Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Изнесите своје молбе Богу“

„Изнесите своје молбе Богу“

„Изнесите своје молбе Богу“

„У свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу“ (ФИЛИПЉАНИМА 4:6).

1. С ким имамо предност да комуницирамо, и зашто је то дивно?

 АКО би затражио пријем код председника твоје државе, на какву би реакцију наишао? Можда би из његовог кабинета добио неки љубазан одговор, али највероватније не би могао да лично разговараш с њим. Међутим, с највећим Владарем свега, Јеховом Богом, Сувереном свемира, ситуација је потпуно другачија. Можемо му приступити с било ког места и у било које време. До њега ће увек стићи молитве које су у складу с његовом вољом (Пословице 15:29). То је заиста дивно! Зар нас захвалност за то не покреће да се редовно молимо Ономе за кога се сасвим прикладно каже да „слуша молитве“? (Псалам 65:2).

2. Шта је неопходно да би Бог прихватио наше молитве?

2 Међутим, неко би се могао питати: ’Какве молитве Бог прихвата?‘ Библија говори шта је неопходно да би наше молитве биле прихватљиве: „Без вере није могуће угодити Богу, јер онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6). Заиста, као што је наглашено у претходном чланку, вера је кључни фактор за приступање Богу. Бог спремно прихвата наше молитве, али само ако то чинимо с вером и ако чинимо добра дела са искреношћу и исправним ставом срца.

3. (а) Као што показују молитве верних слугу из старог доба, шта може бити укључено у молитву? (б) Какве све молитве могу бити?

3 Апостол Павле је подстакао хришћане свог времена: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6, 7). У Библији се налазе многи примери оних који су своје бриге изнели Богу. Међу њима су били Ана, Илија, Језекија и Данило (1. Самуилова 2:1-10; 1. Краљевима 18:36, 37; 2. Краљевима 19:15-19; Данило 9:3-21). Треба да следимо њихов пример. Запази, такође, да Павлове речи показују да постоје разни видови молитве. Поменуо је захваљивање, то јест молитву у којој изражавамо захвалност за оно што Бог чини за нас. Уз захваљивање може ићи и хвала. Усрдно мољење односи се на понизно, усрдно преклињање. Можемо изразити и своје молбе, то јест тражити од Бога нешто конкретно (Лука 11:2, 3). Нашем небеском Оцу је драго када му приступамо на било који од тих начина, и он нас слуша.

4. Премда Јехова зна наше потребе, зашто треба да му изнесемо своје молбе?

4 Неки можда мисле: ’Зар Јехова већ не зна све наше потребе?‘ Да, он зна (Матеј 6:8, 32). Зашто онда ипак жели да му се обраћамо са својим молбама? Размотримо следећи пример: Власник једне продавнице нуди поклоне својим муштеријама. Међутим, да би муштерије добиле поклон, морају да дођу до власника и да га затраже. Они који нису спремни да уложе труд како би то учинили тиме показују да у ствари не цене ту понуду. Слично томе, ако пропустимо да своје молбе изнесемо у молитви, показали бисмо недостатак захвалности за оно што Јехова пружа. Исус је рекао: „Молите и добићете“ (Јован 16:24). Тако можемо показати да се ослањамо на Бога.

Како треба да приступимо Богу?

5. Зашто треба да се молимо у Исусово име?

5 Јехова не поставља мноштво строгих правила у вези с тим како се треба молити. Међутим, треба да научимо како на исправан начин да му приступамо, што је објашњено у Библији. На пример, Исус је поучио своје следбенике: „Што год замолите Оца у моје име, даће вам“ (Јован 16:23). Дакле, треба да се молимо у Исусово име, признајући да је Исус једини посредник путем ког Бог даје своје благослове човечанству.

6. У каквом положају треба да се молимо?

6 У каквом положају треба да се молимо? У Библији се не каже да треба да будемо у неком посебном положају да би Бог чуо наше молитве (1. Краљевима 8:22; Немија 8:6; Марко 11:25; Лука 22:41). Важно је да се искрено молимо Богу и да то чинимо са исправним ставом срца (Јоило 2:12, 13).

7. (а) Шта значи израз „амин“? (б) Како се тај израз на прикладан начин користи у молитвама?

7 Зашто користимо реч „амин“? Свето писмо указује да је то прикладан начин да закључимо наше молитве, посебно када се молимо јавно (Псалам 72:19; 89:52). Хебрејска реч амен у основи значи „заиста“. Маклинтокова и Стронгова енциклопедија објашњава да је важно изговорити „амин“ на крају молитве јер се тиме „потврђују речи које су претходно изречене и тражи се да се оне испуне“. Дакле, када особа која се моли на крају искрено каже „амин“, она изражава своја најискренија осећања о ономе што је управо рекла. Када хришћанин који заступа скупштину у молитви закључи овим изразом, присутни могу такође рећи „амин“, у себи или наглас, како би показали да се свим срцем слажу са оним што је речено (1. Коринћанима 14:16).

8. Како наше молитве могу бити сличне молитвама Јакова и Аврахама, и шта бисмо тиме показали?

8 Понекад Бог може дозволити да покажемо колико смо заинтересовани за оно за шта се молимо. Можда ћемо морати да будемо попут Јакова који се целу ноћ рвао са анђелом како би добио благослов (Постанак 32:24-26). Осим тога, неке околности могу од нас захтевати да будемо попут Аврахама, који се више пута молио Јехови за Лота и друге праведнике ако их је било у Содому (Постанак 18:22-33). На сличан начин ми можемо преклињати Јехову у вези са оним што нам је важно, позивајући се на његову праведност, доброту и милосрђе.

За шта можемо да се молимо?

9. Шта треба да буде на првом месту у нашим молитвама?

9 Присети се да је Павле рекао: „У свему... изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6). Дакле, личне молитве могу обухватити практично сваки аспект нашег живота. Међутим, на првом месту у нашим молитвама треба да буде Јехова и све што је повезано с његовом намером. Данило је пружио добар пример у томе. Када је Израел био кажњен због својих греха, Данило је следећим речима молио Јехову да покаже милосрђе: „Немој оклевати, због себе, Боже мој, јер твој град и твој народ носе твоје име“ (Данило 9:15-19). Да ли и наше молитве показују да је за нас најважније посвећење Јеховиног имена и остварење његове воље?

10. Како знамо да је прикладно молити се за ствари од личног значаја?

10 Наравно, прикладно је молити се и за оно што се тиче лично нас. На пример, можемо се попут псалмисте молити за дубље разумевање духовних ствари. Он се молио: „Дај ми разборитости, да бих се држао закона твога, да бих га се држао свим срцем својим“ (Псалам 119:33, 34; Колошанима 1:9, 10). Исус је „упућивао усрдне молитве и молбе ономе који га је могао спасти од смрти“ (Јеврејима 5:7). Чинећи то, он је показао да је подесно тражити снагу када се суочавамо са опасношћу или кушњама. Када је својим ученицима дао узорну молитву, Исус је укључио и ствари од личног значаја, као што је праштање грешака и добијање свакодневне хране.

11. Како нам молитва помаже да не подлегнемо искушењу?

11 Исус је у ту узорну молитву укључио и молбу: „Не уведи нас у искушење, него нас избави од Злога“ (Матеј 6:9-13). Касније је саветовао: „Бдите и молите се, да не дођете у искушење“ (Матеј 26:41). Молитва је од пресудне важности када се суочавамо са искушењима. Могли бисмо бити искушани да се не обазиремо на библијска начела на послу или у школи. Они који нису Сведоци могу нас позвати да учествујемо у сумњивим активностима. Неко би нас могао наговарати да урадимо нешто што се супроти праведним начелима. Тада је мудро да следимо Исусов савет да се молимо — и пре него што дође до искушења, а и када се суочимо с њим — и да тражимо од Бога помоћ да не поклекнемо.

12. Које бриге нас могу навести да се молимо, и шта можемо очекивати од Јехове?

12 Божје слуге данас имају разне притиске и бриге. Болест и стрес за многе представљају велико оптерећење. Можда је наш живот тежак због насиља које нас окружује. Због економских проблема можда није лако саставити крај с крајем. Како је утешно знати да Јехова слуша своје слуге које пред њега износе овакве бриге! У Псалму 102:17 за Јехову се каже: „Обазреће се на молитву оних који су без ичега остали, и неће презрети молитву њихову.“

13. (а) За које је личне ствари прикладно молити се? (б) Наведи неки пример такве молитве.

13 У ствари, све оно што може утицати на нашу службу Јехови или на наш однос с њим може бити прикладна тема за молитву (1. Јованова 5:14). Ако треба да донесеш одлуку што се тиче брака или запослења, или можда да прошириш своју службу, слободно се обрати Богу и моли га за вођство. На пример, једна млада жена са Филипина желела је да започне с пуновременом службом. Међутим, није имала посао с којим би могла да се издржава. Она каже: „Једне суботе сам се молила Јехови конкретно за пионирску службу. Касније у току дана, када сам била у служби проповедања, понудила сам књигу једној тинејџерки. Из чиста мира, девојка је рекла: ’Требало би да одете у моју школу одмах у понедељак ујутро.‘ ’Зашто?‘, упитала сам. Објаснила ми је да постоји упражњено радно место и да је хитно потребна радница. Отишла сам и одмах добила посао. Све се десило тако брзо.“ Многи Сведоци широм света имали су слична искуства. Зато немој оклевати да своје усрдне молбе изнесеш Богу у молитви!

Шта ако смо починили грех?

14, 15. (а) Зашто особа не треба да се устручава да се моли чак и ако је починила грех? (б) Осим личних молитви, шта ће још помоћи особи да се опорави?

14 Како молитва може помоћи особи која је починила грех? Неки који су починили грех устручавају се да се моле јер их је срамота. Међутим, то није мудро. Да то илуструјемо: Пилоти знају да ако се изгубе, могу ступити у везу с контролом ваздушног саобраћаја. Али шта ако пилот оклева да ступи у контакт с контролом јер га је срамота зато што се изгубио? То би могло водити до катастрофе! Слично томе, особа која је починила грех и коју је стид да се моли Богу може упасти у још већу невољу. Срамота због греха не треба да спречи особу да разговара с Јеховом. Штавише, Бог позива оне који су починили неки озбиљан грех да му се моле. Пророк Исаија је подстицао грешнике свог времена да се обрате Јехови ’јер ће великодушно опростити‘ (Исаија 55:6, 7). Наравно, особа мора да ’умилостиви Јеховино лице‘ тако што ће се најпре понизити у срцу, одвраћајући се од грешног поступања и искрено се кајући (Псалам 119:58; Данило 9:13).

15 Када се ради о греху, молитва је важна још из једног разлога. Ученик Јаков каже о особи којој је потребна духовна помоћ: „Нека позове старешине из скупштине, па нека се они моле за њега... и Јехова ће га подићи“ (Јаков 5:14, 15). Заиста, особа треба лично да призна свој грех Јехови у молитви, али такође може тражити од старешина да се моле за њу. То ће јој помоћи да се духовно опорави.

Одговор на наше молитве

16, 17. (а) Како Јехова одговара на молитве? (б) Која искуства показују да су молитва и дело проповедања уско повезани?

16 Како добијамо одговор на молитве? На неке наше молитве можда добијемо очигледан и брз одговор (2. Краљевима 20:1-6). За друге је пак потребно више времена и није лако препознати одговор. Као што показује Исусова илустрација о удовици која је стално долазила код судије, можда је неопходно више пута приступити Богу (Лука 18:1-8). Међутим, можемо бити сигурни да ако су наше молитве у складу с Божјом вољом, Јехова нам никад неће рећи: „Немој да ми досађујеш!“ (Лука 11:5-9).

17 Јеховине слуге много пута доживљавају да виде одговор на своје молитве. То се често дешава у нашој јавној служби. На пример, две сестре са Филипина дистрибуисале су библијску литературу у једном забаченом крају земље. Када су дале трактат једној жени, њој су пошле сузе на очи. Рекла им је: „Синоћ сам се молила Богу да пошаље некога ко би ме поучавао Библији, и мислим да је ово одговор на моју молитву.“ Врло брзо жена је почела да посећује састанке у Дворани Краљевства. У једном другом делу југоисточне Азије, један брат је имао трему када је требало да сведочи у једном добро обезбеђеном стамбеном комплексу. Међутим, помолио се Јехови, скупио храброст и ушао у ту зграду. Покуцао је на једна врата и отворила је једна млада жена. Када је брат објаснио разлог своје посете, она је заплакала. Рекла је да је тражила Јеховине сведоке и молила се да их нађе. Брат јој је врло радо помогао да ступи у контакт са оближњом скупштином Јеховиних сведока.

18. (а) Како треба да реагујемо када добијемо одговор на наше молитве? (б) У шта можемо бити сигурни ако се молимо у свакој прилици?

18 Молитва је заиста диван дар. Јехова спремно слуша наше молитве и одговара на њих (Исаија 30:18, 19). Међутим, треба да будемо пажљиви како бисмо запазили његов одговор. Можда то неће увек бити на начин на који смо ми очекивали. Па ипак, треба да препознамо његово вођство и никада да не заборавимо да му захвалимо и упутимо хвалу (1. Солуњанима 5:18). И увек се сетимо онога на шта нас је подстакао апостол Павле: „У свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу.“ Стога, искористи сваку прилику да разговараш с Богом. Тако ћеш се и даље увек изнова уверавати у истинитост онога што је Павле рекао о онима који добијају одговор на своје молитве: „Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7).

Да ли знаш одговор?

• Какве све молитве могу бити?

• Како треба да се молимо?

• За шта се све можемо молити?

• Коју улогу игра молитва кад неко почини грех?

[Питања за разматрање]

[Слике на 29. страни]

Усрдна молитва нам помаже да не подлегнемо искушењима

[Слике на 31. страни]

У молитви можемо изразити Богу своју захвалност, своје бриге и молбе