Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како приступити ’Ономе који слуша молитве‘

Како приступити ’Ономе који слуша молитве‘

Како приступити ’Ономе који слуша молитве‘

„Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази“ (ПСАЛАМ 65:2).

1. По чему се људи разликују од осталих створења на Земљи и каква нам се могућност због тога пружа?

 ОД СВИХ врста живих бића на Земљи, којих има на хиљаде, само људи имају способност да обожавају Створитеља. Само су људи свесни својих духовних потреба и имају жељу да их задовоље. То нам пружа предивну могућност да изградимо лични однос с нашим небеским Оцем.

2. Како је грех утицао на човеков однос са Створитељем?

2 Бог је створио човека са способношћу да комуницира с њим као са својим Створитељем. Адам и Ева су били створени без греха. Зато су могли да приступају Богу слободно као што дете приступа свом оцу. Међутим, касније им је та величанствена предност одузета због тога што су сагрешили. Пошто су били непослушни Богу, изгубили су близак однос с њим (Постанак 3:8-13, 17-24). Да ли то значи да Адамови несавршени потомци више не могу комуницирати с Богом? Не значи. Јехова им дозвољава да му приступе али само под условом да испуне одређене захтеве. Који су то захтеви?

Захтеви за приступање Богу

3. Шта је потребно да би грешни људи могли да приступе Богу, и који пример то показује?

3 Један догађај који се тиче Адамова два сина помаже нам да разумемо шта Бог тражи од несавршених људи који желе да му приступе. И Каин и Авељ су покушали да приступе Богу тако што су му принели жртве. Авељев принос је био прихваћен, док Каинов није (Постанак 4:3-5). Зашто? У Јеврејима 11:4 стоји: „Вером је Авељ принео Богу вреднију жртву него Каин, и због те вере добио је сведочанство да је праведан.“ Дакле, јасно је да је вера неопходна да бисмо приступили Богу. Још један предуслов налазимо у Јеховиним речима упућеним Каину: „Ако почнеш чинити добро, зар ми нећеш бити мио?“ Заиста, да је Каин почео чинити добро, Бог би га прихватио. Међутим, Каин је одбацио Божји савет, убио Авеља и завршио као изгнаник (Постанак 4:7-12). Тако је на самом почетку људске историје наглашено колико су вера и добра дела важни да би човек могао приступити Богу.

4. Шта треба да признамо када је у питању наше приступање Богу?

4 Ако желимо да приступимо Богу, веома је важно да признамо да смо грешни. Сви људи су грешни, а грех нас спречава да се приближимо Богу. Пророк Јеремија је о Израелу написао: „Починили смо преступ... Облацима си затворио приступ к себи, да не прође молитва“ (Тужбалице 3:42, 44). Па ипак, Бог је током људске историје показао да је спреман да прихвати молитве оних који му приступају у вери и са исправним ставом срца, и који се држе његових заповести (Псалам 119:145). Ко су били неки од тих људи и шта можемо научити из њихових молитви?

5, 6. Шта можемо научити из начина на који је Аврахам приступао Богу?

5 Један од њих био је Аврахам. Јасно је да га је Јехова прихватио, пошто га је назвао ’својим пријатељем‘ (Исаија 41:8). Шта можемо научити из начина на који је Аврахам приступао Богу? Овај верни патријарх изразио је своју забринутост у вези с тим ко ће бити његов наследник: „Шта ћеш ми дати кад немам деце?“ (Постанак 15:2, 3; 17:18). Једном другом приликом, хтео је да зна ко ће бити спасен када Бог изврши пресуду над Содомом и Гомором (Постанак 18:23-33). Аврахам се такође усрдно молио за друге (Постанак 20:7, 17). А понекад је, као и у Авељевом случају, Аврахамово приступање Богу обухватало и приношење жртава Јехови (Постанак 22:9-14).

6 У свим тим приликама, Аврахам је имао слободу да разговара с Јеховом. Међутим, његова слобода говора била је нераскидиво повезана с понизним ставом према Створитељу. Запази његове речи пуне поштовања које су забележене у Постанку 18:27: „Молим те, саслушај ме. Иако сам прах и пепео усуђујем се да говорим Јехови.“ Какав добар став који вреди опонашати!

7. За шта су се патријарси молили Јехови?

7 Патријарси су се молили у вези с разним стварима и Јехова их је услишио. Јаков је упутио молитву у виду завета. Након што је тражио Божју помоћ, свечано је обећао: „Од свега што ми будеш дао даћу ти десетак“ (Постанак 28:20-22). Касније, када је требало да се сретне са својим братом, Јаков је преклињао Јехову за заштиту речима: „Молим те, избави ме из руке мог брата Исава, јер се бојим“ (Постанак 32:9-12). Патријарх Јов је приступио Јехови у име своје породице, приносећи жртве за њих. Када су Јовова три пријатеља згрешила својим говором, Јов се молио за њих и „Јехова је услишио Јова“ (Јов 1:5; 42:7-9). Ови догађаји нам помажу да утврдимо за шта можемо да се молимо Јехови. Такође видимо да је Јехова спреман да прихвати молитве оних који му приступају на исправан начин.

Под савезом Закона

8. Како су се под савезом Закона пред Јехову износиле молбе које су се тицале целог народа?

8 Након што је Јехова избавио израелски народ из Египта, дао им је савез Закона. Према оном што је стајало у Закону, Богу се могло приступити путем помазаног свештенства. Неки Левити су служили као свештеници у корист народа. Када се појавио неки проблем или питање које се тицало целог народа, представник народа — краљ или пророк — изнео је то Јехови у молитви (1. Самуилова 8:21, 22; 14:36-41; Јеремија 42:1-3). На пример, приликом посвећења храма, краљ Соломон се обратио Јехови у једној усрдној молитви. Јехова је показао да је прихватио ту молитву тако што је храм испунио својом славом и рекао: „Уши ће моје чути њихову молитву с овог места“ (2. Летописа 6:12–7:3, 15).

9. Шта се захтевало да би се на исправан начин приступило Јехови у светилишту?

9 У Закону који је дат Израелу, Јехова је навео како му треба приступати у светилишту. О чему се радило? Сваког јутра и сваке вечери, осим што је приносио животињске жртве, од првосвештеника се захтевало да пред Јеховом принесе мирисни ка̂д. Касније су ту службу вршили и други свештеници, изузев на Дан очишћења. Ако свештеници не би на тај начин исказали поштовање Јехови, он не би био задовољан њиховом службом (Излазак 30:7, 8; 2. Летописа 13:11).

10, 11. Какав доказ имамо да је Јехова прихватао личне молитве?

10 Да ли се у древном Израелу могло приступити Богу једино путем наименованих представника? Не, јер се у Библији каже да је Јехова радо прихватао личне молитве. У молитви коју је Соломон упутио за посвећење храма, преклињао је Јехову речима: „Па ако неко из народа или цео твој народ Израел упути молитву или молбу за милост... и рашири руке према овом дому, ти чуј с небеса“ (2. Летописа 6:29, 30). Према Лукином запису, када је Захарија, отац Јована Крститеља, приносио ка̂д у светилишту, мноштво несвештеничких обожавалаца Јехове „молило се напољу“. Очигледно је био обичај да се народ окупи изван светилишта у молитви, док се Јехови приносио ка̂д на златном олтару (Лука 1:8-10).

11 Дакле, када се Јехови приступало на исправан начин, њему је било драго да прихвати молбе оних који су му се обраћали у име народа, као и личне молбе појединаца. Ми данас нисмо под савезом Закона. Па ипак, можемо извући важне поуке о молитви из начина на који су древни Израелци приступали Богу.

Под хришћанским уређењем

12. Путем ког уређења хришћани могу приступати Јехови?

12 Ми сада живимо под хришћанским уређењем. Више не постоји дослован храм где свештеници представљају Божји народ, или ка коме треба да се окренемо када се молимо Богу. Међутим, Јехова још увек има уређење путем ког му можемо приступити. Које је то уређење? Године 29. н. е., када је Христ помазан и постављен за Првосвештеника, почео је да функционише духовни храм. a Тај духовни храм представља ново уређење за приступање Јехови и обожавање на темељу жртве Исуса Христа (Јеврејима 9:11, 12).

13. Која паралела у погледу молитве постоји између храма у Јерусалиму и духовног храма?

13 Многе одлике храма у Јерусалиму добро осликавају одлике духовног храма, укључујући и оне које су повезане с молитвом (Јеврејима 9:1-10). На пример, шта је представљао ка̂д који се ујутро и увече приносио на кадионом олтару у Светињи храма? Према Откривењу, ’ка̂д представља молитве светих‘ (Откривење 5:8; 8:3, 4). Давид је под надахнућем записао: „Нека молитва моја пред тобом буде као припремљени ка̂д“ (Псалам 141:2). Дакле, у хришћанском уређењу, мирисни ка̂д сасвим подесно представља прихватљиве молитве и хвале упућене Јехови (1. Солуњанима 3:10).

14, 15. Шта се може рећи о приступању Јехови када су у питању (а) помазани хришћани? (б) „друге овце“?

14 Ко може приступити Богу у његовом духовном храму? У дословном храму, и свештеници и Левити су имали предност да служе у унутрашњем дворишту, али су само свештеници могли да уђу у Светињу. Помазани хришћани који имају наду да ће живети на небу уживају у јединственом духовном стању, представљеном унутрашњим двориштем и Светињом, што им омогућава да упућују молитве и хвале Богу.

15 Шта је са онима који имају наду да ће живети на земљи, ’другим овцама‘? (Јован 10:16). Пророк Исаија је указао да ће „у последњим данима“ људи из многих народа доћи да обожавају Јехову (Исаија 2:2, 3). Он је такође написао да ће ’туђинци‘ стати уз Јехову. Откривајући своју спремност да их прихвати, Бог је рекао: „Развеселићу их у свом дому молитве“ (Исаија 56:6, 7). Још неки детаљи о томе наводе се у Откривењу 7:9-15 где се говори о ’великом мноштву‘ из „свих народа“ које се окупља да би обожавало Бога и да би му упућивало молитве „дан и ноћ“ док стоји у спољашњем дворишту духовног храма. Како је утешно знати да све Божје слуге данас могу слободно да приступе Богу с пуним поуздањем да ће их он чути!

Које молитве Бог прихвата?

16. Шта од раних хришћана можемо научити о молитви?

16 Раним хришћанима је молитва била важан део живота. За шта су се молили? Хришћанске старешине су тражиле вођство када су одлучивале коме ће бити поверене одговорности у организацији (Дела апостолска 1:24, 25; 6:5, 6). Епафрас се молио за сувернике (Колошанима 4:12). Чланови скупштине у Јерусалиму молили су се за Петра док је био у затвору (Дела апостолска 12:5). Рани хришћани су тражили од Бога одважност у суочавању с противљењем кад су се молили: „Јехова, обрати пажњу на њихове претње, и дај својим слугама да и даље са свом одважношћу говоре твоју реч!“ (Дела апостолска 4:23-30). Ученик Јаков подстакао је хришћане да се моле Богу за мудрост када су у кушњи (Јаков 1:5). Да ли се и ти молиш Јехови за све то?

17. Чије молитве Јехова прихвата?

17 Бог не прихвата све молитве. Како онда можемо упућивати молитве за које ћемо бити сигурни да су му прихватљиве? Верни људи које је Бог слушао у прошлости обраћали су му се у искрености и са исправним ставом срца. Показали су веру која је била подупрта добрим делима. Можемо бити сигурни да ће Јехова и данас слушати оне који му на сличан начин приступају.

18. Којем још захтеву хришћани морају удовољити да би им молитве биле услишене?

18 Постоји још један захтев. Апостол Павле је то објаснио следећим речима: „Преко Христа... имамо приступ Оцу једним духом“ (Ефешанима 2:13, 18). Заиста, само преко Исуса можемо имати слободан приступ Оцу (Јован 14:6; 15:16; 16:23, 24).

19. (а) Када Јехови није био угодан ка̂д који су приносили Израелци? (б) Како можемо бити сигурни да су у Јеховиним очима наше молитве попут мирисног ка̂да?

19 Као што смо већ рекли, ка̂д који су приносили израелски свештеници представља прихватљиве молитве Божјих верних слугу. Међутим понекад су приноси од ка̂да били одвратни Јехови. То је био случај када су Израелци приносили ка̂д у храму, али су се у исто време клањали идолима (Језекиљ 8:10, 11). Молитве оних који кажу да му служе а у исто време чине дела која су у супротности с његовим законима и данас су за Јехову попут неугодног мириса (Пословице 15:8). Наставимо зато да будемо чисти у свим аспектима живота како би наше молитве за Бога биле попут мирисног ка̂да. Јехова налази задовољство у молитвама оних који поступају у складу с његовом вољом (Јован 9:31). Међутим, треба одговорити на још нека питања. Како треба да се молимо? За шта се можемо молити? Како Бог одговара на наше молитве? У следећем чланку биће одговорено на ова и још нека питања.

[Фуснота]

Можеш ли објаснити?

• Како несавршени људи могу приступити Богу и бити прихваћени од њега?

• Како у својим молитвама можемо опонашати патријархе?

• Шта учимо из молитава раних хришћана?

• Када су наше молитве за Бога попут мирисног ка̂да?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Зашто је Бог прихватио Авељев принос а Каинов није?

[Слика на 24. страни]

’Ја сам прах и пепео‘

[Слика на 25. страни]

„Од свега што ми будеш дао даћу ти десетак“

[Слика на 26. страни]

Да ли су твоје молитве за Јехову попут мирисног ка̂да?