо, то јест хвалимо Јехову?

[Фуснота]

a Прво испуњење 2. псалма било је у Давидово време.

[Истакнути текст на 19. страни]

Ако неживо стварство слави Јехову, зар не треба ми то још више да чинимо?

[Слика на 17. страни]

Давид је саставио већи део прве збирке псалама

[Слика на 18. страни]

Да ли знаш у ком псалму је Јехова описан као Велики Пастир?

[Слика на 20. страни]

Не дозволимо да прође дан а да нисмо размишљали о духовним стварима

[Извор слике на 17. страни]

Звезде: Courtesy United States Naval Observatory

[Извор слике на 19. страни]

Звезде, 18. и 19. страна: Courtesy United States Naval Observatory

[Извор слике на 20. страни]

Звезде: Courtesy United States Naval Observatory