Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова ’од почетка јавља шта ће бити‘

Јехова ’од почетка јавља шта ће бити‘

Јехова ’од почетка јавља шта ће бити‘

„Од почетка јављам што ће бити, унапред ја јављам што се још није збило“ (ИСАИЈА 46:10).

1, 2. Шта је задивљујуће у вези с догађајима који су повезани с падом Вавилона, и шта та чињеница говори о Јехови?

 У ГЛУВО доба ноћи, непријатељски војници се неприметно шуњају коритом реке Еуфрат примичући се свом циљу — импозантном граду Вавилону. Док се приближавају улазу у град, затичу зачуђујућ призор. Колосална двокрилна градска капија остављена је отворена! Они се пењу уз обалу и улазе у град. Град зачас бива освојен. Кир, њихов вођа, брзо преузима контролу над освојеном земљом и касније издаје декрет којим ослобађа израелске заробљенике. Хиљаде изгнаника враћају се кући како би обновили обожавање Јехове у Јерусалиму (2. Летописа 36:22, 23; Јездра 1:1-4).

2 Ти догађаји који су се одигравали од 539. до 537. године пре н. е. историјски су добро поткрепљени. Оно што је задивљујуће јесте то што су они били познати око 200 година унапред. Јехова је надахнуо пророка Исаију да толико раније опише пад Вавилона (Исаија 44:24–45:7). Бог није открио само околности под којима ће пасти Вавилон него и име освајача. a Обраћајући се Израелцима, који су тада били његови сведоци, Јехова је рекао: „Памтите оно што је од старине било, јер сам ја Бог и другога Бога нема. Ја сам Бог и нико није као ја. Од почетка јављам што ће бити, унапред ја јављам што се још није збило“ (Исаија 46:9, 10а). Јехова је заиста Бог који може унапред знати шта ће се десити.

3. Која ћемо питања сада осмотрити?

3 Колико Бог зна о будућности? Да ли Јехова унапред зна шта ће свако од нас урадити? Да ли је наша будућност унапред одређена? У овом и следећем чланку осмотрићемо библијске одговоре на ова и с њима повезана питања.

Јехова — Бог пророчанстава

4. Од кога потичу пророчанства из Библије?

4 Пошто може унапред знати будућност, Јехова је надахнуо своје слуге из библијских времена да забележе многа пророчанства на основу којих можемо знати шта Јехова намерава да уради. „Ево су се прва дела испунила“, каже Јехова. „Ја вама опет нова јављам, казујем их пре но што настану“ (Исаија 42:9). Божји народ заиста има велику част!

5. Коју одговорност има особа када зна шта ће Јехова учинити?

5 Пророк Амос нас уверава: „Јехова, Вечити, ништа и не чини а да тајну своју слугама својим, пророцима, не открије.“ Када неко нешто зна унапред, онда има и извесну одговорност. Запази снажно поређење које Амос затим користи: „Кад лав рикне ко да се не боји?“ Као што лавља рика изазива моменталну реакцију и код људи и код животиња који се налазе у близини, тако су и пророци попут Амоса брзо преносили Јеховине објаве. „Када Јехова, Вечни, говори ко ли неће пророковати?“ (Амос 3:7, 8).

Јеховина „реч“ ће се испунити

6. На који је начин успело Јеховино ’решење‘ у вези с падом Вавилона?

6 Јехова је преко пророка Исаије рекао: „Остаће решења моја и сву вољу своју ја ћу извршити!“ (Исаија 46:10б). Божје ’решење‘, то јест његова воља или намера што се тиче Вавилона, укључивала је позивање Кира из Персије да освоји Вавилон. Јехова је доста унапред објавио ту намеру. Као што смо већ приметили, она се непогрешиво испунила 539. пре н. е.

7. Зашто можемо бити уверени да ће се Јеховина „реч“ увек испунити?

7 Скоро четири века пре него што је Кир освојио Вавилон, јудејски краљ Јосафат се суочио са удруженим војскама Амона и Моава. Он се с поверењем овако помолио: „Јехова, Боже отаца наших, ниси ли ти Бог на небесима и не владаш ли ти над свим краљевствима народа? Није ли у твојој руци сила и моћ, а да ти нико не може одолети?“ (2. Летописа 20:6). Исаија је изразио слично уверење када је рекао: „Јехова је над војскама судио, ко ће му се противити? Његова је рука подигнута, ко ће је одвратити?“ (Исаија 14:27). Касније, када се опоравио након периода менталне поремећености, вавилонски краљ Навуходоносор је понизно признао: „Никог нема који би руци [Божјој] одолео, и који би му рекао: Шта радиш?“ (Данило 4:35). Да, Јехова уверава свој народ: „Реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:11). Можемо бити потпуно уверени да се Јеховина „реч“ увек испуњава. Божја намера је непогрешива.

Божја ’вечна намера‘

8. Шта је Божја ’вечна намера‘?

8 У писму хришћанима из Ефеса, апостол Павле је рекао да Бог има ’вечну намеру‘ (Ефешанима 3:11). То није само неки план рада, као да Бог мора да осмисли начин на који ће нешто урадити. То у ствари значи да је Јехова чврсто решен да оствари оно што је првобитно намеравао са човечанством и нашом планетом (Постање 1:28). Да бисмо разумели колико је сигурна његова намера, осмотримо прво пророчанство које је забележено у Библији.

9. Како је Постање 3:15 повезано с Божјом намером?

9 Обећање из Постања 3:15 показује да је Јехова одмах након што су Адам и Ева згрешили одредио да његова симболична жена роди једно семе, то јест сина. Јехова је такође предсказао исход непријатељства између његове жене и Сатане, као и између њихових супротстављених семена. Иако ће Јехова дозволити да Семе његове жене буде уједено у пету, Семе ће, у време које је Бог одредио, згазити главу змији, то јест Сатани Ђаволу. У међувремену, Јеховина намера се непогрешиво испуњавала преко изабране линије потомака путем које је Исус дошао као обећани Месија (Лука 3:15, 23-38; Галатима 4:4).

Шта Јехова унапред одређује

10. Да ли је Јехова од почетка одредио да ће Адам и Ева згрешити? Објасни.

10 Говорећи о улози коју Исус има у Божјој намери, апостол Петар је написао: „За [Исуса] се унапред знало пре оснивања света, али се појавио на крају времена̂ ради вас“ (1. Петрова 1:20). Да ли је Јехова од почетка одредио да ће Адам и Ева згрешити и да ће бити потребна откупна жртва путем Исуса Христа? Не. Реч ’оснивање‘ је превод грчког израза који дословно значи „бацање семена“. Да ли је пре Адамовог и Евиног греха било ’бачено семе‘, то јест зачето људско потомство? Није. Адам и Ева су имали децу тек након што су постали непослушни (Постање 4:1). Дакле, Јехова је после побуне, али пре зачећа Адамовог и Евиног потомства, одредио да треба да се појави „семе“. Будући да је Исус умро и ускрснуо, омогућено је нешто дивно — откупнина захваљујући којој ће бити уклоњен наслеђени грех и бити осујећена сва Сатанина настојања (Матеј 20:28; Јеврејима 2:14; 1. Јованова 3:8).

11. Какав је развој догађаја у вези са испуњењем своје намере Јехова унапред одредио?

11 Бог је унапред одредио још нешто што се тиче испуњења његове намере. То се види из онога што је Павле написао Ефешанима, наиме да ће Бог ’све поново саставити у Христу, оно што је на небесима и оно што је на земљи‘. Он је затим, указујући на „оно што је на небесима“, то јест на оне који су изабрани да буду наследници са Христом, објаснио: „Ми... смо унапред одређени према намери онога који управља свим стварима у складу са саветом своје воље“ (Ефешанима 1:10, 11). Да, Јехова је унапред одредио да ограничен број људи представља други део семена Божје жене и да учествује са Христом у изливању благослова откупнине (Римљанима 8:28-30). Апостол Петар указује на њих као на ’свету нацију‘ (1. Петрова 2:9). Апостол Јован је имао посебну прилику да путем једне визије сазна колики је број оних који ће постати сунаследници са Христом — то је 144 000 (Откривење 7:4-8; 14:1, 3). Уједињени са Христом као Краљем, они служе „на хвалу [Божје] славе“ (Ефешанима 1:12-14).

12. Како знамо да није предодређено ко ће бити у групи од 144 000 особа?

12 То што је унапред одређен број од 144 000 не значи да су извесне особе предодређене да верно служе Богу на тај начин. Истина, савети у Хришћанским грчким списима били су написани првенствено да би водили и ојачали помазанике како би остали беспрекорни и достојни свог небеског позива (Филипљанима 2:12; 2. Солуњанима 1:5, 11; 2. Петрова 1:10, 11). Јехова зна да ће 144 000 особа испунити потребне услове како би послужили остварењу његове намере. Ко ће на крају бити у тој групи зависи од тога какав ће живот водити они који су за то позвани, што је одлука коју свако од њих лично мора донети (Матеј 24:13).

Шта Јехова унапред зна

13, 14. Са чим је у складу то што Јехова има способност да унапред зна будућност, и зашто?

13 Пошто је Јехова Бог који пружа пророчанства и има одређену намеру, како он користи своју способност да унапред зна будућност? Као прво, ми смо уверени да Бог све што ради, ради у складу са истином, правдом и из љубави. Када је писао јеврејским хришћанима у првом веку н. е., апостол Павле је потврдио да Божја заклетва и његово обећање представљају „две непроменљиве ствари у којима је немогуће да Бог лаже“ (Јеврејима 6:17, 18). У писму ученику Титу, Павле је опет изнео ову мисао када је написао да Бог „не може да лаже“ (Титу 1:2).

14 Надаље, иако Јехова има неограничену моћ, он никада не поступа неправедно. Мојсије је овако описао Јехову: „Веран је он Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит“ (Поновљени закони 32:4). Шта год да ради, Јехова то усклађује са својом величанственом личношћу. Његова дела одражавају савршен склад његових главних особина — љубави, мудрости, правде и моћи.

15, 16. Које је могућности Јехова ставио пред Адама у Еденском врту?

15 Осмотри како су све те особине повезане с догађајима у Еденском врту. Као Отац који нас воли, Јехова је пружио све што је људима потребно. Обдарио је Адама способношћу да логично размишља и да изводи закључке. За разлику од животиња које се углавном воде инстинктом, Адам је могао да доноси одлуке. Након што је Адам створен, Бог је погледао са свог небеског престола и видео да је ’све било добро‘ (Постање 1:26-31; 2. Петрова 2:12).

16 Када је заповедио Адаму да не једе „с дрвета познања добра и зла“, Јехова је пружио довољно упутстава како би Адам могао да одлучи шта да ради. Дозволио је Адаму да једе „са сваког дрвета у врту“ изузев једног и упозорио га да ће умрети ако буде јео с тог забрањеног дрвета (Постање 2:16, 17). Објаснио му је какве ће бити последице његових поступака. Шта је Адам урадио?

17. Зашто можемо рећи да Јехова селективно користи своју способност да унапред зна шта ће се десити?

17 Јехова је очигледно одлучио да не предвиди шта ће Адам и Ева урадити, иако он има способност да унапред зна све што ће се десити. Зато питање није да ли Јехова може да предвиди шта ће се десити у будућности, већ да ли је он одлучио да то зна. Поред тога, можемо закључити да Јехова, пошто је Бог љубави, не би намерно и окрутно унапред одредио да дође до побуне — са свим њеним жалосним последицама (Матеј 7:11; 1. Јованова 4:8). Према томе, Јехова селективно користи своју способност да унапред зна шта ће се десити.

18. Зашто то што Јехова селективно користи своју способност да унапред зна шта ће се десити не значи да је он несавршен?

18 Да ли то што Јехова селективно користи своју способност да унапред зна будуће догађаје значи да није свемоћан, да није савршен? Не. Мојсије је описао Јехову као ’стену‘, додајући: „Савршено је његово дело.“ Не треба њега кривити за последице греха које је направио човек. Катастрофалне последице које сви данас осећамо проистекле су из Адамовог неправедног чина непослушности. Апостол Павле је добро објаснио да је „преко једног човека у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Поновљени закони 32:4, 5; Римљанима 5:12; Јеремија 10:23).

19. Која ћемо питања осмотрити у следећем чланку?

19 Из овога што смо до сада осмотрили, видели смо да Јехова није неправедан (Псалам 33:5). Напротив, Јеховине способности, особине и његова мерила увек су у складу с његовом намером (Римљанима 8:28). Као Бог пророчанстава, Јехова ’од почетка јавља што ће бити, унапред јавља што се још није збило‘ (Исаија 46:9, 10). Такође смо видели да он селективно користи своју способност да унапред зна шта ће се десити. Где смо ми у свему томе? Како можемо бити сигурни да су наше одлуке у складу с Божјом дивном намером? И које ћемо благослове имати ако тако радимо? У следећем чланку ћемо осмотрити та питања.

[Фуснота]

a Видети 28. страну брошуре Књига за све људе, коју су издали Јеховини сведоци.

Можеш ли објаснити?

• Који древни примери показују да се Божја „реч“ увек испуњава?

• Шта је Јехова унапред одредио у вези са својом ’вечном намером‘?

• На који начин Јехова користи своју способност да унапред зна шта ће се десити?

[Питања за разматрање]

[Слика на 22. страни]

Јосафат је имао поверење у Јехову

[Слика на 23. страни]

Бог је предсказао Исусову смрт и ускрсење

[Слика на 24. страни]

Да ли је Јехова унапред одредио шта ће Адам и Ева урадити?