Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сигуран водич до среће

Сигуран водич до среће

Сигуран водич до среће

СВИ људи имају право да ’траже срећу‘. То је било гледиште оних који су саставили Декларацију независности Сједињених Америчких Држава. Међутим, тражити нешто није исто што и наћи то. Премда многи млади људи теже за каријером у свету забаве и спорта, колико њих познајете који су стварно постигли успех који су толико желели? „Највероватније вам то неће поћи за руком“, рекао је један познати певач који зна колико тога мора да се жртвује како би неко постао успешан музичар.

Ако понекад имате осећај да вам срећа измиче, немојте се обесхрабрити. Уколико на исправан начин тражите срећу, пронаћи ћете је. Зашто то можемо рећи? Претходни чланак је указао на „срећног Бога“, Јехову (1. Тимотеју 1:11). Јехова Бог преко Библије пружа вођство како се у нашој тежњи за срећом не бисмо разочарали. Он нам може помоћи да савладамо уобичајене разлоге за тугу. На пример, размотримо какву нам он утеху пружа када умре неко кога волимо.

Када умре неко кога волимо

Да ли се о смрти може рећи ишта добро? Смрт раздваја родитеље од деце и децу од родитеља. Раставља блиске пријатеље и уноси несигурност у породицу. Срећне породице могу бити потпуно савладане жалошћу због смрти.

Свима нам је јасно да је смрт права трагедија. Међутим, неки људи поричу ту реалност и представљају смрт као благослов. Запазите шта се десило након што је у августу 2005. ураган Катрина погодио Мексички залив. На сахрани једне жртве тог урагана, свештеник је рекао: „Катрина га није убила. Бог га је позвао кући.“ У једној другој прилици, добронамерни здравствени радник је рекао једној ћерки да не брине, јер је Бог узео њену мајку на небо. Ћерка је плакала: „Зашто, зашто је морао да је узме од мене?“

Јасно је да те погрешне представе о смрти углавном не успевају да утеше ожалошћене. Зашто? Јер оне не откривају истину о смрти. Што је још горе, оне приказују Бога као некога ко отима људе од њихових породица и пријатеља на један ужасан, болан начин. Уместо да Бог за њих буде извор утехе, он је представљен као зликовац који је одговоран за ту трагедију. Међутим, Божја Реч открива истину о смрти.

У Библији се смрт назива непријатељем. Упоређена је с краљем који влада човечанством (Римљанима 5:17; 1. Коринћанима 15:26). Смрт је толико моћан противник да јој се ниједан човек не може одупрети. Свака нама драга особа која умре само је још једна од њених небројених жртава. Ова библијска истина добро објашњава зашто осећамо жалост и беспомоћност када умре неко кога волимо. Она такође потврђује да су наша осећања нормална. Међутим, да ли Бог користи смрт, тог моћног непријатеља, како би наше вољене однео на небо? Нека Библија пружи одговор.

У Проповеднику 9:5, 10 стоји: „Мртви ништа не знају... Нема ни дела ни мисли, ни знања, ни мудрости у пределу смрти у који идеш.“ На шта се односи израз ’предео смрти‘? То је превод хебрејског израза шеол, што се односи на општи гроб у који људи иду када умру. У гробу су мртви потпуно неактивни, не крећу се, не осећају ништа нити размишљају. Њихово стање се може упоредити с дубоким сном. a На тај начин, Библија јасно показује да Бог не узима наше вољене како би били с њим на небу. Након смрти, они беживотно леже у гробу.

Исус је потврдио ту истину када је његов пријатељ Лазар умро. Он је смрт упоредио са спавањем. Да је Лазар отишао на небо како би био са Свемоћним Богом, не би се могло назвати добрим делом то што га је Исус вратио на земљу где ће касније поново умрети. У надахнутом запису о том догађају каже се да је Исус дошао на Лазарев гроб и узвикнуо: „Лазаре, изађи!“ Даље се каже: „И умрли изађе.“ Лазар је оживео. Исус је знао да Лазар није био негде ван земље. Он је био у гробу, у беживотном стању (Јован 11:11-14, 34, 38-44).

Тај догађај записан у Библији помаже нам да разумемо да смрт није средство путем ког Бог преноси људе са земље на небо. То што знамо да Бог није узрок наше жалости може нас привући њему. Такође можемо бити сигурни да он потпуно разуме колику нам тугу и бол смрт наноси. Библијска истина о стању мртвих такође доказује да мртви не пате у пакленој ватри или чистилишту, већ су у беживотном стању у гробу. Дакле, успомена на наше вољене не треба да буде прожета одбојношћу према Богу или страхом од непознатог. Осим тога, Јехова у Библији пружа још већу утеху.

Нада доприноси срећи

Стихови које смо осмотрили показују да је нада један важан чинилац у постизању среће. Реч „нада“ се у Библији користи у смислу сигурног очекивања нечег доброг. Да бисмо видели како нада већ сада може допринети срећи, вратимо се на Лазарево ускрсење.

Исус је ово чудо учинио из најмање два разлога. Један је био да отклони тугу Марте, Марије и њихових пријатеља. Поново су могли да уживају у друштву вољене особе. Међутим, Исус је рекао Марти и други, важнији разлог: „Зар ти нисам рекао да ћеш, ако будеш веровала, видети Божју славу?“ (Јован 11:40). У Филипсовом преводу Новог завета (The New Testament in Modern English), последњи део реченице преводи се као „чудо које Бог може да учини“. Враћајући Лазара у живот, Исус је пружио предслику онога што Јехова Бог може и што ће урадити у будућности. Ево детаљнијег објашњења о ’чуду које Бог може да учини‘.

Исус је према Јовану 5:28, 29 рекао: „Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће.“ То значи да ће сви мртви који су у гробу, укључујући и наше вољене, бити враћени у живот. Дела апостолска 24:15 откривају нешто више о том величанственом догађају: ’Биће ускрсење и праведника и неправедника.‘ Дакле, чак и ’неправедници‘, многи људи који нису познавали Јехову и нису му служили, у будућности ће добити прилику да стекну Божју наклоност.

Где ће се одиграти ускрсење? У Псалму 37:29 стоји: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати.“ Замислите шта ће све то значити! Породице и пријатељи које је смрт раставила поново ће се срести овде на земљи. Док размишљамо о том времену када ћемо поново бити с онима у чијем смо друштву уживали, сасвим је разумљиво да нам срце заигра од радости.

Јехова жели да будемо срећни

Осмотрили смо два начина на која нам Јехова помаже да будемо срећнији упркос проблемима. Као прво, он нам преко Библије пружа потребно знање и вођство како бисмо се успешно суочавали с њима. Осим што нам помажу да се суочимо са жалошћу која се јавља због смрти, библијски савети нам такође могу помоћи да изађемо на крај са економским и здравственим проблемима. Могу нам дати снагу да поднесемо неправде у друштву, као и политичке немире. Примењивање тих савета може нам помоћи да изађемо на крај и с неким личним проблемима.

Осим тога, проучавајући Библију стичемо наду која превазилази све што људско друштво може да понуди. Ускрсење пријатеља и чланова породице део је наде коју Библија пружа. Нешто више о томе говори се у Откривењу 21:3, 4: „Сам Бог биће с њима. И он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше.“ То значи да ће ускоро заувек нестати све што нам сада проузрокује жалост. Оно што Библија обећава обистиниће се, а у томе можете и ви уживати. Лакше нам је већ самим тим што знамо да долазе боља времена. Још један разлог за срећу може да буде и то што знамо да не постоји вечна патња након смрти.

Да то илуструјемо: Пре неколико година, Марија је посматрала свог супруга како пати и умире од рака. Врло брзо након његове смрти, била је присиљена да због финансијских проблема са три ћерке оде из своје куће. Две године касније, Марија је сазнала да болује од рака. Имала је две озбиљне операције и сваки дан трпи јаке болове. Упркос тим проблемима, она толико позитивно размишља да чак храбри и друге. Како успева да остане срећна?

Марија каже: „Када имам неки проблем, гледам да не мислим много о себи. Трудим се да не постављам питања као што су: ’Зашто баш ја? Зашто морам овако да патим? Зашто сам морала да се разболим?‘ Негативно размишљање црпи снагу. Уместо тога, усмеравам своју снагу на служење Јехови и помагање другима. То ми доноси срећу.“

Коју улогу нада игра у Маријином животу? Она целим срцем ишчекује будућност када ће Јехова отклонити болести и друге проблеме који муче човечанство. Када иде у болницу због терапије, она о својој нади прича и другим пацијентима оболелим од рака, који су често клонули духом. Колико Марији значи нада? Она каже: „Често размишљам о ономе што Библија каже у Јеврејима 6:19, где Павле описује наду као сидро душе. Без тог сидра, били бисмо попут брода ког носи олујни ветар. Међутим, ако нас то сидро држи, бићемо сигурни упркос томе што се суочавамо с проблемима који су попут олује.“ Та ’нада вечног живота што га је Бог, који не може да лаже, обећао‘ помаже Марији да и даље буде срећна. То је нада која може помоћи и вама (Титу 1:2).

Путем проучавања Библије, можете пронаћи праву срећу упркос проблемима с којима се суочавате. Међутим, можда се питате коју практичну вредност има проучавање Библије. Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам из Светог писма покажу одговоре који су вам потребни како бисте заиста били срећни. И док чекамо остварење наде коју Јехова даје, и ви можете бити међу онима о којима се говори у следећем стиху: „Примакнуће [им] се радост и весеље и бежаће туга и јадиковање“ (Исаија 35:10).

[Фуснота]

a У делу Encyclopædia Britannica (2003), шеол је описан као „место где нема ни бола ни задовољства, ни кажњавања ни награђивања“.

[Слика на 5. страни]

Само библијска истина може ублажити тугу

[Слика на 7. страни]

Библијска нада у ускрсење доприноси срећи