Пређи на садржај

Пређи на садржај

Каква је Божја намера са земљом?

Каква је Божја намера са земљом?

Каква је Божја намера са земљом?

ЗАШТО уживамо да шетамо парком или мирисним цветним пољима? Зашто устрептимо од радости када видимо прелепо језеро или огромне планине чији врхови досежу до облака? Зашто застанемо да чујемо весели пој птица у крошњама дрвећа? Зашто уживамо да гледамо грациозно поскакивање јелена или стадо оваца које пасе на ливади?

Постоји само један одговор на сва ова питања. Створени смо да живимо у рају! У рају је започео живот наших прародитеља Адама и Еве. Од њих смо наследили жељу да живимо у таквом окружењу, а они су је добили од свог Створитеља, Јехове Бога. Он је знао да ће људи бити срећни у рају, јер су створени са особинама које им омогућавају да уживају у тако дивном земаљском дому.

Зашто је Јехова створио Земљу? Он ју је ’начинио да у њој наставају‘ људи (Исаија 45:18). Створитељ је дао Адаму и Еви прелеп рајски дом, Еденски врт (Јеремија 10:12; Постање 2:7-9, 15, 21, 22). Сигурно су уживали у рекама, цвећу, дрвећу! На небу су се могле видети дражесне птице, а земљом су тумарале разне животиње — и ниједна од њих није представљала опасност за човека. Бистрим и чистим водама пливале су рибе и друга створења. Што је најважније, Адам и Ева су били заједно. Могли су да имају потомство и прошире границе рајског дома уживајући у друштву своје породице која би постајала све бројнија.

Иако земља данас није рај, она се може упоредити с лепим домом једне срећне породице. Наша планета коју смо добили од Бога има све што је потребно — светлост, топлоту, воду и храну. Колико смо захвални за сунчеву светлост и топлоту и плаветну месечину током ноћи! (Постање 1:14-18). У унутрашњости земље смештена су горива, као што су угаљ и нафта, која можемо користити за грејање. Захваљујући кружном току воде и систему река, језера и мора имамо воду. А зелена трава је попут неке простирке.

Као што свака кућа има своје залихе хране, тако и наша планета има обиље хране. Јехова ’даје плодна раздобља и до ситости пуни наша срца весељем‘, чинећи да поља и воћњаци доносе свој род (Дела апостолска 14:16, 17). Пошто је земља већ сада тако леп дом, каква ће тек бити када је ’срећни Бог‘, Јехова, претвори у рај! (1. Тимотеју 1:11).

[Извори слика на 2. страни]

COVER: Earth: NASA photo; Stars: NASA, ESA and AURA/​Caltech