Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Победа је од Јехове‘

’Победа је од Јехове‘

„Бога као владара морамо слушати пре него људе“

’Победа је од Јехове‘

ДВЕ супарничке војске стоје на супротним странама долине. Већ 40 дана Израелци су у великом страху, непрестано изложени увредама Голијата, моћног филистејског ратника (1. Самуилова 17:1-4, 16).

Голијат виче и изазива Израелце речима: „Изберите једнога између себе да на мене изиђе. Ако ме надјача и погуби ме, ми ћемо вам бити слуге; али ако ја њега надјачам и погубим, бићете ви нама слуге и служићете нам... Ја изазивам данас војску Израелску! Дајте човека па да се бијемо!“ (1. Самуилова 17:8-10).

У древна времена, није било необично да најбољи војник представља своју војску борећи се прса у прса са својим противником. Онај ко би победио у ствари би обезбедио победу својој војсци. Али, човек који изазива Израел није обичан војник. То је огроман див — жесток и застрашујућ противник. Ипак, тиме што се руга војсци Јеховиног народа Голијат осуђује себе на пропаст.

То није само битка између две војске. То је обрачун између Јехове и филистејских богова. Ипак, уместо да храбро предводи у борби против Божјих непријатеља, израелски краљ Саул се одузео од страха (1. Самуилова 17:11).

Младић с поуздањем у Јехову

Током тог затишја, један младић који је већ помазан за будућег краља Израела долази у посету својој браћи која су у Сауловој војсци. Његово име је Давид. Након што је чуо Голијатове речи, он пита: „Ко је тај Филистејин, тај необрезани, да срамоти војску Бога живога?“ (1. Самуилова 17:26). У Давидовим очима, Голијат је представник и Филистеја и њихових богова. С правом огорчен, Давид жели да брани Јеховино име и Израел и зато прихвата изазов да се бори с тим паганским дивом. Али, краљ Саул каже: „Не можеш ићи да се бијеш с тим Филистејином, јер си ти дете“ (1. Самуилова 17:33).

Како се само разликују Саулово и Давидово гледиште! Саул пред собом види младог пастира који намерава да се бори с немилосрдним дивом. С друге стране, Давид у Голијату види само човека који пркоси Јехови, Сувереном Господу. Давидова храброст се темељи на уверењу да Бог неће дозволити да онај ко исмева Његово име и Његов народ прође без казне. Док се Голијат размеће својом снагом, Давид се узда у Јехову, гледајући на ту ситуацију с Божјег становишта.

„Ја идем на те у име Јехове“

Давидова вера је добро утемељена. Он се сећа како му је Бог помогао да отме овцу од медведа и лава. Млади пастир је сигуран да ће му Јехова сада помоћи да се избори са овим страшним филистејским противником (1. Самуилова 17:34-37). Носећи са собом обичну праћку и пет глатких каменова, он иде да се бори с Голијатом.

Млади Давид прихвата тај наизглед несавладив изазов ослањајући се на снагу од Јехове. Он храбро каже Филистејину: „Ти идеш на ме с мачем и с копљем и кацигом, а ја идем на те у име Јехове над војскама, Бога војске Израелове, коју си ти ружио. Данас ће те Јехова мени у руке дати... и познаће сва земља да Израел има Бога, и знаће све ово мноштво да Јехова не спасава мачем и копљем. Јер је победа од Јехове“ (1. Самуилова 17:45-47).

Који је био исход? Надахнути извештај каже: „Тако Давид праћом и каменом надвлада Филистејина па га удари и уби без мача у руци“ (1. Самуилова 17:50). Он није имао мач у руци, али је имао моћну подршку Јехове Бога. a

У тој борби, Давидова вера у Јехову била је и те како оправдана! Када морамо да бирамо између тога да ли ћемо попустити пред страхом од људи или ћемо се поуздати у Јеховину спасилачку моћ, избор је очигледан: „Бога као владара морамо слушати пре него људе“ (Дела апостолска 5:29). Такође, када на изазовне ситуације гледамо с Јеховиног становишта, имаћемо уравнотежено гледиште чак и када се ради о озбиљним проблемима.

[Фуснота]

a Видети Календар Јеховиних сведока за 2006, мај и јун.

[Оквир/Слика на 9. страни]

КОЛИКИ ЈЕ БИО ГОЛИЈАТ?

У извештају у 1. Самуиловој 17:4-7 стоји да је Голијат био висок више од шест лаката — око три метра. О Голијатовој висини и снази сведочи његов бакарни оклоп који је био тежак 57 килограма! Дршка његовог копља била је као дрвено вратило а његов гвоздени врх тежио је седам килограма. То значи да је Голијатова ратна опрема вероватно била тежа и од самог Давида!