Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, изаберите да служите Јехови

Млади, изаберите да служите Јехови

Млади, изаберите да служите Јехови

„Изберите себи данас коме ћете служити“ (ИСУС НАВИН 24:15).

1, 2. Које неисправне врсте крштавања постоје у хришћанском свету?

 „ПУСТИТЕ да [деца] постану хришћани када буду могла да упознају Христа.“ Писац по имену Тертулијан забележио је ове речи пред крај другог века н. е. Он није одобравао крштење беба, праксу која је почела да се уводи у отпадничко хришћанство његовог времена. Насупрот Тертулијану и Библији, црквени отац Августин тврдио је да се крштењем чисти наслеђени грех и да су бебе које умру некрштене проклете. Због таквог веровања почело је да се практикује крштавање беба у најкраћем могућем року након рођења.

2 Многе веће цркве хришћанског света још увек крштавају бебе. Штавише, у прошлости су владари и верске вође такозваних хришћанских народа прибегавали насилном покрштавању покорених „пагана“. Међутим, за крштавање беба и насилно покрштавање не постоји темељ у Библији.

Не постоји крштавање без личне сагласности

3, 4. Шта може помоћи деци родитеља који служе Јехови да сама донесу исту одлуку?

3 Библија показује да Бог гледа на малу децу као на свету чак и ако је само један њихов родитељ веран хришћанин (1. Коринћанима 7:14). Да ли су због тога таква деца предане Јеховине слуге? Нису. Међутим, деца коју одгајају родитељи који су предани Јехови добијају поуку која им може помоћи да сами донесу одлуку да се предају Богу. Мудри краљ Соломон је написао: „Чувај, сине, поучења оца свога, и науке мајке своје не напуштај... Оне ће те водити на твоме путу; када заспиш чуваће те, разговараће те када се пробудиш. Јер поука је свећњак, наука је светлост, опомене и карање то су вођи на путу живота“ (Пословице 6:20-23).

4 Вођство које пружају хришћански родитељи може бити заштита за младе, под условом да желе да га следе. Соломон је навео и следеће: „Мудар син је радост оца свога, а луд син је жалост мајке своје.“ „Слушај, сине, и буди ми мудар, срце своје на прав пут управи“ (Пословице 10:1; 23:19). Дакле, да би вам користила родитељска поука, ви млади морате спремно прихватити савете и дисциплиновање. Ви се нисте родили мудри, али можете ’бити мудри‘ и следити ’пут живота‘.

Шта је усмеравање размишљања?

5. Који је савет Павле дао деци и очевима?

5 Апостол Павле је написао: „Децо, слушајте своје родитеље у Господу, јер је то праведно: ’Поштуј свог оца и мајку‘, што је прва заповест с обећањем: ’Да ти добро буде и да дуго останеш на земљи.‘ А ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:1-4).

6, 7. Шта подразумева подизање детета у „усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“, и зашто се за такав утицај родитеља не може рећи да је неисправан?

6 Да ли хришћански родитељи неправедно утичу на своју децу тиме што их одгајају у „дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“? Не. Ко може да осуди родитеље што поучавају своју децу ономе што сматрају да је исправно и корисно? Нико не осуђује атеисте што уче своју децу да нема Бога. Католици и православци из осећаја обавезе према својој цркви поучавају децу својој вери и ретко кад су критиковани због тога. Слично томе, ни Јеховине сведоке не треба осуђивати да манипулишу умом своје деце када их одгајају да усвоје Јеховин начин размишљања о основним библијским истинама и моралним начелима.

7 Према једном делу, изворна грчка реч која се у Ефешанима 6:4 преводи са ’усмеравање размишљања‘, указује на процес којим се „тежи да се коригује ум, да се исправи оно што је погрешно, да се побољша став према Богу“ (Theological Dictionary of the New Testament). Шта ако се млада особа одупире родитељском васпитању због притиска вршњака и жеље да се прилагоди њима? За кога се може рећи да врши штетан притисак — за родитеље или за вршњаке те младе особе? Ако вршњаци врше притисак на младу особу да се дрогира, опија или упушта у неморал, треба ли критиковати родитеље што настоје да исправе размишљање свог детета и помогну му да сагледа последице тако опасног понашања?

8. На који се начин Тимотеј ’уверио‘?

8 Апостол Павле је младом Тимотеју написао: „Остани у ономе што си научио и у шта си уверен, знајући од кога си то научио и да од најранијег детињства познајеш свете списе, који те могу учинити мудрим за спасење вером у Христа Исуса“ (2. Тимотеју 3:14, 15). Тимотеју су мајка и бака још од раног детињства помагале да упозна Свето писмо и да на таквом темељу изгради чврсту веру у Бога (Дела апостолска 16:1; 2. Тимотеју 1:5). Касније, када су постале хришћанке, оне нису приморавале Тимотеја да верује, него су га ’уверавале‘ својим логичним резоновањем које се заснивало на ономе што су знале из Писма.

Јехова те позива да изабереш

9. (а) Чиме је Јехова обдарио своја створења, и из ког разлога? (б) Како је Божји јединорођени Син користио своју слободну вољу?

9 Јехова је могао да створи створења која би била попут робота, програмирана да врше његову вољу, без могућности да сама одлучују. Али није. Он их је обдарио слободном вољом. Богу је драго када су му његова створења подложна зато што то желе. Њему је драго када види да му људи које је створио, како стари тако и млади, служе зато што га воле. Најбољи пример подложности Јеховиној вољи из љубави пружа његов јединорођени Син, о коме је он рекао: „Ово је мој Син, вољени, кога признајем“ (Матеј 3:17). Тај Син првенац је свом Оцу рекао: „Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје, и закон је твој дубоко у мени“ (Псалам 40:8NW; Јеврејима 10:9, 10).

10. Шта је неопходно да би смо служили Јехови на њему прихватљив начин?

10 Јехова очекује да они који му служе под вођством његовог Сина буду спремни да се подложе његовој вољи. Псалмиста је пророчански певао: „У дан рата твога народ твој је спреман за те [’спремно ће се понудити‘, NW]. Украшена светошћу, као роса из зорина крила, младост твоја ка теби прилази“ (Псалам 110:3). Јеховина целокупна организација, како небески тако и земаљски део, функционише на темељу тога што се сви из љубави подлажу Божјој вољи.

11. Који избор стоји пред младима које одгајају хришћански родитељи?

11 Зато ви млади треба да разумете да вас ни родитељи ни хришћанске старешине из скупштине неће приморавати да се крстите. Жеља да служите Јехови мора потицати од вас. Исус Навин је овако рекао Израелцима: „Служите [Јехови] верно и истинито... Изберите себи данас коме ћете служити“ (Исус Навин 24:14-22). Слично томе, и ви морате сами изабрати да ли ћете се предати Јехови и посветити живот вршењу његове воље.

Прихвати своју одговорност

12. (а) Иако родитељи могу поучавати своју децу, шта не могу урадити уместо њих? (б) Када млада особа постаје одговорна пред Јеховом за своје изборе?

12 Долази време када вас младе више неће штитити верност ваших родитеља (1. Коринћанима 7:14). Ученик Јаков је написао: „Ако неко зна да чини оно што је исправно, а ипак то не чини, то му је грех“ (Јаков 4:17). Као што ни деца не могу служити Богу уместо својих родитеља, тако ни родитељи не могу служити Богу уместо своје деце (Језекиљ 18:20). Да ли си упознао Јехову и његове намере? Да ли си довољно одрастао да би могао разумети оно што си научио и почети да развијаш лични однос с њим? Зар не би онда било разумно мислити да Бог сматра да си способан да одлучиш да ли ћеш му служити?

13. Која би питања било добро да некрштени млади поставе себи?

13 Да ли си некрштена млада особа коју подижу побожни родитељи и долазиш на хришћанске састанке, и чак учествујеш у проповедању добре вести о Краљевству? Ако је твој одговор потврдан, онда се искрено упитај: ’Зашто ја то радим? Да ли долазим на састанке и идем у службу проповедања зато што то моји родитељи очекују од мене или зато што желим да обрадујем Јехову?‘ Да ли си лично испитао шта је „добра и прихватљива и савршена Божја воља“? (Римљанима 12:2).

Зашто одлагати крштење?

14. Који библијски примери показују да крштење не треба беспотребно одлагати?

14 „Шта ме спречава да се крстим?“ Један Етиопљанин који је поставио то питање јеванђелизатору Филипу управо је сазнао да је Исус Месија. Међутим, довољно је познавао Писмо да би разумео да не треба одлагати да јавно обзнани да ће од сада служити Јехови као члан хришћанске скупштине, и то му је донело велику радост (Дела апостолска 8:26-39). Слично томе, жена по имену Лидија чије је срце било ’широм отворено да обрати пажњу на оно што је говорио Павле‘ одмах се крстила, а то су урадили и њени укућани (Дела апостолска 16:14, 15). Тако је и тамничар у Филипима слушао Павла и Силу док су му ’говорили Јеховину реч‘, и „он и његови, одмах се крстише“ (Дела апостолска 16:25-34). Дакле, ако знаш основне ствари о Јехови и његовим намерама, искрено желиш да вршиш његову вољу, на добром си гласу у скупштини, редовно долазиш на састанке и учествујеш у проповедању добре вести о Краљевству, зашто би одлагао крштење? (Матеј 28:19, 20).

15, 16. (а) Које погрешно размишљање може спречавати неке младе да се крсте? (б) Како предање и крштење служе младима као заштита?

15 Да ли можда оклеваш са предузимањем овог важног корака због страха да ћеш бити одговоран ако нешто погрешиш? Ако да, размисли о следећем: Да ли би се устручавао да прибавиш возачку дозволу једноставно зато што се плашиш да би једног дана могао направити судар? Наравно да не би! Тако исто не треба да оклеваш да се крстиш ако испуњаваш услове за то. У ствари, ако предаш живот Јехови и одлучиш да вршиш његову вољу, тада ћеш бити снажно мотивисан да ни на који начин не погрешиш (Филипљанима 4:13). Млади, схватите да одлагањем крштења не можете избећи одговорност. Када достигнете узраст да постајете одговорни Јехови, ви му одговарате за своје поступање било да јесте или да нисте крштени (Римљанима 14:11, 12).

16 Многи Сведоци широм света сматрају да им је пуно помогло то што су одлучили да се крсте када су били млади. Узмимо као пример једног 23-годишњег Сведока из Западне Европе. Он се крстио са 13 година и сећа се да га је то подстакло да пази да не подлегне ’жељама својственим младости‘ (2. Тимотеју 2:22). Још као млад одлучио је да буде пуновремени објавитељ. Данас је радостан што служи у једној подружници Јеховиних сведока. Све младе који изаберу да служе Јехови, укључујући и тебе, чекају богати благослови.

17. На којим пољима је неопходно да запажамо шта је „Јеховина воља“?

17 Предање и крштење представљају почетак живота у којем узимамо у обзир Јеховину вољу у свему што радимо. Наше предање Богу подразумева и да ’искупљујемо време‘. Како то радимо? Тако што време које бисмо иначе утрошили на испразне ствари сада користимо да бисмо дубоко проучавали Библију, редовно долазили на састанке и у што већој мери учествовали у проповедању ’добре вести о краљевству‘ (Ефешанима 5:15, 16; Матеј 24:14). Наше предање Јехови и жеља да вршимо његову вољу добро ће се одразити на све аспекте нашег живота, укључујући и начин на који користимо слободно време, навике у вези с јелом и пићем, као и врсту музике коју слушамо. Зашто не изабереш врсту разоноде у којој ћеш моћи у сву вечност да уживаш? На хиљаде срећних младих Сведока рећи ће ти да постоје многи добри начини да се разонодиш, а да не прекорачиш оквире ’Јеховине воље‘ (Ефешанима 5:17-19).

„Идемо с вама“

18. Која питања млади треба да поставе себи?

18 Од 1513. пре н. е. до Пентекоста 33. н. е., Јехова је имао на земљи организован народ који је он изабрао да му служи и да буду његови сведоци (Исаија 43:12). Израелци су самим рођењем постајали део тог народа. Од Пентекоста, Јехова има нову ’нацију‘ на земљи, духовни Израел, „народ за своје име“ (1. Петрова 2:9, 10; Дела апостолска 15:14; Галатима 6:16). Апостол Павле наводи да је Христ очистио себи „народ који је његова посебна својина, реван за врсна дела“ (Титу 2:14). Ви, млади, имате слободу да сами дођете до закључка ко је тај народ. Ко је данас „народ праведни и верни“ који живи у складу с библијским начелима, поступа попут верних Сведока за Јехову и објављује његово Краљевство као једину наду за човечанство? (Исаија 26:2-4). Погледајте цркве хришћанског света и друге религије, и упоредите њихово понашање са оним што Библија захтева од правих Божјих слугу.

19. У шта су се уверили милиони људи широм света?

19 Милиони људи широм света, укључујући и многе младе, уверили су се у то да помазани остатак Јеховиних сведока сачињава тај „народ праведни“. Они тим духовним Израелцима кажу: „Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). Искрено се надамо и молимо за вас младе да одлучите да будете међу Божјим народом и да тако ’изаберете живот‘ — вечни живот у Јеховином новом свету (Поновљени закони 30:15-20; 2. Петрова 3:11-13).

Питања за понављање

• Шта подразумева усмеравање размишљања?

• Каква је служба прихватљива Јехови?

• Који избор стоји пред свим младима које су подигли Богу предани родитељи?

• Зашто крштење не треба беспотребно одлагати?

[Питања за разматрање]

[Слике на 26. страни]

Кога ћеш слушати?

[Слика на 28. страни]

Како те предање и крштење могу штитити?

[Слика на 29. страни]

Шта те спречава да се крстиш?