Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо мудри — бојмо се Бога!

Будимо мудри — бојмо се Бога!

Будимо мудри — бојмо се Бога!

„Страх од Јехове почетак је мудрости“ (ПОСЛОВИЦЕ 9:10).

1. Зашто је многима тешко да разумеју да треба имати страх од Бога?

 НЕКАДА је био комплимент рећи за некога да је богобојазан. Данас многи сматрају да је старомодно имати страх од Бога и тешко им је да то разумеју. „Ако је Бог љубав“, неки се можда питају, „зашто да га се бојим?“ Они сматрају да је страх негативна емоција која чак може и да паралише. Међутим, прави страх од Бога има много шире значење и, као што ћемо видети, то није само нека емоција.

2, 3. Шта укључује прави страх од Бога?

2 Када се у Библији помиње страх од Бога, о њему се говори као о нечем позитивном (Исаија 11:3). Страх од Бога је изражавање искрене оданости и дубоког поштовања према Богу, и снажна жеља да му увек угодимо (Псалам 115:11). То укључује да прихватамо Божја мерила и да их се чврсто држимо, као и да имамо жељу да живимо у складу с оним што Бог каже да је исправно. Једно дело истиче да такав здрав страх одражава „саму суштину нашег става према Богу, који води до мудрог понашања и избегавања сваке врсте зла“. Божја Реч нам у складу с тим каже: „Страх од Јехове почетак је мудрости“ (Пословице 9:10).

3 Заиста, страх од Бога утиче на многе аспекте живота. Повезан је не само с мудрошћу, већ и с радошћу, миром, напретком, дуговечношћу, надом, поверењем и поуздањем (Псалам 2:11; Пословице 1:7; 10:27; 14:26; 22:4; 23:17, 18; Дела апостолска 9:31). Тесно је повезан с вером и љубављу. Штавише, такав страх утиче на наш целокупан однос с Богом као и на наш однос с другим људима (Поновљени закони 10:12; Јов 6:14NW; Јеврејима 11:7). Страх од Бога укључује дубоко уверење да је нашем небеском оцу стало до нас и да је спреман да нам опрости наше преступе (Псалам 130:4). Само зли који се не кају имају разлог да буду у страху од Бога a (Јеврејима 10:26-31).

Научити бојати се Јехове

4. Шта нам може помоћи да научимо да се бојимо Јехове?

4 Будући да је за доношење мудрих одлука и добијање Божјег благослова пресудно имати страх од Бога, како можемо ’научити бојати се Јехове‘ на исправан начин? (Поновљени закони 17:19). У Светом писму су записани многи примери богобојазних мушкараца и жена који служе „нама за поуку“ (Римљанима 15:4). Да бисмо боље разумели шта заиста значи бојати се Бога, хајде да размотримо живот једног од тих људи — Давида, краља древног Израела.

5. Како је пастирење помогло Давиду да научи нешто о страху од Јехове?

5 Јехова је одбацио првог израелског краља, Саула, због тога што је имао страх од људи а недостајао му је страх од Бога (1. Самуилова 15:24-26). С друге стране, Давидов живот и његов близак однос с Јеховом показују да је заиста био богобојазан човек. Давид је од раног детињства често чувао стадо свог оца (1. Самуилова 16:11). Као пастир, многе ноћи је провео под звезданим небом и то му је сигурно помогло да разуме зашто се треба бојати Јехове. Премда је Давид могао видети само делић огромног свемира, дошао је до исправног закључка — Бог заслужује наше поштовање и обожавање. „Кад небеса твоја гледам, дело прста твојих, и месец и звезде што си поставио“, написао је касније, „шта је човек да га се опоменеш, син човечји да се о њему бринеш?“ (Псалам 8:4, 5).

6. Како се Давид осећао када је схватио колико је Јехова велик?

6 Сасвим је разумљиво што је на Давида оставило дубок утисак када је увидео колико је мали у поређењу са огромним звезданим небом. То сазнање га није уплашило, већ га је покренуло да слави Јехову и да изговори следеће речи: „Небеса славу Божју објављују, дела руку његових небески простор гласи“ (Псалам 19:2). Страхопоштовање које је осећао према Јехови приближило га је њему и пробудило жељу да научи више о његовом начину поступања, као и да живи у складу с тим. Замисли како се само осећао када је у песми рекао Јехови: „Јер си ти велики и чудеса чиниш; само си ти Бог! Покажи ми, Јехова, пут свој, и ићи ћу по истини твојој. Учини да се срцу моме мили бојати се имена твога“ (Псалам 86:10, 11).

7. Како је страх од Бога помогао Давиду да се бори против Голијата?

7 Када су Филистеји напали израелску земљу, њихов ратник по имену Голијат који је био висок три метра ругао се Израелцима говорећи: ’Изаберите човека који ће се борити са мном! Ако ме победи, служићемо вам!‘ (1. Самуилова 17:4-10). Саул и читава његова војска били су преплашени — али не и Давид. Он је знао да се треба бојати Јехове, а не неког човека, ма колико моћан био. „Ја идем на те у име Јехове над војскама, Бога војске Израелове“, рекао је Давид Голијату, „и знаће све ово мноштво да Јехова не спасава мачем и копљем. Јер је победа од Јехове.“ С праћком у руци и само једним каменом — и уз Јеховину помоћ — Давид је оборио тог дива (1. Самуилова 17:45-47).

8. Шта учимо из примера богобојазних особа о којима се говори у Библији?

8 Можда се и ми суочавамо с препрекама или непријатељима који нису ништа мање застрашујући него непријатељ с којим се Давид суочио. Шта можемо учинити? Можемо се суочити с њима на исти начин као Давид и остали верни људи из древних времена — помоћу страха од Бога. Страх од Бога може надјачати страх од човека. Божји слуга Немија подстакао је своје сународнике којима су претили противници: ’Не бојте их се! Помените Јехову, од кога се треба бојати‘ (Немија 4:14). Уз Јеховину подршку, Давид, Немија и друге верне Божје слуге успели су да испуне задатке које им је Бог поверио. И ми ћемо то моћи ако имамо страх од Бога.

Суочавање с проблемима са страхом од Бога

9. У каквим је околностима Давид показао да се боји Бога?

9 Након што је Давид убио Голијата, Јехова му је дао још многе победе. Међутим, љубоморни Саул је покушао да убије Давида — најпре без предумишљаја, затим се послужио лукавством, а на крају је са собом повео читаву војску. Премда је Јехова обећао Давиду да ће бити краљ, он је годинама морао да бежи, да се бори и да чека време које је Јехова одредио да би га поставио за краља. Док је пролазио кроз све то, Давид је показао да се боји истинитог Бога (1. Самуилова 18:9, 11, 17; 24:3).

10. Како је Давид показао страх од Бога када се суочио са опасношћу?

10 Једном приликом је Давид потражио уточиште код филистејског краља Ахиса у граду Гату, Голијатовом родном месту (1. Самуилова 21:10-15). Краљеве слуге су оптужиле Давида да је непријатељ њиховог народа. Како је Давид реаговао у тој опасној ситуацији? У молитви је излио своје срце Јехови (Псалам 56:2-5, 11-13). Премда је морао да се претвара да је луд како би побегао, Давид је знао да га је Јехова у ствари избавио тако што је благословио његов труд. Ослањајући се на Јехову целим срцем и показујући поуздање у њега, Давид је доказао да се заиста боји Бога (Псалам 34:5-7, 10-12).

11. Када смо у кушњи, како попут Давида можемо показати страх од Бога?

11 Попут Давида, и ми можемо показати страх од Бога тако што се уздамо у његово обећање да ће нам помоћи у нашим проблемима. „Предај Јехови судбину своју [„пут свој“, ДК], и уздај се у њега; и он ће урадити“, рекао је Давид (Псалам 37:5). То не значи да ћемо једноставно препустити своје проблеме Јехови и чекати да их он реши, а да при том не учинимо оно што је у нашој моћи. Давид се није молио Богу за помоћ, а затим седео скрштених руку. Он је употребио физичке и интелектуалне способности које му је Јехова дао и одмах се ухватио у коштац с проблемом. Међутим, Давид је знао да људски труд није гаранција успеха. Тако би требало да буде и с нама. Након што учинимо све што је у нашој моћи, остало треба да препустимо Јехови. У ствари, често не можемо учинити ништа осим да се ослонимо на Јехову. Тада показујемо колико се стварно бојимо Јехове. Утеху можемо наћи у речима које је Давид из срца изговорио: „Љубав Јеховина за оне је који га се боје, и савез их његов упућује“ (Псалам 25:14).

12. Зашто треба озбиљно да гледамо на своје молитве и какав став никада не треба да имамо?

12 Дакле, треба озбиљно да гледамо на наше молитве и наш однос с Богом. Када приступамо Јехови, морамо „веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6; Јаков 1:5-8). А када нам помогне, треба да ’будемо захвални‘, као што нас је и апостол Павле посаветовао (Колошанима 3:15, 17). Никада не треба да будемо попут оних које је један искусни помазани хришћанин описао следећим речима: „Они на Бога гледају као на неког небеског конобара. Када им нешто затреба, они желе једноставно да махну руком и да он дође да их услужи. А када добију то што желе, онда би волели да се он једноставно удаљи.“ Такав став открива недостатак страха од Бога.

Пропуст да се покаже страх од Бога

13. Када је Давид пропустио да покаже поштовање према Божјем закону?

13 То што је осетио Јеховину помоћ у време невоље продубило је Давидов страх од Бога и ојачало поуздање у њега (Псалам 31:22-24). Међутим, у три познате ситуације Давид је пропустио да покаже страх од Бога, што је водило до озбиљних последица. Прва ситуација је била када је организовао да се ковчег Јеховиног савеза пренесе у Јерусалим колима уместо да га Левити носе на раменима, како је предвиђено Божјим законом. Када је Уза, који је управљао колима, прихватио ковчег да не би спао с њих, истог тренутка је изгубио живот због ’тог греха‘. Заиста, Уза је починио озбиљан грех, али на крају крајева, Давидова је грешка била што није сачувао исправно поштовање према Божјем закону, и то је довело до трагичних последица. Страх од Бога подразумева да поступамо на начин који је он одредио (2. Самуилова 6:2-9; Бројеви 4:15; 7:9).

14. Зашто је тиме што је пребројао народ Давид пропустио да покаже страх од Бога?

14 Касније је Сатана навео Давида да преброји израелске војнике (1. Летописа 21:1). Учинивши то, Давид је пропустио да покаже страх од Бога, што је довело до тога да је 70 000 Израелаца изгубило живот. Премда се покајао пред Јеховом, он и људи који су били око њега много су пропатили због те грешке (2. Самуилова 24:1-16).

15. Шта је водило до тога да Давид почини неморал?

15 Када је у још једној ситуацији пропустио да покаже страх од Бога, Давид је починио неморал с Витсавејом, Уријином женом. Давид је знао да је погрешно починити прељубу, па чак и пожелети нечијег брачног друга (Излазак 20:14, 17). Проблем се појавио када је угледао Витсавеју док се купала. Требало је да га исправан страх од Бога наведе да одмах скрене поглед и мисли на нешто друго. Међутим, Давид ју је очигледно ’гледао‘ све док страст није надјачала страх од Бога (Матеј 5:28; 2. Самуилова 11:1-4). Давид је изгубио из вида да је Јехова био укључен у сваки аспект његовог живота (Псалам 139:1-7).

16. Које је последице Давид морао да сноси због свог греха?

16 Из Давидове везе с Витсавејом родио се син. Убрзо након тога, Јехова је Давиду послао пророка Натана да му укаже на његов грех. Када је постао свестан шта је учинио, Давид је обновио свој страх од Бога и покајао се. Преклињао је Јехову да га не одбаци од себе и да не узме свој свети дух од њега (Псалам 51:9, 13). Јехова је опростио Давиду и ублажио казну, али га није заштитио од свих последица његовог поступања. Давидов син је умро, а његову породицу су отада почеле да погађају жалост и невоља. Каква цена за недостатак страха од Бога! (2. Самуилова 12:10-14; 13:10-14; 15:14).

17. Објасни какав бол може проузроковати грешно поступање.

17 Слично је и данас. Ако у погледу морала пропустимо да покажемо страх од Бога, можемо имати озбиљне и дуготрајне последице. Замисли какав је бол у срцу осетила једна млада жена када је сазнала да јој је њен муж, који је хришћанин, био неверан док је радио у иностранству. Шокирана, пресавила се од бола, зарила лице у дланове и бризнула у плач. Колико ће му времена требати да поново задобије поверење и поштовање своје супруге? Те трагичне последице могу се избећи ако имамо прави страх од Бога (1. Коринћанима 6:18).

Страх од Бога чува нас да не починимо грех

18. Шта је Сатанин циљ и којим се методама служи?

18 Сатана великом брзином снижава светска морална мерила, и посебно жели да исквари праве хришћане. У ту сврху он користи најдиректнији пут до нашег срца и ума — наша чула, а посебно наше очи и уши (Ефешанима 4:17-19). Како ћеш реаговати када изненада наиђеш на неморалне слике, речи или људе?

19. Како нас страх од Бога може сачувати да не починимо грех?

19 Задржавање на неисправним мислима може водити до стања ума у ком је особа спремна да одбаци драгоцени однос с Јеховом у замену за нешто на шта нема право (Јаков 1:14, 15). С друге стране, ако се бојимо Јехове, држаћемо се далеко — или ћемо се удаљити — од људи, места, активности и забаве који би могли да снизе наша морална мерила (Пословице 22:3). Каква год непријатност или жртва била укључена у то, ништа није толико страшно као губитак Божје наклоности (Матеј 5:29, 30). Страх од Бога свакако треба да нас спречи да себе намерно излажемо нечем неморалном, укључујући и порнографију у било ком облику, и да нас наведе да ’одвратимо очи од онога што је безвредно‘. Ако то чинимо, можемо бити уверени да ће нас Јехова ’сачувати у животу‘ и дати нам све што нам је стварно потребно (Псалам 119:37, NW; 84:12).

20, 21. (а) Како је страх од Бога помогао једном хришћанину да савлада искушење? (б) Шта ће бити размотрено у наредном чланку?

20 Осмотри пример Андреа b, хришћанског старешине, оца и доктора из једне европске земље. Када је Андре дежурао ноћу у болници, колегинице су му стално на јастуку остављале цедуљице исцртане срцима с неморалним понудама. Андре их је одлучно одбио. Штавише, да би побегао из тог лошег окружења, пронашао је други посао. Показало се да је било веома мудро поступати са страхом од Бога, јер данас Андре служи као спољни сарадник подружнице Јеховиних сведока у својој земљи.

21 Заиста, поступање у складу с правим страхом од Бога увек је мудар избор. То је такође извор праве среће (Псалам 34:10). О томе ће се детаљније говорити у наредном чланку.

[Фусноте]

a Видети чланак „Гледиште Библије: Како се можете бојати Бога љубави?“ у часопису Пробудите се! од 8. јануара 1998, који су издали Јеховини сведоци.

b Име је промењено.

Можеш ли објаснити?

• Које хришћанске особине обухвата страх од Бога?

• Како страх од Бога може надјачати страх од човека?

• Како можемо показати да имамо исправно гледиште о молитви?

• Како нас страх од Бога може сачувати од тога да починимо грех?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Давид се научио страху од Бога посматрањем његових дела стварања

[Слике на 24. страни]

Како ћеш реаговати када се изненада нађеш у искушавајућој ситуацији?