Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова избавља онога ко је у невољи

Јехова избавља онога ко је у невољи

Јехова избавља онога ко је у невољи

„Многе су невоље праведника, али Јехова увек га избавља“ (ПСАЛАМ 34:20).

1, 2. С каквим се проблемом суочила једна верна хришћанка, и зашто било ко од нас може доживети слична осећања?

 МЛАДА жена по имену Кеико a преко 20 година је Јеховин сведок. Једно време је служила као општи пионир, то јест пуновремени објавитељ Краљевства. Веома је ценила ту предност. Не тако давно, Кеико је била савладана осећањима очаја и усамљености. „Само сам плакала“, каже она. У жељи да елиминише негативно размишљање, Кеико је више времена посветила личном проучавању. „Ипак нисам могла да променим своје стање“, каже она. „Дошла сам дотле да сам желела да умрем.“

2 Да ли се и ти бориш са сличним осећањем очаја? Као Јеховин сведок, имаш пуно разлога за радост, јер оданост Богу „има обећање садашњег живота и оног који ће доћи“ (1. Тимотеју 4:8). Ти се већ сада налазиш у духовном рају! Међутим, да ли то значи да си заштићен од свих недаћа? Сигурно не. Библија каже: „Многе су невоље праведника“ (Псалам 34:20). То уопште не изненађује, јер „цели свет лежи у власти злога“, Сатане Ђавола (1. Јованова 5:19). Сви у извесној мери осећамо последице тога (Ефешанима 6:12).

Последице невоље

3. Наведи библијске примере Божјих слугу који су доживљавали дубоку тугу.

3 Ако дуго имамо неки проблем, онда можемо изгубити позитивно гледиште (Пословице 15:15). Осмотримо пример праведног човека Јова. Усред ужасне муке која га је снашла, Јов је рекао: „Краткога је века и пун је чемера човек од жене рођен“ (Јов 14:1). Јов је изгубио радост. Једно време је чак мислио да га је Јехова напустио (Јов 29:1-5). Јов није био једини Божји слуга који је доживео изузетно велику тескобу. Из Библије сазнајемо да је Ана осећала ’тугу у срцу‘ зато што није имала децу (1. Самуилова 1:9-11). Ребека, коју је мучила породична ситуација, рекла је: „Омрзао ми је живот“ (Постање 27:46). Када је размишљао о својим грешкама, Давид је рекао: „Вас дан сам у жалости“ (Псалам 38:7). Ових неколико примера јасно показују да су богобојазни мушкарци и жене из претхришћанског доба пролазили кроз периоде дубоке туге.

4. Зашто не изненађује што међу данашњим хришћанима има ’депресивних душа‘?

4 А како стоје ствари с хришћанима? Апостол Павле је сматрао да је потребно да каже Солуњанима да ’говоре утешно депресивним душама‘ (1. Солуњанима 5:14). У једној књизи пише да грчка реч која је преведена са ’депресивне душе‘ може да указује на особе „које су привремено опхрване животним притисцима“. Павлове речи показују да су неке духом помазане особе у тој скупштини у Солуну биле утучене. И међу данашњим хришћанима има депресивних душа. Али, који је разлог њихове потиштености? Осмотримо три најчешћа узрока.

Може нас оптерећивати наша несавршеност

5, 6. Коју утеху можемо извући из Римљанима 7:22-25?

5 За разлику од искварених људи који су ’изгубили сваки морални осећај‘, праве хришћане погађа то што су несавршени (Ефешанима 4:19). Они се могу осећати попут Павла, који је написао: „Ја заиста уживам у Божјем закону по свом унутрашњем човеку, али видим у својим удовима други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха који је у мојим удовима.“ Затим је Павле узвикнуо: „Јадан сам ти ја човек!“ (Римљанима 7:22-24).

6 Да ли си се икада осећао попут Павла? Није неисправно ако си дубоко свестан своје несавршености, зато што ти то може помоћи да увек имаш на уму да је грех нешто озбиљно и може ојачати твоју одлучност да избегаваш зло. Али, не треба да се непрестано лоше осећаш због својих пропуста. Осим што је изразио своју жалост, што смо управо цитирали, Павле је додао: „Нека је хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа!“ (Римљанима 7:25). Да, Павле је био уверен да га Исусова крв може откупити од наслеђеног греха (Римљанима 5:18).

7. Шта може помоћи особи да се избори с негативним осећањима која има због своје несавршености?

7 Ако си сломљен због своје несавршености, нека ти утеха буду речи апостола Јована, који је написао: „Ако неко и почини грех, имамо помоћника код Оца: Исуса Христа, праведника. Он је жртва помирења за наше грехе, и не само за наше него и за грехе целог света“ (1. Јованова 2:1, 2). Ако ти је тешко због твоје несавршености, увек имај на уму да је Исус умро за грешне, а не за савршене људе. Заправо, „сви су сагрешили и не достижу Божју славу“ (Римљанима 3:23).

8, 9. Зашто не треба да осуђујемо сами себе?

8 Међутим, претпоставимо да си починио озбиљан грех у прошлости. Несумњиво си то изнео Јехови у молитви, можда и пуно пута. Добио си духовну помоћ од хришћанских старешина (Јаков 5:14, 15). Искрено си се покајао и зато си остао у скупштини. Или си можда на неко време напустио Божју организацију, али си се касније покајао и обновио добар однос с Богом. Али, можда поново размишљаш о свом некадашњем греху и узнемирен си због тога. Ако се то дешава, сети се да Јехова великодушно опрашта онима који се стварно кају (Исаија 55:7). Поред тога, он не жели да имаш осећај да си безнадежан случај. Сатана би желео да се тако осећаш (2. Коринћанима 2:7, 10, 11). Ђаво ће бити уништен зато што то и заслужује, али он би желео да и ти имаш осећај да заслужујеш исту казну (Откривење 20:10). Немој дозволити Сатани да успе у свом плану да уништи твоју веру (Ефешанима 6:11). Уместо тога, ’заузми став против њега‘ у томе, управо као што то чиниш и у другим стварима (1. Петрова 5:9).

9 У Откривењу 12:10, за Сатану се каже да је „тужитељ наше браће“ — помазаних хришћана. Он их „оптужује дан и ноћ“ пред Богом. Размишљање о том стиху може ти помоћи да видиш да би Сатани, који лажно оптужује Божје слуге, било драго ако би ти себе оптуживао и осуђивао, иако Јехова то не чини (1. Јованова 3:19-22). Зашто би наставио да мучиш себе због почињених грешака до те мере да размишљаш о томе да се предаш? Не дозволи Сатани да уништи твој добар однос с Богом. Никада не дозволи Ђаволу да те заслепи да не видиш да је Јехова „милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом“ (Излазак 34:6).

Могу нас обесхрабрити наша ограничења

10. На које би начине могла да нас обесхрабре наша ограничења?

10 Неки хришћани су обесхрабрени због тога што се ограничења која имају одражавају на њихову службу Богу. Да ли је то и с тобом случај? Можда те нека озбиљна болест, поодмакле године или друге околности спречавају да посветиш служби онолико времена колико си раније могао. Додуше, хришћани се подстичу да искупљују време да би служили Богу (Ефешанима 5:15, 16). Али, шта ако те ограничења стварно спречавају да урадиш више у служби, па си због тога обесхрабрен?

11. Како нам може користити Павлов савет забележен у Галатима 6:4?

11 Библија нас подстиче да не будемо лењи, него да се ’угледамо на оне који вером и стрпљењем наслеђују обећања‘ (Јеврејима 6:12). То можемо учинити само ако проучимо њихов одличан пример и тежимо да опонашамо њихову веру. Међутим, неће нам користити ако смо негативни према себи када се упоређујемо с другима и закључујемо да ништа што радимо није довољно добро. Зато је мудро да применимо следећи Павлов савет: „Нека свако докаже какво је његово дело, и онда ће у самом себи имати разлог за велику радост, а не у поређењу с неким другим“ (Галатима 6:4).

12. Зашто можемо бити радосни у служби коју вршимо за Јехову?

12 Хришћани имају добар разлог да буду радосни, чак и када их озбиљни здравствени проблеми спречавају да учине више. Библија нас уверава: „Бог није неправедан да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену“ (Јеврејима 6:10). Можда си због околности на које не можеш да утичеш спречен да урадиш за Јехову исто колико си некада могао. Међутим, уз Јеховину помоћ можеш успети да више учествујеш у извесним видовима хришћанске службе, као што су сведочење путем телефона или писање писама. Можеш бити сигуран да ће те Јехова Бог благословити за службу целом душом и љубав коју показујеш према њему и људима (Матеј 22:36-40).

Можда смо сломљени због ’критичних времена‘

13, 14. (а) На које начине нам ова „критична времена“ могу задавати невољу? (б) Како је данас очигледан недостатак природне наклоности?

13 Иако жељно очекујемо време када ћемо живети у Божјем праведном новом свету, тренутно живимо у ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1). Велику утеху налазимо у томе што знамо да забрињавајући догађаји показују да је близу наше избављење. Међутим, околности у којима се налазимо ипак утичу на нас. На пример, шта ако си незапослен? Можда не можеш да нађеш посао, а како месеци пролазе питаш се да ли Јехова види твоју ситуацију и чује твоје молитве. Или си можда жртва дискриминације или неког другог облика неправде. Можда је довољно да само бациш поглед на наслове у новинама па да се осећаш попут праведног Лота, којег је „страшно мучило“ распуштено понашање људи међу којима се налазио (2. Петрова 2:7).

14 Постоји једно посебно обележје последњих дана које се не може превидети. Библија је прорекла да ће многи бити „без природне наклоности“ (2. Тимотеју 3:3). Породична наклоност озбиљно мањка у многим домовима. У једној књизи се наводи: „Докази указују да ће људе пре убити, физички напасти, емоционално или сексуално злостављати неки члан породице него било ко други. Место где људи треба да буду вољени и да се осећају безбедно, за неке одрасле и децу је опасније од било ког другог места“ (Family Violence). Они који су били изложени нездравом кућном окружењу могу касније доживљавати периоде тескобе и очаја. Шта ако је то случај с тобом?

15. Како Јеховина љубав надмашује љубав било ког човека?

15 Псалмиста Давид је певао: „И отац и мати моја [ме] оставише, али ће ме Јехова прихватити!“ (Псалам 27:10). Веома је утешно знати да Јеховина љубав надмашује љубав било ког родитеља! Иако може бити болно ако нас је родитељ одбацио, малтретирао или напустио, тако нешто не утиче на то колико је Јехова заинтересован за тебе (Римљанима 8:38, 39). Сети се да Бог привлачи оне које воли (Јован 3:16; 6:44). Без обзира на то како су се људи опходили према теби, твој небески Отац те воли!

Како се изборити с потиштеношћу

16, 17. Шта потиштена особа може урадити да би остала духовно јака?

16 Ти можеш предузети практичне кораке како би се изборио с потиштеношћу. На пример, у потпуности се посвети хришћанским активностима. Дубоко размишљај о Божјој Речи, посебно када осећаш да си потпуно обесхрабрен. Псалмиста је певао: „Када рекох: ’Спотиче се нога моја!‘ прихвати ме, Јехова, милост твоја. Кад се у срцу моме умноже бриге, утехе твоје ублажују душу моју“ (Псалам 94:18, 19). Редовно читање Библије помоћи ће ти да испуниш ум утешним речима и охрабрујућим мислима.

17 Веома је важна и молитва. Чак и ако не можеш у потпуности изразити своја осећања, Јехова зна шта желиш да кажеш (Римљанима 8:26, 27). Псалмиста је пружио следеће засигурање: „Стави на Господа бреме своје, и он ће те поткријепити. Неће дати до вијека праведнику да посрне“ (Псалам 55:22ДК).

18. Које би практичне кораке могла предузети депресивна особа?

18 У неким случајевима, осећање безнадежности се јавља као последица клиничке депресије. b Ако патиш од такве депресије, настој да размишљаш о Божјем новом свету и времену када „нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24ДК). Ако изгледа да негативна осећања нису само повремено нерасположење, можда би било мудро да потражиш стручну помоћ (Матеј 9:12). Такође је важно да поведеш бригу и о свом физичком здрављу. Могу ти користити здрава исхрана и вежбање. Довољно се одмарај, јер ти је то потребно. Немој до касно у ноћ остајати испред телевизора и избегавај облике разоноде који ће те физички и емоционално исцрпсти. Изнад свега, не запостављај хришћанске активности! Иако још није дошло време када ће Јехова „обрисати сваку сузу“, он ће ти помоћи да истрајеш (Откривење 21:4; 1. Коринћанима 10:13).

Останимо ’под моћном Божјом руком‘

19. Шта Јехова обећава онима који се суочавају с неком невољом?

19 Библија нас уверава да иако праведник доживљава многе невоље, „Јехова увек га избавља“ (Псалам 34:20). Како Бог то чини? Када се апостол Павле више пута молио да буде ослобођен од свог ’трна у телу‘, Јехова му је рекао: „Моја сила се усавршава у слабости“ (2. Коринћанима 12:7-9). Шта је Јехова обећао Павлу и шта обећава теби? Не моментално излечење, него снагу да би издржао.

20. Упркос тешкоћама које доживљавамо, у шта нас уверава 1. Петрова 5:6, 7?

20 Апостол Павле је написао: „Понизите се... под моћну Божју руку, да вас узвиси у право време; док све своје бриге бацате на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:6, 7). Пошто Јехова брине за тебе, он те неће напустити. Подупреће те упркос тешкоћама које доживљаваш. Имај на уму да су верни хришћани ’под моћном Божјом руком‘. Док служимо Јехови, он нам даје снагу да истрајемо. Ако смо му верни, ништа нам не може причинити трајну духовну штету. Зато останимо беспрекорни пред Јеховом како бисмо могли добити вечни живот у новом свету који је он обећао и дочекати дан када ће он заиста заувек ослободити онога ко је у невољи!

[Фусноте]

a Име је промењено.

b За разлику од обесхрабрења, клиничка депресија је стање које карактерише интензивна и дуготрајна туга. Нешто више о томе може се наћи у Кули стражари од 15. новембра 1988. (енгл.), на странама 21-4, од 1. фебруара 1989, на странама 3-6 и од 1. септембра 1996, на странама 30-1.

Да ли се сећаш?

• Зашто невоље погађају чак и Јеховине слуге?

• Који су неки разлози због којих неке Божје слуге могу бити потиштене?

• Како нам Јехова помаже да се изборимо с бригама?

• У ком смислу се може рећи да смо ’под моћном Божјом руком‘?

[Питања за разматрање]

[Слике на 25. страни]

Упркос кушњама, Јеховин народ има разлога за радост

[Слика на 28. страни]

Сведочење телефоном је један од начина на које можеш служити Јехови целом душом