Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Радуј се са женом младости своје“

„Радуј се са женом младости своје“

„Радуј се са женом младости своје“

„Радуј се са женом младости своје, зашто би, сине мој, са блудницом у занос падао?“ (ПОСЛОВИЦЕ 5:18, 20).

1, 2. Зашто се може рећи да је љубав између мужа и жене благослов?

 БИБЛИЈА отворено говори о полном животу. У Пословицама 5:18, 19 читамо: „Нека је благословљен извор твој, и радуј се са женом младости своје, која ти је као кошута мила и као срна љупка. Нека те груди њене опијају у свако доба. Љубављу њеном буди увек занесен.“

2 Израз ’твој извор‘ је метафора за нешто што пружа задовољство, у овом случају у полним односима. Тај извор је благословљен у том смислу што су осећања заљубљености и занесености међу брачним друговима дар од Бога. Међутим, та присност је строго ограничена на брак. Зато је древни израелски краљ Соломон, писац Пословица, поставио једно реторичко питање: „Зашто би, сине мој, са блудницом у занос падао или прељубници недра грлио?“ (Пословице 5:20).

3. (а) Шта је тужна истина о многим браковима? (б) Како Бог гледа на прељубу?

3 На дан свог венчања, мушкарац и жена дају свечано обећање да ће се међусобно волети и бити верни једно другом. Па ипак, многи бракови се распадају због прељубе. У ствари, резултати 25 студија показали су да су „25 посто жена и 44 посто мужева имали ванбрачне везе“. Апостол Павле је рекао: „Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима... неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10). Ствар је јасна. Прељуба је озбиљан грех у Божјим очима, и они који су заиста побожни морају водити рачуна да не постану неверни свом брачном другу. Шта ће нам помоћи да ’брак буде частан и брачна постеља неокаљана‘? (Јеврејима 13:4).

Пази на своје варљиво срце

4. Како се хришћанин који је у браку може несвесно упустити у емоционалну везу с неким ван свог брака?

4 У данашњој клими попустљивог морала, многи имају ’очи пуне прељубе и не могу прекинути с грехом‘ (2. Петрова 2:14). Они се свесно упуштају у љубавне везе ван свог брака. У неким земљама су пораст броја запослених жена и радна места на којима заједно раде и жене и мушкарци довели до стварања многих неприкладних веза. Ту су и чет просторије на Интернету које су омогућиле чак и најстидљивијима да започну интимна пријатељства преко компјутера. Многе особе у браку упале су у ту замку и не схватајући шта им се дешава.

5, 6. Како се једна хришћанка нашла у опасној ситуацији, и шта учимо из тога?

5 Осмотри како се једна хришћанка, коју ћемо назвати Марија, нашла у опасној ситуацији да почини неморал. Њен супруг, који није Јеховин сведок, показивао је веома мало љубави према својој породици. Марија се присећа шта се десило пре неколико година када је упознала једног колегу свог мужа. Он је био веома фин, и касније је чак показао интересовање за Маријину религију. „Био је тако пријатан, потпуно другачији од мог супруга“, прича она. Убрзо се између Марије и тог човека развила емоционална веза. „Нисам учинила прељубу“, размишљала је, „а и човек се занима за Библију. Можда могу да му помогнем.“

6 Пре него што је емоционална приврженост могла довести до прељубе, Марија је схватила колико је озбиљна ситуација у којој се нашла (Галатима 5:19-21; Ефешанима 4:19). Савест јој је прорадила и почела је да ствари поставља на своје место. Маријино искуство показује да је ’срце варљивије од свега и спремно на све‘ (Јеремија 17:9). Библија нас упозорава: „Више од свега што се чува, чувај срце своје“ (Пословице 4:23). Како то можемо чинити?

Паметан човек се склања‘

7. Који библијски савет представља заштиту када се пружа помоћ неком ко има проблема у браку?

7 „Ко мисли да стоји, нека пази да не падне“, написао је апостол Павле (1. Коринћанима 10:12). У Пословицама 22:3 стоји: „Паметан човек види зло и склања се.“ Уместо да самоуверено мислиш: ’Мени се ништа не може догодити‘, било би мудрије да осмотриш које ситуације могу довести до проблема. На пример, не дозволи да ти се поверава неко супротног пола ко има великих проблема у браку (Пословице 11:14). Укажи тој особи да је најбоље да о брачним проблемима разговара са својим брачним другом, с неким зрелим хришћанином истог пола који је истински заинтересован да њен брак успе или са старешинама (Титу 2:3, 4). Старешине у скупштинама Јеховиних сведока пружају добар пример у томе. Када један старешина треба насамо да поприча с неком сестром, он то чини у окружењу других — на пример у Дворани Краљевства.

8. Каква опрезност је потребна на радном месту?

8 На радном месту или негде другде, избегавај ситуације које могу довести до развијања присности. Примера ради, блиска сарадња током прековременог рада са особом супротног пола може водити до искушења. Ако си у браку, својим говором и понашањем јасно стави до знања да те не занима нико осим твог брачног друга. Као неко ко је одан Богу, нипошто нећеш скретати недоличну пажњу флертовањем или непристојним одевањем и дотеривањем (1. Тимотеју 4:8; 6:11; 1. Петрова 3:3, 4). Ако на радном месту држиш фотографије свог брачног друга и деце, то ће бити визуелни подсетник и теби и другима да ти је породица веома важна. Пази да никада не одајеш утисак да немаш ништа против — или чак да одобраваш — удварање неке особе (Јов 31:1).

„Уживај живот са женом коју волиш“

9. Шта може довести до стварања емоционалне везе којој је тешко одупрети се?

9 Да бисмо сачували своје срце није довољно само да избегавамо опасне ситуације. Ако некога привлачи неко ван његовог брака, то може значити да партнери не обраћају пажњу на потребе једно другог. Може бити да муж уопште не показује наклоност према својој жени, или да жена стално критикује свог мужа. У животу те особе, одједном се појављује неко трећи — било да је то познаник с посла или чак неко из хришћанске скупштине — ко изгледа има баш оне особине које њен брачни друг нема. Ускоро се развија емоционална веза и особа осећа да јој је веома тешко да се томе одупре. Тај подмукли след догађаја потврђује тачност ове библијске изјаве: „Свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами“ (Јаков 1:14).

10. Како муж и жена могу ојачати свој однос?

10 Уместо да током неког тешког периода настоје да задовоље своје потребе ван брака — било за љубављу, пријатељством или подршком — мужеви и жене треба да раде на јачању љубави у свом браку. Зато се свим силама потрудите да нађете времена једно за друго и да се зближите. Размишљајте зашто сте се заљубили једно у друго. Поново распламсајте топлину коју сте осећали према свом животном сапутнику. Размишљајте о лепим тренуцима које сте заједно провели. Молите се Богу да вам помогне. Псалмиста Давид је преклињао Јехову: „Створи у мени, Боже, чисто срце, и стави у мене дух нов, дух постојан“ (Псалам 51:10). Буди одлучан да са ’женом коју волиш уживаш живот све дане живота свог који ти је Бог дао под сунцем‘ (Проповедник 9:9).

11. Коју улогу имају знање, мудрост и разборитост у јачању брака?

11 Никако не треба превидети да знање, мудрост и разборитост такође могу ојачати брак. Пословице 24:3, 4 наводе: „Мудрошћу се гради дом и разборитошћу се утврђује. И знање пуни собе разним вредним стварима, драгоценим и лепим.“ Међу драгоценим стварима које обогаћују нечији срећан дом налазе се љубав, верност, богобојазност и вера. Да би се то стекло, потребно је познавати Бога. Зато, они који су у браку треба марљиво да проучавају Библију. А колико су важне мудрост и разборитост? Да би се успешно изашло на крај са свакодневним проблемима потребна је мудрост, способност да се практично примени знање из Писма. Разборита особа може проникнути у мисли и осећања свог брачног друга (Пословице 20:5). Јехова нам преко Соломона каже: „Сине мој, добро слушај мудрост моју. Пригни ухо своје разборитости мојој“ (Пословице 5:1).

Када наступи ’невоља‘

12. Зашто није никакво чудо кад у браку искрсну проблеми?

12 Не постоји идеалан брак. Библија чак каже да ће мужеви и жене имати „телесну невољу“ (1. Коринћанима 7:28). Бриге, болест, прогонство и други чиниоци могу створити напетост у браку. Међутим, када искрсне неки проблем, као верни супружници треба заједно да тражите решење, настојећи да угодите Јехови.

13. На којим подручјима се муж и жена могу преиспитати?

13 А шта ако у браку владају затегнути односи због начина на који се један брачни партнер опходи према другом? Да би се то решило, потребно је уложити труд. На пример, могуће је да се увредљив говор увукао у брак до те мере да је постао део њега (Пословице 12:18). Као што смо видели у претходном чланку, то може разорно деловати на брак. Једна библијска пословица каже: „Боље је живети у земљи пустој него са женом свадљивом и у немиру“ (Пословице 21:19). Ако си супруга у таквом браку, питај се: ’Да ли својим понашањем само гурам свог супруга од себе?‘ Библија каже мужевима: „Мужеви, волите своје жене и немојте се гневити на њих“ (Колошанима 3:19). Ако си супруг, питај се: ’Да ли сам хладан према својој жени, доводећи је у искушење да утеху потражи код неког другог?‘ Наравно, не постоји никакво оправдање за полни неморал. Па ипак, чињеница да се таква трагедија може десити јесте добар разлог да се о тим проблемима отворено говори.

14, 15. Зашто се брачни проблеми не могу решити неком везом ван брака?

14 Тражити утеху у некој вези ван брака није решење за брачне проблеме. Куда такав однос води? До новог и бољег брака? Неки можда тако мисле. ’Уосталом‘, они тврде, ’та особа има баш оне особине које ја тражим код брачног друга.‘ Али такво размишљање је погрешно, јер онај ко би напустио свог брачног друга — или подстицао неког другог да то учини — показао би да има велико непоштовање према светости брака. Неразумно је очекивати да би такав однос довео до бољег брака.

15 Раније поменута Марија озбиљно је размислила о последицама својих поступака, укључујући и опасност да она или неко други изгуби Божју наклоност (Галатима 6:7). „Кад сам почела да анализирам своја осећања према том човеку“, каже она, „схватила сам да ако уопште има неке шансе да тај човек упозна истину, ја својим поступцима то у ствари спречавам. Неисправно поступање би негативно утицало на нас, а и спотакло би друге!“ (2. Коринћанима 6:3).

Најснажнији мотив

16. Које су неке последице моралне нечистоће?

16 Библија упозорава: „Са усана блуднице капље мед као из саћа, и непце јој је глађе од уља. Али оно што за собом оставља горко је као пелен, оштро као двосекли мач“ (Пословице 5:3, 4). Оно што за собом оставља морална нечистоћа болно је и чак може бити погубно. У питању је узнемирена савест, полно преносиве болести и емоционална бол недужног брачног партнера. То су сигурно добри разлози да не кренемо на пут који може водити до брачне неверности.

17. Који је највећи разлог да се сачува верност у браку?

17 Најважнији разлог зашто је брачна неверност погрешна јесте то што је осуђује Јехова, Онај ко је основао брак и дао могућност полних односа. Преко пророка Малахије, он каже: „Доћи ћу да вам судим и бићу брз сведок против... прељубника“ (Малахија 3:5). Пословице 5:21 наводе шта Јехова види: ’Пред Јеховиним су очима путеви човечји, и он помно мотри све стазе његове‘ (Пословице 5:21). Да, ’све је голо и откривено пред очима онога коме морамо положити рачун‘ (Јеврејима 4:13). Дакле, најснажнији мотив да останемо верни у браку јесте свесност тога да без обзира на то колико се неверство чува у тајности и колико су наизглед незнатне његове физичке или друштвене последице, сваки чин моралне нечистоће нарушава наш однос с Јеховом.

18, 19. Шта учимо из Јосифовог опхођења с Петефријевом женом?

18 Пример Јосифа, сина древног Божјег слуге Јакова, показује да је жеља да се сачува мир с Богом снажна покретачка сила. Пошто је стекао наклоност Петефрија, фараоновог дворанина, Јосиф је добио важан положај у његовом дому. Јосиф је такође био „лепог стаса и лепог лица“, а то није промакло Петефријевој жени. Из дана у дан она је покушавала да га заведе, али безуспешно. Због чега ју је Јосиф сваки пут одбио? У Библији стоји да је он тој жени рекао: „Мој господар... ми није ускратио ништа, осим тебе, јер си му ти жена. Како бих онда могао да учиним тако велико зло и да згрешим Богу?“ (Постанак 39:1-12).

19 Неожењени Јосиф је остао морално честит одбивши да се упусти у везу са женом другог човека. „Пиј воду из свог бунара“, саветује се ожењеним мушкарцима у Пословицама 5:15, „и ону што тече из твог врела.“ Пази да се чак и несвесно емоционално не вежеш за неког ван твог брака. Потруди се да ојачаш љубав у свом браку и дај све од себе да решиш било који брачни проблем на који наиђеш. У сваком погледу, „радуј се са женом младости своје“ (Пословице 5:18).

Шта си научио?

• Како се хришћанин може несвесно везати за неког ко није његов брачни друг?

• Који кораци могу спречити стварање везе ван брака?

• Када наиђе на проблеме, шта брачни пар треба да ради?

• Који је најснажнији мотив за чување брачне верности?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Нажалост, на радном месту може доћи до стварања неприкладних веза

[Слика на 28. страни]

’Знањем се пуне собе разним лепим стварима‘