Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ценимо Јеховину организацију

Ценимо Јеховину организацију

Ценимо Јеховину организацију

„Наситићемо се добра из дома твога“ (ПСАЛАМ 65:4, NW).

1, 2. (а) Како би на Божји народ утицали храм и служба која би се у њему вршила? (б) На који је начин Давид подупро изградњу храма?

 КРАЉ ДАВИД је једна од најистакнутијих личности о којима се говори у Хебрејским списима. Овај пастир, музичар, пророк и краљ имао је апсолутно поуздање у Јехову Бога. Дубока лична приврженост према Јехови подстакла је у Давиду жељу да изгради Божји дом. Тај дом, то јест храм, касније је постао центар правог обожавања у Израелу. Давид је знао да ће храм и служба која се буде у њему вршила донети радост и благослове Божјем народу. Зато је певао: „Срећан је онај кога ти [Јехова] одабереш и даш му да ти се приближи, да би пребивао у двориштима храма твога. Наситићемо се добра из дома твога, из светог места храма твога“ (Псалам 65:4NW).

2 Давиду није било дозвољено да надгледа изградњу Јеховиног дома. Та предност је дата његовом сину Соломону. Давид није мрмљао због тога што је неко други добио предност коју је он жарко желео. Најважније му је било да се храм изгради. Пружио је свесрдну подршку тако што је дао Соломону нацрте које је добио од Јехове. И не само то; организовао је хиљаде Левита у разреде за храмску службу и приложио је велику количину злата и сребра за саму изградњу (1. Летописа 17:1, 4, 11, 12; 23:3-6; 28:11, 12; 29:1-5).

3. Какав став имају Божје слуге према начину на који је организовано право обожавање?

3 Верни Израелци су подупирали начин на који се вршило обожавање у Божјем дому. Као Јеховине слуге, и ми данас подупиремо начин на који је обожавање организовано у оквиру Јеховине организације на земљи. Тиме показујемо да имамо исти став као и Давид. Ми нисмо особе које приговарају. Напротив, ми ценимо Божју организацију. Да ли си размишљао о многим добрим стварима за које заиста можемо бити захвални? Осмотримо неке од њих.

Захвални за оне који предводе

4, 5. (а) Како „верни и разборити роб“ испуњава свој задатак? (б) Како се неки Сведоци осећају због духовне хране коју добијају?

4 Имамо добре разлоге да будемо захвални за ’верног и разборитог роба‘ којег је Исус Христ поставио над својим имањем на земљи. Класа роба која се састоји од духом помазаних хришћана предводи у проповедању добре вести, организује хришћанске састанке и издаје библијску литературу на преко 400 језика. Милиони људи широм света са захвалношћу користе ту духовну „храну у право време“ (Матеј 24:45-47). Сигурно нема разлога да се мрмља због тога.

5 Једна стара Јеховина сведокиња по имену Елфи годинама црпе утеху и снагу из библијских савета који се налазе у публикацијама класе роба. Дубоко цењење подстакло је Елфи да напише: „Шта бих радила без Јеховине организације?“ Петер и Ирмгард су такође деценијама Божје слуге. Ирмгард је захвална за све публикације у којима се огледа „љубав и брига Јеховине организације“. У те публикације спадају и публикације које су намењене особама с посебним потребама, као што су особе са оштећеним видом или слухом.

6, 7. (а) Како се надгледа деловање скупштина из целог света? (б) Шта су неки рекли о земаљском делу Јеховине организације?

6 ’Верног роба‘ представља Водеће тело Јеховиних сведока, мала група духом помазаних хришћана који служе у светској централи Јеховиних сведока у Бруклину, у држави Њујорк. Водеће тело именује искусне Јеховине слуге да служе у подружницама које надгледају деловање преко 98 000 скупштина широм света. У тим скупштинама служе старешине и слуге помоћници, особе које испуњавају библијске захтеве за та наименовања (1. Тимотеју 3:1-9, 12, 13). Те старешине предводе и с љубављу пасу Божје стадо које им је поверено. Заиста је благослов бити део тог стада и осетити љубав и јединство који постоје међу ’целом заједницом браће‘! (1. Петрова 2:17; 5:2, 3).

7 Уместо да се жале, објавитељи често изражавају цењење за духовно вођство које старешине с љубављу пружају. Осмотримо пример Биргит, удате хришћанке која сада има нешто више од 30 година. Она се као тинејџерка повезала с лошим друштвом и мало је фалило да упадне у замку неисправног поступања. Међутим, јасни библијски савети старешина и подршка суверника помогли су јој да се ишчупа из једне потенцијално опасне ситуације. Како се Биргит сада осећа? Она каже: „Дубоко сам захвална што и даље припадам Јеховиној дивној организацији.“ Андреас, који има 17 година, каже: „Ово је стварно Јеховина организација, најбоља организација на свету.“ Зар не треба да будемо захвални за оно што нам пружа земаљски део Јеховине организације?

Они који предводе су несавршени

8, 9. Како су се понели неки од Давидових савременика, и како је он реаговао на то?

8 Наравно, браћа која су наименована да предводе у обожавању су несавршена. Сви они греше, а неки се и снажно напрежу како би држали под контролом своје слабости. Да ли треба да будемо узнемирени због тога? Не. Чак су и они којима су у древном Израелу биле поверене велике одговорности направили озбиљне грешке. На пример, Давид је још био младић када је био позван да служи као музичар да би умирио узнемиреног краља Саула. Касније је Саул покушао да га убије, и он је на крају морао да побегне како би сачувао живот (1. Самуилова 16:14-23; 18:10-12; 19:18; 20:32, 33; 22:1-5).

9 Неки други Израелци су се нелојално понели. На пример, Давидов војни заповедник Јоав убио је Сауловог рођака Авенира. Авесалом је сковао заверу против свог оца Давида како би преузео краљевство. Давида је издао и његов поверљив саветник Ахитофел (2. Самуилова 3:22-30; 15:1-17, 31; 16:15, 21). Па ипак, Давид није постао киван, није приговарао, нити је окренуо леђа правом обожавању. У ствари, поступио је потпуно супротно. Тешке околности су подстакле Давида да се држи Јехове и да сачува одличан став који је имао када је бежао од Саула. Давид је тада певао: „Смилуј се на ме, Боже, смилуј се на ме, јер се у те узда душа моја, и под сенку крила твојих склањам се док не прођу невоље“ (Псалам 57:2).

10, 11. Шта је хришћанка по имену Гертруд доживела као млада особа, и шта је рекла у вези с грешкама суверника?

10 Ми немамо разлога да се жалимо на такву врсту подмуклог поступања у оквиру данашње Божје организације. Ни Јехова, ни анђели, ни духовни пастири не толеришу присуство таквих подмуклих, злих особа у хришћанској скупштини. Па ипак, сви се суочавамо с људском несавршеношћу — како својом, тако и с несавршеношћу других Божјих слугу.

11 Када је Гертруд, која је годинама служила Јехови, била девојка, лажно је оптужена да је варалица и да није пуновремени објавитељ Краљевства. Како је реаговала? Да ли је мрмљала због таквог опхођења? Не. Кратко пре него што је 2003. умрла у старости од 91 године, она се осврнула на свој живот и рекла: „Из онога што сам тада, а и касније доживела, научила сам да упркос грешкама појединаца, Јехова води своје велико дело, за које користи нас несавршене људе.“ Када се суочила с несавршеношћу других Божјих слугу, Гертруд се у искреним молитвама обратила Јехови.

12. (а) Који су лош пример оставили неки хришћани из првог века? (б) На шта треба да се усредсредимо?

12 Пошто чак ни највернији и најревнији хришћанин није савршен, када неки наименовани брат погреши наставимо да ’све радимо без мрмљања‘ (Филипљанима 2:14). Заиста би било жалосно ако бисмо следили лош пример неких појединаца из хришћанске скупштине првог века! Према ономе што је написао ученик Јуда, лажни учитељи тог времена ’одбацивали су владалачки ауторитет и погрдно су говорили о славнима‘. Осим тога, ти преступници су били „мрмљачи, људи који се жале на свој удео у животу“ (Јуда 8, 16). Немојмо бити као ти мрмљачи који су приговарали. Уместо тога, усредсредимо се на изврсне ствари које добијамо преко ’верног роба‘. Високо ценимо Јеховину организацију и ’све радимо без мрмљања‘.

„Ово су шокантне речи“

13. Како су неки реаговали на извесна учења Исуса Христа?

13 Док су неки из првог века мрмљали против наименованих слугу, други су мрмљали против онога што је Исус научавао. Као што је забележено у Јовану 6:48-69, Исус је рекао: „Ко се храни мојим телом и пије моју крв, има вечни живот.“ Када су чули те речи, „многи од његових ученика... рекоше: ’Ово су шокантне речи; ко то може слушати?‘“ Исус је био свестан да „његови ученици мрмљају због тога“. Штавише, „због тога се многи од [њих] вратише ономе што су оставили за собом и више нису ишли с њим“. Али нису сви ученици мрмљали. Запази шта се десило када је Исус питао 12 апостола: „Да нећете и ви да одете?“ Апостол Петар је одговорио: „Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота; и ми смо поверовали и спознали да си ти Божји Свети.“

14, 15. (а) Зашто неки постану незадовољни због неких аспеката хришћанског учења? (б) Шта можемо научити из онога што се десило са Емануелом?

14 У савремено доба, један мали број припадника Божјег народа постао је незадовољан неким аспектима хришћанског учења и мрмља против земаљског дела Јеховине организације. Зашто долази до тога? До таквог мрмљања често долази зато што се недовољно разуме начин на који Бог обавља ствари. Створитељ постепено открива истину свом народу. Зато је с времена на време потребно да се побољша наше разумевање Писма. Велика већина Јеховиних слугу радује се због таквих побољшања. Међутим, неки су ’преко мере праведни‘ и с неодобравањем гледају на те промене (Проповедник 7:16). То може бити због поноса и зато неки упадају у замку независног размишљања. Шта год да је разлог, такво мрмљање је опасно, пошто нас може повући назад у свет.

15 Емануел је, рецимо, био Сведок који је критиковао неке ствари које је прочитао у публикацијама ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45). Он је престао да чита нашу литературу и на крају је рекао старешинама из своје скупштине да више не жели да буде Јеховин сведок. Међутим, веома брзо је схватио да су учења Јеховиних сведока сасвим исправна. Повезао се са Сведоцима и признао своју грешку, тако да је био поново примљен као Јеховин сведок. Захваљујући томе, опет је био радостан.

16. Шта нам може помоћи да одагнамо сумње у вези с неким хришћанским учењима?

16 Шта ако смо у искушењу да мрмљамо због тога што имамо сумње у вези с неким учењима Јеховиног народа? Немојмо бити нестрпљиви. ’Верни роб‘ ће можда објавити нешто што ће нам разјаснити то питање и одагнати сумње. Мудро је да тражимо помоћ хришћанских старешина (Јуда 22, 23). Молитва, проучавање Библије и дружење с духовно настројеним суобожаваоцима такође нам могу помоћи да одагнамо сумње и продубимо захвалност за библијске истине које јачају веру, које смо упознали преко оних које Јехова користи.

Задржи позитиван став

17, 18. Уместо да мрмљамо, какав став треба да имамо, и зашто?

17 Истина, несавршени људи имају наслеђену склоност ка греху, и код неких је можда снажно изражено нагињање ка томе да се неосновано жале (Постање 8:21; Римљанима 5:12). Али ако нам мрмљање постане навика, доводимо у опасност свој однос с Јеховом Богом. Стога је потребно да контролишемо сваку склоност ка мрмљању.

18 Уместо да мрмљамо због нечега у скупштини, добро је да задржимо позитиван став и да имамо рутину која ће нам помоћи да останемо запослени, радосни, испуњени поштовањем, уравнотежени и здрави у вери (1. Коринћанима 15:58; Титу 2:1-5). Јехова држи под контролом све унутар своје организације, а и Исус је свестан шта се дешава у свакој скупштини, као што је био и у првом веку (Откривење 1:10, 11). Стрпљиво чекај на Бога и Христа, Поглавара скупштине. Ако нешто треба исправити, за то могу бити употребљени наименовани пастири (Псалам 43:5NW; Колошанима 1:18; Титу 1:5).

19. На шта треба да се усредсредимо док Краљевство не преузме потпуну контролу над збивањима на земљи?

19 Ускоро ће нестати овај зли свет, и потпуну контролу над збивањима на земљи преузеће Месијанско Краљевство. До тада је веома важно да свако од нас остане позитиван! То ће нам помоћи да препознамо врлине наших суобожавалаца, уместо да се усредсређујемо на њихове слабости. Ако се усредсредимо на добре стране њихове личности, бићемо срећни. Нећемо бити емоционално исцрпљени због мрмљања, већ охрабрени и духовно ојачани.

20. Којим благословима се можемо радовати ако имамо позитиван став?

20 Позитиван став ће нам такође помоћи да задржимо на уму многе благослове које имамо зато што смо повезани са земаљским делом Јеховине организације. Ово је једина организација на свету која је верна Суверену свемира. Шта ти мислиш о томе, као и о предности да учествујеш у обожавању јединог истинитог Бога, Јехове? Имај став попут Давида, који је певао: „Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази. Срећан је онај кога ти одабереш и даш му да ти се приближи, да би пребивао у двориштима храма твога. Наситићемо се добра из дома твога“ (Псалам 65:2, 4NW).

Да ли се сећаш?

• Зашто треба да будемо захвални за оне који предводе у скупштини?

• Како треба да реагујемо када одговорна браћа нешто погреше?

• Како треба да гледамо на побољшања у разумевању Писма?

• Шта може помоћи хришћанину да одагна сумње?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

Давид је дао Соломону нацрт храма и свесрдно је подупирао право обожавање

[Слика на 23. страни]

Хришћанске старешине радо пружају духовну помоћ