Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте заиста срећни?

Да ли сте заиста срећни?

Да ли сте заиста срећни?

МОЖДА сте себи већ поставили следеће питање: ’Да ли сам заиста срећан?‘ Социолози на разне начине покушавају да сазнају какав би био одговор на ово питање, што није нимало лак задатак. Процењивање тога колико је неко срећан може се упоредити с покушајем да се измере осећања која човек има према жени коју воли, или да се измери жалост која се јавља када се деси смрт у породици. Емоције се не могу измерити. Међутим, изучаваоци увиђају једну основну истину: Сви људи имају потенцијал да буду срећни.

Иако имамо урођен потенцијал да будемо срећни, озбиљни проблеми су човечанству донели праву најезду несреће. Ево једног примера: У неким градовима, сида је однела толико жртава да на гробљима више нема места. Власти су дозволиле да се отворе старији гробови како би се тамо сахраниле недавно преминуле особе. У неким деловима Африке, израда мртвачких ковчега је најчешће запослење. У којем год делу света да живите, свуда су тужни изрази лица уобичајени код оних који пате од неке озбиљне болести или су изгубили неког рођака или пријатеља.

А каква је ситуација у богатијим земљама? Изненадна промена околности може лишити финансијске сигурности и оне који се томе уопште нису надали. У Сједињеним Државама, многи пензионери су морали поново да почну да раде, јер су остали без пензије. Често читава породична уштеђевина оде на трошкове лечења. „Срце ми се сломи кад ми дођу људи који се боре са здравственим проблемима и огромним издацима“, каже један правни саветник. „Много пута морате да им кажете: ’Мораћете да продате кућу.‘“ Међутим, шта је са онима који немају финансијских проблема? Да ли постоји нешто што и њих може учинити несрећнима?

У том погледу, неки су попут познатог композитора Ричарда Роџерса. За њега је речено: „Мало је оних који су попут њега забављали толико много људи.“ Међутим, иако су његове песме доприносиле лепом расположењу других, он сам је патио од хроничне депресије. Достигао је два циља за којима многи теже – имао је и новац и славу. Међутим, да ли је био срећан? Један биограф је запазио: „[Роџерс] је у свом послу био изузетно успешан, имао је лагодан живот и освојио је две Пулицерове награде. Међутим, често је био несрећан и депресиван.“

Као што сте можда и сами запазили, срећа коју људи траже у богатству често се покаже као илузија. Једна новинарка која пише за канадски лист The Globe and Mail из Торонта и пружа савете о финансијским улагањима, поменула је да многи добростојећи људи осећају „усамљеност и празнину“. Према једном финансијском саветнику, када богати родитељи своју децу обасипају новцем и оним што се новцем може купити, „обично тиме сеју семе које ће касније израсти у несрећу“.

Постоји ли чврст темељ за срећу?

Да би један цвет напредовао, потребно му је добро земљиште, вода и одговарајући климатски услови. Слично томе, изучаваоци увиђају да одређени фактори доприносе срећи. У те факторе спадају добро здравље, добар посао, квалитетна храна, кров над главом и одећа, осећај креативне испуњености и прави пријатељи.

Вероватно ћете се сложити да ти фактори доста утичу на срећу. Међутим, постоји нешто још важније. Треба да упознамо „срећног Бога“, чије је име Јехова (1. Тимотеју 1:11). Како нам то може помоћи? Јехова нас је створио с потенцијалом да будемо срећни. Логично је онда да он зна шта нас заиста може учинити срећнима. Следећи чланак описује како он може помоћи свим људима, где год и у каквим год околностима да живе, да буду срећни, и то заувек.

[Слика на 4. страни]

За срећу су потребни одређени фактори, баш као што су и биљци потребни услови да би цветала

[Извор слике на 3. страни]

© Gideon Mendel/CORBIS