Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кошуља од кострети и духовност

Кошуља од кострети и духовност

Кошуља од кострети и духовност

ФРАНЦУСКИ краљ Луј IX носио је једну такву кошуљу. Када је у младости студирао права, сер Томас Мор је уз помоћ једне кошуље од кострети остајао будан од 19 до 20 сати дневно током неколико месеци. Штавише, Мор је познат по томе што ју је носио већи део свог живота. Такође, када је кентерберијски надбискуп Томас Бекет био убијен у Кентерберијској катедрали, многи су се изненадили када је откривено да је испод своје одеће носио кошуљу од кострети. Шта су имале заједничко ове историјске личности? Помоћу кошуље од кострети они су мучили своје тело.

Кошуља од кострети је била начињена од грубог платна израђеног од козје длаке и носила се уз тело, тако да је надраживала кожу стварајући при том велику непријатност. Она је врло лако могла да постане стециште ваши. За Томаса Бекета се каже да је носио своју кошуљу од кострети заједно с кратким панталонама од истог материјала, које су служиле као доњи веш, све док нису почеле да „врве од ваши“. Након 16. века, козја длака је понекад била замењена фином жицом чији су шиљци били окренути ка телу. Кошуљу направљену на овај начин, било је још непријатније носити.

Према једном речнику, сврха кострети, као и других облика самокажњавања, била је да „сузбија грешне жеље тела и тако подстакне на развијање духовно оријентисаног става и начина живота“. Нису само аскете носиле ту одећу; обични верници, укључујући и оне на високим положајима, такође су је носили. Чак се и данас неки религиозни редови држе ове праксе.

Да ли ношење кошуље од кострети или дуготрајно лишавање самог себе физичких потреба чини некога духовно настројеном особом? Не, духовност не зависи од таквих обичаја. У ствари, апостол Павле је говорио против ’окрутног поступања с телом‘ (Колошанима 2:23). a Баш супротно, права духовност се развија када се пажња усмери на Бога, путем марљивог проучавања његове Речи и примењивања тог знања у животу.

[Фуснота]

a Ради даљег разматрања ове теме, видети Пробудите се! од 8. октобра 1997. године, „Гледиште Библије: Да ли је аскетизам кључ за мудрост?

[Извори слика на 32. страни]

Краљ Луј IX, горе: From the book Great Men and Famous Women; Томас Бекет, у средини: From the book Ridpath’s History of the World (Vol. IV); Томас Мор, доле: From the book Heroes of the Reformation, 1904