Пређи на садржај

Пређи на садржај

Запостављени, малтретирани и стари

Запостављени, малтретирани и стари

Запостављени, малтретирани и стари

ДОК је ноћни чувар ишао у обилазак, наишао је на један непријатан призор који га је престравио. Ту, баш испред луксузне стамбене зграде, угледао је два беживотна тела — старији брачни пар који је скочио кроз прозор свог стана на осмом спрату. Колико год да је њихово самоубиство било шокантно, још страшнији је био њихов мотив. У поруци пронађеној у џепу мужа, стајало је: „Окончали смо свој живот због тога што су нас син и снаја непрестано малтретирали и мучили.“

Можда су појединости ове приче несвакидашње, али суштински проблем је забрињавајуће уобичајен. Заправо, старије особе су изложене малтретирању практично у свим деловима света. Осмотримо следеће:

• Према једном истраживању, 4 посто Канађана у позним годинама изјавило је да су доживели малтретирање или су били искоришћавани, најчешће од чланова своје породице. Међутим, многе је срамота или се боје да причају о томе. Према речима стручњака, стваран број би могао бити близу 10 посто.

• „Испод фасаде јаких породичних веза, индијска нација се распада услед све већег броја старијих људи који су одбачени од своје деце“, извештава се у часопису India Today.

• Према најпоузданијим расположивим проценама, „између једног и два милиона Американаца који имају 65 или више година били су повређени, искоришћени или на неки други начин малтретирани од стране оних који су били задужени да брину о њима и да их штите“, каже се у Националном центру за старе особе које су жртве малтретирања. Заменик јавног тужиоца у Сан Дијегу у Калифорнији, назвао је малтретирање старијих „једним од најозбиљнијих проблема с којим се сусреће данашња криминалистичка служба“. Он додаје: „Мислим да ће овај проблем бити све већи током наредних неколико година.“

• У Кантерберију на Новом Зеланду влада све већа забринутост због тога што су старе особе постале мета чланова породице — посебно оних који имају финансијских проблема због дроге, алкохола или коцкања. Број старијих који су доживели малтретирање у овом граду драстично је порастао са 65 у 2002. на 107 особа у 2003. години. Директор једног удружења чији је циљ да се спречи такво малтретирање каже да ова цифра вероватно представља само „врх леденог брега“.

• Јапанско удружење адвокатских комора износи мишљење да „малтретирање старијих особа заслужује већу пажњу од злостављања деце или насиља у кући“, извештава The Japan Times. Зашто? Један разлог, како каже Times, јесте тај што се „у поређењу са злостављањем детета или брачног друга, малтретирање старијих углавном прикрива, делимично због тога што те особе осећају личну кривицу и одговорност када су жртве насиља своје деце, као и због тога што влада и локалне службе до сада нису пронашле начин да реше тај проблем“.

Ових неколико примера који показују шта се дешава широм света наводе нас да се питамо: Зашто је тако много старијих запостављено и малтретирано? Постоји ли нада да ће се ситуација побољшати? Која утеха постоји за старије?