Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служење Богу које има позитиван утицај

Служење Богу које има позитиван утицај

Служење Богу које има позитиван утицај

„МЕНИ је добро бити близу Бога“, рекао је псалмиста Асаф. У једном тренутку је помислио да би било добро да опонаша оне који су удобно живели и стога више нису марили за Бога. Али, онда је Асаф размишљао о томе колика је предност бити близу Бога и закључио да је то добро за њега (Псалам 73:2, 3, 12, 28). Да ли је служење правом Богу добро и за нас данас, и како нам може користити?

Служење правом Богу помаже нам да имамо нешто вредније од тога да једноставно проведемо живот усредсређени само на себе. Због начина на који је „Бог љубави“ створио људе, они који следе само своје интересе не могу никад пронаћи срећу (2. Коринћанима 13:11). Исус је открио основну истину о људској природи када је рекао: „Више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35). Баш из тог разлога ми уживамо у томе да чинимо добро за своје пријатеље и породицу. Али, највећа срећа произлази из тога да чинимо добро за Бога. Он заслужује нашу љубав више него било ко други. Милиони људи различитог порекла који служе Богу поступајући по његовој вољи уверили су се да им то доноси велико задовољство (1. Јованова 5:3).

Имати сврху живота

Служење правом Богу је корисно за нас јер нам даје сврху живота. Да ли сте приметили колико је често срећа повезана са осећањем да сте постигли нешто вредно? Већина људи има неки циљ у животу, било да је у питању породица, пријатељи, посао или лична задовољства. Али пошто је живот неизвестан, те ствари често буду узрок њихове несреће (Проповедник 9:11). Међутим, служење правом Богу помаже нам да тежимо ка узвишенијем циљу, циљу који ће нам донети задовољство чак и када нас друге ствари у животу разочарају.

Да бисмо обожавали Бога на исправан начин потребно је да га упознамо и да му верно служимо. Они који тако чине развили су близак однос са Богом (Проповедник 12:13; Јован 4:23; Јаков 4:8). Можда вам је тешко да замислите да можете познавати Бога до те мере да вам он буде пријатељ. Али, ако осмотрите извештаје који говоре о томе шта је све створио и како поступа с људима, заиста можете упознати различите стране његове личности (Римљанима 1:20). Осим тога, ако читате Божју Реч, можете разумети зашто смо овде, зашто Бог допушта патњу и како ће је окончати, и што је можда најважније, сазнаћете како можете имати значајну улогу у испуњењу његове намере (Исаија 43:10; 1. Коринћанима 3:9). Добијање одговора на та питања може вам дати нови смисао у животу!

Постати боља особа

Служење правом Богу помаже нам и да будемо боље особе. На тај начин развијамо особине које ће нам помоћи да имамо боље односе с другима. Од Бога и његовог Сина можемо научити како да будемо искрени, љубазни и одговорни (Ефешанима 4:20–5:5). Када упознате Бога тако добро да га заволите, бићете подстакнути да га опонашате. Библија каже: „Угледајте [се] на Бога, као његова вољена деца, и живите у љубави“ (Ефешанима 5:1, 2).

Зар не би било дивно живети међу људима који опонашају Божју љубав? Срећом, они који обожавају правог Бога нису сами. Они долазе у контакт с другима који воле оно што је исправно и добро. Истина, можда вам се не допада идеја о организованој религији. Међутим, као што смо видели у претходном чланку, проблем већине религија није у томе што су организоване, већ у томе што су организоване на погрешан начин и с погрешном сврхом. Многе организоване религије су средство за постизање нехришћанских циљева. Јехова организује свој народ ради постизања једног узвишеног циља. Библија каже: „Бог није Бог нереда, него мира“ (1. Коринћанима 14:33). Попут милиона других, увидећете да дружење с хришћанима који су добро организовани може позитивно утицати на вас.

Нада за будућност

Свето писмо каже да Бог организује своје слуге како би могли да преживе крај садашњег света и наследе нову земљу у којој ће „праведност пребивати“ (2. Петрова 3:13; Откривење 7:9-17). На тај начин, служење правом Богу пружа наду која је неопходна за срећу. Неки своје наде за будућност темеље на стабилности државе, успешном пословању или очекивању доброг здравља и угодног пензионерског живота. Али тешко да иједно од тих очекивања може пружити чврст темељ за наду у срећну будућност. Насупрот томе, апостол Павле је написао: „Уздамо [се] у живог Бога“ (1. Тимотеју 4:10).

Уз мало труда можете пронаћи особе које на исправан начин служе Богу. У данашњем подељеном свету, Јеховини сведоци се јасно препознају по љубави и јединству. Они су различитог порекла и националне припадности; па ипак, уједињује их међусобна љубав и љубав према Богу (Јован 13:35). Они вас позивају да се лично уверите у оно у шта су се они већ уверили. Асаф је написао: „Мени је добро бити близу Бога“ (Псалам 73:28).

[Слика на 7. страни]

Можете бити Божји пријатељ