Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из друге књиге Псалама

Изабране мисли из друге књиге Псалама

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из друге књиге Псалама

КАО Јеховине слуге, ми очекујемо искушења и испите. „Сви који желе да живе у оданости Богу у Христу Исусу, биће такође прогоњени“, написао је апостол Павле (2. Тимотеју 3:12). Шта ће нам помоћи да издржимо кушње и прогонства, и да тиме докажемо своју беспрекорност Богу?

Друга од пет збирки псалама пружа такву помоћ. Псалми 42-72 показују нам да се, уколико желимо да издржимо кушње, морамо потпуно поуздати у Јехову и научити да чекамо на избављење од њега. Каква драгоцена поука за нас! Порука коју налазимо у другој књизи Псалама, као и у осталим деловима Божје Речи, заиста је „жива и има моћ“ чак и данас (Јеврејима 4:12).

ЈЕХОВА ЈЕ НАМА „УТОЧИШТЕ И СИЛА“

(Псалам 42:1–50:23)

Један Левит је у изгнанству. Тужан због тога што не може да обожава Јехову у његовом светилишту, он теши себе речима: „Што клонеш душо моја, и што жалиш у мени? Уздај се у Бога“ (Псалам 42:6, 11, 43:5). Овај стих, који се више пута понавља, повезује три строфе 42. и 43. псалма у једну песму. У 44. псалму налази се молитва за Јуду — народ који је био у невољи, можда због тога што је био под претњом асирског напада у данима краља Језекије.

Песма о краљевом венчању, то јест 45. псалам, пророчански говори о Месијанском Краљу. Наредна три псалма приказују Јехову као ’уточиште и силу‘, ’краља највећег над свом земљом‘ и ’силног бранича‘ (Псалам 46:2; 47:3; 48:4). Како 49. псалам лепо показује да ниједан човек не може „искупити човека“! (Псалам 49:8). Првих осам псалама из друге збирке приписују се Корејевим синовима. Девети, то јест 50. псалам, саставио је Асаф.

Одговори на библијска питања:

44:20 — Шта су „пећине шакалске“? Псалмиста је можда говорио о бојном пољу, где они који изгину постају храна шакалима.

45:14, 15а — Ко је „кћи краљева“ коју „краљу воде“? То је кћи ’Краља вечности‘, Јехове Бога (Откривење 15:3). Она представља прослављену скупштину од 144 000 хришћана, које Јехова усваја као своју децу тако што их помазује својим духом (Римљанима 8:16). Та Јеховина „кћи“, ’припремљена као невеста украшена за свог мужа‘, биће доведена свом младожењи, Месијанском Краљу (Откривење 21:2).

45:15б, 16 — Кога представљају „девојке“? Оне представљају „велико мноштво“ правих обожавалаца, који се придружују помазаном остатку и подупиру га. Пошто „долазе из велике невоље“, они ће бити на земљи када се венчање Месијанског краља на небу буде завршавало (Откривење 7:9, 13, 14). Тада ће они бити у ’весељу и радости‘.

45:17 — На који ће начин синови доћи на место краљевих отаца? Када се Исус родио на земљи, он је имао праочеве. Они ће постати његови синови када их ускрсне из мртвих током Хиљадугодишње владавине. Неки од њих ће бити постављени за ’кнезове на земљи‘.

50:2 — Зашто се за Јерусалим каже да је ’диван у лепоти својој‘? То није речено због изгледа тог града, већ због тога што га је Јехова користио и дао му славу тиме што је тамо поставио свој храм и учинио га престоницом својих помазаних краљева.

Поука за нас:

42:2-4. Попут кошуте у сушном пределу која чезне за водом, Левит је чезнуо за Јеховом. Његова жалост због тога што није могао да обожава Јехову у његовом светилишту била је толико велика да су му ’сузе храна‘ постале — изгубио је апетит. Зар не треба и ми да развијамо тако дубоко цењење за обожавање Јехове у друштву наших суверника?

42:5, 6, 11; 43:3-5. Ако смо из неког разлога који је ван наше контроле привремено одвојени од хришћанске скупштине, размишљање о лепим тренуцима које смо провели с браћом може нас охрабрити. Иако би у почетку те успомене могле допринети да се осећамо још усамљеније, оне нас ипак подсећају на то да је Бог наше уточиште и да треба да чекамо на њега за помоћ.

46:2-4. Каква год невоља да нас задеси, морамо имати непоколебљиво поуздање у то да је ’Бог нама уточиште и сила‘.

50:16-19. Ко год говори преваре и чини зло нема право да представља Бога.

50:20. Треба да прелазимо преко грешака других уместо да једва чекамо да их јавно разоткријемо (Колошанима 3:13).

„БОГА МИРНО ЧЕКАЈ, ДУШО МОЈА“

(Псалам 51:1–71:24)

Ова група псалама започиње Давидовом усрдном молитвом након греха са Витсавејом. Псалми 52-57 показују да Јехова избавља оне који бацају бреме на њега и од њега чекају спасење. У Псалмима 58-64 види се да је Давид у свим својим невољама на Јехову гледао као на своје уточиште. Певао је: „Само се у Богу смири [„Бога мирно чекај“, NW], душо моја, јер од њега је надање моје“ (Псалам 62:6).

Блискост с нашим Избавитељем требало би да нас покрене да ’запевамо славу имена његовога‘ (Псалам 66:2). Јехова се у 65. псалму слави као Бог који великодушно даје, у 67. и 68. псалму као Бог који спасава, а у 70. и 71. псалму као Бог који пружа уточиште.

Одговори на библијска питања:

51:14 — На шта се односи „дух спреман“ за који се Давид молио да га подржи? То се не односи на Божју спремност да помогне Давиду нити на Јеховин свети дух већ на Давидов дух, то јест његов став. Он је молио Бога да му да жељу да чини оно што је исправно.

53:2 — У ком смислу је особа која пориче постојање Бога ’безумна‘? Овде се израз ’безумност‘ не односи на недостатак интелигенције. На основу тога што је у Псалму 53:2-5 описан морални слом може се видети да се реч безумност односи на моралну безосећајност.

58:4-6 — У ком смислу су зли попут змије? Лажи које они говоре о другима налик су змијском отрову. Они трују добру репутацију својих жртава. „Као глухе гује које ухо своје затискују“, зли не слушају упутства и исправке.

58:8 — Како се зли ’разливају као вода кад прекипи‘? Давид је можда мислио на воде неких бујичних долина у Обећаној земљи. Премда обилне падавине могу нагло да подигну ниво воде у таквој долини, та вода брзо отиче и нестаје. Давид се молио да зли брзо нестану.

68:14 — Шта значи то да су се ’голубичина крила сребром покрила, а перје јој жутим златом‘? Неким голубовима сивоплаве боје светлост се прелива на одређеним деловима перја. Када сунце својом златном светлошћу обасја њихово перје, оно добија сребрнасту боју. Давид је можда упоредио победничке израелске ратнике који се враћају из битке са таквом голубицом — вештом у летењу и сјајног изгледа. Неки изучаваоци кажу да се овај опис може односити и на неко уметничко дело узето као ратни плен. Било како било, Давид је указивао на победе над непријатељима које је Јехова дао свом народу.

68:19 — Ко су били ’људи узети као дарови‘? То су били мушкарци који су били међу заробљенима приликом освајања Обећане земље. Они су касније добили задатак да помажу Левитима (Јездра 8:20).

68:31 — Шта значи молба да Јехова „запрети звери у риту“? Давид је непријатеље Јеховиног народа сликовито назвао зверима и молио је Бога да им запрети, то јест да држи под контролом њихову способност да науде другима.

69:24 — Шта значи израз „бедра се њихова непрестано тресла“? Мишићи бедара су од пресудне важности за напоран рад, као што је подизање и ношење тешког терета. Бедра која се тресу представљају губитак снаге. Давид се молио да његови непријатељи изгубе снагу.

Поука за нас:

51:3-6, 19. Ако починимо грех, не треба да се удаљимо од Јехове Бога. Уколико се покајемо, можемо бити уверени да ће нам он указати милосрђе.

51:7, 9-12. Будући да смо наследили грешност, можемо тражити опроштај од Јехове ако починимо грех. Такође му се можемо молити да нас очисти, ојача, да нам помогне да из срца уклонимо грешне склоности и да будемо непоколебљиви.

51:18. Давидови греси су угрозили добробит целог народа. Зато се он молио Богу да покаже своју доброту према Израелу. Када починимо озбиљан грех, можемо нанети срамоту Јеховином имену и скупштини. Треба да се молимо Богу да исправи штету коју смо можда проузроковали.

52:8. Уколико смо послушни Јехови и спремно прихватамо његову дисциплину, можемо бити „као маслина зелена у дому Јеховиноме“ — блиски с Јеховом и продуктивни у његовој служби (Јеврејима 12:5, 6).

55:5, 6, 13-15, 17-19. Давиду је велики бол нанело то што је његов син Авесалом сковао заверу против њега и што га је издао његов поверљиви саветник Ахитофел. Међутим, то није умањило Давидово поуздање у Јехову. Не смемо дозволити да због емоционалног бола наше поуздање у Бога ослаби.

55:22 (ДК). Како можемо бацити бреме на Јехову? Тако што му (1) кажемо у молитви шта нас брине, (2) у његовој Речи и организацији потражимо вођство и подршку и (3) учинимо оно што у разумној мери можемо како би нам било лакше (Пословице 3:5, 6; 11:14; 15:22; Филипљанима 4:6, 7).

56:9. Јехова је свестан не само наше ситуације већ и тога како она у емотивном погледу утиче на нас.

62:12. Бог не зависи ни од каквог извора енергије. Он сам је извор снаге. ’Крепост је у Бога‘.

63:4. Божја ’милост је боља од живота‘ јер без ње живот нема смисла. Мудро је да развијамо пријатељство с Јеховом.

63:7. Ноћ може бити одлично време за медитирање пошто је тада тишина и нема шта да нас омета.

64:3-5. Оговарање може уништити нечије добро име. Не треба да слушамо оговарање, нити да ми оговарамо друге.

69:5. Да бисмо сачували мир, понекад је мудро да ’вратимо‘ нешто другој особи — да се извинимо, чак и ако смо уверени да нисмо погрешили.

70:1-5. Јехова чује ако му се молимо када нам је помоћ јако потребна (1. Солуњанима 5:17; Јаков 1:13; 2. Петрова 2:9). Бог може дозволити да наша кушња траје, али ће нам дати мудрост да се суочимо с њом и снагу да издржимо. Неће дозволити да будемо искушани изнад онога што можемо поднети (1. Коринћанима 10:13; Јеврејима 10:36; Јаков 1:5-8).

71:5, 17. Давид је стекао храброст и снагу тако што се уздао у Јехову од младости, чак и пре него што се супротставио филистејском диву Голијату (1. Самуилова 17:34-37). Млади чине добро ако се у свему што раде ослањају на Јехову.

„Славе његове нека се сва земља напуни!“

Последња песма у другој збирци псалама, то јест 72. псалам, говори о Соломоновој владавини, наговештавајући тиме какви ће услови владати под Месијином владавином. Какви дивни благослови су ту описани — посвуда мир, нема тлачења и насиља, обиље жита на земљи! Да ли ћемо бити међу онима који ће уживати у овим и другим благословима Краљевства? Бићемо, ако смо попут псалмисте спремни да чекамо на Јехову, тражећи од њега уточиште и снагу.

„Свршетак молитава Давида“ гласи овако: „Благословен Јехова, Бог Израелов, који једини чудеса чини! И благословено славно име његово увек! Славе његове нека се сва земља напуни! Амин! Амин!“ (Псалам 72:18-20). Благосиљајмо и ми целим срцем Јехову и хвалимо његово славно име.

[Слика на 9. страни]

Да ли знаш кога представља „кћи краљева“?

[Слика на странама 10, 11]

За Јерусалим се каже да је ’диван у лепоти својој‘. Да ли знаш зашто?