Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из треће и четврте књиге Псалама

Изабране мисли из треће и четврте књиге Псалама

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из треће и четврте књиге Псалама

ОБРАЋАЈУЋИ се Богу у молитви, псалмиста поставља питање: „Приповеда ли се у гробу милост твоја и истина твоја у бездану?“ (Псалам 88:12). Одговор је, наравно, одричан. Ако нисмо живи, не можемо хвалити Јехову. Хваљење Јехове је добар разлог да живимо, као што је и то што смо живи добар разлог да га хвалимо.

У трећој и четвртој књизи Псалама, које обухватају псалме од 73 до 106, пружено је мноштво разлога због којих треба да хвалимо нашег Створитеља и благосиљамо његово име. Размишљање о овим псалмима треба да продуби наше цењење за ’Божју реч‘ и покрене нас да хвалимо Јехову још више и још боље (Јеврејима 4:12). Хајде да са живим занимањем најпре размотримо трећу књигу Псалама.

„МЕНИ ЈЕ ДОБРО БИТИ БЛИЗУ БОГА“

(Псалам 73:1–89:52)

Првих 11 псалама треће збирке компоновали су или Асаф или чланови његове породице. Први псалам из ове збирке објашњава шта је спасло Асафа од тога да постане жртва погрешног размишљања. Дошао је до исправног закључка: „А мени је добро бити близу Бога“, рекао је (Псалам 73:28). Затим следи јадиковка над уништењем Јерусалима у 74. псалму. У 75, 76. и 77. псалму, Јехова је описан као праведни Судија, Спаситељ кротких и Онај који слуша молитве. У 78. псалму налази се сажетак израелске прошлости од Мојсијевог до Давидовог времена. Писац 79. псалма јадикује због тога што је храм разорен. Затим следи молитва за повратак Божјег народа. У 81. псалму подстакнути смо да будемо послушни Јехови. У 82. и 83. псалму налазе се молитве Богу да изврши пресуду над злим судијама и над својим непријатељима.

„Гине душа моја и уздише за дворима Јеховиним“, каже се у песми Корејевих синова (Псалам 84:3). У 85. псалму, Богу се упућује молитва да излије свој благослов на оне који су се вратили из изгнанства. Овај псалам наглашава да су духовни благослови далеко вреднији од физичких. У 86. псалму Давид моли Бога да га чува и покаже му свој пут. Након 87. псалма, песме о Сиону и онима који су тамо рођени, следи молитва Јехови у 88. псалму. Милост коју је Јехова показао тиме што је склопио савез с Давидом узвеличана је у 89. псалму, који је саставио Етан — можда један од четворице мудрих људи који су живели у Соломоново време (1. Краљевима 4:31).

Одговори на библијска питања:

73:9 У ком смислу зли „уста своја против неба дижу, и земљу пролази језик њихов“? Пошто зли немају обзира ни према коме ни на небу ни на земљи, не презају од тога да својим устима хуле на Бога. Они својим језиком такође клевећу људе.

74:13, 14 — Када је Јехова ’аждајама морским главу сатро и разбио главу левијатану‘? ’Фараон, краљ египатски‘ назван је ’змајем великим који лежи усред река својих‘ (Језекиљ 29:3). Левијатан можда представља моћне фараонове људе. Разбијање њихових глава вероватно се односи на тежак пораз који су фараон и његова војска претрпели када је Јехова избавио Израелце из египатског ропства.

75:4, 5, 10 (ДК) — На шта се односи израз ’рог‘? Животињама су њихови рогови попут моћног оружја. Дакле, израз ’рог‘ се односи на моћ, то јест на снагу. Јехова свом народу ’подиже рогове‘ тако што га узвисује, док ’безбожницима ломи рогове‘. Упозорени смо да ’не дижемо увис свој рог‘, то јест да не будемо поносни и арогантни. Пошто је Јехова тај који узвисује, на задатке и одговорности у скупштини треба да гледамо као на нешто што долази од њега (Псалам 75:8).

76:11 — Како „бес људски“ може да хвали Јехову? Када Бог допусти људима да искале свој гнев према нама зато што смо његове слуге, исход може бити позитиван. Можемо нешто научити из сваке потешкоће коју бисмо могли доживети. Јехова дозвољава патњу само до те мере до које нам она служи за изградњу (1. Петрова 5:10). Остатком ’људског беса‘ Бог се ’опасује‘. Шта ако патимо до смрти? То исто може донети хвалу Јехови, јер они који виде како верно истрајавамо могу такође почети да славе Бога.

78:24, 25 — Зашто је мана названа ’пшеницом с неба‘ и ’анђеоским хлебом‘ (ДК)? Ниједан од тих израза не указује на то да је мана била храна анђела. Названа је ’пшеницом с неба‘ јер је с неба долазила (Псалам 105:40). Пошто анђели пребивају на небу, израз ’анђеоски хлеб‘ можда једноставно указује на то да је та храна долазила од Бога, који пребива на небесима (Псалам 11:4). Такође, можда је Јехова користио анђеле како би Израелцима обезбедио ману.

82:1, 6 — Ко је назван ’боговима‘ и ’синовима Свевишњег‘? Оба израза односе се на људе, наиме на израелске судије. Изрази су прикладни с обзиром на то да је требало да они служе као Божји говорници и представници (Јован 10:33-36).

83:3 — Шта означава ’подизање главе‘? Тај гест означава да је особа спремна да покаже моћ или предузме акцију, обично како би се супротставила нечему, борила се или тлачила некога.

Поука за нас:

73:2-5, 18-20, 25, 28. Не треба да завидимо злима због тога што напредују, нити да се поведемо за њиховим безбожним понашањем. Зли су на клизавом тлу. Сигурно ће бити ’бачени у пропаст‘. Штавише, пошто несавршене људске владавине не могу искоренити зло, било би узалудно то и покушавати. Да бисмо изашли на крај са злом, треба да попут Асафа будемо „близу Бога“ и да нађемо задовољство у блиском односу с њим.

73:3, 6, 8, 27 (NW). Морамо се чувати хвалисања, охолости, ругања и преваре, чак и онда кад изгледа да би нам то могло користити.

73:15-17. Када имамо неке сумње, не би требало јавно да говоримо о томе. Кад бисмо то чинили, само бисмо обесхрабрили друге. Треба у миру да размишљамо о ономе што нас брине и да то решимо тако што ћемо остати у друштву суверника (Пословице 18:1).

73:21-24. Огорченост због наизгледног успеха злих упоређена је с реакцијом неразумних животиња. То је импулсивна реакција, темељена искључиво на емоцијама. Боље је да дозволимо да нас воде Јеховини савети, потпуно уверени да ће нам он ’десну руку прихватити‘ и подржати нас. Осим тога, Јехова ће нас ’примити у славу‘, то јест дозволиће нам да имамо близак однос с њим.

77:7. Искрено занимање за духовне истине и пажљиво трагање за њима подразумева издвајање времена за проучавање и дубоко размишљање. Колико је важно да у свом животу издвајамо време када ћемо бити сами!

79:9. Јехова слуша наше молитве, посебно када се тичу посвећења његовог имена.

81:13, 16. Слушање Јеховиног гласа и хођење његовим путевима води до богатих благослова (Пословице 10:22).

82:2, 5. Неправда чини да се уздрмају „темељи земље“. Неправедна дела нарушавају стабилност људског друштва.

84:2-5, 10-12. Писци 84. псалма ценили су место обожавања Јехове и били су задовољни својим предностима службе. То је добар пример за нас.

86:5. Како само треба да будемо захвални Јехови што је спреман да опрости! Он мотри на сваки доказ на основу ког би могао да покаже милосрђе грешнику који се каје.

87:5, 6. Да ли ће они који буду живели у рају на земљи икада сазнати имена оних који су ускрснути у небески живот? Ови стихови показују да је то врло вероватно.

88:14, 15. Ако се молимо за решење неког проблема а не добијамо одговор, могуће је да Јехова жели да докажемо колико смо му заиста одани.

„СЛАВИТЕ И БЛАГОСИЉАЈТЕ ИМЕ ЊЕГОВО“

(Псалам 90:1–106:48)

У четвртој књизи Псалама наведени су бројни разлози због којих треба да узвисујемо Јехову. У 90. псалму, Мојсије истиче супротност између ’Краља вечности‘ и пролазног људског живота (1. Тимотеју 1:17). Према Псалму 91:2, Мојсије указује на Јехову као на своје ’уточиште и бранича‘ — свој Извор сигурности. Наредних неколико псалама говори о Божјим дивним особинама, узвишеним мислима и величанственим делима. Три псалма започињу изразом „Јехова краљује!“ (Псалам 93:1; 97:1; 99:1). Указујући на Јехову као на нашег Створитеља, псалмиста нас позива да ’славимо и благосиљамо име његово‘ (Псалам 100:4).

Како треба да поступа један владар који се боји Јехове? Одговор се налази у 101. псалму, који је саставио краљ Давид. Наредни псалам говори о томе да Јехова „молитву несретника слуша, не презире он молитве његове“ (Псалам 102:18). У 103. псалму скреће се пажња на Јеховино милосрђе и доброту. Говорећи о многим Јеховиним делима на земљи, псалмиста узвикује: „Много ли је дела твојих, Јехова! сва си их ти мудро уредио“ (Псалам 104:24). Последња два псалма четврте збирке хвале Јехову за његова дивна дела (Псалам 105:2, 5; 106:7, 22).

Одговори на библијска питања:

91:1, 2 — Шта је ’заклон Свевишњега‘ и како можемо ’наставати‘ у њему? То је фигуративно место духовне сигурности и безбедности — стање у ком смо заштићени од тога да нас у духовном смислу нешто повреди. То је место које је скривено од оних који не познају Бога. Ми ’наставамо‘ код Јехове тако што се ослањамо на њега као на наше уточиште и бранича, хвалимо га као Сувереног Владара свемира и проповедамо добру вест о Краљевству. Осећамо сигурност у духовном смислу јер знамо да је Јехова увек спреман да нам помогне (Псалам 90:1).

92:13 — У ком смислу праведници „као палме цветају“? Палмино дрво се истиче по томе што доноси много плода. Праведник је попут палминог дрвета јер је у Јеховиним очима прав и доноси „добар плод“, у шта спадају и добра дела (Матеј 7:17-20).

Поука за нас:

90:7, 8, 13, 14. Наше неисправно поступање обавезно нарушава наш однос са истинитим Богом. Тајни греси се не могу сакрити од њега. Међутим, ако се искрено покајемо и престанемо неисправно да поступамо, поново ћемо задобити Јеховину милост и ’наситићемо се његове доброте‘.

90:10, 12. Пошто је живот кратак, треба да ’бројимо дане наше‘. Како? Тако што ћемо ’срце мудро стећи‘, то јест бити мудри како не бисмо протраћили преостале дане већ их провели на начин који се допада Јехови. То можемо постићи ако духовне вредности стављамо на прво место и мудро користимо време (Ефешанима 5:15, 16; Филипљанима 1:10).

90:17. Исправно је молити се Јехови да „дело руку наших доврши“ и благослови труд који улажемо у служби.

92:14, 15. Захваљујући томе што марљиво проучавају Божју Реч и редовно се друже с Јеховиним народом, старији су и даље ’једри и зелени‘, то јест духовно крепки, и вредни чланови скупштине.

94:19. Шта год да је узрок наших ’брига у срцу‘, утешиће нас читање Библије и дубоко размишљање о ’утехама‘ које се налазе у њој.

95:7, 8. Слушање и обраћање пажње на савете из Библије, као и спремно поступање у складу с њима, сачуваће нас да не постанемо тврдог срца (Јеврејима 3:7, 8).

106:36, 37. Ови стихови повезују обожавање идола с приношењем жртава демонима. То указује да особа која користи идоле у обожавању може доћи под демонски утицај. Библија нас упозорава: „Чувајте се идола̂“ (1. Јованова 5:21).

„Алилуја!“

Последње три песме у четвртој књизи Псалама завршавају се подстреком: „Алилуја!“ што значи: „Хвалите Јах!“. Последњи од ових псалама и започиње тим изразом (Псалам 104:35; 105:45; 106:1, 48). Израз „Алилуја!“ често се појављује у четвртој књизи Псалама.

Заиста имамо многе разлоге да хвалимо Јехову. Псалми од 73 до 106 пружају нам много материјала за дубоко размишљање и испуњавају наше срце захвалношћу према небеском Оцу. Када размишљамо о свему што је он већ учинио за нас и што ће још учинити у будућности, зар нисмо покренути да ’хвалимо Јах‘ свом својом снагом?

[Слика на 10. страни]

Попут Асафа, можемо изаћи на крај са злом којим смо окружени тако што ћемо бити „близу Бога“

[Слика на 11. страни]

Фараон је код Црвеног мора доживео пораз

[Слика на 11. страни]

Да ли знаш зашто је мана названа ’анђеоским хлебом‘?

[Слика на 13. страни]

Шта нам помаже да одагнамо ’бриге у срцу‘?