Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проналажење истинског просветљења

Проналажење истинског просветљења

Проналажење истинског просветљења

БИЛО ЈЕ то 18. децембра 1810. Смркавало се. На олујном мору у близини југоисточне обале Шкотске, фрегата британске краљевске ратне морнарице по имену Палас изгубила је оријентацију. Све гушћа тама и снег који је све јаче вејао отежавали су посади да види светлосне сигнале са светионика и усмери брод ка безбедном месту. Замислите какво је олакшање наступило када су коначно угледали светла и усмерили брод ка њима! Нажалост, то нису била светла која би им помогла. То је била светлост од пећи за паљење креча дуж обале. Брод Палас се насукао на стене и разбио се. Утопило се једанаест морнара. Каква трагедија!

У случају брода Палас, до несреће је дошло због грешке. Међутим, у неким другим приликама, морнари су се суочили с нечим што је могло бити још опасније — лажним светлосним сигналима. Према ономе што се наводи у књизи Wrecks, Wreckers and Rescuers, та светла су била постављена како би намамила бродове на стеновиту обалу, да би онда олупине биле опљачкане.

Свети списи који нас могу водити до спасења

У потрази за просветљењем, вребају опасности сличне онима с којима су се суочили малочас поменути морнари. Могло би се десити да нас привуку погрешне информације или чак да постанемо жртве преваре. У оба случаја може доћи до трагедије. Како да се заштитимо? Прво треба да проверимо да ли се обраћамо правом и поузданом извору просветљења. Већ више од 125 година овај часопис истиче Божју надахнуту Реч, Библију, као најпоузданији извор просветљења јер она садржи ’свете списе, који нас могу учинити мудрима за спасење‘ (2. Тимотеју 3:15-17).

Наравно, да бисте били сигурни да је Библија поуздано светло и наш водич, сасвим је разумљиво да треба да испитате њену веродостојност (Псалам 119:105; Пословице 14:15). Слободно пишите издавачима овог часописа како бисте добили информације које су милионима људи већ помогле да се увере да је Библија заиста надахнута од Бога. На пример, може вам користити брошура Књига за све људе. a У њој се налазе информације које показују да је Библија тачна, веродостојна и надахнута.

Основне истине

Које су неке од основних истина које се налазе у тим ’светим списима‘? Размотримо неке од њих.

Постоји само један Свемоћни Бог и Створитељ свега (Постање 1:1). Ми постојимо само зато што је Бог „све створио“ и дао нам живот (Откривење 4:11). Зато једино он заслужује наше обожавање. Створитељ је највиши Извор свег просветљења (Псалам 36:10; Исаија 30:20, 21; 48:17, 18). Он има своје име и жели да га користимо (Излазак 3:15). То име, које се у изворном тексту појављује на хебрејском а транслитерацијом се преноси као ЈХВХ, у Библији се налази око 7 000 пута. На српском језику се барем од XIX века то име користи у облику „Јехова“ (Псалам 83:18).

Јехова је створио људе с намером да заувек живе у рајским условима управо овде на земљи. Обдарио их је духовним својствима која и сам поседује. Дао им је таленте и способности које би им омогућиле да заувек уживају у животу на земљи (Постање 1:26-28). Никада није намеравао да земља буде нека врста пробног терена за људе — место где се они испитују за духовни живот на небу, као да је једино тамо могуће уживати у добром односу с Богом.

Када је Бог створио људе, у њима уопште није било зла. Зло се појавило када су нека Божја створења, како анђели тако и људи, злоупотребила своју слободу избора и побунила се против Бога (Поновљени закони 32:5). Наши прародитељи су дали себи за право да сами одлучују шта је добро а шта лоше (Постање 2:17; 3:1-5). Тако је смрт ушла у људску породицу (Постање 3:19; Римљанима 5:12). Да би се решила питања покренута том побуном, Јехова је одлучио да привремено допусти да зло постоји. Међутим, његова намера за земљу и људску породицу није се променила (Исаија 45:18). Људи ће ипак заувек живети у рајским условима на очишћеној земљи (Матеј 6:10; Откривење 21:1-5).

Исус Христ није Свемоћни Бог већ Божји Син. Сам Исус Христ је учио своје следбенике да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Никада није тврдио да је једнак Богу. Штавише, рекао је: „Отац је већи од мене“ (Јован 14:28).

Исус игра кључну улогу у остварењу Божје намере. Бог је њега послао „у свет као светло, да нико ко верује у [њега] не остане у тами“ (Јован 12:46). Према речима апостола Петра, „ни у коме другоме нема спасења“ (Дела апостолска 4:12). То је истина јер наше спасење зависи од Христове драгоцене крви (1. Петрова 1:18, 19). Исус Христ је дао свој живот као жртву како би откупио човечанство од греха који су наши прародитељи, Адам и Ева, унели у људску породицу (Матеј 20:28; 1. Тимотеју 2:6). Осим тога, Бог је користио Исуса како би људима открио своју вољу и намеру (Јован 8:12, 32, 46, 47; 14:6; Дела апостолска 26:23).

Бог је успоставио небеско Краљевство, то јест владавину Исуса Христа и оних који су изабрани од људи. То је тема која прожима читаву Библију. Бог је овој владавини поверио да се побрине за то да се Његова воља врши на земљи као и на небу (Матеј 6:10). Његова првобитна намера није била да ико од људи иде на небо. Требало је да земља буде њихов дом. Међутим, након човековог пада у грех, Бог је одлучио да учини нешто ново. Он је изабрао неке људе „из сваког племена и језика и народа и нације“ да ’владају као краљеви‘ с Христом у небеском Краљевству (Откривење 5:9, 10). То Краљевство ће ускоро „разбити и уништити“ све облике људских владавина, које су људском друштву нанеле толико невоље и патње (Данило 2:44).

Душа није бесмртна. Ова основна библијска истина објашњава много тога о човеку и његовој нади за будући живот. Она такође уклања заблуде и погрешне представе о стању мртвих које збуњују људе.

Већ у првој библијској књизи стоји: „Јехова Бог, створи човека од праха земаљскога и дуну му у нос дах живота, и човек поста душа жива“ (Постање 2:7). Да ли увиђате шта то значи? Душа није неки неопипљиви и тајанствени део човека. Човек не поседује душу. Он јесте душа — комбинација елемената који се налазе у ’земаљском праху‘ и животне снаге која долази од Бога. Душа није бесмртна. Када умре човек, умире и душа (Постање 3:19; Проповедник 9:5, 10).

Умрли ће бити враћени у живот путем ускрсења. Када се заврши период у ком Бог привремено допушта зло, тада ће „сви који су у спомен-гробовима чути [Исусов] глас и изаћи ће, они који су чинили добро на ускрсење живота, а они који су чинили зло на ускрсење суда“ (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Путем ускрсења, људи ће поново живети на земљи претвореној у рај — дакле управо онако како је Бог првобитно намеравао да људи живе.

Сваки дан пажљиво испитујмо Свето писмо

Да ли видите како нам познавање ових основних истина може помоћи? У овим критичним, олујним временима, то нас може заштитити од ’лажног „спознања“‘, које унапређује Сатана Ђаво. Он се претвара да је ’анђео светла‘ а његове слуге се издају за „слуге праведности“ (1. Тимотеју 6:20; 2. Коринћанима 11:13-15). Тачно познавање Библије може нас заштитити од такозваног просветљења, темељеног на филозофијама „мудрих и умних“ људи овог света који су ’одбацили Јеховину реч‘ (Матеј 11:25; Јеремија 8:9).

Због мноштва погрешних учења и филозофија које су постојале у првом веку, апостол Јован је упозорио тадашње хришћане: „Не верујте сваком надахнутом изразу.“ Рекао је: „Испитујте надахнуте изразе да видите да ли потичу од Бога“ (1. Јованова 4:1). Размислите о томе у светлу следећег примера. Ако бисте примили неку поруку која може да има велики утицај на ваш живот, да ли бисте је без много размишљања прихватили само зато што вам се чини да долази из доброг извора? Наравно да не бисте. Проверили бисте њен извор и садржај пре него што бисте нешто предузели.

Обезбедивши надахнути запис у ком се налазе основне истине, Бог нам је омогућио да учинимо управо то — да се ’уверимо‘ да су светлосни сигнали које следимо исправни (1. Солуњанима 5:21). У првом веку су били похваљени племенити људи који су ’сваки дан пажљиво разматрали Писмо‘ како би се уверили да је истина оно што су сазнали (Дела апостолска 17:11). Ви можете учинити то исто. Дозволите да вас Библија, попут ’светиљке која светли на мрачном месту‘, води у сигурност (2. Петрова 1:19-21). У том случају, ’наћи ћете познање Бога‘, које води до истинског просветљења (Пословице 2:5).

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

[Слика на 4. страни]

Божја Реч је попут светиљке

[Слика на 5. страни]

Које је Божје име?

[Слика на 5. страни]

Шта будућност доноси човечанству?

[Слика на 6. страни]

Да ли је Исус Свемоћни Бог?

[Слика на 6. страни]

Где су мртви?

[Слика на 7. страни]

Ускрсење мртвих је једна од основних истина које Библија научава