Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Како ће Исус „избавити убогога“, као што је проречено у Псалму 72:12?

Током његове владавине, сви ће живети у праведности и неће бити корупције. Сиромаштво је често последица рата, али Христ ће успоставити савршени мир. Он саосећа с људима, све ће их ујединити и побринуће се да хране буде у изобиљу (Псалам 72:4-16; 1. 5, страна 7).

• Како ми као хришћани можемо показивати „слободу говора“? (1. Тимотеју 3:13; Филимону 8; Јеврејима 4:16).

То можемо чинити тако што ревно и одважно проповедамо другима, поучавамо и дајемо делотворан савет брзо и без оклевања и изливамо срце пред Јеховом, уверени да он чује наше молитве и да ће одговорити на њих (15. 5, стране 14-16).

• Зашто су под Законом нека сасвим природна обележја полног живота чинила неку особу „нечистом“?

Закони у вези с нечистоћом која се приписује истицању семена, менструацији и порођају унапређивали су добру хигијену и здрав начин живота, наглашавали светост крви и указивали на потребу за очишћењем од греха (1. 6, страна 31).

• Ако особа жели да буде срећна, због чега би било добро да размотри књигу Псалама?

Писци Псалама знали су да срећа произлази из доброг односа с Богом (Псалам 112:1). Они су нагласили да ниједан међуљудски однос, материјални посед, нити лично достигнуће не може донети срећу коју осећамо због тога што припадамо „народу чији је Бог Јехова“ (Псалам 144:15; 15. 6, страна 12).

• Какав је посебан однос Јехова имао с древним Израелом?

Јехова је 1513. пре н. е. омогућио Израелцима да уђу у један нов однос с њим, у један савез. Након тога, Израелци су рођењем постајали чланови народа који је био предан Богу. Ипак, сваки појединац је морао лично да одлучи да ли ће служити Богу (1. 7, стране 21, 22).

• Зашто све треба да радимо „без мрмљања“?

Многи примери из Писма показују да је мрмљање проузроковало велику штету Божјем народу. Добро је да озбиљно размислимо о лошем утицају који оно може данас имати. Несавршени људи су склони томе да се жале и зато треба да пазимо да се та склоност не развије код нас и да је избегавамо (15. 7, стране 16, 17).

• Како знамо да мудрост која је описана у Пословицама 8:22-31 није неки апстрактни појам?

Та мудрост је била ’створена‘ као прво од Божјих дела стварања. Бог је одувек постојао и одувек је био мудар; његова мудрост нема почетка. Мудрост из Пословица 8:22-31 била је поред Јехове као „вешт градитељ“ (NW), што се односи на духовно биће које је постало Исус и које је тесно сарађивало с Јеховом у стварању (Колошанима 1:17; Откривење 3:14; 1. 8, страна 31).