Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Изабери живот да живиш‘

’Изабери живот да живиш‘

’Изабери живот да живиш‘

„Ставио [сам] пред вас живот и смрт, благослов и проклетство. Избери живот да живиш“ (ПОНОВЉЕНИ ЗАКОНИ 30:19).

1, 2. У ком смислу је човек створен по Божјем обличју?

 „НАЧИНИМО човека по обличју и по прилици нашој.“ Те Божје речи забележене су у првом поглављу Библије. После тога, „Бог створи човека по обличју своме; по обличју Божјему створи га“ (Постање 1:26, 27). Тако се први човек разликовао од свих других створења на Земљи. Личио је на свог Створитеља, јер је попут Бога могао да размишља и да показује љубав, правду, мудрост и моћ. Имао је савест која би му помагала да доноси одлуке које би биле добре за њега и које би се допадале његовом небеском Оцу (Римљанима 2:15). Једноставно речено, Адам је имао слободну вољу. Посматрајући свог земаљског сина, Јехова је за своје дело рекао: „Гле, све [је] добро“ (Постање 1:31; Псалам 95:6).

2 Као Адамови потомци, и ми смо створени по Божјем обличју. Међутим, да ли заиста имамо слободу избора у ономе што радимо? Иако Јехова има способност да унапред зна шта ће се десити, он не одређује унапред шта ћемо радити, као ни нашу судбину. Он никада не дозвољава да његовом земаљском децом управља нека предодређеност. Да бисмо разумели колико је важно да користимо своју слободну вољу како бисмо доносили исправне одлуке, размотримо најпре једну поуку коју извлачимо од Израелаца (Римљанима 15:4).

Слобода избора у Израелу

3. Која је била прва од Десет заповести, и како су верни Израелци изабрали да јој буду послушни?

3 „Ја сам Јехова, Бог твој, који сам те извео из земље египатске, из дома робовања“, рекао је Јехова Израелцима (Поновљени закони 5:6). Израелски народ је 1513. пре н. е. путем многих чуда био ослобођен из египатског ропства и зато није имао разлога да сумња у те речи. У првој од Десет заповести, Јехова је преко свог представника Мојсија објавио: „Нећеш имати других богова пред лицем мојим“ (Излазак 20:1, 3). Израелски народ је том приликом изабрао да слуша Бога. Они су добровољно одлучили да буду одани искључиво Јехови (Излазак 20:5; Бројеви 25:11).

4. (а) Какав је избор Мојсије ставио пред Израелце? (б) Какав избор стоји пред нама?

4 Око 40 година касније, Мојсије је на упечатљив начин подсетио следећу генерацију Израелаца на избор који је стајао пред њима. „Сведочим вам данас небом и земљом“, изјавио је, „да сам ставио пред вас живот и смрт, благослов и проклетство. Избери живот да живиш ти и потомство твоје“ (Поновљени закони 30:19). Слично томе, и ми данас можемо бирати. Да, можемо изабрати да верно служимо Јехови са изгледом на вечни живот или можемо изабрати да му не будемо послушни и да сносимо одговарајуће последице. Осмотримо примере два човека који су изабрали да потпуно другачије поступају.

5, 6. Шта је Исус Навин изабрао, и до чега је то водило?

5 Исус Навин је 1473. пре н. е. увео Израелце у Обећану земљу. Пред своју смрт, он је читавој тој нацији пружио један снажан подстрек и упутио следеће речи: „Ако не волите служити Јехови, изберите себи данас коме ћете служити: или богове којима су служили оци ваши с оне стране реке, или богове Амореја у чијој земљи наставате.“ Затим је, указујући на своју породицу, додао: „Ја и дом мој служићемо Јехови“ (Исус Навин 24:15).

6 Раније је Јехова подстакао Исуса Навина да буде храбар и јак, и да се чврсто држи Божјег Закона. Подстакао га је да дан и ноћ пажљиво чита књигу Закона, јер ће тако бити успешан (Исус Навин 1:7, 8). Тако је и било. Оно што је Исус Навин изабрао водило је до благослова. „Ништа не изоста од свега добра што Јехова беше обрекао дому Израеловом“, рекао је он. „Све се испуни“ (Исус Навин 21:45).

7. Шта су изабрали неки Израелци из Исаијиног времена, и какве је то последице имало?

7 За разлику од тога, погледајмо каква је била ситуација у Израелу око 700 година касније. Многи Израелци су до тада усвојили паганске обичаје. На пример, последњег дана у години народ се окупљао за трпезом пуном разноврсне укусне хране и доброг вина. То није било обично породично окупљање. То је била религиозна церемонија посвећена паганским божанствима. Пророк Исаија је забележио како је Бог гледао на то неверство: „Ви који Јехову напуштате, који свету гору моју заборављате, који гаду [„богу Среће“, NW] трпезу постављате и Менију [„богу Судбине“, NW] пехар пуните.“ Они су веровали да жетва зависи од тога да ли ће умилостивити ’бога Среће‘ и ’бога Судбине‘, а не од тога да ли имају Јеховин благослов. Међутим, својим бунтовним поступањем и самовољним избором они су запечатили своју судбину. „Ја вас мачу предајем!“, објавио је Јехова. „Сви ћете ви на колена пасти и заклани бити, јер сам ја вас звао, а ви се не одазвасте, говорих вам, а ви се не одазвасте, говорих вам, а ви не слушасте, но чинисте што је зло преда мном, изабрасте што ми није по вољи“ (Исаија 65:11, 12). Оно што су изабрали није било мудро и довело је до њиховог уништења, а богови Судбине и Среће нису могли да то спрече.

Како изабрати оно што је исправно

8. Према Поновљеним законима 30:20, шта је потребно да бисмо изабрали оно што је исправно?

8 Када је Мојсије подстакао Израелце да изаберу живот, истакао је три корака које су морали да предузму: „Да љубиш Јехову, Бога свога, да слушаш глас његов, и да се њега држиш“ (Поновљени закони 30:20). Осмотримо сваки од та три корака како бисмо могли да изаберемо оно што је исправно.

9. Како можемо показати да волимо Јехову?

9 Волети нашег Бога Јехову: Ми смо изабрали да служимо Јехови зато што га волимо. Обраћајући пажњу на упозоравајуће примере из времена Израелаца, ми се одупиремо свим искушењима како не бисмо починили неморал и избегавамо начин живота због којег бисмо могли да утонемо у свет материјализма (1. Коринћанима 10:11; 1. Тимотеју 6:6-10). Ми се чврсто држимо Јехове и његових наредби (Исус Навин 23:8; Псалам 119:5, 8). Пре него што су Израелци ушли у Обећану земљу, Мојсије их је подстакао: „Гле, учио сам вас законима и наредбама као што ми заповеди Јехова, Бог мој, да бисте их вршили у земљи, у коју идете да је заузмете. Држите их и извршујте их; то ће бити мудрост ваша и памет ваша пред народима, који ће, кад чују за ове законе, рећи: Овај је велики народ сасвим мудар и паметан!“ (Поновљени закони 4:5, 6). Сада је време да покажемо да волимо Јехову тако што ћемо његову вољу стављати на прво место у животу. Сигурно ћемо бити благословљени ако изаберемо да тако радимо (Матеј 6:33).

10-12. Које поуке извлачимо из онога што се догодило у Нојево време?

10 Слушати Божји глас: Ноје је био ’проповедник праведности‘ (2. Петрова 2:5). Практично сви људи претпотопног света били су заокупљени другим стварима и ’нису обратили пажњу‘ на Нојева упозорења. С каквим последицама? „Дође потоп и све их однесе.“ Исус је упозорио да ће и у наше време, током ’присутности Сина човечјег‘, бити слично стање. Оно што се догодило у Нојево време служи као снажно упозорење данашњим људима који су по свом личном избору решили да не слушају Божју поруку (Матеј 24:39).

11 Они који се исмевају упозорењима која долазе од Бога преко његових данашњих слугу треба да разумеју до чега ће довести њихова непослушност. Петар је о таквим људима рекао: „По сопственој жељи, они превиђају чињеницу да су небеса постојала од давнина и земља која се чврсто издизала из воде и усред воде Божјом речју; чиме је свет тог времена био уништен кад је био потопљен водом. А том истом речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожних људи“ (2. Петрова 3:3-7).

12 Упореди то са оним што су изабрали Ноје и његов дом. „Вером је Ноје, након што је добио божанско упозорење о ономе што се још није видело, показао страх пред Богом и саградио арку.“ Захваљујући томе што је послушао упозорење о предстојећем уништењу, његов дом је био спасен (Јеврејима 11:7). Покажимо да смо брзи да чујемо Божју поруку и затим послушно поступајмо у складу с њом (Јаков 1:19, 22-25).

13, 14. (а) Зашто је веома битно да се ’држимо Јехове‘? (б) На који начин треба да дозволимо Јехови, ’нашем лончару‘, да нас обликује?

13 Држати се Јехове: Да бисмо ’изабрали живот и живели‘, није довољно само да волимо Јехову и да га слушамо него морамо и да се ’држимо Јехове‘, то јест да истрајемо у вршењу његове воље. „Својом истрајношћу добићете своје душе“, рекао је Исус (Лука 21:19). Заправо, оно што изаберемо у том погледу открива шта нам је у срцу. „Срећан је човек који увек осећа страхопоштовање, а онај ко отврдне срце своје упада у невољу“, стоји у Библији (Пословице 28:14NW). Један пример тога је фараон из древног Египта. Након сваке од десет невоља које су задесиле Египат, фараон је отврднуо своје срце уместо да је показао страх од Бога. Јехова није присиљавао фараона да му буде послушан, већ је дозволио да тај поносни владар сам бира. У сваком случају, Јеховина воља је била извршена, а његово гледиште у вези с фараоном објаснио је апостол Павле када је написао: „Баш због тога сам те оставио, да бих у вези с тобом показао своју моћ, и да би се моје име објавило по целој земљи“ (Римљанима 9:17).

14 Вековима након ослобођења Израелаца од фараоновог тлачења, пророк Исаија је објавио: „Ал’ си ти, Јехова, ипак отац наш; ми смо глина и ти си нас градио [„а ти си наш лончар“, ДК], сви смо дело руку твојих“ (Исаија 64:8). Када дозвољавамо Јехови да нас обликује путем нашег личног студија и примене његове Речи, ми постепено облачимо нову личност. Постајемо блажи и прилагодљивији, те нам је тако лакше да се верно држимо Јехове зато што искрено желимо да му угодимо (Ефешанима 4:23, 24; Колошанима 3:8-10).

„Предај то“

15. Према Поновљеним законима 4:9, на коју је двоструку одговорност Мојсије подсетио Израелце?

15 Окупљеном израелском народу који се налазио на самом прагу Обећане земље, Мојсије је рекао: „Само пази на себе и добро бди над душом својом, свих дана живота свога, да не заборавиш оно што су очи твоје виделе, и да не изиђе то из срца твога; предај то синовима својим и синовима синова својих“ (Поновљени закони 4:9). Да би имали Јеховин благослов и успех у земљи коју је убрзо требало да наследе, Израелци су морали да испуне двоструку одговорност пред својим Богом Јеховом. Нису смели да забораве величанствене ствари које је Јехова учинио пред њиховим очима и требало је да то пренесу будућим нараштајима. Као Божји данашњи народ, морамо чинити исто ако желимо да ’изаберемо живот‘. А шта смо ми то видели својим очима што је Јехова учинио за нас?

16, 17. (а) Шта су мисионари који су обучени у Гилеаду успели да постигну у делу проповедања о Краљевству? (б) Да ли знаш некога ко је након многих година остао реван?

16 Веома смо радосни што видимо како је Јехова благословио дело проповедања и стварања ученика. Од 1943. када је основана Библијска школа Гилеад, мисионари у многим земљама предводе у делу стварања ученика. Дипломци те школе и дан-данас су ревни у проповедању о Краљевству, иако су у поодмаклим годинама, а неке спутавају и физичка ограничења. Један одличан пример је Мери Олсон, која је дипломирала у Гилеаду 1944. године. Она је служила као мисионар у Колумбији, затим у Уругвају и сада у Порторику. Иако је помало ограничавају здравствени проблеми које има због поодмаклих година, сестра Олсон и даље са одушевљењем проповеда. Пошто је научила шпански, она сваке седмице издваја време да би заједно с тамошњим објавитељима учествовала у служби проповедања.

17 Ненси Портер је још једна мисионарка која је доста запослена у делу проповедања. Она је дипломирала у Гилеаду 1947. и још увек служи на Бахамима, иако је удовица. „Поучавање других библијској истини јесте посебан извор радости“, каже сестра Портер у својој животној причи. a „То ми омогућује да имам редовну духовну рутину која мој живот чини организованим и стабилним.“ Када се сестра Портер и друге верне слуге осврну на свој живот, они не заборављају шта је Јехова све учинио. А ми? Да ли са цењењем гледамо на то како је Јехова благословио дело проповедања тамо где ми живимо? (Псалам 68:11NW).

18. Шта можемо сазнати читајући животне приче мисионара?

18 Импресионирани смо оним што су ови ветерани постигли и што још увек постижу. Охрабрени смо када читамо њихове животне приче, јер када видимо шта је Јехова учинио за те верне особе, још смо одлучнији да му служимо. Да ли редовно читаш такве узбудљиве извештаје који излазе у Кули стражари и да ли размишљаш о њима?

19. Како хришћански родитељи могу добро да искористе животне приче које се налазе у Кули стражари?

19 Мојсије је подсетио Израелце да не забораве ништа од онога што је Јехова учинио за њих и да те ствари чврсто држе у срцу све дане свог живота. Затим је додао још нешто: „Предај то синовима својим и синовима синова својих“ (Поновљени закони 4:9). Истините приче имају посебну драж. Младима су потребни добри примери. Неудате сестре могу доста научити од верних старијих сестара чије животне приче излазе у Кули стражари. Служба на другом говорном подручју унутар своје земље пружа и браћи и сестрама више могућности да буду запослени у проповедању добре вести. Родитељи, зашто не бисте употребили искуства верних мисионара из Гилеада и других како бисте подстакли своју децу да изаберу пуновремену службу?

20. Шта морамо радити да бисмо ’изабрали живот‘?

20 Дакле, како можемо ’изабрати живот‘? Тако што ћемо користити величанствени дар слободне воље да бисмо показали Јехови да га волимо и што ћемо наставити да дајемо све од себе у служби за њега докле год нам он пружа ту предност. „Јер“, као што је Мојсије рекао, „од тога зависи живот твој, и продужење дана твојих“ (Поновљени закони 30:19, 20).

[Фуснота]

a Видети чланак „Радосна и захвална упркос болном губитку“, објављен у Кули стражари од 1. јуна 2001, на странама 23-7.

Да ли се сећаш?

• Шта си научио из примера особа које су у свом животу изабрале потпуно другачије ствари?

• Које кораке морамо предузети да бисмо ’изабрали живот‘?

• Коју двоструку одговорност треба да испунимо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

„Ставио [сам] пред вас живот и смрт“

[Слика на 29. страни]

Слушање Божјег гласа донело је спасење Ноју и његовој породици

[Слика на 30. страни]

Мери Олсон

[Слика на 30. страни]

Ненси Портер