Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Најбољи завршетак који сам могла да замислим‘

’Најбољи завршетак који сам могла да замислим‘

’Најбољи завршетак који сам могла да замислим‘

ЈЕДАН средњошколски професор из Шпаније написао је: „Већ више од сто година, Јеховини сведоци показују праву солидарност, беспрекорно поштење и, поврх свега, неуништиву веру.“ Шта је покренуло тог професора — који за себе каже да је атеиста — да изјави тако нешто?

Све је почело када је Ноеми, ученица средње школе и Јеховин сведок, добила да напише један рад у оквиру свог матурског испита. Она је одабрала тему: „Љубичасти троуглови под нацистичком владавином.“

Зашто се одлучила за ту тему? Ноеми објашњава: „Пошто је требало да професор прати моје истраживање, мислила сам да могу то искористити како бих му дала сведочанство. Мене је дирнула прича о томе како су Сведоци у нацистичкој Немачкој остали доследни својим уверењима. Мислила сам да ће то одушевити и друге.“

Њен рад је утицао на много више људи него што је могла да претпостави. На државном такмичењу које је одржано 5. октобра 2002, награђена је за истраживачки рад на пољу природних и друштвених наука. Награде је додељивао жири састављен од 20 професора са угледних шпанских универзитета.

Шпански министар просвете, госпођа Пилар дел Кастиљо, уручила јој је награду и Ноеми је искористила ту прилику да јој поклони видео-касету Јеховини сведоци стоје чврсто против нацистичког напада. Министарка је врло радо примила овај поклон.

У Манреси, Ноемином родном граду, локални лист је известио о њеном успеху и објавио је делове њеног састава. У међувремену, директор Ноемине школе је затражио примерак рада како би га укључио у програм поводом обележавања 75-годишњице те установе.

„Ово је најбољи завршетак средње школе који сам могла да замислим“, каже Ноеми. „Била сам пресрећна када сам прочитала речи које је мој професор, господин Хорхе Томас Калот, написао у предговору за мој рад:

„’Ја сам атеиста, али волео бих да будем потпуно уверен у постојање тог Врховног Бића које подстиче оне који га обожавају на најискренију „љубав према ближњем“.‘“